Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sort i begravelse?

#1

Fruktflua sa for siden:

Jeg vet tiden for å gå kun kledd i sort i begravelse så og si er forbi, men hos meg henger den liksom igjen allikevel.

Sitter her og tenker på hva jeg skal ta på meg når jeg skal i begravelse i morra....Har en gul, strikket sommerkjole som rekker til midt på lårene. Den har jeg brukt tights under. Nå har jeg prøvd den med sort, litt posete bukse under. Det så egentlig veldig OK ut, men jeg ble mer i tvil da jeg tok på meg skoene jeg har tenkt å bruke; gullfargede, pumpsaktige sko. Litt mange farger? Tenkte også at jeg, over armen, skulle bære på en sort dressjakke. Ikke søren om jeg orker å ha den på meg i denne varmen.
Har også en veldig festlig gullfarget veske som passer til skoene, men den er såpass "bling" at jeg ikke kan ha den.

Høres det ille ut? Ærlig talt?

Har jo også bluser og sorte bukser, men er redd for å svette ihjel...


#2

Inagh sa for siden:

Jeg ville nok ikke brukt gullfargede sko og veske i en begravelse - gull er for meg litt mer fest.

Ellers vet jeg ikke om jeg ville brukt gul kjole heller, men det kommer selvsagt an på hvor dempet gulfargen er. Er det en dus farge eller en helt knæsj en liksom? Du har ikke noe i beige, lyst grått eller liknende, da?

Men her er jeg gammel og sær, altså. :nemlig:

Min medfølelse, forresten!


#3

Fruktflua sa for siden:

Usj, vanskelig altså....

Joda. Har hvit bluse med sorte og grå striper, sort dressbukse. Men jeg har ikke sorte pensko.
Gullskoa jeg tenkte å ha på er disse; 2327140502.jpg .

Kjolen er lysegul og dus i fargen.


#4

Inagh sa for siden:

Lysegult og dust høres helt greit ut. Du ville jo dåne bort i svarte farger slik det er nå.

Du har ikke sandaler eller noe du kan bruke til kjolen, da?

(Eh... er det egentlig noen som legger merke til hva man har på beina i en begravelse? :uerfaren: )


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg ville ikke brukt verken gullsko eller gullveske i en begravelse. Det er greit å ikke gå i helsvart, men jeg syns man skal være nedtonet og ikke stæsja. Jeg syns metallic blir for feststemt.


#6

Fruktflua sa for siden:

Hehe, vet egentlig ikke om noen legger merke til det. Folk legger vel egentlig ikke merke til hva man har på seg i begravelse generelt, hvis man ikke skiller seg totalt ut med ufin bekledning da. ;)

Det er heldigvis ikke noen kristen begravelse, og karen som er død var en morsom og fargerik mann. Tror ikke han hadde brydd seg så mye om hva man har på seg i hans begravelse.

Nei. Blir vel ut å kjøpe seg et par sorte pensko etterpå. Skrekk o` gru.


#7

Beathe sa for siden:

Tror stikkordet for meg ville vært diskret.
Noe som ikke "synes" så altfor godt og som ikke gjør at du skiller deg nevneverdig ut så du blir dagens snakkis.


#8

Maz sa for siden:

Jeg har vært i begravelse i helhvitt jeg, men det var to ting jeg måtte den dagen og det ble ikke tid til å skifte.

Dete er viktigere å være der mener jeg.


#9

Anuk sa for siden:

Nei, med mindre det lyser opp....

Jeg tenker at det viktigeste er ikke at det er svart, men at det er avdempede farger. Feks lys beige / kaki mener jeg brude gå helt greit i en begravelse nå på i sommervarmen.


#10

Teofelia sa for siden:

Jeg ville ikke brukt gullsko eller -veske i begravelse, heller ikke gult, om det ikke var en dus, diskret gulfarge, og da helst under en sort dressjakke.

Du kan være helt sikker på at noen legger merke til hva man har på seg.

Det er da revnende likegyldig om begravelsen er kristen eller ikke. Sorgen til de etterlatte er akkurat like stor uansett, og det er de etterlatte man skal vise respekt ved å kle seg slik det sømmer seg i en begravelse, ikke den avdøde.

Om den avdøde hadde likt at folk stilte opp i bikini og stetsonhatt er helt underordnet, dersom den avdødes ektefelle eller mor vil ta seg nær av det.


#11

Muad'Dib sa for siden:

Jeg ville kle meg i bare mørke, avdempede farger og uten noe stæsj, medmindre de etterlatte har udtrykt et ønske om annet. Beige e.l. ville jeg heller ikke bruke. Og jeg ville holde meg laaaaaaangt unna alt som var metallisk.

På denne måten er jeg sikker på, at ingen blir såret/stødt.

konservativ


#12

Fruktflua sa for siden:

Jeg ville aldri ha kledd meg uanstendig i begravelse, men mener at det må være en forskjell på hva man har på seg om det er 30 grader i skyggen kontra 30 minusgrader. Hadde det vært høst/vinter hadde jeg ikke engang tvilt på de sorte dressbuksene, sorte støveletter, bluse og dressjakke, men når jeg holder på å daue ( og det er jo ikke noe særlig å strebe etter i seg selv ) i varmen, setter jeg automatisk spørsmålstegn ved bekledning.


#13

Che sa for siden:

Mener også at stikkordet er nedtonet. Ikke nødvendigvis sort, men ikke noe prangende.


#14

Lenam sa for siden:

Bare du ikke gjør som en venninne av svigerinnen min som troppet opp i svigerfars begravelse i et kort utringet lyseblå stroppekjole og sølvsandaler med veldig høy hæl. Som tatt rett ut av en strippeklubb :knegg:

Jeg syns ikke man trenger og kle seg hel svart, men jeg syns man i hovedsak skal bære mørke klær i en begravelse.


#15

bina sa for siden:

Der er jeg uenig. Man er der for å ære den døde. Og hvis den døde var en fargerik person, så syns jeg man kan la det prege begravelsen også. Jeg syns det blir helt feil for eksempel med en ultra-konservativ, kristen begravelse med tunge salmer og svarte klær for en som ikke hadde et konservativt eller kristent bein i kroppen, en som heller ville latt asken fly med vinden til et indianerrituale.


#16

Fruktflua sa for siden:

Det er akkurat sånn jeg tenker også. Dessuten er de etterlatte altfor opptatt med sin egen sorg til å legge nevneverdig merke til hva de som deltar i begravelsen har på seg.

Jeg er liksom ikke så ille konservativt anlagt, men vil heller ikke støte noen med fremtreden min. Derav spørsmålet i HI.


#17

Teofelia sa for siden:

Det kan jeg godt være enig i, men da får det være opp til de etterlatte å lage en begravelse som passer med den avdødes ønsker og væremåte. Gjestene bør rette seg etter hva de etterlatte ønsker og vil.

Og jeg mener altså også at det ikke er nødvendig å stille i sort i en begravelse på en glovarm sommerdag. Diskret og nedtonet bør være akseptabelt for de fleste.


#18

bina sa for siden:

Hvis du tenker at den døde ville likt antrekket, så ville jeg gått i det. Kanskje han til og med ville smilt godt hvis han så deg der i forsamlingen, mellom svartkledde og konservative. Jeg tviler på at noen lar seg støte. Kanskje vil de snakke om det etterpå - "hun med gullskoene" - men det tåler du sikkert. :dulte:


#19

bina sa for siden:

Kommer selvsagt an på hvor godt man kjenner den avdøde, men jeg har selv vært i en begravelse hvor jeg satt med en ekkel smak under hele begravelsen fordi de etterlatte hadde laget en begravelse som var stikk i strid med det "alle" visste at den avdøde ville ha ønsket seg.

Jeg syns ikke det er galt å stille i lys gul kjole og gullsko i en begravelse midt på sommeren. Ikke så lenge man vet at den avdøde ville syntes det var ok.

Men for meg er begravelsen først og fremst for å ære den avdøde, ikke for å føye de etterlatte. Hver og en må få sørge på sin måte. Noen sørger mer høylydt enn andre, og også høylydt sorg kan virke påtrengende for noen. Men jeg syns altså ikke at de etterlatte har "monopol" på å bestemme hvordan gjestene i begravelsen skal kle seg, sørge eller tenke.


#20

malena sa for siden:

Jeg synes det høres greit ut med fargen på kjolen din, men jeg hadde nok valgt noen diskrete sko eller sandaler.
Har du ikke et tynt, sort sjal du kan bruke til i stedet for dressjakke?

En ting det kan være greit å tenke på er om kjolen vekker oppmerksomhet fordi den er kort. Mulig jeg er konservativ her, men det hadde nå i alle fall jeg vært nøye med om jeg skulle i begravelse.


#21

Fruktflua sa for siden:

Det er overhodet ingen sexy kjole. Den er bare søt. :) Går neppe for kjolen. Hadde den vært mørk, ja, men den lyser nok altfor mye opp, til tross for den duse fargen. Det blir sort dressbukse ( dåååån), grå og sortstripete hvit skjorte, og sorte pensko som enda ikke er innkjøpt. Det er vel bare å dra på shopping i varmen...

Den gule kjolen tar jeg med meg i bilen, så jeg bare kan slenge den på meg etter begravelsen.

Takk for svar alle sammen. :)


#22

Mams sa for siden:

Jeg ville nok tatt den gule kjolen selv om den lyste litt opp, event. tatt en skjørt og en bluse.
Svart nå i varmen er umenneskelig.

De pårørende setter nok større pris på at folk kommer i klær de orker å gå i en at de kler seg etter en gammeldags kleskode og går så fort de har mulighet.
Tenker da spesielt på om det er noen form for sammenkomst etterpå.

Været som er nå gjør at man må tenke litt forbi kleskodene og tenke litt på seg selv, det er i allefall min mening.


#23

Fruktflua sa for siden:

Veldig mye sånn tenker jeg også. Når det gjelder gullskoene feks, så må jeg si at i morges hadde jeg bestemt meg for å bruke de. Nå endte det altså med at jeg må ut for å finne nye, sorte sko. Men hvis det blir like varmt i morgen som det er i dag, så spørs det om ikke alt av integrert begravelseskleskode går ad dundas.


#24

lil'c sa for siden:

Jeg ville ikke brukt hverken gullsko eller veske i en begravelse, og heller ikke en lys gul kjole. Det er helt feil for meg.

Jeg er veldig pirkete når det kommer til begravelser og påkledning, og synes man skal bruke mørke farger og diskrè klær. Ikke nødvendig vis helt sort, og man kan jo bruke et mørkt, pent skjørt som går til knærne eller så med skjorte el. til.
Man holder ut noen timer selv i denne varmen, man kan heller ha en vann flaske i veska og passe på å drikke kaldt vann ofte.


#25

ElinM sa for siden:

Jeg signerer lil'c her. Jeg kunne aldri stilt opp i en begravelse i noe annet enn sort eller til nød helt mørkt, med mindre de etterlatte ba om noe annet. Men det er selvfølgelig bare meg. Jeg legger også merke til hva de andre har på, og ville nok reagert og stusset litt hvis noen kom antrukket som i det beskrevne antrekket. Det er mulig jeg ikke har fulgt helt med i tiden og er litt gammeldags, men jeg syns i grunn det er greit å holde på enkelte tradisjoner.

For et par sommere siden måtte vi plutselig i en begravelse da vi var på sommerferie i Oslo. Jeg hadde selvsagt ikke noe passende antrekk med meg, og måtte farte rundt på et kjøpesenter før jeg fant en passende helt sort linkjole, til og med for en billig penge. Den var sommerlig, men "anstendig".


#26

Bluen sa for siden:

Jeg er også av den gammeldagse typen som føler meg mest vel i svart i begravelser. (Det er jo lett for meg å si, som har skapet spekket med svarte klær.) Det går jo an å kombinere med andre farger også, men som andre nevner, bør de helst være mørke. Lysegult og gull ville jeg nok aldri ha brukt, men det kommer jo litt an på typen også. Dette er farger jeg aldri bruker ellers, så da ville det vært ekstra påfallende om jeg plutselig stilte i begravelse i slike klær.

Jeg var i begravelse etter bestefaren min i forrige uke, og de fleste var kledt i mørke klær. Noen av de andre nærmeste hadde beige og brunt, så jeg (ja, jeg la merke til bekledningen ;) ). Jeg hadde svart kjole og svarte sko, men dristet meg til å bruke mørkerødt perlekjede, svart sjal med mørkerøde roser og en rød veske. Jeg tenkte at rødt er kjærlighetens farge, så jeg syntes det gikk an. Det er mulig noen vil være uenig.


#27

Nenne sa for siden:

Jeg bruker sort i begravelse, evnt. med noe hvitt til. Jeg ville hverken ha brukt gult eller gull.


#28

Tinka sa for siden:

Bruker mørke klær, sko i begravelse.


#29

liefje sa for siden:

Greit nok at man ikke maa ha sort, men fra sort til gult og gull er LANGT - altfor langt. Mörke, nöytrale klaer er det eneste man kan ha paa seg slik jeg ser det. Menn skal stille i dress saa sant det ikke er helt kraesj med hva avdöde selv stod for.


#30

DM sa for siden:

Begravelse er jo en skikk som har oppstått som et ritual som skal hjelpe de etterlatte i sorgprosessen. Jeg unngår å kle meg forstyrrende. Og jeg er blant dem som synes at feks en hvit bluse ikke er så ille, men at dype utringninger og superkorte skjørt og andre skrikende klær er respektløst i en slik setting.

Gullsko og veske vil jeg si er upassende, og den gule kjolen bare passende dersom du har med/på en mørk dressjakke, og fargen på kjolen er dempet og lys gul, jeg hadde nok gått for noe annet.


#31

Fruktflua sa for siden:

Ja...
Nå skal jeg ha på sort lindress ( bukse og dressjakke ) og et par sorte, flate sko. Toppen inni dressjakka har jeg ikke bestemt meg for, men den blir nok sort eller hvit.


#32

Fruktflua sa for siden:

Endte opp med gullskoa allikevel. Hadde på sort pendress, sort bluse og gullsmykke. Skoene syntes allikevel ikke mye, for buksa var så lang.
I denne begravelsen gikk folk i alt fra fargerike sommerkjoler til hvit dress.
Jeg var nok veldig greit kledd. ;)


#33

tink sa for siden:

Visste ikke at de sorte begravelsenes dager er talte heller jeg da. Men så er jeg ikke så bevandret i begravelser - heldigvis.

Jeg synes en skal tenke på både den avdøde og de pårørende, jeg har deltatt i begravelser for å støtte pårørende - selv om jeg ikke kjente avdøde særlig godt.

Svart eller grå, mørke eller avdempede farger synes jeg er mest passe. Dersom du er trygg på at den avdøde og nærmeste pårørende vil synes det er greit med ditt antrekk kan du vel gå for det.

Gull og gul går jeg aldri i uansett.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.