Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er det med melk som gjør bakst mer saftig, og mindre tørt?

#1

DM sa for siden:

Hvilken kvalitet i melken er det som gjør at bakst blir mer saftig, og mindre tørr?

Jeg må jo bake uten melk, og tar gjerne litt ekstra smør i for å veie opp, men sconesene mine blir knusktørre dagen derpå likevel. Før tilsatte jeg gjerne en teskje honning i brød, for det gjorde at de holdt seg saftige lengre, men det kan jeg ikke ha lengre.

Så nå lurer jeg på om sirup kan ha samme effekten som honning, og om feks rismelk eller havremelk kan ha samme effekten som vanlig melk. (Når baksten allerede består av rismel og havremel, så synes jeg det er litt sånn rart at det skal ha noen effekt med melk av samme greiene.) Jeg pleier å tilsette et egg for å veie opp for mangelen på protein fra gluten og melk, og litt ekstra smør, for fettet, når jeg må bruke vann i stedet for melk. Det pleier å bli bra i foccacia og pizzabunn, og brød, men sconesene ville jeg gjerne fått til bedre også, selv om de er himmelske som nystekt.


#2

Input sa for siden:

Jeg tror det er fettet, for jeg synes jærbakst ble desidert best med soyamelk i seg da vi levde melkefritt. Rismelk og havremelk er veldig fett-fattig, og egner seg i mine øyne ikke til jærbakst. (Rismelk burde til og med bare kastes, spør du meg.)


#3

DM sa for siden:

Ja, soyamelk må jo være det som er nærmest melken i kvaliteter. :gruble:


#4

Input sa for siden:

I søt jærbakst liker jeg en blanding av soyamelk og kokosmelk.


#5

DM sa for siden:

Å, ja. Kokosmelk i sjokoladekake, det har vært vellykket. Men det ble litt sånn kokossmak? Jeg har brukt sånn tykk på boks, det har kanskje noe å si?


#6

Tallulah sa for siden:

Scones er jo smuldrete da, og blir temmelig tørre med melkeprodukter også.


#7

Guttemammis sa for siden:

Synes gjærbakst med melk også blir tørr dagen etter.


#8

Input sa for siden:

Det er den jeg bruker også, men jeg liker kokossmak. Kokos har en god søtsmak som gjør at jeg kan kutte ned på sukkermengden. Men jeg er langt fra noen bake-ekspert.


#9

Kanina sa for siden:

Og spesielt glutenfri gjærbakst. Tror ikke det har med melka å gjøre, nei.

Men jeg synes mikrobølgeovnen er min reddende engel når det gjelder tørr bakst i lunsjen, selv om det så klart ikke er det samme som ferskt.


#10

Mira sa for siden:

Vi bruker soyamelk, ofte den med vaniljesmak. Syns det blir like bra som med vanlig melk.
Som smør bruker vi blå soft.
Det jeg lurer på er hva dere bruker som erstatning for fløte, rømme og youghurt.


#11

Harriet Vane sa for siden:

Scones blir alltid tørre fordi man ikke skal kna og dermed ikke får glede av glutenegenskapene.

I kaker så trenger man jo ikke melk for at de skal bli saftige, ikke gluten heller. Du trenger kanskje egg og olje.


#12

Fibi sa for siden:

Jeg tror også det har noe med fettet i melken å gjøre. Helmelk og masse smør. :nam:

Jeg bakte forøvrig noen cupcakes, hvor jeg byttet ut melken med fløte. DE ble gode de!!


#13

Harriet Vane sa for siden:

Men jeg baker saftige rundstykker og brød med vann og olje, jeg tror at når det kommer til gjærbakst så betyr det mye med passe mengde væske, kna lenge nok og heve nok.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Soyamelk ja, vi bruker bare det, jeg synes ris- og havremelk er nasty. Tynt som vann og smaker ikke noe godt. Men det er jo en smakssak, dog er det nok mye bedre med soyamelk i bakst. Jeg synes også sauser, grøt osv blir bedre med soyamelk enn disse tynne vann-melkene.

Vi bruker soyayoghurt fra Alpro, den smaker omtrent som vanlig yoghurt og finnes i firepakninger i forskjellige smaker. Selges på Meny, Ica osv, har også sett den på Rema. Naturellvarianten selges i 0,5 liters-beger og smaker omtrent identisk med vanlig yoghurt naturell. Jeg lager ofte dressinger, spesielt tzatziki med den, og det er ikke lett (om mulig?) å kjenne forskjell på denne og tzatziki på kumelkyoghurt altså.

Bruker havre- eller soyafløte også, til visping bruker jeg Alpro sin soyafløte, den til visping. Den er knallgod faktisk, blir tykk og kremete som vanlig kremfløte, men mye finere og hvitere i fargen. Bruker også havrefløte (Visp fra Oatly) i ny og ne, den er billigere og smaker ganske bra den og, spesielt om den skal blandes med noe. Laget sjokolademousse med den i helgen og det ble dritbra.

Det finnes soyarømme men jeg liker den ikke naturell. Den heter Sour Supreme (Tofutti) og selges i de fleste velassorterte matvarebutikker. Koster ca. 40 kr for et lite beger, så billig er den ikke. Jeg liker den godt blandet med hvitløk osv, men bruker som regel yoghurt naturellen pga. prisen og fordi jeg liker den best.

Bruker masse ost og. Uten melk! Kjøper på helsekosten her eller bestiller på nett. Bestiller "skivet Norvegia" (heter egentlig Jeezini) som smaker ganske så bra på www.veganlife.se, og kjøper Cheezly pepperjack-ost (har mozzarella osv også, men Pepperjack slår alt ned i støvlene, er dødsgod smeltet på pizza og!) på Sunkost i Stavanger. De bestiller den fra Kinsarvik, så omdu bor i Bergen eller Oslo får du lett tak i den.

Nå sitter jeg og koser meg med kjeks med melkefri blåmuggost på. Herregud så godt! Min mor kjøpte den i London, den er av dette merket (Blue style) og smaker akkurat slik jeg husker blåmuggost smakte. Nydelig!


#15

Mira sa for siden:

Takk for masse tips dixie.
Jeg likte ikke soya melk før, men tror det var navnet som fikk meg til å tenke at den ikke var god. I begynnelsen klarte jeg ikke en liten skvett i kaffen engang. Nå er kaffen nesten 50/50 med soya vaniljemelk.

Vi bruker bare soya melk nå, selv om det er bare storesøster som reagerer på kumelk, men så reagerer hun nok for oss alle tre tilsammen :sukk:

Rømme har jeg sett i noen butikker, men syns den er så dyr at jeg har hoppet over den.


#16

Dixie Diner sa for siden:

Glemte å nevne, for de som måtte ha nytte av det, at jeg og ungene har vegansk, altså melkefri, sjokoladekalender hver jul. :glis: Rismelksjokolade som smaker himmelsk og bitene er mye større enn de som er i vanlige kumelk-kalendere. Jeg bestiller dem på veganlife.se, men i år skal jeg jo snart til London og der selges de i butikker så da skal jeg kjøpe 3 stk med meg hjem. Moo Free, heter de. På veganlife har de også noen fantastiske sjokoladenisser i poser til jul, jeg spiste altfor mange av disse i fjor! De har også melkefrie versjoner av Bounty, Snickers, Crispo, Mars/Japp og annet snadder, bla. en sjokoladeplate med cappucinosjokolade som smaker helt himmelsk, samt flere typer NYDELIG hvit sjokolade. :sikle: Bare et tips til godtegriser som meg.
Jeg hadde ikke klart å drikke kumelk i dag om jeg så prøvde, får helt brekninger av tanken på at det er morsmelk. Men kommer uansett ikke til å drikke det, så det er jo ingen problemstilling, hehe.


#17

Hot Lips sa for siden:

Scones er ferskvare, bør spises nystekte uansett. Dagen etter er de tørre og kjipe.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.