Jeg prøvde en ny melblanding i går med ca. 50% fint hvetemel. Målet var å få brødet litt mer luftig og saftig og bedre å oppbevare over et par dager. Tidligere har jeg brukt 30% fint mel.
Når jeg plotter inn oppskriften jeg brukte i grovhetskalkulatoren så får jeg "Grovt" som resultat. Men er det virkelig grovt nok når så mye av melet er fint?
Hvor grovt brød baker dere til hverdags?
Her er melmengdene jeg brukte:
750 g siktet hvetemel
350 g grov sammalt hvete
300 g grov sammalt rug
100 g havregryn
Jeg tenker det kommer an på hvor mye brød man spiser, og hvor mye fiber man får i seg i resten av kostholdet. Jeg synes 50 % grovt mel er litt lite for oss.
Du kan jo erstatte noe av det hvite hvetemelet (eller alt?) med fullkornhvetemel. Jeg bruker dem litt om hverandre, og synes ikke det går det store utslaget på resultatet.
Jeg bruker bløtere deig og litt olje, da synes jeg 30 % fint mel holder fint. Dessuten kan jeg anbefale å vente med det fine melet til forhevingen er ferdig, slik at det grove får utvikle seg både når det gjelder å svelle og få en deilig nøtteaktig smak. Min mor har alltid gjort det og brødet hennes er saftig lenge.
Det hjelper forresten også å bløtlegge alt det grove melet pluss evt. gryn og korn. Jeg heller kokende vann over blandingen, rører til det blir en jevn grøt, og lar blandingen stå til den er helt kald, gjerne natten over. Når jeg gjør dette, er det sjelden brødene blir tørre eller smuler.
Elerte i kjøkkenmaskinen, løfter opp deigrkoken, legger over kjøkkenhåndkle, hever, har oppi hvetemel, tar ned igjen deigkroken, elter til det slipper bollen, baker ut.
Jeg syns ikke denne grovhetsskalaen sier så mye alltid, når man vet at 3 kaker kan bety at det er hele 49 % fint mel.
Jeg ville i ditt tilfelle sett på posene med mel og sett hvor mye fiber det er per 100 gram, og regnet ut hvor mye fiber det er totalt i deigen. Deretter veid brødene når de er ferdige, og delt fibermengde på antall gram brød x 100. Da finner du hvor mange % fiber det er i ditt brød, som sier mye mer om hvor grovt det er (etter min mening da). Brødene bør ha minst 6, og helst over 7 % fiber.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.