Bluen sa for siden:
Jeg får en gjest som ikke tåler hvetemel, soya eller noe særlig laktose. Resten av laget får vanlig eplekake og vaniljeis. Kan jeg lage en liten smuldrepai e.l. til den allergiske, med sånn tofu-is til? Noen som har erfaring?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Bluen sa for siden:
Jeg får en gjest som ikke tåler hvetemel, soya eller noe særlig laktose. Resten av laget får vanlig eplekake og vaniljeis. Kan jeg lage en liten smuldrepai e.l. til den allergiske, med sånn tofu-is til? Noen som har erfaring?
Acino sa for siden:
Bakte epler i seg selv er også godt da, sånn for å gjøre det litt enklere: Epler i båter i smurt form, masse kanel og sukker, rosiner og litt smør. Karamelliseres i ovnen. Nydelig med både krem og is til(der finnes jo laktoseredusert kremfløte mener jeg).
Syrinx sa for siden:
En variant med havregryn?
Polyanna sa for siden:
Jeg TROR jeg lager smuldrepai med like deler smør, sukker og havregryn. Tror du må kjøpe spesielle havregryn for at de skal være "rene".
Syrin sa for siden:
Ja, det kan du, men du må sjølvsagt bruke glutenfritt mjøl. Heilt ærlig har eg best erfaring med å lage eplekake heller enn pai, for glutenfritt kan fort bli tørt. Eg har opplevd glutenfri pai kan bli snurpe-tørr i munnen når ein skal ete. Sånn grovare smuldre-pai med gryn kan bli veldig bra. Kjøp glutenfrie havregryn. Eg likar det best med brunt sukker :D
Her er mi oppskrift på vanlig eplekake. Du må da bruke melkefritt smør. sukkerungen.wordpress.com/2010/10/23/beste-eplekaka-i-verda/
veobra sa for siden:
Vanlige havregryn er ikke glutenfri, du må kjøpe de rene.
Polyanna sa for siden:
Nei, det ser ut til at det er like deler havregryn, hvetemel, sukker og smør.
Mei sa for siden:
Jeg bruker mandelmel og finmalte nøtter. Foreksempel noe slikt som denne.
Syrin sa for siden:
Men ein erstattar berre kveitemjøl med glutenfritt mjøl :) Alle butikkar har det. Toro-pose. Fin melmiks. Dei fleste butikkar har også glutenfrie havregryn. Og så må gjesten har melkefritt smør, litt avhengig av kor mykje han reagerer på melk da.
Brukar du kvitt eller brunt sukker?
Bluen sa for siden:
Margarin går ikke, eller? Jeg liker jo uansett ikke smør sjøl. :sparke: vanlig eplekake gidder jeg ikke - har allerede en langpannesak i fryseren (og 7 kaker til :gal: ). Vi skal ha tre fester på like mange dager med 17-25 gjester på hver, så dette bør være lettvint, kjenner jeg.
Finnes det ferdigmikser, f.eks type lyse muffins, som man evt kan klæsje noen eplebåter oppi og strø over kanel og sukker?
Bluen sa for siden:
Og det er altså snakk om én porsjon, så fint om jeg slipper å lage særlig mer enn det.
Hot Lips sa for siden:
Jeg lagde glutenfri eplesmuldrepai i helga, og den ble knallgod! Eplebiter med kanel og sukker i smurt, ildfast form. Blandet fint sempermel med sukker, meierismør og mandelflak og drysset over. Smøret må jo evt byttes ut med melkefri margarin, aner ikke hvordan det funker i en sånn oppskrift.
Kaktus sa for siden:
matutengluten.blogspot.no/2012/06/smuldrepai.html?m=1 denne oppskriften har jeg hørt rykter om at skal være fin.
Syrin sa for siden:
Jo. Du kan legge epler i ei form. Så tar du Toro lys muffins, som er glutenfri, og STRØR det over. Ja, du strør det tørre pulveret over. Så brukar du kaldt smør, (eller margarin i ditt rare tilfelle da...), og ostehøvlar bitar som du legg over pulveret. Steiker i ovnen.
Det blir ei klissete greie som smakar godt. Men det er endra bedre med ekte smuldrepai altså. Dog er det unektelig himla enkelt.
Sjekk Toro muffinsmiks for melkepulver. Det kan godt hende det er melkepulver i. Det melkefrie smøret (som forøvrig er plantemargarin) bør vere skikkelig kaldt. Det blir antagelig ikkje hardt nok, men da får du klatte det på da. Du risikerer at noko av pulveret blir ... pulver oppå kaka, men det ser ganske greit ut likevel. Shabby stil.
DM sa for siden:
Det finnes melkefri margarin, den går, men ikke den vanlige. Jeg har laget med toro glutenfri kakemix, eller toro glutenfri fint bakemel. Det har vært gode smuldrepaier.
Syrin sa for siden:
Nei. Du lager da same kaka til alle. Glutenfri pai eller kake er godt.
Bluen sa for siden:
Takk for tips. Hun tåler litt laktose, så jeg tenker kanskje at vanlig margarin også går. Må tenke litt mer, men det er ikke utenkelig at det bærer i retning av lyse gluten- og melkefrie toro-muffins med eplebåter, sukker og kanel, kjenner jeg.
Bluen sa for siden:
Men den andre kaka er jo ferdig allerede! :trasser: :knegg: Jeg har bakt sju, og ikke tale om at det blir flere enn nødvendig nå.
Syrin sa for siden:
Det går antagelig greit å bruke vanlig margarin. Eg har brukt det melkefrie, for eg har ein nevø som ikkje tålte melk som liten. Det fungerer heilt fint.
Toro lys muffins er veldig godt med eplebitar i og dryss oppå. Du kan lage det som muffins, ta dei ut av papirformene og servere saman med is i djupe skåler. Går fin å ete muffins med skei :)
Syrin sa for siden:
Du er ikkje rektig :D Greit da.. men kva da med dei lange blikka frå dei andre gjestene, som skal sjå på allergikeren som skal ete 16 eplemuffins?
DM sa for siden:
Jeg for min del synes det er lettere og kjappere å slenge alt i en form, enn å styre med å lage 16-24 små kaker (muffins).
Bluen sa for siden:
16, nei - jeg kommer til å kutte oppskriften på det kraftigste. :hehehe: Og resten får gå i fryseren. De andre gjestene har selv to kaker å meske seg med.
Bluen sa for siden:
Det skal jeg da heller ikke - maks fem. Og så stekes de mye fortere!
Syrin sa for siden:
Skal du da kaste resten av posen?? :skingrestemme: Med vilje?
Bluen sa for siden:
Nei da, jeg teiper den nok pent igjen. :dreven:
Syrin sa for siden:
Er det mulig :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.