Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når du skal servere ost og kjeks, hva kjøper du da?

#1

Bille sa for siden:

Jeg har mine favoritter, men vil gjerne fornye meg litt både mht ost og kjeks. :vill&gal:

Og tilbehør? Frukt (druer, eplebiter), paprika, chutney. Annet? :vilha:


#2

kokosbolle sa for siden:

Jeg liker ikke så mange oster egentlig, men favorittene er Brie og St. Aubrey.


#3

Røverdatter sa for siden:

Jeg har ikke servert ost og kjeks på årevis, men har sett at nyvinninger innen tilbehørsområdet er valnøtter, tørket frukt og små krukker med marmelade og honning spesielt laget for ost.

Jeg syns mango og melon er godt å ha ved siden av også. Og egentlig også et par typer spekeskinke selv om det jo blir et litt annet måltid.

Vet ikke hvor du bor, men hvis du har en god Meny i nærheten så har de ofte en skikkelig ostedisk med kompetent betjening bak som kan anbefale deg oster i en god sammensetning. Om du da ikke er så heldig å bo i nærheten av en ostebutikk. Pass på å ha minst en mild ost som de mer kresne også liker. Ikke alle som liker skarpe oster og muggoster.


#4

Polyanna sa for siden:

Jeg pleier å gå i en osteforretning der de vet hva de selger, og så spør jeg etter "de aller modneste du har! Sånn at de flyter helt utover!!". Og så lar jeg dem stå fremme en god stund før jeg serverer dem, sånn at de er skikkelig mjuke.

Jeg liker honning på ost. Og noen liker valnøtter, gærningene.


#5

Toffskij sa for siden:

Det kommer an på hva slags vin jeg skal ha. :glis:


#6

Tjorven sa for siden:

I hjembyen min så kjøper man inn diverse versjoner av Tine kremost og kanskje en brie. (Jeg tuller ikke.)

Jeg har ved et par anledninger gått til ordentlige ostebutikker og fått svært god hjelp. Og gått ut ganske fattig. Men vi er enige om at det er verdt det. Mannen min er like glad i ost som meg.

Selv er jeg glad i brie, litt lettere blåmuggoster, St.Aubrey (for den er røkt, ikke sant?) og manchego. Som tilbehør liker jeg paprika, kandiserte nøtter, marmelade (ikke appelsin) og fiken. Til manchego er det jo godt med spekeskinke også.


#7

Polyanna sa for siden:

Jeg syns egentlig ost gir overraskende mye deiligheter for pengene. Jeg prøver å være flink til å kjøpe ikke så mye av hver sort, for det er tross alt begrenset hva vi klarer å trøkke i oss, sånn mengdemessig.


#8

Bille sa for siden:

Hvilken brie?

:knegg: Må se hva vi har. Men bruker du hvit? "Alle" bruker jo rød, unntatt de som kan vin. Visstnok. Enig. Gøyere å ha flere typer.

#9

Kirsebær sa for siden:

Jeg skulle bodd der Tjorven er fra. :knegg:
Jeg er ikke så glad i alskens oster, men saltkjeks med div smøroster fra Tine er godt. :knegg:
Skikkelig myk brie kan også være godt. Men aner ikke hvilke merker jeg har smakt. det motsatte av ostesnobb


#10

Syrinx sa for siden:

Kjøper litt forskjellig, St.Agur er alltid en av dem.

Liker brød (gjerne valnøttbrød) til, og/eller rugkjeks og denslags. (Ritz utgår for min del, utenom hvis vi har kjeks og smøreost i stedet for potetgull og dip. Det går altså da ikke under ost- og kjeksfanen.)

Som tilbehør koker jeg portvinssirup og gjerne fikenchutney. Solbærsylte kan også være godt til.

Å glasset er det som oftest portvin når det er ost på bordet.

Vi skal forresten ha ost i kveld, gleder meg.


#11

Addison sa for siden:

Jeg må alltid ha med minst ett slag fastere, godt modnet ost, type Gruyère eller Comté, :nam: blåmugg, en moden brie, gjerne av upasteurisert melk, manchego eller parmeggio, peccorino muligens, og gjerne en av de røkte variantene, pluss en god chèvre. Nå ble jeg sulten!

Jeg spør gjerne på polet om vin som passer, og får ofte gode svar, rød og hvit, så folk kan velge.


#12

Bokormen sa for siden:

Nå ble jeg nysgjerrig på hvor du kommer fra. :humre: Dette er veldig standard på ost-og-kjeks-kvelder herover.


#13

Addison sa for siden:

:dulte:

Aller helst en ekte, fransk baguette eller to, til å bryte av! :frankofil:


#14

Kaktus sa for siden:

Gulost. Brunost. Kornmo.

:rema1000:

:knegg:


#15

vixen sa for siden:

Jeg foretrekker brød til ost. Enten baguette eller frukt/nøttebrød. Jeg synes det er godt med søte ting til osten. Fiken, dadler, marmelader, honning,lønnesirup og nøtter.

Oster jeg ofte spiser er Brie (gjerne en supermild og en litt skarpere), parmesan/manchego, stilton, selbu blå, Norzola, St. Agur og en litt fast røkt en.


#16

kokosbolle sa for siden:

Så myk som mulig Brie. Slaget varierer, jeg pleier å kjøpe den mykeste i butikken.


#17

Pøblis sa for siden:

Jeg har ikke spist frokost og det er en halvtime til kantinen åpner også snakker dere om ost? :leppe:

Jeg liker minst en fast ost, manchego eller gruyere eller min yndlingost fortiden - en nydelig, mild provolone. En moden brie må til og gjerne noe fullmodent muggete noe som renner utover tallerkenen og lukter død og grønne erter. :knegg:

Av tilbehør har vi vanligvis landbrød, diverse søt marmelade og nøtter. Og mannen min digger gul paprika til brie.


#18

Syrinx sa for siden:

Får jeg anbefale en oppskrift?

Nøttebaguetter

200 g nøtter (mandler, hasselnøtter eller valnøtter) ristet i tørr stekepanne
25 g fersk gjær
6 dl vann
2,5 ts salt
1 ss flytende honning
1 ts sesamolje
12 dl hvetemel + ca 2 dl til utbaking

Knus nøtter grovt
Bland alle ingredienser til en klissete deig
Hev i ca 1 time

Sett ovnen på 250 grader, sett bakparten i ovnen slik at den blir varm.

Ha deigen over på målet bakebord, del i tre deler. Vri deigen forsiktig til baguetter.

Stek midt i ovnen, ca 20 min.

(Langtidsheving er anbefalt i oppskriften.)


#19

Magica sa for siden:

Portvingele! Smaskens! (fra Løiten eller hva det heter), det er nydelig på Brie. Akasiehonning til blåmuggost.


#20

Kirsebær sa for siden:

:what: Det der hørtes ut som noe aldeles fantastisk! :nam:


#21

Syrinx sa for siden:

Og bakparten som jeg så freidig foreslår å sette i ovnen til forvarming kan med fordel byttes med en bakeplate. :humre:


#22

venla sa for siden:

Kjøper gjerne lokale oster (Fra Gangstad gård eller Selbu) og har druer, paprika og akevittgele/kreklinggele fra Romstad gård til. Tror ikke disse er så lett å få tak i utenom Trøndelag (Coop, Meny eller Bondens marked).


#23

Syrinx sa for siden:

Oster fra Tingvoll, feks Kraftkar, er knall!


#24

Kirsebær sa for siden:

:knegg: Enda godt!


#25

Candy Darling sa for siden:

Jeg går i ostebutikken i Bygdø Allé og ber de velge ut til meg. Slår aldri feil. :nam:


#26

Toffskij sa for siden:

Jeg bruker søtere vin jo skarpere osten er. Portvin til stilton og blåmuggost, eller søte og halvsøte rieslinger og andre dessertviner. Til et allroundostefat har jeg ofte riesling med en del sødme (spätlese), og så liker jeg å drikke champagne til faste oster (gruyère, comté) og relativt milde hvitmugg- og rødkittoster (brie, camembert, brillat-savarin; langres!). Gjerne ganske fyldig og lagret champagne. :nam:


#27

Candy Darling sa for siden:

Rødvin er generelt overvurdert til sinnaoster, synes jeg.


#28

Kirsebær sa for siden:

Mens jeg nyter Pepsi Max. :nemlig:


#29

Lyppa sa for siden:

Helt enig med deg:nemlig:.


#30

Eia sa for siden:

Jeg ville hatt flere typer brød til, gjerne rug også, og kanskje noen bær?

Min beste osteopplevelse i år: godt rugbrød, litt ruccola, en nydelig brie, litt knuste valnøtter, litt honning og toppet med to ferske bringebær. :nam:


#31

Pasta sa for siden:

Jeg vil helst ha salt kjeks, brie og fikenmarmelade.
Men må også kjøpe Tine smøreost krydder, siden det er den eneste osten den ene venninnen min liker.


#32

Myria sa for siden:

Da ville jeg gått i ostedisken og spurt om å få et litt variert utvalg av oster, både til de som er litt pysete og de mer vågale. Jeg har f.eks. aldri likt blåmuggoster, men spurte etter noen for pyser en gang og fant et par stykker jeg har spist mye av i ettertid. Der kan du også spørre om hvilket tilbehør som passer til hver ost. Frukt og grønt, en god marmelade, valnøtter og honning og et utvalg brød og kjeks.


#33

Taien sa for siden:

:knegg: Jeg tenkte det var greit å være varm på rumpa når man skal spise. :nemlig:

Jeg er Brie-fan. Mange forskjellige Brie. Mitt ostebord kunne med fordel bestått av kun brie. :knegg: Men muligens det ville vært LITT kjedelig.
Provolone er en nyyydelig mild ost. Jeg liker tynne speltkjeks til osten. Jeg er ikke så fan av salt kjeks, for jeg syns det tar så mye vekk fra ostesmaken. Her er vi enkle i tilbehøret og går for druer, mandariner, paprika, selleri (ok, ANDRE her spiser selleri...ikke jeg grøss), mango, melon, snackagurk og perletomat.

Vi bruker hvitvin til om vi har vin, ellers funker Pepsi Max som bare det.


#34

Nima sa for siden:

[quote=Tjorven;3815958]I hjembyen min så kjøper man inn diverse versjoner av Tine kremost og kanskje en brie. (Jeg tuller ikke.)

Hm.. Jeg er nok en av dem. :)
Men har søstre som er mer avansert i osteverdenen enn krydderost fra tine på Ritz...


#35

Benzo sa for siden:

Muggost er nydelig på pepperkaker. Gjerne med litt tomatsyltetøy på toppen. :nam:


#36

Nenne sa for siden:

Tørkede aprikoser, fikensyltetøy, flytende honning, valnøtter og valnøtt- og aprikosbrød til.


#37

Robyn sa for siden:

Kan noen anbefale en skikkelig god og myk Brie? Alle jeg kjøper er bare harde og kjipe, men så har jeg ikke tenkt på modenhet og sånt da. :blond:
Kan jeg få tak i den på Meny er det et stort pluss.


#38

Lenam sa for siden:

:knegg:
Der har du meg og, en liten babybel kan og få plass på min "ostebrikke".
jeg klarer hverken lukt eller smak på fancysmancyost. For meg er det en gåte at folk spiser ferdigråtna mat.

Tine sin kryddersmøreost, ritzkjeks og frukt er godt. osteharry


#39

Lenam sa for siden:

Så av opplagte grunner serverer jeg IKKE ost til besøkende.


#40

Myria sa for siden:

Brie de Meaux (meaux uttales "må").


#41

konsulenten sa for siden:

Skulle akkurat til å si det samme. Og det er ikke noe tull vi har funnet på. :nikker: Tipset fikk ihvertfall jeg fra en kokk.


#42

Elise sa for siden:

osteharry

Lært et nytt ord. :knegg:

Men jeg skal jammen meg kjøpe inn 2-3 smøreoster fra Tine en dag, samt en pakke Ritz, så kan jeg og mannen dele en flaske vin. :glis:


#43

Einhyrningur sa for siden:

Norvegia på knekkebrød er det nærmeste jeg kommer. Melkeprodukt pluss mugg er lik skrekkelig.


#44

Neket sa for siden:

Jeg kjøper Brie. Men jeg liker bare det som er inni, ikke skorpa.

Og Cheddar da. Det er godt på Ritz.

: også osteharry, vil jeg tro:


#45

maggypop sa for siden:

Jeg liker veldig godt Brie de Meaux og Morbier. Blåmugg er jeg ikke superduper begeistret for, men det kan være godt i små mengder. Jeg synes det er veldig godt med gele/marmelade på, sist vi hadde ostebonanza hadde vi hjemmelaget ripsgele og solbærsyltetøy til. Pæreskiver er også godt, i tillegg til druer og paprika.
Jeg spiser aller helst salt kjeks til, men baguetteskiver eller tynne speltkjeks er også godt.
Nå fikk jeg veldig lyst på ost!


#46

Myria sa for siden:

Jeg også. sikle


#47

Robyn sa for siden:

:blomster: Har lagret navnet på telefonen for neste gang.


#48

Syrinx sa for siden:

Nøttebaguetter står nystekt på benken, ostene er temperert og klare. Portvinsirup har jeg også kokt, det var tomt i kjøleskapet. Blir en herlig kveld dette.


#49

Toffskij sa for siden:

Portvin og skarp ost hadde passet veldig bra akkurat nå. :leppe:


#50

vixen sa for siden:

Namm!
Dette brødet lager jeg før jul og det er veldig godt med ost på:
2 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
0,5 kg dadler uten stein
3 dl tørka aprikos eller 1 dl aprikos, 1 dl rosiner, 1 dl. fiken (jeg er ikke så glad i rosiner så jeg bruker 2 dl fiken og 1 med aprikos)

5 dl kjerner av paranøtter eller andre nøtter

3 sammenpiskede egg (håndvispet)

sikt det tørre og bland inn passelige opphakkede biter av frukt og nøtter. Bland sammen. Rør godt inn eggeblandingen til slutt. Bruk 2 liters brødform. Klipp til bakepapir som legges i bunn og opp langs hver kortside, (som uten vinger...)Smør langsidene godt med smør.

Stekes i 75 min, nederste rille, 150 grader. Avkjøles og hvelves. Pakkes godt inn i folie, med brødpose rundt. Oppbevares i kjøleskap. Lang holdbarhet!!


#51

Polyanna sa for siden:

Og så må du la den stå på benken og bli romtemperert før du spiser! Da blir den passe myk.


#52

Anda sa for siden:

De der nøttebaguettene skal jeg prøve meg på.


#53

amylin sa for siden:

Å, det er lenge siden jeg har spist ost og kjeks. Det er så godt! Jeg elsker blåmuggoster og strammere jo bedre.


#54

Blåbær sa for siden:

Jeg er nødt til å ha purre til brie.
Å, skal ha ostekveld på lørdag kjenner jeg!


#55

Malama sa for siden:

Omtrent der ja.

Smøreost er ikke min greie, antakelig ville jeg vel likt det, men tanken frister slett ikke. Men disse mini babyel.... jepp, det er dem som er greia når jeg skal ha "ost og kjeks" ja. Mannen slår til med en eller annen sånn der "skikkelig ost", men det står jeg over.

Osteharry kan jeg godt være, ja.


#56

Bille sa for siden:

Åh ja!

Takk for mange gode tips, i morgen skal det handles! Det er Frogner Special du tenker på, Candy?
Skal se om jeg rekker å bake nøttebrød også, takk for oppskrift Syrin! Varm rumpe har jeg fra før så dette blir nok bra.


#57

Karamell sa for siden:

Åh, nå fikk jeg lyst på ost og kjeks! :sulten:


#58

safran sa for siden:

:haha: Nå lo jeg så tårene rant her.

Gruyère er knallgod til rødvin, og så må det til en god muggost - gjerne Stilton. Og brie. Karamelliserte valnøtter og en god marmelade. :nam:


#59

vixen sa for siden:

Stilton og portvin på frukt/nøttebrød er jul for meg. Det nytes etter ungene er i seng på julaften. Fantastisk godt.


#60

Flubby sa for siden:

Jeg er ikke noe glad i ost, så jeg blir alltid glad når det står en ufarlig, mild og snill gräddost på bordet for slike som meg. Skal jeg være vill og gal, kan jeg legge en drue på osten :enkel:


#61

Note sa for siden:

Vi spiser alt av oster, tilbehøret varierer, men det jeg MÅ ha er røkelaks til blåmuggen, blå druer og marmelade i en eller annen form. Bakt hvitløk er også godt.


#62

Syrin sa for siden:

Mandler og nøtter, gjerne med litt salt.
Fruktgele
Bitar av fersken, melon og druer
Altetande når det gjeld ost, men syns ekte roqefort (eller korleis det skrives), blir for skarp og heftig.


#63

Syrin sa for siden:

Elskar gruyere, og andre faste ostar for den del. Har du smakt den med saltkrystallar i? Den er fantastisk :)


#64

safran sa for siden:

Ja! :nam:


#65

Cumulus sa for siden:

Jeg elsker krydderoster i tillegg til hvite oster som ulike typer brie, cmambert, manchego, etc. Og så liker jeg også å ha med feta på et ostebord, og ruccola og andre gode salater. Det er også veldig godt med små loffskiver med blåskimmerost som er stekt i ovnen. :ja:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.