Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er "norsk mat"?

#1

Input sa for siden:

I barnehagen til sønnen min skal de markere FN-dagen ved at alle foreldre har med en matrett fra landet de er fra. Vi er mer eller mindre alene om å være norske der, sønnen min er den eneste med to norske foreldre på begge storebarnsavdelingene, og jeg tror ikke det er noe på småbarnsavdelingene heller. Så da kan jeg ikke skulke unna, synes jeg. :knegg:

Men hva er norsk mat, som egner seg å ta med, og som ikke er for mye styr? Jeg skal på skolen den dagen, så det må være relativt enkelt eller kunne lages dagen før.


#2

nolo sa for siden:

Laks og eggerøre. Spekemat?


#3

Niobe sa for siden:

Spekefat?


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Risengrynsgrøt. Hvis maten kan varmes opp?


#5

Lisa sa for siden:

Grøt eller fisk. Unngå kjøtt mange ikke vil kunne spise.


#6

Syrin sa for siden:

Spekeskinke - (men her er jo svin)
Kjøttboller
Røykt laks
Rett og slett smørbrød? Det er jo veldig skandinavisk i alle fall.


#7

Skilpadda sa for siden:

Fenalår og flatbrød? Evt. rosin- eller kanelboller. :jupp:


#8

Snippa sa for siden:

Lefse :)


#9

Skilpadda sa for siden:

Vafler med brunost eller jordbærsyltetør - eller sveler.


#10

Katta sa for siden:

Lapskaus? Sodd?


#11

Filifjonka sa for siden:

Lefser? Med norsk røkelaks og norsk kremost eller noe?


#12

Fløyel sa for siden:

Lag lefse med snøfrisk smøreost, ruccola salat og salmalaks. Kutt opp i makibit størrelse. Veldig godt.


#13

Input sa for siden:

Her var jo mange supre forslag, tusen takk. Selv klarte jeg bare å tenke på fårikål, og det blir alt for tidkrevende. Tenker det kan være greit unngå svin, ja. Kan de som ikke spiser svin (men andre animalske produkter) spise mat med melange i? :sparke:


#14

ItsOnlyMe sa for siden:

Lefse med smørkrem/ kanel og sukker, svele med brunost, vaffler med syltetøy. Natronkake. Potetkake. Smørbrød med røyklaks og eggerøre.


#15

Turban Smukk sa for siden:

Jeg tenkte også umiddelbart på fårikål, men det er jo litt urealistisk. :knegg:

Jeg synes vafler med brunost og syltetøy (ikke nødvendigvis sammen) var lurt. Og særlig hvis de kan stekes opp i barnehagen. Kjøtt bør nok unngås. Lefser eller eggerøre med røkelaks er jo godt og norsk, men spiser virkelig barnehagebarn i sin alminnelighet røkelaks?


#16

Filifjonka sa for siden:

Hvorfor bør kjøtt unngås?


#17

polarjenta sa for siden:

Jeg jobbet en stund på voksenopplæringen, og var med på sommeravslutning der alle skulle ha med litt mat. En av lærerne hadde med lapskaus, og det var veldig populært.:)


#18

Skilpadda sa for siden:

Hvis det er muslimske barn der, bør man kanskje unngå kjøtt for sikkerhets skyld, ja. Ikke alle muslimer overholder reglene om halalslakting, men en del gjør det jo. (Jeg har en kollega av hver "type"; den ene unngår bare svinekjøtt og spiser alt annet kjøtt, men den andre spiser bare halalkjøtt og holder seg derfor til fisk når vi er ute.)


#19

Turban Smukk sa for siden:

Hvis ingen av barna er av norsk opprinnelse er det stor sannsynlighet for at mange ikke vil/kan spise det?


#20

Nima sa for siden:

Jeg synes vafler og kanelboller var veldig gode ideer. De kommer sikkert til å forsvinne fort. Lykke til. :)


#21

Niobe sa for siden:

Er ikke kanelbolle i grunnen ganske svenskt?


#22

Nima sa for siden:

Næsj... Kall de skillingsboller da, så blir de bergensk. :)


#23

Guttemammis sa for siden:

Flere av barna på min avdeling (1-3 år) spiser røkelaks i lefse.


#24

Input sa for siden:

Akkurat om ungene spiser det, tenker jeg ikke så mye på. I en barnehage som vår, der sååå mange forskjellige land er repressentert, må det nødvendigvis bli en del "rar" mat dersom alle skal ta med noe fra sitt hjemland. Jeg gleder meg veldig og håper foreldrene følger opp. :)


#25

Guttemammis sa for siden:

Jeg gleder meg også, dette er en av de koseligste fellesarrangementene vi har i barnehagen.
Med 19 nasjonaliteter blir det masse spennende og god mat! :nam:


#26

Filifjonka sa for siden:

Enig, det kommer til å være så mye forskjellig at du trenger ikke tenke på at alle skal kunne spise det. Det er en umulig oppgave uansett, med alle slags matallergier og religioner. Men en veldig god ide ved sånne anledninger er at folk merker maten med hva den inneholder. Det er veldig fint både for allergikere og folk som har religiøse matbegrensninger. Jeg har opplevd å være på sånne arrangementer der det har vært veldig skummelt å spise noe som helst, for en gutt som er allergisk mot egg og nøtter. Spesielt nøtteallergien kan vi ikke ta noen sjanser med, det kan en dø av, så hvis folk bare "tror det ikke er nøtter i kaka" eller at "et par små firkløverbiter raspet i kremen er vel greit", så funker det ikke.


#27

Guttemammis sa for siden:

Vi har skjemaer som foreldrene må fylle ut, med hva maten inneholder etc.
Vi lager alltid litt ekstra selv som vi vet allergikerne kan spise.
Ikke alle skjønner at litt stekesmør kan gjøre stor skade.


#28

Lisa sa for siden:

Utrolig flott tiltak som gjør stor forskjell og livet enklere for veldig mange! :)



#30

Harriet Vane sa for siden:

Vafler med brunost.
Lapskaus med kyllingpølse eller grønnsakslapskaus laget med posegrønnsaker. Utrolig lettvint. Bruk grønnsaksbuljong.
Vestlandslefse med smør og sukker.


#31

apan sa for siden:

Jeg tror jeg ville sendt med vafler og eggerøre.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.