Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kaldheving - hvor lenge er for lenge?

#1

Bille sa for siden:

Kan jeg sette en deig nå-ish og så bake ut i morgen tidlig? Skal lage disse eltefrie rundstykkene og har ikke særlig erfaring med kaldheving, i hvert fall ikke over så lang tid. Det står den skal heves kaldt i 8 timer eller mer.


#2

Bille sa for siden:

Herlighet, jeg er jo helt fjern, denne skal jo heves i romtemperatur. :flau:


#3

DM sa for siden:

Så da trenger du ikke svar? :knegg:

Jeg aner ikke. Jeg forsøkte meg på kaldheving i kjøleskap over natten en gang jeg var på hyttetur, og de sank sammen og ble ganske flate, og ikke så veldig vellykket. Siden det har jeg ikke forsøkt meg på det igjen.


#4

Myria sa for siden:

Sist jeg kaldhevet laget jeg deigen ca kl 22 på kvelden og begynte å bake ut ca 12 dagen etter (da hadde jeg tatt ut deigen og latt den stå på kjøkkenbenken en time først). Det gikk i allefall helt fint, men jeg synes ikke kaldheving av deig gjør noe for bakverket, jeg bruker det kun når det er mest praktisk i forhold til tid.


#5

Bille sa for siden:

Tja, da blir vel spørsmålet hvor lenge er for lenge å heve i romtemperatur. :knegg: Nå har jeg laget deigen da, før jeg så at den skulle heves i romtemperatur.. Bør den da kanskje heves kaldt likevel? Gah..

#6

DM sa for siden:

Må man ha egne oppskrifter til kaldheving, da? :vetikke:


#7

Niobe sa for siden:

Kaldheving vil jo bare si å ta en deig som ellers ville stått i romtemperatur, sette den i kjøleskap, og la den heve veldig mye lenger.


#8

Bille sa for siden:

Det vet jeg altså. Nå ble deigen laget veldig tidlig, så spørsmålet ble om den da bør settes i kjøleskapet, fremfor å heve på benken (som det står i oppskriften).

#9

Niobe sa for siden:

Ja, hvis du skal kaldheve den, så må du jo det?


#10

Bille sa for siden:

Hehe, jeg klarer visst ikke å formulere meg i dag. Jeg tror jeg bare har den på benken, som det står i oppskriften. :ammetåke:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Når det står kaldheving har jeg alltid allikevel latt det stå på benken. Jeg lager ofte No knead-bread-versjoner (ciabatta, focaccia, brød, rundstykker osv) og lar da deigen stå på benken over natta, eller feks. fra før jeg legger meg og til neste formiddag eller ettermiddag. Blir alltid sinnsykt luftig og nydelig bakst.


#12

Niobe sa for siden:

Ja, men i de oppskriften er jo gjærmengden tilpasset langheving på benk. Om man lager "vanlig" gjærdeig med normal gjærmengde (slik jeg oppfattet HI), og vil langheve, så må deigen stå kaldt for å ikke heve for fort. Kaldheve, altså.


#13

Bille sa for siden:

HI var skrevet i tåka, Niobe. Veldig lite gjær i denne oppskriften. Derfor heving på benk, kom jeg omsider frem til. :humre:


#14

Niobe sa for siden:

:knegg: :riktig:


#15

Dixie Diner sa for siden:

Ja, stemmer det. Kom ikke på det, jeg bruker alltid svært lite gjær når jeg langtidshever.


#16

Bille sa for siden:

Bra det ikke bare er jeg som er forvirra! :knegg:


#17

Milfrid sa for siden:

"Kaldkveling. Hvor lenge er for lenge?"

:rødme: Sier det litt om fortrengte ønsker kanskje?


#18

Niobe sa for siden:

Nei, det hadde vært verre om det var "Kaldkveling. Hvor kort er for kort?" :humre:


#19

Odelia sa for siden:

Er det ikke essensielt at man kun bruker kalde væsker i deiger som skal kaldheve, eller er jeg på bærtur?


#20

Bille sa for siden:

:lol: Milfrid.

I den grad man skal spørre meg (og jeg skal svare :knegg: ) om kaldheving, så pleier ikke jeg det, Odelia. Når jeg setter f.eks. pizzadeig på morgenen så gjør jeg akkurat som jeg ville gjort ellers. Forskjellen er bare at den heves kaldt, fordi den skal heves lenge.

Med den oppskriften jeg linket til i HI så skulle man likevel ikke kaldheve, viste det seg, og da skulle væsken være kald, i og med den skulle heve lenge på benken.

Disclaimer: Bomullshode i dag også.


#21

Myria sa for siden:

Jeg bruker alltid kald væske når deigen skal kaldheves.


#22

Nillenalle sa for siden:

Kan man kaldheve bolledeig?


#23

Myria sa for siden:

Ja, det kan man.


#24

Bille sa for siden:

Det ble i hvert fall veldig gode rundstykker!


#25

Odelia sa for siden:

Pleier du ikke å svare? :fnis:

Så bra! Jeg skulle ønske jeg var flinkere til å bake rundstykker og gjærbakst oftere.


#26

Bille sa for siden:

:knegg:

Jeg er karbojunkie, så eeeelsker hjemmebakst.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.