Desserttråd er nydelig, veldig bra forslag. Kaketråd er vel også på sin plass.
Brødoppskrifter har vært ofte etterlyst på NM. Sunn mat likeså. Det eneste jeg ikke tror jeg greier å få til er en tråd med matbudsjett på 1000 for en mnd.
Jeg har et forslag om menyer til selskap. Altså av typen trerettere som passer sammen, kanskje med tema, og med vintips til. Tema kan være knyttet til årstid eller høytid kanskje? :tenker høyt:
Og så kan det være forslag til menyer som er lette å lage til mange, 12-15-20 stykker eller enda flere, som kan passe til bursdager eller andre litt større anledninger. Da gjerne med en del som kan gjøres klart på forhånd.
Blir kanskje litt for spesefikkt, men spennende mat for barn, inklusiv gode matpakketips. Tenker på måter å lure inn mer grønt i kosten, ja vi jobber nemlig mye med det:D
En undergruppe som heter "Haster", der man kan rope på Mim når man for eksempel står med klumpete saus, svidd kjøtt, svetten siler og gjestene kommer om 10 minutter. :D
Goes without saying. :nemlig:
Alternativt kan hun feste små elektroder på kroppen, som aktiveres via forumet og gir elektrisk støt hver gang noen trenger kokkeassistanse.
Helt enig med deg, Nenne. Gjerne med vinforslag til. Jeg glemmer alltid navn på viner og klarer ikke huske navnet på en eneste vin jeg synes er god. Veldig takknemlig for selvbetjening på vinmonopolet, jeg. Slipper å stå stotrende og rød og forklare farge på etikketten.
Jepp, det vil jeg også ha!! Gjerne med DETALJERT beskrivelse av hva man må gjøre for å få best resultat. :D
Men hvorfor heter dette "Kostholdsdebatten"? For et grusomt ord. Jeg vurderte å gå ut av sidene med en gang dette ordet lyste mot meg. Er ikke "Mat og kosthold" eller noe slikt mye mindre eh ... angstskapende?
Enig. Enten noe kozelig, som "Kjøkkenkroken" eller noe helt nøytralt, som "Mat og drikke". Nøytralt er vel forresten kanskje best, siden dette er i den offentlige delen av FP.
Jeg noterer! Dette er ting jeg skal jobbe med utover. Tapasoppskriftene mine hadde jeg heldigvis på fil :luring:
1) Kyllingspyd.
Legg spydene i vann i ca 20-30 minutter.
1 pose peanøtter, 2 dl soyasaus, 2 ts brunt sukker og 1 finhakket chili kjøres i stavmikser til mos.
Del hver kyllingfilet i fire på langs. Tre dem på spiddene og smør dem inn med peanøtt-soya- chili- blandingen. 10 kyllingfileter gir 40 spyd. Stekes på stekeplate 200 Cº i ca 7-10 minutter.
2) Scampi i hvitløk og chili
Husk coctailpinner. Beregn 1 pose rå skrelte scampi. Skjær 5-6 hvitløksfedd i tynne skiver og en rød chili i ringer med frø. Ha i 2 -3 dl olivenolje i en wok, stek hvitløk og chili et minutts tid på middels varme, ha scampiene og stek til de er akkurat perfekt ferdige, dvs rosa. Det tar ca 1 minutt. Finhakket koriander strøs over scampiene, og scampiene tres på coctailpinner, en og en.
3) Dadler med mandel og bacon
1 kilo dadler, 3 pakker bacon og 100 g mandler. Skåld mandlene ved å koke dem i 3 minutter, avkjøl og smutt dem ut av skallet. Fjern evt. steiner i dadlene ved å bruke den butte enden på en tykk grillpinne, putt en skåldet mandel inn i hver daddel. Del baconstripene i to, og surr baconet rundt dadlen. Legg dadlene på en stekeplate og stek i ovnen på 200 C° til baconet er blitt stekt. Ca 10 minutter skulle være passe, men følg med. Settes på coctailpinne.
4) Guacamole og kaviar på bruschetta
1 pakke ferdig bruschetta, 1 boks rød kaviar og 1 boks svart kaviar (av den billige sorten). Du finner dem der de selger sild og sånt i butikken.
2 modne avocado, ½ finhakket rødløk, 1 most hvitløksfedd, 1 ss sitronsaft, ½ ts salt, 1 ts honning, litt kvernet pepper. Del avocadoene i to og ta ut steinen, skrap kjøttet ut av skallet og mos alt med stavmikser. Smak til og ha i en sprøytepose eller plastpose med et lite hull.
Legg utover bruschettaene på et stort fat, rett før servering sprøytes guacamole på hver bruschetta, og toppes med en liten teskje kaviar. Kaviar kan byttes ut med en eller to reker.
5) Stekte sjampinjonger med gorgonzolakrem
En stor pose sjampinjonger renses for evt jord. Ta av stilkene og stek sjampinjongene i smør og rapsolje (ganske mye, sopp suger fett) og legg dem med toppen ned på fat.
Bland 1 pk romtemperert gorgonzola med ½ dl fløte og kjør med mikser til krem. Ha i en sprøytepose og ha en dæsj i hver sjampinjong.
6) Fiken med skinke og honning
10-12 fikener deles i 4, og dryppes med flytende honning (For eksempel av merket Meli) og surres i en bit tynt skåret spekeskinke. Coctailpinne gjennom hver.
7) Minipizza
Til 40 minipizzaer:
Deig: 4 kg hvetemel, 2 pakker gjær, 2ts salt, 4 ss olivenolje og 4 ts sukker. Bland alt det tørre og ha i 2,4-2,5 l. 37 Cº vann. Kna til fast deig som slipper bollen. Hev i 40 minutter.
Tomatsaus: 4 bokser hermetiske tomater, 4 fedd knust hvitløk, 2 ss sukker, 1 ss salt, 1 ss basilikum. Kok inn og smak til
Del deigen i 100 g emner, og kjevle ut til ørsmå pizzabunner, smør på litt tomatsaus, ha på for eksempel:
Mozzarellaost (fersk, deles i to og så i skiver med eggedeler) 4 ferske mozzarellaer er nok.
Oliven
Spekeskinke
Cherrytomater
Peperoni
Stekes i ovnen på 225 °C i 10 min.
8) Kjøttboller
1 kilo karbonadedeig
1 ss chilipulver
2 ss sennepspulver
3 ss karri
2 dl griljermel/kavring/knust knekkebrød
3 dl farris
Bland alt godt sammen og form små boller som stekes i panne. Lag tomatsaus som til pizzaen, men ikke la den koke inn. Ha bollene oppi etter hvert som de har fått litt brunfarge. Ha på coctailpinne.
Har ikke lest gjennom alle ønskene her. Selv synes jeg det hadde vært moro med en seksjon med tradisjonsmat. Av den typen som farmorer og mormorer og kanskje til og med noen morer er gode på, men som jeg absolutt ikke har oversikt over. Mammaen min er en racer på gammeldags lapskaus, frikaseer, betasupper og bankebiff i saus, mens farmor alltid serverte skikkelige puddingdesserter som polenta, mandelkjernepudding og brødpudding. Ikke at alt var/er like godt, men jeg synes slikt nesten forsvinner i vårt kjøkken i hvert fall.
Jeg har heller ikke lest gjennom alle innleggene, men ønsker meg en tråd med sunne middager som ikke krever all verdens med tid :nytt og bedre liv: :nytt og bedre liv: osv