Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brødbaking igjen; hvordan leser man grovhetsskalaen?

#1

Røverdatter sa for siden:

Jeg prøvde en ny melblanding i går med ca. 50% fint hvetemel. Målet var å få brødet litt mer luftig og saftig og bedre å oppbevare over et par dager. Tidligere har jeg brukt 30% fint mel.

Når jeg plotter inn oppskriften jeg brukte i grovhetskalkulatoren så får jeg "Grovt" som resultat. Men er det virkelig grovt nok når så mye av melet er fint?

Hvor grovt brød baker dere til hverdags?

Her er melmengdene jeg brukte:

750 g siktet hvetemel
350 g grov sammalt hvete
300 g grov sammalt rug
100 g havregryn


#2

Pingis sa for siden:

Den brødskalaen sier at brødet er grovt når det er fra 50-75 % grovt mel, mener jeg å huske.

Jeg baker ikke brød, men grove rundstykker. Da har jeg ca 1/3 fint mel. Kjøper ekstra grovt brød på butikken.


#3

Ole Brumm sa for siden:

Halvparten er grovt mel, så da havner du akkurat innenfor grov ja.


#4

Røverdatter sa for siden:

Men er det grovt nok? Til å være sunt nok som hverdagsbrød mener jeg?


#5

Pingis sa for siden:

Jeg tenker det kommer an på hvor mye brød man spiser, og hvor mye fiber man får i seg i resten av kostholdet. Jeg synes 50 % grovt mel er litt lite for oss.


#6

Nera sa for siden:

Du kan jo erstatte noe av det hvite hvetemelet (eller alt?) med fullkornhvetemel. Jeg bruker dem litt om hverandre, og synes ikke det går det store utslaget på resultatet.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker bløtere deig og litt olje, da synes jeg 30 % fint mel holder fint. Dessuten kan jeg anbefale å vente med det fine melet til forhevingen er ferdig, slik at det grove får utvikle seg både når det gjelder å svelle og få en deilig nøtteaktig smak. Min mor har alltid gjort det og brødet hennes er saftig lenge.

Jeg erstatter ofte alt det fine melet med Fibra.


#8

energibombe sa for siden:

Det var mye siktet hvete!

Jeg lager 4 brød i dag
500 gram bygg
800 gram sammalt rug
400 gram sammalt hvete
200 gram siktet hvete
100 gram havregryn

De har hevet 2,5 timer + nesten 1 time og er store og fine. De står i ovnen nå, så vet ikke hvordan de smaker.

Jeg blir bare irritert av å handle brød etter grovhetsskalaen


#9

Røverdatter sa for siden:

Elter du da i to omganger? Hvor lenge?


#10

Nera sa for siden:

Det hjelper forresten også å bløtlegge alt det grove melet pluss evt. gryn og korn. Jeg heller kokende vann over blandingen, rører til det blir en jevn grøt, og lar blandingen stå til den er helt kald, gjerne natten over. Når jeg gjør dette, er det sjelden brødene blir tørre eller smuler.


#11

Harriet Vane sa for siden:

Elerte i kjøkkenmaskinen, løfter opp deigrkoken, legger over kjøkkenhåndkle, hever, har oppi hvetemel, tar ned igjen deigkroken, elter til det slipper bollen, baker ut.


#12

Erica sa for siden:

Jeg syns ikke denne grovhetsskalaen sier så mye alltid, når man vet at 3 kaker kan bety at det er hele 49 % fint mel.

Jeg ville i ditt tilfelle sett på posene med mel og sett hvor mye fiber det er per 100 gram, og regnet ut hvor mye fiber det er totalt i deigen. Deretter veid brødene når de er ferdige, og delt fibermengde på antall gram brød x 100. Da finner du hvor mange % fiber det er i ditt brød, som sier mye mer om hvor grovt det er (etter min mening da). Brødene bør ha minst 6, og helst over 7 % fiber.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.