Jeg kjøpte et fenalår i Sverige, og fikk en kommentar fra en bekjent "jaja, det er jo snart jul så da er det greit med fenalår."
Han spiste KUN fenalår i julen.
Jeg spiser det når som helst, såfremt jeg får tak i det (og det ikke koster min førstefødte).
Hva med dere? Spiser dere kun fenalår i julen/på vinteren? Poll følger.
Jeg stemte bare til jul, men når jeg tenker etter så ha vi det på 17. mai også. Og har ingen motforestillinger mot å spise det resten av året, vi bare gjør det ikke.
Fenalår er knallgodt! Det spises hele året selvfølgelig, men bør være et helt, de er best, ferdig oppdelt kan ikke måle seg med "ekte varer". Det aller beste får jeg hjemme, det er lagd av min far. Og beina brukes alltid til å lage brennsnutt/lapskaus eller lignende av. :nam:
Jeg liker ikke verken fenalår eller spekemat,så jeg kan ikke hjelpe til med noe godt svar her. Husker vi kjøpte det på sommeren en gang, jeg likte det ikke da heller,men det er kanskje da det selges mest her på østlandet?
Jeg er helt enig i at oppskåret (fabrikkskåret) fenalår ikke er så godt som helt. Du får ferskere, tykkere skiver av det hele låret. Det er yummy!
Jeg har ikke lagd suppe på fenalårbeinet, men jeg vet en får fantastisk kraft av det. Men man kan jo ikke putte hele beinet oppi gryta, hvordan får en delt opp beina? Må man til med sag osv? *dumme spørsmål er spørsmål det også :flau: *
Når du har spist opp så mye du klarer av låret så skjerer du litt rundt leddet, med litt bøy og tøy kommer du greit til å får kuttet senene slik at det blir passelig til å putte i en kjele. Beina bløtlegges over natten også koker du de opp i en kjele, der de akkurat er dekket med vann, skummer av og lar de trekke i ca to timer. Så bruker jeg å ta bena bort fra kraften, kjøle de litt på benken, i mellomtiden putter jeg det jeg vil ha i gryten (lapskaus f.eks poteter gulrøtter løk +++), mens det koker tar jeg å fjerner alt kjøtt fra beina og kutter det opp i småbiter før jeg putter det oppi gryten igjen. :nam: For at det skal bli nok kjøtt til hele familien bruker jeg å spare til to eller tre fenalår rester (holde seg lenge i fryseren), evt bruker jeg å spe på med pinnekjøtt.
Jeg er vant til det til jul. Spiser det forsåvidt når jeg får det, men det er hjemmelaget, ikke sånn kjøpetørket som er godt, og det tørker vi på høsten, til jul.
Eg et det sjeldan - eg har ei utfordring på kjøtt fra sau. Det kan vere godt, men det kan og vere vondt. Ellers er fenalår brukt året rundt og særleg sommarstid. Høyrer med til slåttagrauten.
Spises året rundt.
Vi har spekemat som sommermiddag ofte på varme dager, sammen med melonskiver og lun potetsalat.
På vinteren sammen med eggerøre og sånt mer tradisjonelt tilbehør.
Fenalår alle fire årstider, men ikke speiselt mye eller ofte. Jeg liker det ekstra godt speket og tørket, ikke for ferskt. Akkurat den faktoren syns jeg er mye det samme om den er kjøpt ferdigoppskjært eller skjært hjemme fra hele lår. Jeg liker det tynnskjært også.
Vi kjøper det bare til jul, men jeg kan godt spise det hele året. Jeg tror det er prisen som stopper meg ellers, da det faktisk pleier å koste like mye som en middels bruktbil.
Hele fenalår kjøpes inn til fest, enten det er jul, 17. mai eller St. Hans. Vi har akkurat skrapet det vi hadde til sist familieselskap, kokte kraft til lapskaus på det. Veldig godt!
Fenalår er favoritten min på spekebordet, så det hender jeg kjøper ferdig skåret også til grautpinn.
Jeg forbinder det ikke med noe spesiell årstid, men er ikke begeistret for norsk spekemat generelt, og ikke for fenalår spesielt. Jeg liker ikke den harske sauefettsmaken blandet med alt for mye salt.
Jeg hadde helt glemt at jeg spurte om dette for ett år siden. :knegg:
Nå fikk jeg vilt lyst på fenalår.
Men hva syns dere er best? Skåret fenalår (vakuumpakket) eller hele lår? Jeg syns det er MYE bedre smak av det hele låret, og kjøper sjelden skåret fenalår.
Jeg pleier å ha potetsalat, eggerøre og godt flatbrød ved siden. Hva bruker dere?
Helt er best, men siden det koser skjorta og siden jeg elsker det på brødskiva, så kjøper jeg ofte oppskåret. :jupp:
[url="http://www.foreldreportalen.no//no.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]
Helt lår, uten tvil, det andre spiser jeg ikke egentlig.
Av de kjøpte lårene er det også stor forskjell, ikke alle er like gode, og ingen vacuumpakket industritørket lår kommer opp mot det hjemmesaltede og tørkede vi har til jul!
Jeg har dessverre ikke smakt noe annet enn de vakuumpakkede, industritørkede tror jeg. Men jeg tror så gjerne at det dere salter og tørker selv er bedre!
Jeg vurderer å kjøpe på slakteren nå om et par uker, der henger de klare nå. Jeg føler meg som Mikkel Rev i stabburshuset, når jeg er innom slakteren. :nam:
Det er jo noe med å saltes først med grovsalt som gnis inn daglig, deretter lang tid i saltlake, før det henges til tørk på loftet, med ei vifte til hjelp, som naturlig nok gir en annen effekt enn indistriproduksjon hvor salt punktsprøytes inn og tørkingen slett ikke tar så lang tid som på loftet...
Men det finnes gode kjøpelår også altså, det gjør det.
Det som er ferdig oppskåret synes jeg har lite med fenalår å gjøre, firkantet og med harskt fett hver gang jeg har smakt, ikke disse tunne, lange, røde skivene vi skjærer av låret...
åhh.... som jeg gleder meg! Baby kan gjerne komme en uke før termin....
Jeg sørger selvsagt for at når jeg skal ha mitt tredje barn, så gjentar jeg suksessen fra de to første, være gravid i jula. Og altså, det er til jul vi tørker lår.
Men dette er i det minste den ene gangen jeg likevel skal få smake på det da, terminen er så kort etter jul at det er nok vel og merke ikke så rødt lenger, litt tørrere, men fortsatt "fersk" og spiselig. Så lenge jeg ikke går et par uker over da, da blir det for salt og hardt og tørt og ikke noe gøy lenger. Så det skal jeg ikke, hun skal ut før den tid :)
Mine forelder tørket et til påske det året jeg hadde termin i slutten av februar, sånn at jeg skulle få da (Bodde langt hjemmefra og tørket ikke selv, men skulle til dem på påskeferie)
Nå er terminen så nært jul at det går bra.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.