Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Invitasjon til bursdag. Ha med pc!

#1

amor sa for siden:

Kjære dere!

Nå fikk jeg litt hakeslepp her jeg sitter i sofakroken og får presentert en invitasjon til bursdag fra min gutt som snart er 13 år. Invitasjonen er til bursdag til en gutt i klassen hvor det ønskes at alle tar med egen pc.

Jeg kjenner at jeg ikke ønsker den utviklingen som er i ferd med å skje i forhold til at pc brukt tar fullstendig overhånd og at det tydeligvis er helt vanlig. Gutten min stod og så på min reaksjon og sa; "Hva er så farlig med det?"

Hvor vil vi i forhold til den digitale verden?
Hva tenker dere?


#2

Fadese sa for siden:

At de skal bruke PC er jeg i og seg ikke så oppgitt over, men at foreldre tar det for gitt at alle har bærbar PC og at de i tillegg har anledning til å ta den ut av hjemmet, det synes jeg er verre. Det må jo bli innmari ekskluderende for den eller de som eventuelt ikke har en PC tilgjengelig da.


#3

millact sa for siden:

Jeg er like overrasket som deg!

Min eldste skal på korpstur til helgen. De har fått forbud mot ipad osv. med seg. Fint synes jeg.


#4

Chablis sa for siden:

Det er vel ikke alle 13-åringer som har egen pc, det må bli veldig kjipt for de da i såfall.


#5

millact sa for siden:

Vil tippe mange 13-åringer ikke har pc, ja.


#6

Darth sa for siden:

Jeg ser ikke problemet egentlig, sånn bortsett fra at jeg ser Fadeses argument. Eldstemann har de siste årene hatt gure-bursdag for de nærmeste kompisene, en gang kom en av gjestene med stasjonær gaming-pc, jeg tuller ikke. De spiller, tuller, spiser pizza og koser seg. Høylydt stemning hele kvelden.


#7

rine sa for siden:

Min 13-åring har ikke egen PC. Han har en Ipad på deling med broren og låner min eller farens laptop til leksene. Vi hadde nok sendt med han en av våre, selvsagt, men hva med barn som ikke har flyttbare PC-er, eller PC-er i det hele tatt i heimen?


#8

Tallulah sa for siden:

Så sant alle har en PC å ha med ser jeg ikke problemet. Hvordan mener du at en bursdag på et par timer er med på at PCer tar overhånd?


#9

Snippa sa for siden:

Jeg ser ikke problemet.
14-åringen her har vært i sånn type bursdag -gaming mot hverandre, pizza, tull, fjas og moro.


#10

Alfa sa for siden:

Enig. Hos oss er LAN-happenings ein sosial høydare og noko poden kosar seg med både å planlegge og gjennomføre.


#11

Teofelia sa for siden:

Dette syns jeg bare er et problem hvis ikke alle bursdagsbarna har tilgang på laptop.

Det er fullt mulig å være veldig sosial og ha det gøy sammen selv om alle sitter med en pc i fanget. (Litt som at det er fullt mulig å være sosiale sammen og ha det moro på hver sin sykkel, egentlig.)


#12

amor sa for siden:

Jeg vet ikke om alle har pc. Ut fra hva dere skriver her så er det antakelig rimelig å tro at ikke alle har det.

Hvordan jeg mener at en bursdag på et par timer er med på at PCer tar overhånd? Jeg ser at snart 13 åringen stort sett ikke velger annet enn å sitte ved pc så fort han har sjansen. Når han har besøk av kamerater, eller er hos kamerater så er det pc`n som gjelder. Det å være "ute å leke" er et ikke eksisterende tema i våre omgivelser. På foreldremøter de siste årene har dette med pc-tider, antall timer og regler vært diskutert flittig og jeg har alltid sittet igjen med en følelse av at mange synes det er vanskelig å sette grenser. Det er selvsagt min opplevelse.

Jeg har antakelig et lite håp om at barna kan bruke tid på annet enn så mye tid på pc at når det skal inviteres til fødselsdag så kunne det ha vært en slik pause som kunne ha vært god. Jeg ser at jeg må sende denne tanken der den hører hjemme. I søppelkassen. Det virker å ta helt overhånd og at den gammmeldagse leken og omgangsmåten er fullstendig ut og det antakelig for alltid.

Det er et selskap på 4 timer han er invitert til.


#13

Teofelia sa for siden:

Det er vel vanligvis slutt på klassebursdager for 13-åringer, og da kan man jo håpe at foreldrene til bursdagsbarnet har oversikt over tilgangen på pc hjemme og at ingen blir utenfor?


#14

Chanett sa for siden:

Det virker på meg som en lan-bursdag. Veldig moro for tenåringsgutter.


#15

Tallulah sa for siden:

Jeg tenker at om man syns ungene sitter for mye rolig så er det i hverdagen man må gjøre endringer, ikke i bursdager.


#16

Anne C sa for siden:

Når man er 13 år så ber man vel ikke alle i klassen uansett? Jeg vil jo tro at vedkommende bursdagsbarn har en viss idè om kompisene har bærbar PC eller ikke. Jeg ville reagert mye mer om det var snakk om en 10 års-bursdag.


#17

amor sa for siden:

Alle guttene er invitert så vidt gutten her i huset har informasjon om og husets gutt har ikke bærbar pc, men tenker at han skal ha med sin stasjonære.

Men men. Vi tenker ulikt og det er veldig fint å få høre deres tanker! Tusen takk! :)


#18

Drømmedama sa for siden:

Jeg er vant til Lan-bursdager her også, klarer ikke å synes at det er noe galt i det?


#19

Señora sa for siden:

Lan-bursdag, tydeligvis den første for deres del, vel, det kommer flere. De er sosiale på nett og i samme rom. Helt normalt og kjekt for dem.

Trøsten er at du vet hvor de er. :knegg:


#20

Michelle sa for siden:

Jeg tenker som deg. Har ikke anledning å utdype mere nå men av og til må det gå ann å klare seg uten pc osv... Være sammen, ha det gøy uten "hjelpemidler"


#21

007 sa for siden:

Elevene mine (14) har lanbursdager med overnatting og det er en höydare uten like. Mengder med grandis og cola hører også med.

Sånn på sidelinjen: Jeg hørte på radioen (i går?) at ungdomskriminaliteteten blant unge under 18 år er halvert de siste 5 årene. Tilfeldig at dette skjer parallelt med at dataspillingen har økt?


#22

My sa for siden:

Jeg synes ikke det er noe verre enn filmbursdag, som jo har vært vanlig for den aldersgruppa i årevis. Mer sosialt faktisk, siden de samhandler med hverandre og snakker sammen i stedet for å sitte passive ved siden av hverandre uten å snakke noe særlig sammen, som jo er det man gjør når man følger med på en film.

Egentlig ikke stort annerledes enn om de skulle spilt brettspill.


#23

Tuppen sa for siden:

Det er ikke vanlig blant 13-åringene her å ha slike bursdager så min første reaksjon hadde sikkert også vært litt hakeslepp. Vår 13-åring har ikke egen pc, så han måtte ha tatt med seg den vi har felles. Regner med det blir mer vanlig jo eldre han blir.


#24

millact sa for siden:

Jeg tenker også som amor, men har bare 8-åring enda.


#25

Katta sa for siden:

Jeg synes ikke bursdager er tidspunktet for moralisering og voksenstyrtr sunne aktiviteter. Det kan man gjøre i hverdagen. Eneste innvendingen er hvorvidt noen ikke får vært med pga mangel på utstyr.


#26

Carrera sa for siden:

Sjokkert er jeg ikke, men alt i meg skriker nei, nei, nei...

At pc og spill har tatt over mye av barnas lek og fritid, det er jeg helt med på, og ser ikke noe galt i det. Men ikke i en bursdag.

Ok, om man spiller det samme spillet, gjerne online og med hverandre, så er man jo på en måte sosiale, men det tar uansett bort mye av det sosiale. Man forsvinner inn i en egen boble, og forblir der. Og er man sikker på at alle liker det samme spillet?

Slike bursdager kommer ikke til å forekomme i mitt hus. Da er det bedre med en film eller noe, som gruppen i fellesskap har blitt enige om på forhånd.
Blir vel litt det samme på mange måter, men uansett en stor forskjell i mitt hode.


#27

Katta sa for siden:

Liker alle samme film da? Samme lek? Når ble film mer sosialt enn spill?


#28

Neket sa for siden:

Jeg syns det høres helt greit ut, så lenge alle har utstyr de kan bruke. Jeg syns man skal få feire bursdagen sin på den måten man vil. Filmbursdag, skogsturbursdag, LAN bursdag. Helt greit i min bok.


#29

Carrera sa for siden:

Vi har hatt film på noen bursdager, og da bar barna diskutert filmer i forkant og blitt enige.

Men nei, film er ikke noe mer sosialt enn spill egentlig, men jeg føler det slik lell.

Selvmotsigende :nemlig:


#30

My sa for siden:

Når man spiller så deltar man aktivt, og kommuniserer med hverandre. Det å spille online, mot hverandre, er vel hele poenget med denne typen treff? Det er ikke slik at alle sitter oppslukt av hvert sitt spill uten å snakke med hverandre.

Ser man film derimot, så sitter man passivt ved siden av hverandre og stirrer på en skjerm uten å snakke sammen.

Tror det er mye uvitenhet rundt dette med LAN-treff, og med uvitenhet kommer fordommer. Data er liksom en avsosialiserende vederstyggelighet per definisjon.


#31

Señora sa for siden:

:nemlig:

Lan-treff med overnatting er det kuleste i verden og du er verdens kuleste forelder om du bestiller pizza til dem i tillegg. Det skal ikke så mye til faktisk. De er sosiale sammen, samhandler, driver strategi, avtaler, har høy puls (faktisk) og ler kjempehøyt og har det gøy sammen. Mye kjekkere en filmbursdag.


#32

Syrinx sa for siden:

Jeg synes det høres ut som en topp måte å feire bursdag på, jeg. Og skulle det vist seg at en av festdeltakerne ikke hadde tilgang til pc, ja da hadde jeg lett lånt bort en maskin fra heimen.


#33

Tangerine sa for siden:

Jeg håper spilling er sosialt, da sjuåringen min vurderer å selge sin mor for å få lov til å spille mer. Men det får han ikke. Men jeg frykter for fremtiden.

Jeg tror det blir en flott bursdag, ingenting er "perfekt" uansett i de fleste bursdager. Alltid noen som ikke liker lekene, filmen, maten, folkene osv.



#35

Input sa for siden:

Jeg har spilt en del MMORPG-spill (av typen WoW, men ikke det) da jeg bodde i kollektiv, sammen med de jeg bodde med. Det var jo kjempesosialt og morsomt, og jeg tenker at dagens ungdom lærer å samarbeide av det. Så jeg ser ikke helt problemet. Verden går fremover, og det er alltid sånn at vi foreldre akker og uffer oss, det gjorde mormoren min også over hvor mye tid ungene hennes brukt på å høre på musikk på 60-tallet. :knegg:


#36

Gaia sa for siden:

Vi hadde fem gutter på besøk med hver sin iPad i forrige uke. De satt oppå hverandre i sofaen og spilte Clash og Minecraft, og det var en utrolig sosial greie. Jeg er jo en gammel "gamer", så jeg har nok mer forståelse for at dataspill kan være utrolig sosialt. Men jeg ser også at det utfordrer oss voksne mer, fordi vi må sørge for at de får nok fysisk aktivitet i tillegg og at det må settes grenser for spilling før sengetid/på natten. (Vi slang for øvrig hele gjengen ut etter en time, og da dro de på røverjakt med lommelykt på det nærmeste friområdet resten av ettermiddagen.)

For øvrig drev både jeg og faren min med lommelyktlesing under dyna, så det at barn sniker seg til å være oppe om natten, er jo ikke et nytt fenomen.

Så rent bortsett fra argumentet om at ikke alle nødvendigvis har sin egen PC, og at det kan virke ekskluderende, så hadde jeg neppe reagert.


#37

amor sa for siden:

Ja, hehe. Du kan så si. Jeg får unnskylde meg med at jeg knapt nok diskuterer noe som helst på nett og hadde hatt en fin ettermiddag med barna mine før jeg la ut dette. :knegg:

Jeg leser med stor interesse det dere skriver, så takk igjen for innlegg.


#38

Che sa for siden:

Jeg tenker at dette vil bli en bursdagsgreier her også - med tid og stunder, det tør jeg vedde på. Jeg vil tro at de som inviterer til bursdag kanskje har noen pc'er i "bakhånd"? - om noen ikke har?


#39

Niobe sa for siden:

Jeg ser jo problemet med at ikke alle har PC, så hadde jeg vært den forelderen som inviterte til noe sånt, så hadde jeg sørget for å ha tilgjengelig for de som trenger å låne, og skrevet det i invitasjonen.

Hvis mine gutter fremdeles er interesserte i å invitere til bursdag når de er 13 (det er det jo slett ikke alle som er), så synes jeg ikke LAN-bursdag er noe verre enn filmbursdag, som jo faktisk er ganske vanlig.


#40

Dronningen sa for siden:

:jupp: Man finner løsninger.

Tipper også det kan være noe vi selv inviterer til om noen år. Allerede nå drasser ofte poden på en bærbar når han skal besøke enkelte kompiser.

Jeg tror også man må innse at før var før og nå er nå. Å idyllisere fortida og gjøre nåtiden til noe negativt gagner ingen. Men å gå inn i ting, omfavne nuet og engasjere seg er mye mer fruktbart. Å 'se' barn og ungdom der de er, hva verden er nå, og hva dette handler om, gjør at man ikke blir så skeptisk og skremt. Bare denne tråden viser jo svært ulike innfallsvinkler til ett og samme tema.


#41

Lenam sa for siden:

Det er noe med å la barn være barn av sin tid. :knegg:


#42

Harriet Vane sa for siden:

Kanskje de heller skulle kledd seg i Emil-kostymer og drevet med hyss. :knegg:


#43

Neket sa for siden:

Min eldste har vært på epleslangbursdag. :jupp: Uten kostyme, da. Usikker på om det var avklart med naboene på forhånd.


#44

Harriet Vane sa for siden:

Der har du en retrobursdag, Neket! :knegg:


#45

IzziCreo sa for siden:

Jeg tenkte også umiddelbart på LAN bursdag, og synes det hørtes artig ut, men det er jo dette med om alle har pc da. Synes det burde stått at man kan ta kontakt om man ikke har, så må det jo ordnes noe. Jeg liker ikke tilstelninger som kan ekskludere noen.


#46

banana sa for siden:

Dette med ekskludering synes jeg er en viktig sak. Dersom man inviterer alle i klassen er det sannsynlig at ikke alle inviterte har egen pc. Jeg synes det blir noe annet dersom man inviterer de man vanligvis bedriver slike aktiviteter med og som man vet har utstyret som skal til.

Det ville være helt uaktuelt hos oss å ta med min eller mannens bærbare pc (som er jobb-pc'er), eller å ta med vår stasjonære. Ergo hadde han ikke hatt pc å ta med.


#47

Stjerneskuddet sa for siden:

Hm, dette er nytt for meg. LAN bursdag altså? Førsteinntrykket var nei nei nei, men så tenker jeg... ja ja?? Tenåringen hadde overnattingsbesøk forrige helg, to gutter, og de satt vel å så på film og spilte hele natta. Da vet jeg hvor de er.
Det jeg er aller mest overrasket over er at ikke alle har PC. Her ble det nemlig delt ut første året på ungdomsskolen. Den er til odel og eie gjennom tre år og kan brukes som en vanlig PC. Så her har alle kameratene hver sin PC. Trodde det var slik over hele landet.


#48

Tallulah sa for siden:

Hehe, nei, langt i fra, Stjerneskuddet. Vår skole har noen skrotete gamle PCer som de har arvet fra en eller annen arbeidsplass som oppgraderte PC-parken sin. Og de deles på mange elever.


#49

Stjerneskuddet sa for siden:

Hm...kommunen vår er lutfattige, men de har kanskje fått noe tilskudd da. Da er de jo heldige :) Og så skal jeg la være å gå inn på dette med likhetsskole eller hva de kaller det....


#50

Joika sa for siden:

Enig.


#51

Einhyrningur sa for siden:

Jeg er så himla lei maset om å få ta med pcer hit og dit at jeg blir gretten bare av tanken på lan-bursdag.


#52

Joika sa for siden:

Jepp. Alt som skjer på en skjerm er passifiserede og IKKE å anbefale. :knegg: I en perfekt verden så ville man sendt hele gjengen på tur i skogen med kakao, pølser og pinnebrød, men sånn er det ikke i 2013. Tror vi i foreldregenerasjonen må legge litt godvilje til å faktisk SE hvor mye læring og hvor sosialt spilling kan være. Så får man ta de med på skogstur selv.


#53

Dronningen sa for siden:

Bare å ha et standardsvar: ' okei, men husk refleks'. :)


#54

millact sa for siden:

Når jeg tenker meg om har vi ofte hatt besøk av 8-åring med nettbrett. Trekker meg ut av tråden.


#55

Perhonen sa for siden:

Med egne "gamere" i hus, og med deres "gamer" venner på besøk har det vært rimelig kaotisk i perioder, for bærbare pc'er funker da virkelig ikke. Og det er ikke få ganger jeg har kjørt håpefulle rundt omkring med kabinett, skjerm, tastatur, headset og alskens annet utstyr. De har hatt det utrolig artig, mens jeg har vært mer tvilende til hele greia. Nå er de voksne hele gjengen...fra alderen nesten atten til tjuefem...og spillkvelder er fortsatt greia, både på bursdager og ellers. Heimens utgamle Nintendo med det første super Mario spillet er nå populært, og gamle brettspill som Ludo, Monopol, Risk og hva det nå heter. Det vil være en tid for alt.


#56

My sa for siden:

... og likevel gikk det bra med dem? :skeptisk:

#57

Polyanna sa for siden:

Mine bruker ikke pc til annet enn lekser, ellers er det litt iPad-bruk, men så godt som ingenting i ukedagene og begrenset i helgene. Min eldste er 11. Ellers leker han med Lego fortsatt, leser fotballblader, spiller fotball, leker i skogen og bare virrer rundt. Det er vi som har satt begrensningene på "skjermtid". Den brukes mest til å se tv-programmer, egentlig.

Derfor hadde jeg ikke bekymret meg et sekund om det ble invitert til LAN-bursdag eller lignende, kanskje heller tenkt at det kunne være han lærte noe. :knegg:

Men om jeg hadde en generell frustrasjon rundt dette så hadde jeg nok også følt at en pc-bursdag var "dråpen".


#58

Polyanna sa for siden:

Men amor, det var jo du som lærte meg å stoppe og tenke "ja, men det er det jo ikke barna som bestemmer!". :knegg:

Litt vanskeligere når de er 13 enn når det gjelder smokk, kanskje. :p


#59

Susse sa for siden:

Helt typisk i tenåringsbursdager her,med LAN-party, hvis de ikke skal se på film ol.


#60

Veslemøya sa for siden:

Jeg kjenner meg veldig enig med Amor. Jeg synes denne utviklingen er usunn.


#61

Teofelia sa for siden:

På hvilken måte da?


#62

Katta sa for siden:

Jeg skjønner godt at man kan ha et ønske om at de for det første er barn lenger og leker mer og for det andre er mer fysisk aktive, men jeg vet ikke om bursdager er tidspunktet for moralisering, det er vel stort sett sånn at man prøver å finne på noe som ungene synes er genuint gøy akkurat den dagen. (og aksepterer man filmbursdag skjønner jeg virkelig ikke hva man har imot spill, men det blir en annen sak).


#63

Niobe sa for siden:

Jeg er veldig enig. Jeg vil påstå det er langt mer sosialt å spille sammen enn å se en film.

Her i huset er vi nok mer positive til PC-bruk enn gjennomsnittet, men jeg er gift med en mann som var teknologiinteressert og tidlig ute med egen PC på rommet, osv. I dag er han dataingeniør og vi har til smør på brødet, for å si det sånn. :knegg: Det kan lett bli folk av dem.


#64

zinatara sa for siden:

Jeg hadde ikke hatt problemer med dette, men skulle vi arrangert hadde jeg nok prøvd å lagt til rette for at de fikk låne dersom de ikke hadde pc selv. Ser for meg at barna mine nok kommer til å dra på LAN i høst og vinterferien om noen år dersom de fortsatt er like interesserte i data som de er nå. Her arrangerer de det på skolen og det er ganske lite og trygt. Ser ut som om ungdommene virkelig koser seg.

Jeg kan være enig i at man bør se an skjermtid på hverdagene, men en bursdag hadde jeg ikke hatt problemer med. Jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å aktivt arrangere bursdager når de er tenåringer, men jeg hadde ikke hatt problemer med å steke pizza og kjøpe inn litt snacks dersom de ville ha venner på overnatting og spille.


#65

Bomull sa for siden:

LAN-bursdag er fullstendig nytt for meg. Jeg skjønner at det har med PC/spill å gjøre, men hvordan gjennomføres det gjerne rent praktisk? Spiller de online rollespill med hverandre, har de hvert sitt som de rullerer på osv?


#66

Blondie sa for siden:

Jeg har ikke hørt om dette, til tross for at det finnes både 12- og 14-åringer i huset. Jeg hadde nok stusset først, men ikke reagert nevneverdig. Min sønn er ekskludert fra de fleste andre typer aktivitetsbursdager pga utfordringer han har, så jeg hadde nok blitt glad på hans vegne.

Jeg satt forøvrig i kjellerstua og gamet med brødrene mine fra jeg var 9-10, så det er jo ikke noe nytt fenomen.


#67

nokon sa for siden:

Eg er så mykje sosial over Internett sjølv, at eg ser ikkje heilt problemet. Lan er jo sosialt. Det er like sosialt å spille eit spill saman over wi-fi i same rom, som å spille brettspel. Det er bare litt anna type rydding.


#68

gullet sa for siden:

Og sende de i dusjen en gang i blant.

Vi har kjørt mange kabinetter og store skjermer, rundt i landet på LAN, sammen med en 13-16-åring og kompisen, tannbørste og sovepose, eller bare skuflet de ned i kjelleren eller på stua oppe.
Morsomt for ungdommene og det var aldri noe tull med den gjengen.


#69

Señora sa for siden:

Lukten ja, den er helt forferdelig. Hentet poden etter et lan i en gymsal og lukten var helt ubeskrivelig.

Standardfrase her i heimen: Det er lov å lufte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.