Søndag får jeg besøk av søskenbarn med mann og baby som ikke har vært her på mange år. Mannen spiser ikke kjøtt, og jeg skal servere middag. Han spiser fisk. Jeg har aldri laget helstekt fisk, kun laksefilet i poser. Så hva i all verden er safe å lage og garrantert at jeg får til?
De kommer kl 14, og jeg står opp etter nattevakt tidligst 12. Min mann kommer heller ikke hjem før 14, så tiøberedingen kan ikke være for avansert...
Da ville jeg safet med laksefilet. Enten som du er vant til å tilberede laksefilet eller bare legge et passe antall laksefileter i en form, krydre og putte i stekeovnen
Må det være helstekt fisk? Hvis ikke er denne her veldig enkel:
Legg en pose grønnsakblanding i bunnen av en stor ildfast form. De kan godt være frosne. Jeg pleier å bruke amerikansk blanding. Lag en kremet fiskesaus basert på fond/buljong eller bruk to poser Lofoten fiskesaus om det passer bedre for deg. Hell dette over grønnsakene. Del opp en kg med laksefilet i gode biter og legg over grønnsakene. Ha på salt og sitronpepper. Legg til slutt ca. 300 gram reven ost over fisken og stek den i ovnen på 200 grader i en halv time. Skru gjerne opp varmen litt mer de siste fem minuttene så osten blir gylden. Server mer kokte poteter.
Kveite er dødsgodt, og kan trekkes i oppkokt vann i 10-15 minutter, enklere blir det ikke. Poteter, gulrot, hvit saus og smeltet smør. Nam. Og salat ved siden av.
Skjær purreløk og gulrot i tynne strimler (dette er den mest tidkrevende delen av jobben). Surr mykt i smør eller olje. Hell over kokende vann (eller hell over vann og kok opp). Ha oppi fiskebuljongterninger og la det fosskoke til de er oppløst.
Ha oppi matfløte og varm opp nesten til kokepunktet, men ikke la det koke.
Skjær fersk laks i terninger, for eksempel 3*3 cm. Ha fisken oppi suppa når du roper gjestene til bords. De er trukket ferdig etter ca. 2 minutter.
Sett pepperkvern på bordet så folk kan pepre selv etter smak.
Denne kan du lage "hverdagslig" (mye vann/melk i forhold til matfløte) eller "festlig" (masse ekte fløte, en skvett hvitvin).
Både egne og besøkende barn slikker bollen om de får lov når jeg serverer denne suppen.
Du kan ogsp lyxe den opp ved å ha skåler med reker/krepsehaler på bordet som folk kan ha oppi om de vil.
Kok ris
Steik oppkutta løk, kinakål og paprika. Legg det i eit fat og popp det inn i ovnen på svak varme, slik at det held seg varmt
Steik laksefilet (t.d salma) på panne på ganske sterk varme. Slik at fisken får fin overflate. Demp varmen, legg på lokk og la bli gjennomstekt. Det tar berre nokre få minutt.
Server med soyasaus og gjerne eit dryss sesamfrø om du har.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.