Jeg er (var) veldig glad i rødvin, men etter noen forferdelige opplevelser hvor jeg har fått instant hodepine etter et par slurker har jeg blitt litt redd og har holdt meg til hvitvin og rosevin.
Men det hadde jo vært deilig å kunne ta et glass rødvin i ny og ne også. Jeg gikk innom polet i stad, og så to bokseviner fra USA, som var lave på garvestoffer. Jeg har hørt at det kan være garvestoffene som gir hodepine? Det var en Arrow Ruby Cabernet og en Falling Feather Ruby Cabernet. Den siste var merket spesielt med "lav på garvestoffer og histamin".
Hva gjør histaminene? Er dette noe gode viner? Tips til andre, hodepinevennlige rødviner?
Det trenger ikke være bokseviner, jeg bare så på disse nå fordi det kunne være greit med noe som jeg ikke trengte å drikke opp alt av i løpet av to dager.
Jeg kjenner godt til fenomenet dessverre. :mumle: Noen ganger tåler jeg all slags vin, andre ganger går det ikke. Jeg tror det (for min del) henger litt sammen med om jeg har sovet nok, om jeg er sliten, sulten eller uopplagt, da kommer hodepinen raskt. Type vin ser ut til å spille mindre rolle.
For min del funker faktisk veldig mange italienske viner. Får nesten aldri migrene av chiantier, generelt sett. Får alltid migrene av spanske, uavhengig av mengde.
Ja, jeg har også hørt at mange nevner spanske og chilenske viner som hodepineverstinger. Men de var faktisk dem med lavest innhold av garvestoffer blant de jeg så på. De franske var relativt høyt på skalaen.
Jeg drikker mye rødvin, men har i det siste opplevd skikkelig hodevondt av spanske viner. Ikke alltid, men det har skjedd flere ganger. Null problem med italiensk og fransk, selv om jeg nesten alltid kjøper viner med en god del syre. Mulig det er tilfeldig, men jeg er litt tilbakeholden på spanske røde nå, merker jeg. Selv jeg er veldig glad i kraftige spanske.
Det er litt ulike teorier på hva i rødvin som gir hodepine og det jeg har lest er at folk kan reagere på litt ulike ting. Om man reagerer på garvesyre er det lett å sjekke. Det er vanskelige med biogene aminer. Histamin er ett eksempel på det, men det finnes også flere i rødvin.
Jeg har hørt snakk om at viner fra California har lavere nivå av aminer som det er vanlig å reagere på, men om det stemmer vet jeg ikke.
Hvis det er ett eller flere aminer du reagerer på kan det hende du tåler garvesyre bra, mens enkelte tåler garvesyre dårlig.
Arcus skriver om det merket ("lav på ...") som jeg fant på den ene vinen, men på grunn av norsk alkohollovgivning så kan de ikke si hvilke viner det er på hjememsiden sin, jeg må se etter merket i butikken. :gal:
Mi erfaring er at dei tunge vinane (altså dei beste :mumle: ) gir mest hovudverk og dei lettare går fint. Fleire i mi familie reagerer veldig på rødvin, men lette franske rødvinar brukar å gå fint. I følgje denne artikkelen er ikkje innhaldsmerkinga av garvestoff heilt nøyaktig, då den er basert på smak og ikkje kjemisk måling (så der lærte eg noko nytt i dag også): www.dinside.no/778379/slik-unngaar-du-hodepinevin
Av en eller annen grunn er det ikke det som står om garvesyre som har alt å si for meg. Jeg kan f.eks drikke et glass eller to av en Amarone, og Tommassi Ripasso overlever jeg også.
Men som sagt: alltid ok med en chianti, og ligge unna alt fransk og spansk, funker for meg. Det aller, aller beste, er italiensk med sånn fjær-merke (garvesyre og histaminmerkinga til vinmonopolet).
Jeg hadde en periode på et par år hvor jeg ga opp å drikke rødvin - en slurk og hodepinen slo til dagen derpå. Jeg er i kontakt med en del vinimportører i forbindelse med jobb og jeg nevnte problemet mitt for en av dem her i vinter. Jeg fikk da høre at det var en del som mener det er enkelte tilsetningsstoffer i vinen som folk reagerer på og ikke garvesyren nødvendigvis. Han mente derfor at en vin uten tilsettingsstoffer kunne være verdt å prøve for min del. Selvsagt hadde han en av sine egne viner å anbfale. :blunke:
Vel, vinen funker som bare det den, god er den også. :jupp: Det er utrolig godt å kunne ta rødvin igjen i ny og ne. Jeg skulle gjerne testet ut flere viner også, men finner aldri passende tidspunkt for det (en gang jeg har "mulighet" til å få hodepine dagen derpå).
Franske og italienske viner må jeg rett og slett bare styre unna. Falling Feather skal være lav på garvesyre, ja, men selv blir jeg grisedårlig av den. Det som funker er chilenere og portugisere, stort sett. Casillero del Diablo (Chile) er kjempegod for sin prisklasse (men sørg for guds skyld for å ta den med vinrød kork og ikke den lilla, det er forskjell på druetypene og den lilla har jeg prøvd to ganger med like katastrofalt resultat begge gangene!), og Vidigal (Portugal) er for tiden min safe bet.
Nei, gjør ikke det. :knegg: Den smaker veldig godt, men det hjelper jo ikke. :sukk: Ellers synes jeg Zinfire er veldig godt, og den tåler jeg også. Det er vinen til Kiss. :knegg:
Jeg får vanvittig mageknip av rødvin, og en mildere, men klart beslektet versjon av å drikke rosévin. Mengden er heller ikke avgjørende, dessverre. På Vinmonopolet foreslo de å se etter viner som var lave på garvesyre, og fra varmere klimaer (husker ikke teorien bak), men dette er typisk nok viner jeg ikke trekkes mot. Nå drikker jeg en skvett Fleurie (1/2 glass), og det blir interessant å se hvordan formen er i morgen.
Det er vanskelig å beskrive, men det føles ikke som syrerelatert vondt, som jeg har hatt litt tidligere. Det er rett og slett knip,og det varer gjerne hele dagen. Jeg foretrekker tørre, syrerike hvitviner, også, og reagerer null og niks på dem, så jeg tenkte selv i retning at det var noe i fargestoffene jeg reagerte på, spesielt siden rosévin gir en mye mildere versjon av mageknip.
Jeg drikker som regel rikelig med vann når jeg drikker rødvin, det holder hodepinen unna i de fleste tilfeller, selv med "tunge" vintyper. Minst ett glass vann per glass med rødvin. Nå drikker jeg i hovedsak italienske viner da (ripasso/valpolicella). Glemmer jeg vannet, har jeg nærmest garantert hodepine dagen derpå, ihvertfall etter kvelder med flere enn 1-2 glass.
Jeg holder meg til italienske, stort sett og får aldri hodepine. Det kan jo være verdt å slenge innpå en allergitablett, zyrtec, feks. Min søster, som jobber på polet, har gode erfaringer med det. Hun var tidligere plaget med hodepine.
Jeg ville prøvd Masi Campofiorin, Chianti Ruffino eller Tommasi Valpolicella.
Jeg snakker ikke om hodepine dagen derpå eller fordi man blir dehydrert, men en nesten umiddelbar hodepine som setter inn kort tid etter de første slurkene. Det føles ganske absurd, egentlig.
Jepp, jeg har det akkurat sånn. Senest på fredag hadde jeg ei venninne på besøk med en fransk vin vi skulle drikke. To slurker, det knøt seg i nakken og oppetter hodet, jeg måtte gi glasset mitt til mannen og hente et glass Vidigal istedet. (Han luktet på vinen og sa at det kunne han ha fortalt meg. :knegg: ) Det går heldigvis som regel bra om jeg slutter med det samme jeg kjenner symptomene.
Jeg kjenner hvilke viner andre kan få hodepine av. Jeg har litt pollenallergi og får samme symptom av enkelte viner. Blir varm og hoven i ansiktet, kjenner jeg blir tett i nesen osv.
Vidigal får eg haudepine av å berre sjå flaska til, så det er nok litt ulikt frå person til person. Som andre skrive her, italienske, lette vinar er ofte god sort.
Ang. hvor druene er dyrket har visst noe med pH-verdien i jordsmonnet som virker inn på ett eller annet.
Ang. allergisymptomer; jeg får det av all alkohol. Det er visst en slags "lureallergi", kroppen tror at man blir utsatt for det man er allergisk mot, og forsterker syptomene.
Ja det er nok veldig ulike ting man reagerer på. Sulfitt, garvesyre og de forskjellige aminene. Nå vet jeg ikke hvor like aminene er, men om en vin er lav på histamin så kan den ha andre aminer ser jeg for meg.
Aminer er vanskelig. Jeg vil tro at det lett kan variere fra avling til avling. På en del frukter er nivået lavere jo mer moden frukten er. For eksempel kan en del tåle modne bananer, men klø i munnen av grønne.
Kanskje det også har noe å si for druer?
Jeg har pollenallergi, og tar medisiner litt av og på (når jeg husker hvorfor jeg er så tett. :flau: ). Men nå er det så lenge siden jeg har drukket rødvin, og i og med at det ikke er alle jeg får hodepine av så har jeg ikke det beste forskningsgrunnlaget.
Både pappa og jeg nyser av all alkohol, året rundt. Jeg kan ikke ta zyrtec, for da sovner jeg bare, men har noen andre allergipiller. Men det er kanskje mer eller mindre det samme i alle?
Hvis du ikke er allergisk mot rødvin, kan det være verdt å prøve viner med færre eller ingen tilsetningsstoffer. Finnes fra økologisk, biodynamisk og til naturvin. Biodynamisk er etter Rudolf Steiner metoden, natuvin er tilsatt ingenting. En lett god Italiensk naturvin er Asinoi, merket Non Dos.
En sommalier på kjent sted i Østfold mente at svovel var noe herk for hodet, og at pappvin er tilsatt mer svovel enn flaskevin, fordi lagring på papp krever mer konserveringsmiddel.
Altså allergiliknende reaksjoner på rødvin som kommer av aminer har lite med tilsetningsstoffer å gjøre.
Vår erfaring med et barn som er atopisk og svært sensitivt for biogene aminer er at behandlet, konservert og tilsatt mat funker bedre enn det ubehandla naturlige.
Jeg leste i DN i dag at den smaken av svovelen som er i kartongvinen luftes vekk etter kun kort tid i glasset. 5 minutter, så er den lik den på flaske.
Ja, lukten av svovel. Hilsen styreleder i Symposium Wines, som har solgt 1,5 millioner liter av pappvinen J.P.Chenet. Blant de mest populære på Vinmonopolet.
Muligens faglig uenighet, her fra en produsent på Sicilia. www.dn.no/d2/d2mat/article1927095.ece
"I disse tradisjonsrike amforaene gjærer vinene under åpen himmel med hjelp av sin egen gjærsopp. Vinen er i kontakt med drueskallet i alt fra to til seks måneder. Og mens det i all vanlig vin tilsettes svovel for å stoppe gjæringen (med hodepine som bivirkning), mener Cornelissen at svovel er vinens verste fiende."
De fleste moderne antihistaminene har nokså lik effekt på populasjonsnivå, selv om individresponsen kan variere. Men det finnes noen som gir mindre tretthet en Zyrtec, også reseptfritt.
Nå har jeg kjøpt meg en Valpolicella med sånn fjærmerke. På spørsmål om den var noe god svarte polmannen bare "Vel, den er hvertfall lav på garvesyre". :knegg:
Har nå tatt en allergipille og en slurk og den er helt grei, men mangler wow-faktor.