Vi et gjerne laks ein gong i veka, men ein blir fort lei... Tar gjerne imot oppskrifter slik at vi kan få litt variasjon.
Sjølv kan eg bidra med ei FANTASTISK oppskrift -om eg må få seie det sjølv. Heile familien slukte maten - ungane sa at det var beste laksen dei hadde smakt... Ikkje la deg skremme av fennikel -. den blir søt og mør, og treng heller ikkje etast, men gir smak til fiskekjøttet.
Til 4:
Laks nok til alle
1 stor fennikel
1 appelsin
litt nøytral olje
salt/urtesalt
Poteter nok til alle / ris
Lettrømme
Om du vil: Toro rømmesaus med lime og pepper
Snitt opp fennikkel. Legg det på porsjonspakkar med alu-folie, eller legg alt i ei eldfast form.
Skjær appelsin i skiver, og del skivene i to. Legg over fennikkelen.
Legg på laks (eg tok av skinnet, men du kan sikkert behalde det)
Ha over litt olje
Strø på salt / urtesalt
Steik i ovn ved 200 grader. 20 min for porsjonspakkar, litt lenger om du har alt i ei form.
Kok poteter
Rør saman lime- og peppersausen.
Fisken tar smak av appelsin og blir veldig deilig og saftig. Eg kunne sikkert ha ete dobbel porsjon, om det berre hadde vore meir igjen :D
Del gjerne din favorittoppskrift med laks! Eg prøvde å søke etter ein slik tråd her inne, men fant ingen...
Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
Sett stekeovnen på 180 °C.
Skjær laks i serveringsstykker og legg i en ildfastform.
Ha soyasaus og olivenolje over laksen og krydre med litt salt og pepper.
Ha over revet skall og saft av sitron, og bak i stekeovnen i ca. 10-12 minutter. Salat
Skjær vårløk i skiver og eple i strimler, og skjær opp salat.
Del avokado, og ta ut stein og kjøttet med en skje. Skjær kjøttet i biter.
Vend vårløk, eple, salat og avokado raskt sammen. Dressing
Rør sammen sitronsaft, olivenolje og havsalt, og vend inn i salaten.
Server laksen med salat og kokt ris ved siden av. Tips: Denne retten kan lett varieres med skall og saft av appelsin istedet for sitron.
Vi bruker nok mest klassikeren stekt laks med poteter og agurksalat. Om dere ikke har hatt det før så lager jeg agurksalaten ved å blande vann, eddik, sukker og pepper. Kutter agurken med ostehøvelen. Lar det trekke noen timer, gjerne over natta.
Synes også det er godt å legge laks i folie i ovnen med peppermix, salt og persille på. Litt smør/olivenolje er også godt inni. Lun potetsalat; poteter, stekt fersk sjampinjong, vårløk, paprika i ulike farger - alt stekt sammen på panna. Ruccola på toppen ved servering. Gjerne litt kryddersmør til.
Acino: vi likar også klassikeren :) Eg steiker gjerne laksen på panne, og har agurksalat, potet og rømme til - omtrent som deg antagelig. Det er veldig, veldig godt, ungane elskar det. Men vi må ha litt variasjon, for blir lei :)
Vi marinerer laksen i teriyakisaus og steker den i panne. Serverer med ris og brokkoli. Det er godt og kjapt og ungene elsker det, men jeg skulle ønske de snart kunne elske noen andre lakseretter i tillegg. :gal:
Åh, alt høyres godt ut :) Laks i pesto har eg laga for lenge sidan, men har heilt gløymt ut den retten. Det er jo veldig godt. Trur kanskje minsten vil protestere på den grøne sausen, men han bør vel venne seg til det ;)
Toffskij: mannen min elskar teriykisaus, så det der skal eg prøve. Jenta mi kan ikkje på grunn av cølikai (soyasaus i teryaki). :)
En annen ting som er godt (men som ungene dessverre misliker sterkt :skuffet:) er å legge rå laksefileter i ildfast form, stavmikse en grønn guffe av urter (basilikum, rosmarin, gressløk, persille), hvitløk, salt, chiliflak og olje, ringle halvparten av urteoljen over, legge over tynne skiver av cherrytomat (mange!) og sjalottløk (2–3), og ringle resten av urteoljen over der igjen. Steke i ca. 20 min på 180 grader.
Herligheten, det høyres ut som ein inntertier. Men eg har mange små former, så her kan ein lage ei form til mor og far og ei snill form til jentungen og gutungen.
4 laksefileter
3-4 ss mangochutney
1-2 ss karripasta
salt
pepper
1 boks creme fraiche
Stek laksen i smør med salt og pepper på den ene siden. Rør sammen mangochutney, creme fraiche og karripasta mens du steker. Snu laksefiletene, tøm over blandingen. Vent til blandingen er blitt litt varm. Pynt evt med koriander.
Server med grov ris, brokkoli og hva du nå har. Eller cous cous, byggris, wokblanding, salat. Suksess!
Må berre oppdatere denne tråden og vise at eg har notert meg dei fleste oppskriftene. Her er Toff si oppskrift, kopiert inn i min Mealboard - klar for sync til Iphone og generering av handleliste for neste veke. Supert system! Og referansen til kven som står bak er ført inn, som de ser ;) Elskar Mealboard.
(dette var ein digresjon fra tråden).
(Og namnet på retten måtte eg dikte... med tomater oppå blir det vel raudgrønt teppe da...)
Har laksefileer i ildfast form og drysser på med sitronpepper. Har gjerne brokkoli, gulrotskiver og tomat i den ildfaste formen. Stekes som vanlig.
Koker opp tagliatelle. Når den er ferdig og vannet er silt av, har jeg oppi en boks med kremfløte/matfløte og noen skjeer pesto. Rører til fløten og pestoen har tyknet. Ungene elsker den taglitellen og spiser litt laks også.
Dette var en flott tråd. Her er det oftest tradisjonell laks med rømmesaus, poteter og agurksalat, så jeg skal prøve noen av de andre oppskriftene her snart. Barna elsker laks heldigvis.
Denne lagde eg for ei drøy veke sidan - og det var VELDIG godt! Takk for oppskrift! Greitt nok - ungane fekk sine stykker utan "grøn gugge". Vi hadde steikte potetbåtar til og lettrømme. Vidunderlig - dette blir ein klassiker hos oss i alle fall.
Klassikeren hos oss er laksefilet stekt i ovn, krydret med estragon, salt og pepper.
Men enda bedre er det å lage en marinade av salt og søt soyasaus, revet ingefær og hakket hvitløk som helles over laksefiletene før de stekes i ovn. Serveres med couscous, salat og en liten rømmeklatt om man liker det. Kjempegodt.
Asiatisk fiskesuppe er godt. Jeg har brukt denne oppskriften som basis, men endrer litt på den. Jeg bruker 5dl vann i tillegg og en fiskebuljongterning. Har også gulrot oppi. Veldig god suppe.
En annen variant vi har en del av er laks og pasta. Skjær laksen i terninger, rull de i sesamfrø og stek de i panna. Saus lages av 2 stk hakkete purrer som surres i smør i en kjele, et par ss mel røres inn og spes ut med vann og litt melk og litt buljong hvis det trengs. Kok spaghetti. Broccoli og/eller salat er godt ved siden av.
Laks med spekeskinke er også godt. Rull spekeskinke rundt laksefileten og stek den i panna. Kan serveres med akkurat det tilbehøret du ønsker ved siden av.
Laksefilet i mellomstore stykker (del en posjon i to).
creme fraiche
soyasaus
sitronpepper
basilikum fersk
steik laks lett, ha i CF og surr noen minutter. Smak til med soyasaus og sitronpepper og topp med revet litt basilikum. Serveres med pasta, ris eller poteter. Vi har også brokkli til.
Støt like deler einebær, timian og havsalt og bruk som rub på salmalaks. I varm ovn så lenge som du vanligvis bruker (noen liker den bedre stekt enn andre). Vi spiser den med tradisjonelt tilbehør: Kokte amandines, sitronbåt, agurksalat og rømme.
Denne oppskriften fra Nigella (laks med sobanudler) er også dyrisk god: