Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Interessant om plast vs papp og papir

#1

Tallulah sa for siden:

Jeg leste et intervju med en miljøkjemiker med doktorgrad i økotoksilogi i danske Politiken, som forteller om fluorstoffer i pappemballasje.

Det var veldig interessant, og tok opp problemstillingen med fluorstoffer i pappemballasje, som lett kan smitte over i maten. F.eks. muffinsformer av papir.

Dette er helt nytt for meg.

politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2125494/saadan-undgaar-miljoekemikeren-giftige-stoffer-i-sit-koekken/


#2

Nenne sa for siden:

Interessant. :nikker:


#3

Tallulah sa for siden:

Så vidt jeg forstår tar hun opp prolemstillingen med tanke på om det er farlig for oss, direkte, ikke miljøhensyn.


#4

Nenne sa for siden:

Ja, jeg så det. Det er små grep egentlig, som er greie i hverdagen.


#5

Polyanna sa for siden:

Interessant!

Jeg er generelt frustrert over emballasje, sånn totalt sett. Det blir ekstremt mye! Lag på lag. :mumle:


#6

Filifjonka sa for siden:

Æsj. Med et svært moderat forbruk av muffins, så kan jeg ikke tro annet enn at papirformer likevel er sunnere enn silikonformer. De KAN bare ikke være sunne å bruke, og de setter smak.


#7

Polyanna sa for siden:

Strengt tatt er det vel sånn at for akkurat muffins så er nok innholdet i formen mer usunt enn formen. :knegg: (Ikke grove, øko, sukkerfrie, fornuftige muffins, så klart. :nemlig: )


#8

Filifjonka sa for siden:

Jo, men nettopp derfor er det jo greit å ikke bli forgiftet av emballasjen/bakeutstyret i tillegg.


#9

Polyanna sa for siden:

Absolutt. Kjempenyttig info, altså. Og det er greit å få hjelp til å navigere i jungelen. Men jeg blir ofte noe med å spare på skillingen og la dalaren gå, på en måte. Som da det var mye snakk om akrylamider i potetgull for et par år siden. Viktig å få frem, men nå var det jo et produkt som det allerede var mange gode grunner til å spise lite av, så litt av "alarm-alarm!! Potetgull FARLIG!!!"-greia ble litt komisk.

(Men ikke denne tråden. Litt annen vinkling enn VG her. :p)


#10

Tallulah sa for siden:

Ikke sant? Silikonsmaken øverdøver jo kakesmaken fullstendig.

Og bakepapir var ikke nødvendigvis en god erstatning, om den ikke var svanemerket. I USA bruker de mer vokset bakepapir enn her, lurer på hvordan det er i forhold til dette? Så vidt jeg skjønner er disse flurostoffene i all hovedsak for å forhindre at fett trekker gjennom papiret, samt i fargestoffene i trykket?


#11

Polyanna sa for siden:

Metallform og godt med smøring, kanskje?


#12

Tallulah sa for siden:

Ja, det må nok være det beste. :nikker: Men det er jo så mange fine muffinsformer! :sutre:

Ellers er ikke muffinsformer det største problemet her i heimen, men alt som kommer i emballasje, egentlig. Emballasje er jo nesten aldri miljømerket.


#13

Polyanna sa for siden:

Og ligger helt innpå maten, ikke sant? Blæ, av og til ønsker jeg meg tilbake til salg av mat i løsvekt, og så pakke det inn i gråpapir og ta det hjem og legge i egne metall- eller trebokser. :p


#14

konsulenten sa for siden:

Hmm. Måtte sporenstreks sjekke kjøkkenskuffen. Bakepapiret har svane, men ikke matpapiret. Noen som har svanemerket matpapir, og hvor kjøper du det? Det er dette vi har:


#15

konsulenten sa for siden:

Forresten hadde jeg en lignende aha-opplevelse som deg da jeg leste om sko av plast kontra lær. Ble overrasket da jeg skjønte at sko av lær likesågodt kan inneholder verstingstoffer (tungmetaller, perfluorerte forbindelser m.m.) Det skal ikke være lett!


#16

Hyacinth sa for siden:

Ja, men det samme gjelder for eksempel knekkebrød, og det kan være temmelig sunt.


#17

Polyanna sa for siden:

Ja, og DET syns jeg var tankevekkende og nyttig. Det var "potetgull kan være SKADELIG!!!!" Med krigstyper jeg flirte litt av. :p


#18

Hyacinth sa for siden:

Hehe, men det er jo VG i et nøtteskall.


#19

konsulenten sa for siden:

Fant forresten svanemerket matpapir på coop obs.


#20

Milfrid sa for siden:

Vokset papir er til å pakke inn mat i og ikke bake på, er det ikke?? Jeg kjøpte vokset papir ved en feil og det ble en herråda av røyk i oven, for å si det sånn...


#21

Tallulah sa for siden:

:knegg:

Begge deler, to litt forskjellige typer. :nikker:


#22

Milfrid sa for siden:

Ok. :knegg: Sjekket det jeg har i skapet og det er ganske riktignok pakmingspapir.


#23

Candy Darling sa for siden:

Vanlig norsk matpapir er heller ikke særlig egnet til å bake pizza på. Hilsen min mann Erresånøyea.

:knegg:


#24

Tallulah sa for siden:

:knegg: Det brant vel godt, tenker jeg? Hilsen min mann med omtrent samme navn.


#25

Candy Darling sa for siden:

Det smeltet vel heller inn i pizzaen. Jarra.


#26

Milfrid sa for siden:

:knegg: Jeg var veldig glad jeg hadde teflonplate da jeg skulle bake i dag, siden jeg kun hadde vokset Amerika-papir igjen. :knegg: Og at det var boller jeg skulle bake. Muffins hadde neppe gått mine bra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.