Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når noen legger ut bilde av deg uten å spørre …

#1

rine sa for siden:

Synes dere det er greit at andre mennesker legger ut bilder av dere på sin private FB-profil uten å spørre?
Hva hvis det er snakk om helt åpne hjemmesider, f.eks. til et idrettslag?

Jeg snakker om bilder av voksne mennesker i begge sammenhenger.

:vetikke:


#2

Simone sa for siden:

Sålenge dei ikkje tagger med navnet mitt eller skriv navnet mitt under er det greit.


#3

Røverdatter sa for siden:

Jeg syns stort sett det er greit om det er greie bilder. Selv spør jeg alltid den det gjelder. Det er mange som ikke liker å bli distribuert.


#4

rine sa for siden:

Navnet står ikke under, men jeg synes likevel det er irriterende. Mulig jeg bare er sur og gretten, men jeg hadde aldri gjort det selv.


#5

Tallulah sa for siden:

Ja, om det er et ok bilde. Jeg vil, i motsetning til Simone, bli tagget. Hvis ikke vet jeg jo ikke om at bildet er lagt ut og kan ikke reagere på det.


#6

Michelle sa for siden:

Jeg spør alltid før jeg legger ut og foretrekker at andre gjør det samme.


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg reagerer ikke.

Jeg setter allikevel pris på at jeg blir spurt, og jeg pleier å svare ja. Jeg har ikke noe spesiell grunn til å være privat heller.


#8

Myria sa for siden:

Jeg synes det er greit så lenge bildet er ok og jeg blir tagget. Husker en venninne ble irritert da en gammel klassevenninne hadde lagt ut et mindre heldig bilde av henne fra en skikkelig fest mange år tilbake, det kan jeg forstå at man reagerer på.


#9

Zulu sa for siden:

Er det et bilde hvor situasjonen/aktiviteten er i fokus, er det greit uten samtykke. Hvis personen(e) på bildet er hovedmotivet, vil jeg bli spurt først.


#10

Nyx sa for siden:

Jeg ble ganske irritert da ei vi var på ferie sammen med la ut haugevis av bikinibilder av meg (sammen med mange andre feriebilder) på Facebook da vi kom hjem, enda hun visste godt at jeg var ukomfortabel med egen vekt og fasong, og vi flere ganger i løpet av ferien hadde snakket om både forhold til egen kropp, og at jeg ikke hadde vært å se på stranden hvis ikke det hadde vært for at vi var i et utland, omgitt av totalt fremmede jeg aldri kom til å se igjen. :gaah:
(Og enda mer irritert ble jeg da det ble antydet at jeg var vanskelig og vrang fordi jeg ba henne slette bildene, og så gjentok forespørselen da hun etter flere dager fortsatt ikke hadde gjort det. :gal:)

Jeg hater å bli tatt bilde av i det hele tatt, og synes derfor ikke det er så veldig greit at bilder av meg blir lagt ut på nettet, men det kommer litt an på bildet også. Hvis jeg er en pitteliten prikk bakerst i et bilde av en gruppe eller hendelse, så er selvfølgelig det noe annet enn hvis jeg er hovedfokus og/eller den eneste personen på bildet. Og så vil jeg ikke være tagget.

Edit: Jeg vil ikke være tagget, men jeg vil vite om at bildet finnes på Facebook.


#11

Polyanna sa for siden:

Bikinibilder! :sjokk: Der går grensen.

Helt vanlige bilder der jeg er en av flere er helt ok.


#12

Input sa for siden:

Jeg vil ikke ha bilder av meg selv som jeg ikke har lagt ut selv eller samtykket til på forhånd, så jeg ville bedt om at bildet ble fjernet helt uavhengig av hvordan jeg selv fremstår på bildet. Det ville jeg også gjort dersom jeg hadde samtykket hvis jeg ble spurt.


#13

Neket sa for siden:

Nyx: :what:

Enig med de andre, vanlige bilder er greit. Jeg vil gjerne vite om det, gjerne med tagging, jeg kan jo bare avtagge meg igjen hvis jeg vil.

Bikinibilder hadde ført til oppvask. For å si det mildt.


#14

Fløyel sa for siden:

Nyx: Jeg hadde blitt møkk forbannet!

Ellers, dersom noen nevner mitt navn i ett innlegg som publiseres på Facebook har jeg en innstilling som sier at jeg må godkjenne før det publiseres.

Jeg vil vite om bilde av meg ligger ute, det gjelder ikke bare meg, men også mine barn.


#15

Pelle sa for siden:

Jobben min (ganske stor med mange følgere) har triatlon, og var så vanlige å legge ut bilder av deltakerne, løpende i nuppete bedredrakt i all sin prakt. Jeg spurte hva et internt arbeidstakerarrangement hadde å gjøre med slike bilder på facebook, men fikk vel til svar at jeg var relativt snerpete. Så derfor deltar jeg ikke lenger.


#16

Guava sa for siden:

Det gjør meg ingen ting. Hvis jeg skulle brydd meg om sånt måtte jeg ha byttet jobb. Bikinibilder høres ikke kult ut, men jeg hadde ikke steilet over det heller.


#17

Tjorven sa for siden:

Bikinibilder av meg hadde ikke vært greit, nei.

Svigerinna mi la en gang ut badebilder av ungene mine hvor de var nakne. Jeg ba henne høflig om å slette, og det gjorde hun umiddelbart. Det var helt klart badingen som var i fokus, men synes jeg ikke at det skal ligge nakne bilder av ungene mine ute på nett. Bilder av ungene i badetøy hadde vært helt greit (selv om det ikke er greit for min del.)


#18

Java sa for siden:

Jeg synes det avhenger av situasjonen og om det er bilder på FB eller hjemmesider (til f.eks. idrettslag som er nevnt). Hvis jeg tas bilde av i jobbsammenheng og det legges ut synes jeg det er noe jeg må godta. I idrettslagssammenheng synes jeg også det er greit. Da er det gjerne et bilde som illustrerer noe tatt i en offentlig sammenheng. Jeg blir derimot ordentlig sur hvis noen legger ut bilder av meg som er tatt i privat sammenheng. Da vil jeg spørres på forhånd og har faktisk både sagt nei og bedt om at bilder blir fjernet igjen.


#19

Bomull sa for siden:

:nemlig:

Å legge ut noe mer leverende på den måten ol. er jo bare ikke greit, og når man da i tillegg får tilbakemelding på det uten å rette seg etter det. Veldig lite greit.


#20

-ea- sa for siden:

Å legge ut bilder av andre reguleres av åndsverkloven.

Dette er paragrafen alle som redigerer nettsider o.l. for foreningen eller firmaet sitt bør være særdeles oppmerksom på.


#21

Guava sa for siden:

Bilder fra løp er stort sett ubetalelige. :haha: Ikke delta i løp dersom du er redd for fæle bilder på nett.



#23

Tussa sa for siden:

Nei og eg blir skikkelig sur. For et par år sida var det ei som eg ikkje en gang var venn med som la ut bilde av seg, to til og meg i BADEDRAKT! :sint: I helga ser eg også det ligg et bilde av meg ute og sida det er dagen derpå/uten sminke/verdens verste dobbelhake blir eg sur. :dramaqueen:


#24

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes det er en skikkelig uting, og benytter som oftest anledningen til å bedrive voksenopplæring.

Jeg legger heller ikke ut bilder av barna uten å spørre om lov først, siden jeg vil at de skal ha den refleksen i ryggmargen.


#25

Che sa for siden:

Det ble lagt ut et særs lite flatterende bilde av meg i ukledelig beruset tilstand - det ønsket jeg at ble fjernet. Vanlige bilder er helt ok - men jeg vil helst at de tagges, kjenner jeg. På hjemmesider/idrettslag etc, vil jeg informeres.
jeg finnes forøvrig i alt av reklamemateriell i bedriften, rett og slett fordi jeg jbober i bedrift hvor vi er bundet at taushetsplikt om hvem som er til oss - så da må vi fast ansatte trå til.


#26

Inagh sa for siden:

Så lenge det er et greit bilde, og så vidt jeg veit eksisterer det ikke bilder av meg som ikke kan henges på oppslagstavla til Mega, så kan folk poste bilder av meg på FB. Jeg setter pris på å bli tagget, slik at jeg får vite det ligger ute og evt kan be vedkommende ta bildet bort om jeg ikke ønsker det liggende synlig for alle og enhver.


#27

Pelle sa for siden:

Jeg ser flere skriver at bilder i jobbsammenheng er ok og man "må" godta det. De bildene jeg nevnte over her viste kvinner og menn i alle aldre, løpende ute i badetøy i 12 grader. Stive brystvorter, halvgjennomsiktig badetøy, nuppete hud og cellulitter i hopetall. I tillegg til at bildene var tatt "in motion".

Jeg synes ikke det var kult, jeg altså. Å legge ut på en åpen side med tusenvis av følgere.


#28

Candy Darling sa for siden:

Det er jo horribelt. Vi løp (diverse distanser) i Oslo Maraton noen år, og alle fikk tilsendt bildene på forhånd for å godkjenne at de skulle legges noe som helst sted på nettet.


#29

Tallulah sa for siden:

Jupp, veldig viktig.

Nei, det skjønner jeg godt at du ikke syns var kult!


#30

Bille sa for siden:

Jeg foretrekker å bli spurt, og blir som regel det. Den eldre generasjonen, som tydeligvis er helt blanke på nettvett, gjør ikke alltid det. (Ikke mamma og pappa, de er ikke på face.)


#31

Java sa for siden:

Nei og atter nei, det der hadde jeg ikke godtatt. Når jeg skriver jobbsammenheng mener jeg der jeg har f.eks. holdt innlegg, eller om jeg er på et møte noen ønsker å dokumentere etc.


#32

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes det er greit hvis jeg ser noenlunde OK ut på dem, og så foretrekker jeg å bli tagget eller på annen måte informert. Prinsipielt synes jeg selvsagt man skal spørre på forhånd, men personlig plager det meg ikke om noen legger ut bilder av meg.


#33

-ea- sa for siden:

Pelle, du skrev at det var et bedriftsinternt arrangement og da er det ikke offentlig? Klapp loven i bordet til dem og be dem fjerne bildene.


#34

-ea- sa for siden:

Jeg tenker at et firma bør få ansattes tillatelse til å legge ut bilder av dem på nett, asmt være varsom med hvilken type bilder man legger ut. Man vil jo fremstå som seriøst firma, håper jeg, og da vil fest- og morobilder ikke være særlig relevant.

Og så er det forskjell på å bli tatt bilde av inne på verkstedet sitt eller inne i butikken sin, eller om man er foredragsholder på en konferanse e.l., selv om begge deler er jobb.


#35

shute sa for siden:

Jeg synes ikke det er greit under noen omstendighet, men det ville være kontekstavhengig hvorvidt jeg gadd gjøre noe med det. Googlbart med navn ville være fullstendig ugreit.

Det finnes et bilde av meg gjengitt i flere avisartikler med fullt navn. Helt grei sak og greit bilde, men jeg er fremdeles alvorlig irritert på slektningen som gav det til en avis uten mitt samtykke.


#36

Fibi sa for siden:

Jeg synes ikke det er greit.


#37

rine sa for siden:

Ja, jeg er ganske sikker på at jeg ville bli oppfattet som sær hvis jeg ber om at bildet ble slettet. Det er av meg og to andre der vi ser på barna i forbindelse med en aktivitet. Jeg la merke til en mor som knipset vilt med mobilen og tenke i befippelsen "tok hun bilde av meg?" for så å finne ut dagen etter at det hadde hun. Og i tillegg altså lagt det ut på åpent nett. :snill: Jeg ser ikke bra ut på bildet, det irriterer meg mest, (man gjør gjerne ikke det når man ikke vet at man blir fotografert) men jeg hadde faktisk ikke likt det om jeg så ganske så smashing ut heller. Tenker liksom at jeg har eiendomsretten til mitt eget tryne uansett hvordan jeg ser ut. :gruble:

Jeg har blitt bildetagget på FB mange ganger, og er ikke særlig fan av det heller. Veldig få av vennene mine som spør før de gjør det, selv om jeg alltid spør dem. :snurt: En gang ba jeg en venninne fjerne verdens verste bilde av meg, tatt i froskeperspektiv :skremt: (ser noen egentlig bra ut i froskeperspektiv?) slik at mage og dobbelthake ble særdeles fremtredende...


#38

Marla Singer sa for siden:

Her tenker jeg som Java. Bilder tatt i privat sammenheng er ikke greit å legge ut noe sted uten å spørre først. Jobbsammenheng blir noe annet, men jeg synes jo fortsatt at det ville være naturlig å gi beskjed.

Dette derimot, går ikke innunder hva som er ok i jobbsammenheng. Makan! Jeg hadde blitt ekstremt sur og krevd at det ble fjernet.


#39

Einhyrningur sa for siden:

Ikke pokker, og jeg tvinger dem til å fjerne alle bilder med meg på.


#40

Dansma sa for siden:

Jeg liker at folk gjør meg oppmerksomme på bilder de legger ut av meg eller tagger meg slik at jeg har en sjanse til å se hvilket bilde det gjelder. Som oftest er det ok bilder, og da er det greit at de legger det ut.


#41

Nyx sa for siden:

Jeg var det. :nemlig: Men så vet jeg jo at det ikke var arroganse eller "jeg har rett til å gjøre hva jeg vil" som lå bak, det er bare tankeløshet. Hun koste seg med å legge ut feriebilder på Face, og glemte å ta høyde for at ikke alle de avbildede ville sette pris på det. Så jeg prøvde å tøyle det verste sinnet litt, iallefall overfor henne, så ble Samboeren pent nødt til å høre meg rase fra meg, med store ord og bokstaver her hjemme isteden.

Jeg har også vært "utsatt for" bruk av jobb-bilder jeg ikke satt pris på, men da var det for sent å gjøre noe med det: Vi hadde vært ute og spiste med jobben, en liten arbeidsplass med to i ledelsen og fire ansatte. På vei tilbake til bilene, så trekker den ene lederen frem et kamera og prøver innstendig å overtale oss til å stille opp for et bilde. Vi er to som ikke er spesielt lystne på det, og jeg sier ganske rett ut at jeg overhodet ikke liker å bli tatt bilder av, og ikke vil "stille opp på rekke" for å bli fotografert. Han svarer at, Joa, kom igjen, det er jo bare for oss på kontoret, det er jo ingen andre enn oss som skal se det, kom igjen, kom igjen, kom igjen...!? Det ender med at han maser så lenge at vi går med på det, for det virker som om vi ikke kommer oss hjem hvis ikke det j***la bildet blir tatt. (Vi var i nabobyen, kjørte felles biler, og både jeg og hun andre som ikke ønsket å bli tatt bilde av satt på med "fotografen") Tiden går, og ingen av oss ansatte tenker noe mer på det bildet, før en av oss får beskjed av en kunde om at det var et flott "julekort" de hadde fått på e-post i år. Hæ? Julekort? Vi hadde ikke sendt ut julekort det året så vidt noen av oss visste. Om kunden kunne sende det til oss, så vi fikk sett det? (Dette var en kunde som kjente oss godt, og visste om at det var litt kommunikasjonssvikt, for å si det pent, mellom ledelse og ansatte, det hadde selvsagt ikke blitt sagt på den måten til en hvilken som helst kunde.) Fikk mailen oversendt, og joda, der var det et stort bilde av oss alle, bildet fra vi var ute og spiste. Som har blitt sendt ut til en stor kundegruppe og ca. 350 frilansere som jobbet for oss. Helt uten å si fra til noen av oss om at de kom til å sende avgårde bildet av oss. Det bildet som de kun hadde klart å få to av oss til stille opp på ved å love at det ikke skulle være til annet enn et koselig minne for oss på kontoret. :snill:

Den gangen var jeg heller ikke særlig fornøyd, men da mer på grunn av løgnene og at de unnlot å gi beskjed. :realmad:


#42

Hot Lips sa for siden:

I mitt hode er det er normal folkeskikk å spørre før man legger ut bilde av andre. :nemlig: Hade noen publisert bikini- eller uflatterende bilder av meg på fb, hadde det virkelig blitt månelyst. :kjevle:


#43

Anikka sa for siden:

Det er greit at det legges ut bilder av meg, men jeg foretrekker at de tagges, så jeg er klar over det og kan gjøre noe med det dersom jeg ikke vil at de skal ligge på nett. Når det gjelder bilder av barna, så er det klokkeklart at jeg ønsker å bli spurt først.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.