I barnehagen til sønnen min skal de markere FN-dagen ved at alle foreldre har med en matrett fra landet de er fra. Vi er mer eller mindre alene om å være norske der, sønnen min er den eneste med to norske foreldre på begge storebarnsavdelingene, og jeg tror ikke det er noe på småbarnsavdelingene heller. Så da kan jeg ikke skulke unna, synes jeg. :knegg:
Men hva er norsk mat, som egner seg å ta med, og som ikke er for mye styr? Jeg skal på skolen den dagen, så det må være relativt enkelt eller kunne lages dagen før.
Her var jo mange supre forslag, tusen takk. Selv klarte jeg bare å tenke på fårikål, og det blir alt for tidkrevende. Tenker det kan være greit unngå svin, ja. Kan de som ikke spiser svin (men andre animalske produkter) spise mat med melange i? :sparke:
Jeg tenkte også umiddelbart på fårikål, men det er jo litt urealistisk. :knegg:
Jeg synes vafler med brunost og syltetøy (ikke nødvendigvis sammen) var lurt. Og særlig hvis de kan stekes opp i barnehagen. Kjøtt bør nok unngås. Lefser eller eggerøre med røkelaks er jo godt og norsk, men spiser virkelig barnehagebarn i sin alminnelighet røkelaks?
Jeg jobbet en stund på voksenopplæringen, og var med på sommeravslutning der alle skulle ha med litt mat. En av lærerne hadde med lapskaus, og det var veldig populært.:)
Hvis det er muslimske barn der, bør man kanskje unngå kjøtt for sikkerhets skyld, ja. Ikke alle muslimer overholder reglene om halalslakting, men en del gjør det jo. (Jeg har en kollega av hver "type"; den ene unngår bare svinekjøtt og spiser alt annet kjøtt, men den andre spiser bare halalkjøtt og holder seg derfor til fisk når vi er ute.)
Akkurat om ungene spiser det, tenker jeg ikke så mye på. I en barnehage som vår, der sååå mange forskjellige land er repressentert, må det nødvendigvis bli en del "rar" mat dersom alle skal ta med noe fra sitt hjemland. Jeg gleder meg veldig og håper foreldrene følger opp. :)
Jeg gleder meg også, dette er en av de koseligste fellesarrangementene vi har i barnehagen.
Med 19 nasjonaliteter blir det masse spennende og god mat! :nam:
Enig, det kommer til å være så mye forskjellig at du trenger ikke tenke på at alle skal kunne spise det. Det er en umulig oppgave uansett, med alle slags matallergier og religioner. Men en veldig god ide ved sånne anledninger er at folk merker maten med hva den inneholder. Det er veldig fint både for allergikere og folk som har religiøse matbegrensninger. Jeg har opplevd å være på sånne arrangementer der det har vært veldig skummelt å spise noe som helst, for en gutt som er allergisk mot egg og nøtter. Spesielt nøtteallergien kan vi ikke ta noen sjanser med, det kan en dø av, så hvis folk bare "tror det ikke er nøtter i kaka" eller at "et par små firkløverbiter raspet i kremen er vel greit", så funker det ikke.
Vi har skjemaer som foreldrene må fylle ut, med hva maten inneholder etc.
Vi lager alltid litt ekstra selv som vi vet allergikerne kan spise.
Ikke alle skjønner at litt stekesmør kan gjøre stor skade.
Vafler med brunost.
Lapskaus med kyllingpølse eller grønnsakslapskaus laget med posegrønnsaker. Utrolig lettvint. Bruk grønnsaksbuljong.
Vestlandslefse med smør og sukker.