Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg å koke graut på induksjonstopp

#1

Syrin sa for siden:

Eit år har gått med ny induksjonstopp. Den er heilt super, MEN graut er umulig å få til. Eg kan ikkje bruke mine gode, gamle aluminiumspanner, og må ty til IKEA type 365+, eller ei svart gryte med teflonbelegg.

Det svir seg kvar einaste gong, og eg blir GAAAL. :( Skal eg ha full guff på plata for å koke opp, og så slå ned, eller skal alt laaaangsomt bli varmt? Kva gryte skal eg ha? Eg betaler KVA SOM HELST for å få ei gryte til induksjonstopp som koker grauten min utan brune svidde strimler.


#2

Syrin sa for siden:

Ikkje fortell meg at eg skal stå og røre i ein time altså....


#3

Dixie Diner sa for siden:

Hmm jeg har ikke hatt noe problem med grøtkoking, verken på induksjonstoppen på jobb eller hjemme. Jeg koker opp væsken først og har så i risen/havren og så skrur jeg ned til ganske lav temperatur og lar grøten koke ferdig, rører av og til, ikke hele tiden. Jeg slet mer med grøten på min gamle koketopp, der temperaturen var så uforutsigbar. Her reagerer jo plata umiddelbart, så det er mye enklere å styre varmen. Jeg bruker som regel en medium stor gryte fra IKEA, husker ikke merket, men det er en helt vanlig gryte, ikke noe hokuspokus. Tror bare du må ha lavere varme, og bruke mer tid.


#4

Syrinx sa for siden:

Jeg koker opp på ganske høy temperatur, røre jevnt. Slå ned på 1 og la den stå i fred og ro en time. Perfekt grøt uten tegn til brent.


#5

Syrin sa for siden:

Fattar det ikkje... eg koker risen 10 min. i vatn først, har i melka og guffar det opp til det boblar. Slår ned.


#6

Filifjonka sa for siden:

Har du full varme på når du koker opp? Jeg lager grøt på induksjonstopp med IKEA 365+ gryte, og svir aldri grøten. Jeg koker opp på ganske høy varme, men ikke på fullt. Så skrur jeg ned til akkurat så varmt at grøten fortsetter å koke så vidt. Det fine med induksjon er jo at varmen reguleres så fort, når en skrur ned så slipper en å slite med for høy restvarme som på andre koketopper. Sjelden jeg lager grøt, så jeg husker ikke nøyaktig hva slags varme jeg bruker. Men jeg tipper jeg koker opp på 6-7, og skrur ned til 3, muligens 2. Rører ofte under oppkok, og innimellom så lenge den koker. Min induksjonstopp går fra 1-9. Jeg bruker aldri 8 og 9 til melk.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Kanskje det er grytene som er problemet? :hmm: Men det er denne jeg bruker, og den er jo 365+. Favorittgryta mi.

Jeg koker forresten aldri opp annet enn vann på full guffe. Vann tar jeg gjerne på boost, men annet (steking, smelte smør osv) har jeg på 2 hakk under fullt, altså 7 (den går til 9 + boost). Jeg koker jo opp vann først når jeg lager grøt, men koker du melk, bør kanskje varmen være lavere til å begynne med. Melk er jo mer "ømfintlig".


#8

Syrin sa for siden:

ok, eg har nok guffa på for mykje på melka. Er nok litt utolmodig! :D

Takker, da gjer eg det neste gong! Eg silte grauten over i ei ny gryte (365 det også), gravde bort alt det brune, og kasta risen tilbake i melka. Kokinga gjekk heilt fint etter det, og grauten er blitt fin. Den har putra på ca. 4. Det må vere oppkokinga eg gjer feil.



#10

Filifjonka sa for siden:

Jeg fikk ikke til dynegrøt. Den ble altfor bløt etter min smak, jeg liker å stoppe kokingen mens risen ennå har litt motstand i seg.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Høres definitivt ut som om du guffer på for mye i starten ja. :)


#12

Polyanna sa for siden:

Jeg koker opp på 9 og så ned til 8. Så skrur jeg ned til 5 et ar minutter, og så ned til 2, og der får det stå i fred.

Mannen sier at det er lettere å unngå at den setter seg i bunnen når man bruker lettmelk og ikke skummet.


#13

Niobe sa for siden:

Jeg har ikke hatt noe problem med grøtkoking på induksjon..? Du bruker nok for sterk varme. Full guffe på induksjon bruker jeg vel bare til steking av kjøtt og koke opp vann. Jeg koker opp grøten på ca 7 (av 9), og så på 2-3 eller i stekeovnen til den er ferdig.


#14

Interference sa for siden:

Skummet? I grøt?

Jeg bruker H-melk og litt fløte, har aldri opplevd svidd grøt.
Jeg koker opp ris og vann på høy temperatur, sper i melken mens jeg rører, har på middels varme, og skruer varmen ned til 1-2 og lar den stå å koke til den er ferdig.


#15

Syrin sa for siden:

Eg kokar på lettmelk ja, av og til med H-melk.


#16

Polyanna sa for siden:

H-melk pluss fløte, ja. :knegg: Da skjønner jeg at det virker drøyt med skummetmelk. Vi har stort sett aldri annet i hus, bortsett fra min "denne-kartongen-er-MIN!!!"-kaffemelk. :p


#17

Syrin sa for siden:

Eg har også smør oppi :flau:
Men berre ein liten klatt altså. Ein stor klatt. Den rører eg inn når grauten er ferdig.


#18

banana sa for siden:

Du må ha melk med fett i, helmelk, og røre mens du koker opp eller i allefall når et begyner å nærme seg koking. Det er snakk om få minutter med røring. Jeg koker i IKEA 365 uten problemer. Etter oppkoking kan du enten småkoke den ferdig, eller skru plata helt av og la den stå en stund hvis du har god tid, og bare varme den forsiktig opp igjen når du skal spise den.


#19

Polyanna sa for siden:

Man MÅ ikke ha helmelk, altså! Det syns jeg nesten høres litt kvalmende ut... Jeg kokte grøt i dag på ca 1/3 lettmelk, resten skummelt. Gikk helt fint og smakte godt.


#20

GinaK sa for siden:

Jeg har ikke ro til å stå sånn og røre.. det har blitt for mange brune flak i grøten så grøt lager mannen.
Han klarer helt fint å stå en halvtime å røre..
Vi har en vid sånn ikea+ 365 gryte som vi kjøpte for grøtkoking.
Ovnen på 7-8. Røre hele tiden før oppkok. Så skru ned til 5. Så enda mer ned. Det skal såvidt putre.

Vi bruker lettmelk.


#21

Filifjonka sa for siden:

Jeg lager grøten med lettmelk, og det har hendt jeg har spedd på med skummet. Men det ER bedre med helmelk syns jeg. I og med at jeg lager risgrøt sånn ca 2 ganger i året, kan jeg vel igrunnen godt slå til med helmelk når jeg liker grøten best med det. :)


#22

trøtt sa for siden:

Du bruker ikke kumelk? Annen melk syns jeg er mye enklere å få til uten å brenne. Havremelka f.eks brennes ikke selv på sterk varme.

Jeg pleier å ta smør (strengt tatt margarin) i bunn før jeg tar i ris og vann, jeg syns det ikke brenner seg så fort da.


#23

Interference sa for siden:

Ja jeg liker grøten fyldig. :knegg:
Og skummetmelk har jeg aldri hatt i mitt kjøleskap, ikke lettmelk heller. :sparke: Jeg synes rett og slett ikke det smaker godt.
Ja og så er vi flere som trenger kalorier der vi kan få dem, så jeg prøver å tilsette det der jeg kan, da er fløte fint å ha.


#24

Divine sa for siden:

Skummet melk i grøt er Grete Roede-slankeopplegg for meg, så helt uaktuelt når jeg skal lage GOD grøt. Jeg synes alt som lages på skummetmelk blir vassent. Jeg foretrekker også helmelk, men lettmelk fungerer bra.

Jeg sliter også med grøt på induksjon. Og popcorn. :mumle:


#25

Filifjonka sa for siden:

Skummet melk er best til melkeskum i kaffe, heldigvis. :)


#26

Niobe sa for siden:

Risgrøt er nesten forbeholdt julen her, og da lages den med helmelk. Og ekte smør, selvsagt.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Bruker soyamelk. Kan godt hende den ikke brenner så fort ja. Har aldri tenkt over det.


#28

vixen sa for siden:

Jeg foretrekker H-melk, men lettmelk er ok. Skummet melk synes jeg ikke duger til noe annet enn å drikke. I mat og kaffe blir det alt for vassent for meg.

Jeg synes grøt og sauser er myye lettere på induksjonstoppen. Har en fantastisk kjele fra Tefal med teflonbelegg i. Da er det nesten bare å vippe ut gamle havregrynsrester.


#29

banana sa for siden:

Man MÅ ingenting. Men mager melk brenner seg fortere fast enn fet melk.


#30

GinaK sa for siden:

Dere som bruker vann, er det for at grynene skal svelle litt først?
Hvordan gjør dere det isåfall? Skal grynene stå litt i vann først, og så koker dere opp med vannet + melk da?

På jobben lager visst kokken risengrynsgrøten med vann. Hun får veldig mye skryt for grøten sin.
Jeg har ikke turt å spørre om oppskriften men har spurt om hun har noe spesielt oppi og hun sier nei. Så kanskje det har noe med dette hun gjør med vann og gryn. Tips ønskes. :)


#31

trøtt sa for siden:

På geisha sin grøtris står det at man skal koke risgrynene i vann i ca 10 min først. Vannet koker helt inn i grynene før en tar på melk.


#32

Filifjonka sa for siden:

Jeg har sluttet å koke risen med vann først, bruker melk hele veien.


#33

GinaK sa for siden:

Åja, er det den 50-minutters risen det? :o
Mamma brukte alltid den. Vi bruker kun den blå, den som tar 20minutter men den må koke lengre enn det.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Jepp, jeg bruker også Geisha sin de gangene jeg ikke skal lage rask grøt og bruker ferdigpose. Og der står det at man skal koke dem opp i vann, så det har jeg alltid gjort. Bruker soyamelk og kokosmelk og det blir beint frem den beste grøten jeg noensinne har smakt, veganer eller ei. Lager riskrem av restene. Årh, snart jul!!


#35

trøtt sa for siden:

20 minutters risen kan ikke sammenlignes med den langkokte.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.