Ja, hvilke fordommer har du mot østkanten? Og Indre by? Nå snakker jeg kanskje litt spesifikt om Oslo, siden det er her skillene er størst og skarpest.
Vestkanten, by generelt og bygd generelt får gjennomgå, men FP har vært snill med østkanten. Kanskje vi som bor her har glefset så høyt at vi har skremt dere fra å si noe?
Beklagar å måtte skuffe, men eg har eit godt inntrykk av østkanten. Eg kjenner ikkje Oslo i det heile tatt, men har vore på besøk eitpar gonger. Eg assosierer østkanten med spennande eksotisk mat, mangfold, kreativitet og liv, og er ikkje Akerselva der ein stad da? (blond bondetuppe). Der er det fint har eg høyrt. Og så er det industrihistorie, masse gamle, spennande bygg, og Oslo si forhistorie ligg her.
Levealderen er lågare enn i vest. Stor forskjell har eg høyrt.
Dette er inntrykket frå ein som ikkje veit bak-fram på Oslo.
En av mine største fordommer er at "de" ikke liker folk fra vestkanten, og tror alle i vest er så himla rike og bortskjemte. Vestkantoppvokst som jeg er, av arbeiderfamilie med dårlig råd, har jeg fått den holdningen i fleisen plenty av ganger. I tillegg til kommentarer om at man aldri i verden hadde trodd at det fantes så vanlige folk som meg mht sosial omgangsform (det gjelder i og for seg mht min utdannelse også).
Vanskelig å si, men hovedinntrykket mitt er at østkanten ikke er ensartet og at det er stort mangfold i kultur- og -klassetilhørighet og ikke minst i etnisitet. Du har flere lag av befolkningen representert i tillegg til at veldig mange unge studenter eller nyutdannede som ikke opprinnelig er fra Oslo bosetter seg der og bidrar ytterligere til kulturmangfold. Litt vanskelig å ha noen inngrodde fordommer mot den typen befolkningssammensetning. Eller er jeg fordomsfull nå? :knegg:
Jeg bare synes det er pussig at noen tror at av noen 100.000 mennesker, så finnes det INGEN med jobb som barnehageassistent, dårlig råd, blokker, sosialboliger, integreringsutfordringer, ikke egen hytte osv. Også er det ikke så morsomt å selv (i min oppvekst) å ikke ha god råd og stadig bli møtt med "bortskjemt bærumblærum", når man er første i familien som tar ex.phil.
I tillegg til at jeg er møtt med mye himling av å selv i liten grad ha vært i østkantområder - som et eksempel på hvor overlegen vestkanberte jeg er. Men hva i all verden skal jeg på Romsås eller Furuset å gjøre når jeg ikke kjenner noen der? Hvor mange fra disse stedene har vært på Ris, Fossum eller Gullhaug, sånn "bare fordi"?
Det var jo litt fordomsfullt å tro at alle øst for elva tror det. :knegg:
De har nok vært der for å rane noen. :nemlig:
Jeg tror i grunn ingen i Oslo bruker veldig mye mer av byen enn nærmiljøet sitt. Det jeg møtte på Oslo Handelsgym da jeg begynte der var ikke så mye fordommer mot meg som person, men veldig mange hadde ikke fått lov til å ta trikken lenger enn til Nationaltheatret, ever. Med grunnlag at det ble farlig jo lenger øst i byen man kom (også snakket de ikke pent om folk som bodde i blokkene på sin side av byen, men det var vel en mer generell fordom mot fattigfolk).
Vi fniste litt av dette, for på den tiden var vi ganske nomadiske på østkanten, mye på grunn av at det vekslet på hvilken ungdomsklubb som var kulest å henge på. Så ungdom fra hele Oslo øst hang på Sandakerklubben, Tøyenklubben, Trosterudklubben, Grünerklubben, Hasleklubben og Ellingsrudklubben. Men du har helt rett i at vi ikke beveget oss så mye vestover, bortsett fra til Colosseum for å gå på kino, og på diverse skoleturer oppover i marka.
Jeg er jo vokst opp på østkanten, men må jo si at det er stor forskjell på Groruddalen og indre øst bydeler som Grønland og Tøyen. Store forskjeller innad i Groruddalen også. På Stovner bor du oppi marka og rett på grensa ut av Oslo på to forskjellige hold, mens i mer bynære steder er det jo andre ting som definerer og preger folk og kultur.
:humre: Hvorfor Ammerud? Er det noe spesielt der? Jeg har vært der, faktisk, men ikke før i voksen alder. Veldig hyggelig strøk. Men jeg hadde en grunn til å dra dit da, jeg var ikke på sightseeing, akkurat.
Jeg tror muligens østkantfolk har vært på flere steder på vestkanten, rett og slett fordi en del attraksjoner er der. Bygdøy, Nordmarka, Holmenkollen, Vigelandsanlegget osv. Det er kanskje ikke så mye østover som blir sett på som allmenn interesse.
Rett bak der du var på Ammerud ligger Vesletjern og marka, Tallulah! Vet ikke om du så det?
Jeg har ingen fordommer mot Groruddalen. Bor og jobber her og trives veldig godt med det. Merker jeg blir mer og mer glad i byen min etter hvert som jeg blir eldre, og du hjelper også til med stolthet over egen by med innleggene dine, Tallulah!
Jeg har jo sikkert noen fordommer mot Østkanta. Men jeg kommer ikke på noen akkurat nå. Jeg jobbet på Romsås da jeg var tidlig i tyveårene, og syntes det var ekstremt eksotisk i starten. Men å si at det er mer heterogent på Grorud er vel ingen fordom?
Jo, forresten. Jeg tenker vel at folk på Østkanta bor i veldig trafikkerte omgivelser, lite idyll. Det er det jeg har sett. Men har vett nok til å innse at jeg bare er uinformert, altså.
Jeg bor på østkanten, og har jobbet i en bydel i indre øst i mange år.
Fikk merke da jeg begynte på en stor arbeidsplass på vestsiden av byen at jeg nok var blitt skikkelig østkantsjente (er innflytter).
Mulig det er noen gode advokater her på FP for Oslo øst, men jeg opplever i alle fall i mitt dagligliv at folk har store fordommer mot stedet jeg bor, og der jeg jobbet før. Veldig lei av å bli sett på som dum fordi jeg lar ungene mine vokse opp "et sånt sted".
Det opplevde jeg også i min ungdom ute på byen og når jeg startet i jobb i et større konsern der mange bodde på vestkanten.
Det florerte av holdninger som at det var mye, mye større sjanse for at unger ble narkomane hvis de vokste opp på østkanten, at de fleste ikke hadde utdannelse og ikke kunne te seg. Dessuten at det kun var blokker og asfalt der og at alle var harry og småkriminelle. Det var/er en veldig "adressesnobbehet".
Jeg bor ikke i Oslo, og har ingen fordommer mot Østkanten. Jeg har lest at det er mer kriminalitet og flere innvandrer der enn på vest, og så mener jeg at jeg har sett statistikker på levekår, inntekt osv der øst kommer dårligere ut enn vest.
Inntrykket mitt av Oslo øst er at menneskene som bor der er mindre navlebeskuende og har et større perspektiv på de tingene jeg finner viktig enn de som bor i vest. Uten å generalisere. :knegg:
Dette er en tråd om fordommer mot østkanten, ikke enda fler "de på Vestkanten tror vi er dumme/slemme/udannete/hvahardu på Østkanten. :leppe:
Jeg har ikke fordommer mot Østkanten. Jeg har bodd der store deler av livet - i randsonen både i Groruddalen og rundt Østensjøvannet, jeg har aldri bodd mer enn en km fra marka før jeg flyttet til Blærum.
Jeg blir også himla sur av å lese historier om de bortskjemte folka fra vest, historier om barn som går for lut og kaldt vann fordi mor og far er så opptatt av å være snørrhovent snobbete, skoler som har egen avkrysningsrubrikk for au pairer på foreldremøteinnkallelsen, og den merkelige holdningen mange har om at de riktignok ikke har gods eller gull, men de er jo snille og reflekterte og det er jo mye bedre. :stuart:
Det finnes sikkert dårlige foreldre her også, men det er plenty av flinke, ressurssterke folk, det er alltid noen som melder seg til verv, og ungene her ute gjør det bra på skolen. Datteren min ble skikkelig lei seg i sommer da hun for første gang møtte samme holdning som Pelle beskriver - hun ble fortalt på leir at det bare var bortskjemte drittunger i Bærum. :(
Jeg har en del oppfatninger på populasjonsnivå, som jo bare stemmer for deler av Østkanten. At det er høyere andel personer med innvandringsbakgrunn, at det er høyere forekomst av hjerte-/karsykdommer og diabetes, større utfordringer på en del av skolene (primært språkrelaterte). At det er mindre ungdomsfyll og narkotikabruk hos unge, primært i miljøer med høy andel muslimske unge.
Hvis jeg skal flagge mer generelle oppfatninger av hipstermiljøet i sentrale Oslo, så er det at de er trendy, snobbete, kulturelt engasjerte, økohippier som synes det er sooo last decade å snakke om hipsters. :knegg:
Jeg har bodd i indre Oslo øst så lenge jeg har bodd i Oslo, og jobbet både indre og ytre øst. Så det er kanskje ikke så mye fordommer som empiri, egentlig: Det er større forekomst av en del sjangere sosial problematikk i øst, og i indre øst har man en artig, pågående gentrifiseringsprosess som gjør at noen bydeler har sånn roughly 50/50 "nøstebarnforeldre" og its exact opposite.
Jeg har ingen fordommer mot Østkanten (som jeg vet om). Men jeg husker at ei venninnes søster hadde kjøpt seg leilighet på Romsås på midten av 90- tallet, og i det området (inkl. Stovner) var det visstnok litt skummelt å bo. :vetikke:
Jeg vet ikke nok om hvilke deler av Oslo som hører til øst og vest til å ha noen så spesifikke fordommer. De fordommene jeg har gjelder nok heller folk på Østlandet generelt, selv om jeg er klar over at det egentlig er et altfor stort og uensartet område til å skjære alle over en kam.
"Østkanten" er ikke akkurat et ensartet område. :gruble: Det er store forskjeller fra område til område. Jeg har helt sikkert noen fordommer et sted, men jeg greier ikke å mobilisere noen mot hele østkanten av Oslo. Men jeg har inntrykk av at det er flere innvandrere, mer blokkbebyggelse og lavere gjennomsnitlig levestandard enn på deler av vestkanten. Hvis man først skal prøve å generalisere noe som helst. Eneste fordommen min går vel på at østkantfolket mener at vestkantfolket er rike og blærete. Det er ikke sikkert det stemmer det heller. Men det stemmer for mine slektninger er jeg redd.
Joda, jeg tok meg en bitteliten pust i bakken da alt var over og så meg rundt.
Da måkke du fortsette avsporingen og gjøre det til en "forsvare meg mot alle fordommene mot vestkanten"-tråd da! Særlig ikke når jeg har vært så storsinnet at jeg innrømmer at østkantfolk kan være fordomsfulle. Gi og ta, pøblis, gi og ta. :humre:
Østkanten og vestkanten er jo i Oslo. Bærum er Bærum, egen kommune utenfor Oslo. Jeg kan jo like godt si at østkanten da skal også ha med Lørenskog, Nittedal og Oppegård.
Takk for tråden, Tallulah. Jeg har flere ganger hørt at "det er så mange fordommer mot østkanten" her på FP, og så har jeg aldri oppfattet hvilke det er. Men det kan jo være jeg ikke ser bjelken i mitt eget øye. :p
Jeg har bodd østpå og vestpå. Øst har jeg bare bodd sentalt, vestpå har jeg bodd både sentralt og i periferien.
Da jeg flyttet til østsiden av elven var det lenge før det ble kult (nå kommer snart Tallulah og sier at "neeida, det var begynt å bli kult lenge før 1995, altså!!", men det var i hvert fall ingen rundt meg som hadde oppfattet det, i så fall), og en del kollegaer holdt på å dåne av at jeg bodde i gansterland. :knegg: Og jeg glemmer aldri en kollega som nok aldri hadde vært øst for Nationaltheateret, og vi skulle på en restaurant som var veldig poppis og hipp helt nede på Grünerløkka. Han kom dit litt etter oss og var helt BLEK og sjokkskadet av bare å ha sett gata fra taxivinduet :knegg:
Jeg har vel de samme populasjonsoppfatningene som Candy, men det er klart jeg har fordommer i tillegg, mer eller mindre velbegrunnede.
Jeg har for eksempel fordommer mot Grünerløkkas hipstere som er så uniformerte i sin "individuelle" hipsterhet at det blir rent komisk. Jeg tror ikke jeg kunne bodd på et sted der dømmende øyne vurderte klesdrakt og dømte Ed Hardy sko nord og ned, men nesten identiske Iron Fist som "inne". :hehehe:
I "ytre Oslo Øst" så er jeg ikke kjent, og har opplevd bydelene mer der på besøk eller gjennomkjøring. Jeg syns det ser ut til å være mange fine "bygder" der også, som på Lambertseter. Hyggelige og nære lokalsamfunn. Men noen av de nyere bydelene bærer fortsatt litt preg av "bomaskiner".
Men, siden vi er i gang med å flagge fordommer: for meg som er vant til ungjenter som kler seg som morra si, med flate sko, beige klær og vel-lagt sminke og pikerden av og til perler i ørene, så stirrer jeg av og til så øynene nesten faller ut av hodet mitt når jeg ferdes uti drabanten østpå og ser halvnakne jenter med åletrange klær, vaklende på skyhøye hæler og med sminke som veier nesten mer enn klærne. :p
Vet ikke helt hvorfor, men jeg er ikke enig med deg. Bærum sammenstilles med Oslo vest i utallige sammenhenger, og statistisk er det store likheter, feks på navnestatistikker, utdanning, jobbtyper osv. Oslo ligger mye mer mot øst enn vest, så kommunene nord/øst for Oslo er mye lenger unna enn kommunene som ligger vest.
Jeg som er fra disse vestlige kommunene har ihvertfall møtt plenty av fordommer fra folk over hele landet fordi jeg er "fra vestkanten."
Enkelte (for utenforstående usynlige) forskjeller vil det alltid være, deler av både Asker og Bærum (og Oslo - Sørkedalen anyone) er skikkelig på landet og bøgda.
Unge jenter og gamle menn forekommer i Oslo også. Det meste man finner på bygda kan man også finne i Oslo tror jeg. Det bare synes ikke så godt fordi det er så mange mennesker at ikke alt blir like synlig.
Bærum og Oslo Vest er jo som samme kommune å regne. Det er en veldig glidende overgang. På østsiden er det virkelig helt andre forhold.
Min største fordom er at østkantfolk har fordommer mot Bærum/Oslo vest. Eller så er det i det minste tydeligvis mer legitimt å si det høyt. Jeg vil tippe at omtrent halvparten av alle nye folk jeg møter fra østkanten, kommer med en slengbemerkning om hvor jeg er fra. Det er vennskapelige, morsomme bemerkninger altså, så det gjør meg ikke noe. Men jeg synes det er interessant hvordan det at jeg er fra Bærum alltid blir lagt merke til, mens ingen reagerer på Kari fra Bøler.
Jeg kommer forøvrig som regel rett ut fra H&M katalogen, så det er ikke det det står på heller.
Grunnen til at jeg reagerer på polariseringene er fordi det er store middelkasseområder både øst og vest. Høybråten, gamle furuset og Grorud, Ammerud inn mot marka, hellerud, godlia, deler av Oppsal, ulsrud, abilsø, strekningen bøler-skullerud, langerud, Ekeberg, Lambertseter og Nordstrand er jo alle østkantsteder med en velmøblert og ganske stor øver middelklasse. Hvis man polariserer slik at man setter Tøyen skole opp mot smedstad eller ris, så blir jo forskjellene gigantiske. Men de forskjellene er jo ikke sannheten om forskjellen på øst og vest i Oslo.
Kanskje det er det at Bærum/Oslo Vest er så profilert og med tydelige stereotyper som gjør det? Jeg vil tro kanskje Bergensere har det litt på samme måte i Oslo? Hva sier dere Bergensere?
Selvfølgelig finnes ALT man finner på bygda også i Oslo, men det som er interessant er vel om det finnes i samme størrelsesorden?
Det med unge jenter/voksne menn var utbredt der jeg kom fra også, og det hang litt sammen med en kultur der bilen var veldig viktig. De voksne gutta hadde bil, ganske enkelt, og det var VELDIG status og stas.
Hjemmebrent har jeg aldri hørt om i Oslo - det kan da umulig være en fordom å mene at det i større grad er et bygdefenomen enn et byfenomen?
Men det er jo blitt et mindre fenomen generelt, da.
Nei, klart det ikke er det? (Det vet vel alle håper jeg). Samtidig vil jeg påstå at det er litt mer homogene forhold på flere vestkantskoler enn på østkanten? Eller tar jeg feil? Villaområdene på østkanten deler vel i større grad skoer med blokkbebyggelse og større variasjon i befolkningen enn i vest? Og så kommer det selvfølgelig an på hva man kaller øst og vest også. Jeg er klar over det. :knegg:
Og så er det vel ingen tilfeldighet at skoler som tøyen ligger nettopp på østkanten.
Enig i det. Spesielt det med hjemmebrent. Men etter å ha jobbet på helsestasjon for ungdom i Oslo satt jeg ikke akkurat igjen med et bilde av at det var færre av den typen forhold en der jeg kom fra.
Av og til føles det som om å fortsatt bo på 70-tallet (bare MED penger): Nesten alle er hvite, nesten alle bor i enebolig/rekkehus, en god del har deltidsarbeidende/hjemmeværende mødre, nesten alle er slanke (barn og voksne), nesten ingen er skilt.
Det er dette som av og til gjør det litt fornøyelig å diskutere/snakke med folk fra de litt mer skjermede områdene i vest. Av og til er det akkurat som om de glemmer at det ikke er sånn overalt. Og det er jo lett å skjønne, man kalibrerer jo normalnivået sitt etter det man ser rundt seg.
Ja, det er ikke noe bevisst valg, altså. :knegg: Det er mange deler av Oslo jeg aldri har vært i.
Jeg har jo ellers bodd i Oslo indre øst siden 1997, og det er ikke feil å gå rundt og tro at det er flere synlig slitne folk (narkomane, sniffere, alkoholikere, uteliggende romfolk), veldig mange flere ikke-vestlige innvandrere og veldig mange flere sosialhjelpmottagere å se her enn på vestkanten. Så spørs det jo, da, hvilke fordommer man har mot disse gruppene. Jeg føler ikke for å flagge mine, egentlig.
Men vi bor jo på en del av østkanten der det er forholdsvis få hipstere i forhold til disse andre gruppene. Jeg ser veldig mange flere med hijab enn med sånne sko som Polyanna snakker om, for å si det sånn. :knegg:
Det som skremmer meg er de folka jeg møter i jobbsammenheng som tror at det er sånn overalt. For det finnes faktisk folk som tror det: "Hæ? Men alle tjener da over 6G?" Heldigvis er det ikke så mange av dem, og jeg tror de blir færre og færre.
En ting jeg tror vi bygderømlinger glemmer er hvor mye mindre homogent det har blitt på bygda siden vi flyttet derfra. Både asylmottak, bosetning av flyktninger og generell arbeidsinnvandring har gjort i hvert fall min hjembygd mye mindre homogen enn der jeg bor nå. Og siden det er mindre forhold så blir de mye tettere integrert der enn det lett kan bli i Oslo.
Jeg bor i Bærum vest. Da eldstemann startet på skolen her i 2000, var han skolens mest eksotiske, med utenlandsk far og et unorsk etternavn. I dag så jeg gjennom årets elevkatalog. Og du verden så mange nasjonaliteter det er på skolen nå. Så det har gått radigt. Hvorfor vet jeg ikke. Men ting har skjedd. Jeg er ikke så aktiv i nærmiljøet, men jeg håper det har blitt røsket litt i den snevre tankegangen jeg møtte på her i området tidligere.
Jeg bodde på Bjølsen en periode rundt 1993/95. Jeg jobbet samtidig i et firma der stort sett alle bodde langt vest. De syntes det var veldig eksotisk at jeg bodde der jeg bodde. :knegg:
Adm.dir. på denne jobben uttalte følgende (jeg holdt på å sprute ut i latter) da vi i en samtale kom inn på Torshov:
"Tåschåv? Nja, der har jeg vært en gang. Det var et pussig sted."
Jeg har ikke så mange fordommer, har jobbet tett på områdene langs banen øst og sørøst i fem år. Men det er gammel erfaring. Tilfeldig likevel at vi er her, så på like mange boliger på Østensjø.
Jeg har dialekt og blir aldri satt i bås. Har bodd på Sagene og Kjelsås fra 1997 til 2005, og fikk med en pen prisvekst. Har også fått med meg drapene i Nordre Gravlund, Sandakerveien, de var tett på. Og den sjakkrutede BMVen ved legevakta. Jeg gikk forbi bilen, vet fortsatt ikke om det var før eller etter hendelsen, folk sto å måpte, men området var ikke sperret av. Sånt skjer, men en kort periode var det litt for mye.
Dette har jeg også opplevd, på veldig nært hold. Det var også et drap til på Sandaker, vi fikk nok og flyttet ut av byen. En periode var det mindre trivelig å bo med barn i dette området, altfor mye som skjedde.
Jeg har jobbet snart 15 år i indre "verste" øst hvor det ikke er trygt å være på kveldstid og det gir meg visse fordommer mot de som vanker her på kvelden. Det har bare blitt verre og verre. Generelle fordommer mot de som bor på Østkanten har jeg ikke. Jeg har bodd både i indre Øst og beste vest i mange år og tror nok ikkejeg noensinne vil flytte tilbake til indre øst, men er ikke snobb og kunne gjerne bodd i hyggelige oppvekstmiljøer på Østkanten, men nå har vi slått rot i Bærum øst.
Men sånne ting skjer jo overalt. Svigermor synes det er skummelt å være på østkanten og vil følges til bussen når hun er på besøk hos oss. Og en gang havnet hun midt i et skytedrama da hun gikk av den samme bussen hjemme hos seg selv - midt på flotteste Frogner.
Jeg sporet av. Jeg tenker at det er mindre sannsynlighet for at det skal skje flere drap på et år her vi bor nå (bygda) siden det bor færre mennesker i et avgrenset område. Der vi bodde tidligere var det tettere befolket i lavblokker, mer trafikk, tettere med mennesker og derfor større sannsynlighet for skyting fra bil og drap i leiligheter få hundre meter unna.
Men Tjorven, selv om det skjer over alt så er det jo dessverre en opphoping spesielt rundt nedre Akerselva, med mye narkotikasalg og tilliggende herligheter, som gjør at det er veldig mye vanligere med vold, særlig med våpen, i de områdene.
Jeg bor i nærheten av både Nordre Gravlund og Sandaker og må si at jeg oppfatter begge de stedene som trygge, selv om det har skjedd et drap der, altså. Det var målrettede drap, og ikke akkurat vill skyting. At det ene skjedde på Sandaker var jo fordi mordofferet skulle på jobb der, ikke fordi det er et veldig belastet strøk.
Jeg ville sikkert ikke gått tur på Nordre Gravlund på nattestid (selv om vi pleide å gjøre det da jeg vokste opp, og skremte vettet av hverandre), men jeg ville nok ikke gått på vestre heller.
Den sjakkrutete BMWen ved legevakta vet jeg ikke hva henviser til.
Det er i alle fall definitivt min største fordom mot østkanten.
Min opplevelse er at folk på østkanten i større grad er opptatte av 'den store forskjellen mellom øst og vest', og også snakker mer om alle disse antatte fordommene 'man' har mot østkanten. Jeg kan helt ærlig, og med hånden på hjertet, si at det er et samtaleemne som aldri dukker opp i min omgangskrets.
Jeg synes også at dette blir ganske godt illustrert i denne tråden, som jo egentlig skulle handle om hvilke fordommer man har til østkanten, men som har utviklet seg til en lang 'forsvarstale' og framsnakking av østkanten i stedet. :knegg: ikke at det er noe galt i det, I'm just sayin...
Så fin tråd, Tallulah! Eg bur på østkanten og er glad i nærmiljøet mitt og liker den blanda demografien i Groruddalen. Og har veldig få fordommar for østkanten generelt, men det hender eg opplever ting som får meg til å tenke at eg skjønner kor stereotype forestillingar om folk på østkanten kjem frå. Men det som går på folk og adferd, er jo snakk om einskildpersonar som oppfører seg stereotypt, ikkje "alle" som er slik. Eg trur eg legg betre merke til folk som oppfører seg og snakker som typisk vestkantfolk på CC Vest og folk som oppfører seg og snakker som typisk østkantfolk på Linderudsenteret. (Men er det ikkje slik at ein snakker om Oslo Øst og Oslo Vest i dialekt-samanheng? Eller er det eg som roter nå?)
Eg har likevel nokre fordommar, som eg og har fått stadfesta. Ein del av dei går på bydelsøkonomi. Her har eg både som tilsett og brukar av ein del tenester i to ulike bydeler merka store forskjellar. Og tal frå Vinmonopolet viser jo og at det er forskjell på folk sine kjøpevaner.
....og likevel er det 59% elevar med anna morsmål enn norsk og samisk på Sinsen skule og 5,9% på Disen, i 2012. Eg ser ikkje heilt at desse områda er demografisk like, eigentleg.
Eg trur det er større forskjell på ulike boligområder i dei ulike delane av Oslo, enn markante forskjellar på øst-vest. Ta blokkene på Bjerke og eneboligane på Årvoll som eksempel, det er enorme klasseskiller innafor eit område med ein 500 meters radius.
:knegg: Mora mi uttaler konsekvent Torshov som det skrivest. Med ein distinkt h-lyd i -hov.
Disen, Grefsen, Kjelsås og Maridalen regnes vel teknisk sett som "Oslo nord", og kan derfor lene seg tilbake og smile lett overbærende mens østkanten og vestkanten barker sammen. :nemlig:
Jeg er litt der også. For meg er "østkanten" i hovedsak "indre Oslo øst", og ikke dalstrøka østenfor. Etter å ha jobbet på Oslo S i halvannet år snart er fordommene mine nokså bekreftet dessverre, det føles ofte utrygt å gå rundt der nede på dagtid når nødvendige ærender må utføres: Det er tigging, tildels aggressiv, det er mye politi og vakthold som for meg understreker behovet for denslags, generelt mye "lurvete" folk, synlig åpenbar psykiatri og butikktyverier på høylys dag. Og så synes jeg folket er mer uhøflige straks jeg skal på offentlig transport i retning øst derfra enn det jeg er vant til "hjemme" - ikke køkultur, folk dytter og trenger seg forbi og lukter dårlig og respekterer ikke privatsfæren, og gjør at jeg ikke føler meg like trygg og komfortabel som jeg gjør på T-banen hjem og på det lokale kjøpesenteret der folk oppfører seg forutsigbart. :sart:
Så ja, fordommer mot østkanten har jeg, jeg trives ikke så godt der og ville ikke bodd der hvis ikke jeg hadde måttet. Dette går selvsagt kun på min egen oppfatning og erfaring, og ikke nødvendigvis kunnskap og åpenhet.
På samme måten trives jeg i storbyer i utlandet også best på hoteller i "safe" deler av byene fremfor mer eksotiske og "spennende" bydeler. Og går dermed sikkert glipp av mye spennende, jeg ser det. :traust:
Tallulah, den sjakkrutede BMW en var skyting mot bil en sen ettermiddag, og drap, i Hausmannsgate.
Ja, skyteepisodene var noen få målrettede. Men det ble for mye, jeg var for nære. Det har vært skyting her oppe, men en gang på åtte år.
Jeg har jobbet på Vaterland, så Oslo S, og skal tilbake på Vaterland. Kan ikke si at jeg gleder meg. Men det er basert på fakta om området, ikke fordommer.
Jeg skjønner godt at man kan få nok om msn føler ting er tett på altså. Det skal jo føles trygt å sende ungene alene til skolen. Jeg har hatt et par jobber hvor jeg har vært nødt til å forholde meg til baksiden av narkomane og det har gjort det vanskelig å se sykdom framfor viljestyrt oppførsel.
Jeg skjønner også godt at man kan bli fordomsfull om man regner området rundt nederste del av Akerelva og Oslo S som østkanten. Jeg regner også Vaterland som østkanten, men jeg tenker ikke på narkosalget og raningen der som noe som er typisk for østkantfolk for det.
Lavendel, er det snakk om dagtid eller kveldsarbeid? Er det snakk om kvelden skjønner jeg deg, men på dagtid liker jeg Grønland godt. Kanskje ikke akkurat vaterlandsparken og området under brua, men jeg trivdes godt å jobbe i et område hvor folk bodde, med mange fine butikker og cafeer, og et vell av kule gallerier.
Jeg har jo bodd såvidt på østkanten selv, i Damstredet (bygård, ikke trehusene), som vel hører til Hammersborg? Det føltes mest som sentrum, da, men du skal ikke mange meterne østover før det er reelt øst.
Da var jeg helt ny i Oslo, og følte det bare deilig urbant. Jeg kunne godt bodd der igjen når jeg var ferdig med skolekretser.
Jeg vet at Vaterland ikke er representativt for andre Oslo bydeler. Jeg jobber i hovedsak dagtid, med noe kveldsarbeid. Plages overhodet ikke på dagtid, bortsett fra noen ubehagelige syn, men det tåler jeg etter alle årene i området. Ser fram til å handle grønnsaker på Grønland og noen gode cafeer.
Joda, jeg regner Møllergata og området rundt skolen for østkanten. Men ikke Damstredet og Telthusbakken, egentlig. Og Uelandsgate var nok et bedre øst/vest-skille enn elva (som Damstredet ligger et stykke vest for, mer enn 30 meter. :humre:), men også dette skillet er i ferd med flytte seg. Sosioøkonomisk regnes ikke bydel Sagene (som er Sagene, Ila, Bjølsen, Torshov og Sandaker) for "østkanten" lenger, tror jeg.
Det kjennetegner nok veldig store deler av østkanten egentlig. I Groruddalen kan det være store forskjeller mellom blokk og villa, på Torshov liger store ekstremt fattige kommunale bygårder vegg i vegg med bygårder kun befolket av leger, arkitekter, friskolefolk og mediafolk, på Sagene har du fremdeles den kommunale "høyblokka" som ligger i samme kompleks som en blokk som det bare bor velutdannede barnefamilier i, du har trehusbebyggelsen langs akerselva som i stor grad er befolket av velbemidlede akademikere og kunstnere, og trange bygårder hvor det bor store familier på to rom.
Du har sikkert rett. Men min subjektive mening er nok preget av spesifikt der jeg vokste opp, altså helt på grensen ut av Oslo mot Lørenskog og Nittedal og at vi hadde og har mye til felles med de som vokste opp i området rett utenfor. Dvs at vi blandet oss med de som kom fra Lørenskog, Skjetten og Strømmenområdet, samt noe Nittedal også. De vokste opp i bebyggelse og hadde miljø veldig likt oss og det var det samme opplegget med klær, stil og hva vi gjorde. Jeg føler at området hadde mange fellestrekk når det gjelder foreldre og utdannelse og den kulturelle kapitalen. En liten kuriositet er at de fleste på Stovner heiet på Lillestrøm og ikke Vålerenga når min mor vokste opp. Mine oldeforeldre kom til Stovner og drev småbruk og besteforeldre og foreldre hadde mye med Lillestrømkanten å gjøre. De dro til for å feste blant annet. Jeg vil tro at mye av dette er det samme som utkanten av Oslo vest og Bærum. Jeg er nok også preget av at jeg vokste opp i et gammelt villastrøk som nesten var som en liten bygd i bydelen med mange familier som hadde bodd der i generasjoner og jeg føler mer at "slektskap" til Lørenskog, Høybråten enn til nydelen med blokker og nyinnflyttere med mange sosiale problemer i starten.
Jeg er fra Oslo øst og har bodd ulike steder på østkanten inntil jeg flyttet ut av byen for 8 år siden. (Minus et lite opphold på Bislett, men rømte til Kampen etter forholdsvis kort tid, ja. :knegg: )
Mine fordommer mot østkanten er at vi tror det er vi som eier byen egentlig, at det er der byens hjerte og identitet egentlig er. Adel og overklasse er jo litt unorsk og forbindes historisk med de andre skandinaviske landene. Derfor er det arbeiderkulturen som er den "ekte" bykulturen. Jeg har også en oppfatning av at den historiske industri- og arbeiderkulturen i byen lett kan bli litt glorifisert blant østkantfolk. Jeg vet ikke om samholdet, rausheten og toleransen vi forbinder med den kulturen med preger Oslo øst i noe større grad enn Oslo vest, selv om vi fra øst liker å tro det. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.