Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når kan barn sitte foran?

#1

Filifjonka sa for siden:

Jeg ble ikke sånn 100% sikker av å google, så da får jeg spørre store allmektige FP. Når får barna deres sitte foran i bilen? Er det alltid bedre å sitte bak, selv om de er over en viss høyde? Har vekten noe å si når det gjelder airbagen?
Sønnen min nærmer seg 12 år og er litt over 150 cm høy. Hvis det ikke er noen god grunn til at han fortsatt skal holde seg i baksetet på heltid, hadde det vært hyggelig å ha ham sittende foran iblant.


#2

Señora sa for siden:

TT anbefaler ikke barn under 140 cm å sitte foran i biler med kollisjonspute, så ja, han kan sitte foran nå.


#3

Skremmern sa for siden:

Det skjønner jeg godt, Filifjonka!

Jeg har min tiåring på 144 sittende foran i beltestol, men jeg kobler ut airbagen. Så da er hun også stor nok til å sitte foran aktiv airbag, altså?


#4

emm sa for siden:

11-åringen vår er 152 og får sitte foran nå, hvis det passer slik.


#5

Molly sa for siden:

Mener jeg har lest at barn under 140 cm og under 12 år ikke skal sitte i forsetet med aktiv airbag. Men jeg finner det ikke igjen. :-/


#6

Filifjonka sa for siden:

Alder og høyde henger jo slett ikke alltid sammen. Det fins jo tiåringer på 160 cm, og trettenåringer på 139.


#7

millact sa for siden:

Min får en sjelden gang sitte foran, korte avstander med lav fart, hvis vi har med et ekstra barn i bilen. Hun er 147 cm nå.




#10

Katta sa for siden:

Han er stor nok, men for alle, også voksne er det tryggere bak. Og så er det sannsynligvis tryggere uten enn med airbag til han kommer godt oppi tenårene. Sammenfatning av det jeg leste sist vi diskuterte dette.


#11

Filifjonka sa for siden:

Det er uaktuelt å koble ut airbagen. Men det ser jo egentlig ut som han kan sitte foran da. Han fyller 12 om under tre måneder, og akkurat det har vel neppe så mye å si.

Og nå så jeg det Katta skrev. Tryggere bak.


#12

Skremmern sa for siden:

Var det ikke TT som skrev at forskjellen foran og bak var minimal? Logisk sett tenker jeg at det ikke er det, men jeg synes å huske at synsingen min ble møtt av en link i en tidligere tråd om det samme? :gruble:


#13

Katta sa for siden:

Forskjellen er ikke veldig stor, akkurat det har jeg ikke tall på. Men nå er det engang slik at det er fem plasser i en vanlig bil, og de fleste av oss kan ikke velge å plassere alle i midten bak. TT sier at når man er 140cm er man stor nok til å sitte foran aktiv airbag. De artiklene jeg leste etter sist diskusjon konkluderte med at det først er når man blir 14-15 år man har noen nytte av airbaggen, og før det er det sannsynligvis bedre å ha den av enn på hvis man kan velge. Grensen på 140 cm er satt fordi man da er stor nok til at airbaggen ikke lenger er direkte farlig.


#14

Teofelia sa for siden:

TT sier vel at det ikke er store forskjellen på foran og bak, og de anbefaler ikke aktiv airbag til barn under 140 cm. Min 11-åring sitter foran når det passer seg slik.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jepp. Derfor sitter jentungen bak hos oss. 12 år og 159 cm.


#16

Filifjonka sa for siden:

Men alle nyere biler har vel airbager bak på sidene også? Men det er kanskje ikke like farlig for barn når de kommer fra siden?


#17

Katta sa for siden:

Sideairbagsene regnes som trygge.


#18

Bokormen sa for siden:

Jeg har hørt at airbagene er beregnet på voksen høyde, og at veldig korte voksne også sitter tryggere bak faktisk. Jeg er lav selv, det er kanskje derfor jeg tenkte spesielt over det. :knegg:


#19

Einhyrningur sa for siden:

9 åringen sitter framme en sjeldent gang når det passer deg sånn. Han er rett over 140.


#20

Elisabet sa for siden:

Alder i forsetet henger sammen med hva skjelettet kan tåle i en kollisjon med en airbag. Barn under 12 år er ikke anbefalt å ha i forsetet foran airbag pga. dette. Personlig ville jeg ikke hatt unger over 12 år foran airbag heller før de er 15. Det er en vannvittig kraft i en airbag, både erfart på jobb og dessverre erfart selv i kollisjon. Det går ikke bare på høyde, men det går på modning av kroppen også jo eldre de blir. Og det er vel også en høyde de også anbefaler. Står sikkert noe på Trygg Trafikk sine sider om dette. Vet ikke om det er noe anbefalinger uten airbag, men ungene mine får i enkelte tilfeller sitte foran, men da er det i bilsete og uten airbag på. Vi har selv klart å krasje bilen vår på motorveien og bilen ble kondemnert. Da så vi hvor viktig det var at unger satt helt korrekt og i baksetet. Alle tre satt i ordentlige seter med rygg og hodestøtte, men mellomste tulla satt bittelitt framoverbøyd og det var ikke mere som skulle til for at hun fikk kul i hodet pga. krasjen. Den var heldigvis minimal, men det er veldig viktig og sitte helt riktig i setene og med stramt belte riktig over skulderen. Vi hadde også bilen full av bagasje da vi krasjet, og vi fikk i alle fall bekreftet at vi hadde pakket helt riktig. Omtrent ikke en ting flyttet på seg av bagasjen, og ingen løse ting som kunne fyke forover i bilen. Når vi krasjet så gikk alt av airbager selv om vi hadde klart å bremse ned til 20 km/t før vi traff bilen foran, men da hadde vi bremset ned fra 70/80 km/t, så da går airbager selv i lav fart pga. den brå oppbremsningen. Jeg unner ikke en unge og oppleve det å sitte foran en airbag som går av. De ble redde nok selv om de satt i baksetet og et var mannen og jeg som satt foran. Og det er jo farlig for mindre barn å bli truffet av kraften fra en airbag.


#21

Appelsin sa for siden:

Jeg har to kollegaer som er 152 cm høye. De sitter i hvertfall foran når de kjører til jobb, har jeg sett.
:humre:


#22

Pelle sa for siden:

Jeg er 153 cm, og velger også å leve farlig, selv på langturer med mannen der han kjører.


#23

Elisabet sa for siden:

Voksne har en helt annet kropp å ta imot kraften med enn et barn, så en voksne kropp over 150 sitter nok helt trygt foran airbag. 9-åringen min er over 150cm allerede, men ikke snakk om å sitte foran gitt.


#24

GinaK sa for siden:

Eldstemann er 155 høy og veier nesten 50 kg. Han får sitte foran nå når det passer sånn. Han har vel gjort det det siste året.


#25

IzziCreo sa for siden:

En amerikansk studie viste at man ikke er klar før man er 15 år. De kunne ikke finne at vekt og høyde spilte markant inn. Jeg skal se om jeg finner linken til den studien.

Så her sitter ikke 2002-modellen foran annet enn når vi en sjelden gang har behov, men da slås airbag selvsagt av.


#26

IzziCreo sa for siden:

Her er en av trådene om emnet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.