Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spiser du fenalår? Når er det "best"?

Spiser du fenalår? Når er det &quot;best&quot;?

  • Liker ikke/spiser ikke fenalår
    23 stemmer
  • Jeg/vi spiser fenalår når som helst på året
    69 stemmer
  • Jeg/vi spiser fenalår kun i julen
    22 stemmer
  • Jeg/vi spiser fenalår kun på vinteren
    3 stemmer
  • Jeg/vi spiser fenalår kun på sommeren
    1 stemmer
  • Spekemat
    12 stemmer
#1

Taien sa for siden:

Jeg kjøpte et fenalår i Sverige, og fikk en kommentar fra en bekjent "jaja, det er jo snart jul så da er det greit med fenalår."
Han spiste KUN fenalår i julen.
Jeg spiser det når som helst, såfremt jeg får tak i det (og det ikke koster min førstefødte).
Hva med dere? Spiser dere kun fenalår i julen/på vinteren? Poll følger.


#2

frukt sa for siden:

Nå har jeg ikke spist fenalår på mange år, ikke så mye av det i butikkene her, men det kan jeg godt spise når som helst på året.

Jeg husker forresten at vi bygde "hytte" med pledd og puter, og satt der og spiste fenalår en gang da jeg var barn. :fnise:


#3

Myria sa for siden:

Jeg liker ikke fenalår. Mannen spiser det alltid til jul, og det hender han spiser det en gang i blandt ellers også.


#4

Syrinx sa for siden:

Fenalår passer hele året.

Å sitte ved bålet på sommeren og la fenalåret og kniven gå rundt. Stemning (og alt for lenge siden sist jeg var med på.)


#5

løve70 sa for siden:

Jeg er ikke så veldig glad i fenalår, men litt kan være godt. Stort sett spiser vi det bare i forbindelse med jul.

Jeg spiser ellers gjerne Parma, Serrano eller andre liknende produkter året rundt:)


#6

Blå sa for siden:

Jeg er glad i fenalår og spiser det gjerne hele året. Jeg forbinder det aller mest med vår og tidlig sommer og utepils.


#7

polarjenta sa for siden:

Jeg liker ikke fenalår, men hjemmefra er jeg vant til fenalår til jul. Også kjøpes det gjerne en pakke til rømmegrøten på st.hansaften.


#8

Bomull sa for siden:

Fenalår passer hele håret, men vi kjøper alltid eget lår til jul.


#9

Bayone sa for siden:

Vi kjøper bare fenalår til jul. Vant til det hjemmefra begge to.


#10

Fløyel sa for siden:

Er ikke overbegeirstret, men spiser det hvis det blir servert. Vi hadde alltid med ett fenalår på hytta i påskeferien. Det var pappas påskegodis.


#11

Stellebord sa for siden:

Jeg stemte bare til jul, men når jeg tenker etter så ha vi det på 17. mai også. Og har ingen motforestillinger mot å spise det resten av året, vi bare gjør det ikke.


#12

Frøy sa for siden:

Det er best med jul minner meg på at jeg snart må få i hus ett.

Men det må være ett helt lår som har hengt å tørket.


#13

Madicken sa for siden:

Fenalår er påskegodt! Vi tar med oss et helt lår på hytta i påsken, og ellers i året kjøper vi ferdig oppskåret fenalår litt sporadisk.


#14

Madicken sa for siden:

Og kast for all del ikke knoken om dere har kjøpt et helt lår. Man lager verdens beste ertesuppe med utgangspunkt i kraft kokt på fenaknoken.


#15

Ole Brumm sa for siden:

Fenalår er knallgodt! Det spises hele året selvfølgelig, men bør være et helt, de er best, ferdig oppdelt kan ikke måle seg med "ekte varer". Det aller beste får jeg hjemme, det er lagd av min far. Og beina brukes alltid til å lage brennsnutt/lapskaus eller lignende av. :nam:


#16

ming sa for siden:

Hmm ... Hele året, men i grunnen oftest til høytider. Påske, 17. mai, jul. Til jul koker jeg fenalår, og har til pålegg. Åh, så godt! :vannimunnen:


#17

DollyDuck sa for siden:

Jeg kjøper og spiser fenalår når jeg har lyst på det, sommer som vinter. Kjøper ytterst sjelden et helt lår, men kan kjøpe ferdig skåret.

Nå har vi en saltet bog av hjort hengende til tørk. Gleder meg til den er ferdig! Spekemat av hjort er NAM!


#18

Rabbit sa for siden:

Jeg liker ikke verken fenalår eller spekemat,så jeg kan ikke hjelpe til med noe godt svar her. Husker vi kjøpte det på sommeren en gang, jeg likte det ikke da heller,men det er kanskje da det selges mest her på østlandet?


#19

Niobe sa for siden:

Jeg elsker spekemat, og fenalår er både sommer- og julemat her.


#20

Dansma sa for siden:

Fenalår er nammis og kan spises året rundt :)


#21

Taien sa for siden:

Jeg er helt enig i at oppskåret (fabrikkskåret) fenalår ikke er så godt som helt. Du får ferskere, tykkere skiver av det hele låret. Det er yummy!
Jeg har ikke lagd suppe på fenalårbeinet, men jeg vet en får fantastisk kraft av det. Men man kan jo ikke putte hele beinet oppi gryta, hvordan får en delt opp beina? Må man til med sag osv? *dumme spørsmål er spørsmål det også :flau: *


#22

Katta sa for siden:

Kan spises hele året, men jeg forbinder det mer med vår-sommer enn vinter/jul.


#23

Ole Brumm sa for siden:

Når du har spist opp så mye du klarer av låret så skjerer du litt rundt leddet, med litt bøy og tøy kommer du greit til å får kuttet senene slik at det blir passelig til å putte i en kjele. Beina bløtlegges over natten også koker du de opp i en kjele, der de akkurat er dekket med vann, skummer av og lar de trekke i ca to timer. Så bruker jeg å ta bena bort fra kraften, kjøle de litt på benken, i mellomtiden putter jeg det jeg vil ha i gryten (lapskaus f.eks poteter gulrøtter løk +++), mens det koker tar jeg å fjerner alt kjøtt fra beina og kutter det opp i småbiter før jeg putter det oppi gryten igjen. :nam: For at det skal bli nok kjøtt til hele familien bruker jeg å spare til to eller tre fenalår rester (holde seg lenge i fryseren), evt bruker jeg å spe på med pinnekjøtt.


#24

Taien sa for siden:

Nam nam! Tusen takk for veldig god beskrivelse. Jeg kommer definitivt til å lage ertesuppe når dette låret er spist opp.


#25

Karamell sa for siden:

Til Påske, tror jeg.


#26

Malama sa for siden:

Jeg er vant til det til jul. Spiser det forsåvidt når jeg får det, men det er hjemmelaget, ikke sånn kjøpetørket som er godt, og det tørker vi på høsten, til jul.


#27

Pøblis sa for siden:

Hele året. :ja: Fenalår passer ypperlig til tørr vin med bobler.


#28

Malama sa for siden:

Mamma pleier forresten koke ertesuppe på resten av det første låret (de tørker to) på nyttårsaften, deilig når man kommer inn kald etter rakettene.


#29

Nextlife sa for siden:

Hele året, men aller mest i høytider og til store feiringer.


#30

Syrin sa for siden:

Eg et det sjeldan - eg har ei utfordring på kjøtt fra sau. Det kan vere godt, men det kan og vere vondt. Ellers er fenalår brukt året rundt og særleg sommarstid. Høyrer med til slåttagrauten.


#31

Lyppa sa for siden:

Her spises det kun i jula. Sprettes på kvelden på lillejulaften når roen har senket seg:).


#32

Esme sa for siden:

Spises året rundt.
Vi har spekemat som sommermiddag ofte på varme dager, sammen med melonskiver og lun potetsalat.
På vinteren sammen med eggerøre og sånt mer tradisjonelt tilbehør.


#33

gnuri sa for siden:

Fenalår er knallgodt, og kan spises hele året. Hjemmefra er jeg vant til at det er påskemat.


#34

arrow sa for siden:

Fenalår alle fire årstider, men ikke speiselt mye eller ofte. Jeg liker det ekstra godt speket og tørket, ikke for ferskt. Akkurat den faktoren syns jeg er mye det samme om den er kjøpt ferdigoppskjært eller skjært hjemme fra hele lår. Jeg liker det tynnskjært også.


#35

Einhyrningur sa for siden:

Vi kjøper det bare til jul, men jeg kan godt spise det hele året. Jeg tror det er prisen som stopper meg ellers, da det faktisk pleier å koste like mye som en middels bruktbil.


#36

Syrinx sa for siden:

Fabrikkskåret fenalår er forresten kjempegodt å lage fenalårchips av. Stek på 200 grader, 6-7 min.

Hvis du tar gullsprø, legger over en raus skive ridderost og slenger i ovnen til osten har smeltet så er det fint selskap til fenalårchipsen.


#37

Taien sa for siden:

Wow. Det må prøves!


#38

Anita72 sa for siden:

Fenalår spises hele året. Hører til "spekefatet".


#39

millact sa for siden:

Ja, det er jo kjempegodt!


#40

Guava sa for siden:

Jeg forbinder det ikke med en spesiell årstid.
Det serveres sammen med annen spekemat som grøtpinne og det hører til på koldtbord.

Jeg liker det meste av annen spekemat bedre enn fenalår, men det hører med.


#41

tink sa for siden:

Hele fenalår kjøpes inn til fest, enten det er jul, 17. mai eller St. Hans. Vi har akkurat skrapet det vi hadde til sist familieselskap, kokte kraft til lapskaus på det. Veldig godt!

Fenalår er favoritten min på spekebordet, så det hender jeg kjøper ferdig skåret også til grautpinn.


#42

Harriet Vane sa for siden:

Fenalår og spekeskinke er når som helst. Spesielt til 17.mai og andre festdager der det er fint med koldtbord.


#43

Tallulah sa for siden:

Jeg forbinder det ikke med noe spesiell årstid, men er ikke begeistret for norsk spekemat generelt, og ikke for fenalår spesielt. Jeg liker ikke den harske sauefettsmaken blandet med alt for mye salt.


#44

Malama sa for siden:

Jeg liker ikke "kjøpe-fenalår" spesielt godt.

Men det vi tørker selv!! Kjøper lamme-slakt, salter og tørker. Det smaker virkelig annerledes


#45

Stellebord sa for siden:

Jeg gleder meg helt SYKT til fenalår når jeg er ferdig med denne graviditeten.


#46

My sa for siden:

:nikker:

I jula er det lite fenalår her. Da er det så mye annet som står på matprogrammet, at det blir ikke plass. Men resten av året ...


#47

Malama sa for siden:

Jeg også.

Baby bør ikke komme mye på overtid, fenalåret er klart til jul og jeg vil også ha en smak!! (Termin 10.1)


#48

Tussa sa for siden:

Berre elske når eg får enda fleire anledningar å drikke tørr vin med bobler :hjerter:

Forøvrig er fenalår julemat i min heim. Skiva fenalår i sånn pakke spise eg aldri.


#49

Myria sa for siden:

Der tror jeg du satte fingeren på hvorfor jeg ikke kan fordra hverken fenalår eller pinnekjøtt. :nemlig:


#50

Stellebord sa for siden:

Og pinnekjøtt uten halsbrann etterpå! :hyper:


#51

millact sa for siden:

Jeg forbinder det mest med jul egentlig, men kan fint spise det andre ganger også.


#52

Bobbelur sa for siden:

Fenalår er alltid best. :nemlig:

Jeg er veldig glad i lammekjøtt, så alt sånt er alltid best. :jupp: :nam:


#53

Taien sa for siden:

Jeg hadde helt glemt at jeg spurte om dette for ett år siden. :knegg:
Nå fikk jeg vilt lyst på fenalår.

Men hva syns dere er best? Skåret fenalår (vakuumpakket) eller hele lår? Jeg syns det er MYE bedre smak av det hele låret, og kjøper sjelden skåret fenalår.
Jeg pleier å ha potetsalat, eggerøre og godt flatbrød ved siden. Hva bruker dere?


#54

millact sa for siden:

Synes eggerøre og godt brød eller flatbrød passer godt til. Nå ble jeg sulten!


#55

Syrinx sa for siden:

Helt lår og ferdigpakket kan ikke sammenlignes, førstnevnte er absolutt best.

Jeg bruker flatbrød og rømme til fenalår.


#56

Bobbelur sa for siden:

Helt er best, men siden det koser skjorta og siden jeg elsker det på brødskiva, så kjøper jeg ofte oppskåret. :jupp:
[url="http://www.foreldreportalen.no//no.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#57

Malama sa for siden:

Helt lår, uten tvil, det andre spiser jeg ikke egentlig.

Av de kjøpte lårene er det også stor forskjell, ikke alle er like gode, og ingen vacuumpakket industritørket lår kommer opp mot det hjemmesaltede og tørkede vi har til jul!


#58

Taien sa for siden:

Jeg har dessverre ikke smakt noe annet enn de vakuumpakkede, industritørkede tror jeg. Men jeg tror så gjerne at det dere salter og tørker selv er bedre!
Jeg vurderer å kjøpe på slakteren nå om et par uker, der henger de klare nå. Jeg føler meg som Mikkel Rev i stabburshuset, når jeg er innom slakteren. :nam:


#59

Malama sa for siden:

Det er jo noe med å saltes først med grovsalt som gnis inn daglig, deretter lang tid i saltlake, før det henges til tørk på loftet, med ei vifte til hjelp, som naturlig nok gir en annen effekt enn indistriproduksjon hvor salt punktsprøytes inn og tørkingen slett ikke tar så lang tid som på loftet...

Men det finnes gode kjøpelår også altså, det gjør det.

Det som er ferdig oppskåret synes jeg har lite med fenalår å gjøre, firkantet og med harskt fett hver gang jeg har smakt, ikke disse tunne, lange, røde skivene vi skjærer av låret...

åhh.... som jeg gleder meg! Baby kan gjerne komme en uke før termin....


#60

Taien sa for siden:

:knegg: Jeg forstår deg. Det var det jeg gledet meg mest til når jeg gikk gravid: spise fenalår og brie. :knegg:


#61

Malama sa for siden:

Jeg sørger selvsagt for at når jeg skal ha mitt tredje barn, så gjentar jeg suksessen fra de to første, være gravid i jula. Og altså, det er til jul vi tørker lår.

Men dette er i det minste den ene gangen jeg likevel skal få smake på det da, terminen er så kort etter jul at det er nok vel og merke ikke så rødt lenger, litt tørrere, men fortsatt "fersk" og spiselig. Så lenge jeg ikke går et par uker over da, da blir det for salt og hardt og tørt og ikke noe gøy lenger. Så det skal jeg ikke, hun skal ut før den tid :)


#62

Syrinx sa for siden:

Jeg hadde tørket et ekstra fenalår i barselgave til meg selv.


#63

Malama sa for siden:

Mine forelder tørket et til påske det året jeg hadde termin i slutten av februar, sånn at jeg skulle få da (Bodde langt hjemmefra og tørket ikke selv, men skulle til dem på påskeferie)

Nå er terminen så nært jul at det går bra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.