Jeg er så lite vant til allergier, men siden min nevø har fått påvist cøliaki så tenkte jeg at søndagens bursdagsfeiring for mini skal være glutenfri. Han tåler hvetestivelse og spor av.
Spise:
pølser og glutenfrie lomper
Ketchup og sennep (er det glutenfritt?)
Oksegryte (bruker maizenna som jevning)
ris og salat.
Kaker:
fromasj laget av gele/krem pluss frukt og sjokolade (vanlig melkesjokolade går greit?)
Pavlova med piano vaniljekrem og krem pluss frukt.
marsipankake med glutenfri bunn og så må jeg vel kjevle ut med melis. Er det vanskelig? Sånne ferdige lokk er det brukt mel på så jeg. Ev lage toros langpannesjokoladekake som noen sa var glutenfri og god.
Micopopcorn til ungene som de kan spise mens de ser film.
Vi har ikke hatt navnefest eller noe for stakkars mini så nå blir det lit utvidet ettårsdag i stedet med søskenbarn og slikt.
Tips ang marsipanlokk: kjevle ut på bakepapir med et lag plastfolie oppå. Klem ut marsipanen på bakepapiret først, så går det lettere. Trenger ikke melis heller. Jeg har brukt denne metoden også før jeg fikk cøliaki!
Åh, får jeg komme? :knegg:
Mange av de glutenfrie lompene er stive og tørre, jeg tror kanskje jeg ville satset på glutenfrie pølsebrød istedet. Finnes i fryseren på de fleste Meny-butikker hvertfall.
Så flink du er!! Gilde og Finsbråten wienerpølser er glutenfrie, sikkert mange andre også. Vær obs på en del billigpølser type private brands, de spes ofte ut med hvete. Jeg baker glutenfrie lomper, har tre personer i nær familie med cøliaki. Jeg startet med det før det ble vanlig med de butikklompene som er glutenfrie, og de blir satt usedvanlig stor pris på av disse tre gjestene. Si fra om du vil ha oppskrift.
Husk å bruke redskaper som ikke er av tre, som fjøler, sleiver etc., samt ikke blande. Det er umulig å få helt rent. Som kjevle, hvis du ikke har plast/marmor el.l, kan du bruke en ren plastflaske fylt med kaldt vann.
Min erfaring er at det ofte er enklest å holde hele menyen glutenfri for å unngå at det blir blanding. Ketchup og sennep er glutenfritt!
En venninne har en unge med cøliaki, og det er ganske problematisk med sjokolade da de fleste typer i butikken kan inneholde spor av gluten. Dette må du sjekke nøye. Husk også at diverse kakepynt (strøssel og lignende) kan inneholde gluten.
Hvor gammel er han med cøliaki? Ville snakka med han eller foreldrene. Han spiser vel ikke både pølser og gryta? Kommer han til å spise av alle kakene? Er det et barn hadde jeg nok stoppet ved gele og snop han tålte og snakket med foreldrene om at ikke alle kakene var glutenfrie.
Min gluten- (og melkefrie) favoritt er sjokoladerullekake. Lett og rask å lage.
Bedre å være 100% sikker på det du serverer han enn at han kan spise 100% av det du serverer
Jeg er litt uenig her, har erfart at det er mye enklere å unngå kontaminering av glutenfri mat når man ikke har glutenholdig mat på fatet/bordet ved siden av, særlig når det er mange voksne og barn som forsyner seg etc.
Men nettopp derfor er det jo veldig kjekt at han slipper å oppleve det i denne bursdagen da.
Jeg er interessert i den oppskriften din på gluten/melkefri sjokoladerullekake! Er den fri for alt av hvetestivelse også da?
Forhåpentligvis ikke, siden han da vil bli veldig syk. Jeg mener altså det at det er fort gjort å blande redskaper etc. når man har begge typer kaker f.eks., og da er skaden skjedd for den syke.
Fare for ja, forhåpentligvis ikke forurensning. Nettopp denne problematikken er jo grunnen til at det er så bra at det her arrangeres helt glutenfri bursdag. For meg, en voksen med cøliaki, er det helt greit å vite at det finnes en kake eller en rett som er trygg. For et barn oppleves dette helt annerledes og muligheten til å delta på lik linje med de andre høres himmelsk ut, synes jeg.
Dette er også min erfaring med de to barna i vår familie som har cøliaki, og foreldrene, de er veldig godt fornøyde med at det finnes et glutenfritt alternativ, men de er over seg av begeistring når de kan spise alt som alle andre kan spise.
3 egg og 1 1/2 sukker piskes til luftig eggedosis.
2 ss kakao
60 gram potetmel
og 1ts bakepulver røres forsiktig i
dekker ca halve langpanna (husk bakepapir)
stek på 250grader i 5 minutter.
Jeg strør på litt sukker og legger bakepapir og rista opp og snur den rundt. ta av det papiret du stekte på. dekk til med den varme formen og avkjøl, det tar ca 15 min
smørkrem:
85 gram smør/margarin (melkefritt hvis det er aktuelt, blå soft funker godt)
130 gram melis
1 ts vaniljesukker (evt litt kaffe eller likør)
Her er forresten oppskrift på lompene jeg nevner lengre oppe i tråden:
• 1 ½ dl TORO Glutenfri lys melblanding (eller annen glutenfri melbl.)
• 1 pose TORO Potetmos (eller annen posepotetmos, sjekk innholdsliste, TORO er gl.fri)
• 3 dl kaldt vann
• ¼ ts salt
Fremgangsmåte:
Bland potetmosen (NB! inneholder tørrmelk, velg den uten melk evt.) med salt og vann.
Tilsett melblandingen og bland godt.
Del deigen i 8-10 emner.
Kakene kjevles ut og stekes på tørr stekepanne eller takke.
Spises nystekte. Også kjempegode med pålegg, smør/sukker/kanel el.l. :nam:
Vixen: du har planlagt et kjempebra opplegg, og nå har du fått litt vel mange gode råd her, bare gå for det du har tenkt, du. Vi trenger ikke ha noen debatt om glutenfri servering generelt i tråden din, trenger vi vel folkens? :p
Men jeg tar nå i alle fall med meg oppskriftene på lomper og kaker her! Supert!
Huff, ja. Mente ikke at han fikk i seg hvete hver dag, men at de fleste rundt han spiste det hver dag.
Jeg beundrer alle som legger stor innsats i tilrettelegging.
Jeg tilrettelegger også selv om det kanskje ikke høres slik ut her. Jeg har levd hvete-, melke-, gjærfri og uten rødt kjøtt i 8 mnd og vet hvor krevende det er. Det var ekstra utfordrende å lage mat når det kom gjest som ikke tålte stenfrukt og nøtter, men det stod noe på bordet da også :)
Poenget mitt var at jeg ville hørt med foreldrene hva som var aktuelt at barnet spiste og likte før jeg la ned så stor innsats i å jakte ned alle glutenfrie alternativene og brukte masse tid på å lage maten fra bunnen av med uvante ingredienser.
Og unnskyld for kupping av tråd, vixen, opplegget ditt ser strålende ut, all ære til deg! :tilber: Regner med at foreldrene til gutten garantert setter stor pris på det, og du minimerer faren for reaksjoner! :nikker:
Her må jeg snoke litt.
Vi skal ha vennegruppe snart og en av jentene i klassen må ha glutenfri kost. Dette har jeg ikke peiling på så må snoke litt for tips til både middag og kake som alle kan spise. :)
Vi var forresten hos hun som hadde allergien sist og da fikk barna taco pluss at mamman hadde laget pavlova med krem, vaniljekrem og bær.
Takk, takk. Skal sjekke pølsene ja. Jeg synes det er best å lage hele bursdagen fri så slipper vi alle de små som smuler overalt og deler på ting. Gutten er bare to år så da er det fint å gjøre det sånn. Minst stress. Jeg tror det blir sjokoladekake i stedet for marsipankake. Toros altså. Og så bruker jeg de melkesjokoladeplettene som visstnok også skal være fri for nøtter. De inneholder ikke spor av noenting så det ut som.
Men det er hvetestivelse, eller i alle fall spor av hvetestivelse i den.
Nå gjelder det ikke her, men jeg ville bare nevne det hvis noen tenkte den var trygg hvis man har intoleranse for hvetestivelse også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.