Frem til nå har vi vanligvis hatt forskjellig middag til barn og voksne når vi har vært og hatt middagsbesøk, eller hatt svært barnevennlig mat som lasagne og taco. Nå begynner jo disse barna etter hvert å bli litt større, og spiser litt mer forskjellig.
Er det noen som har gode oppskrifter til mat som er litt morsom å lage også til voksne, men som de fleste barn kan tenkes å spise?
Jeg tenker, utfra våre egne barn, at alt av sjømat utgår, og også sterkt krydret mat. Men noe annet enn kylling og pølser og kjøttdeig må det da gå an å lage?
Junior er veldig glad i småretter der han kan plukke litt forskjellig. Vi bruker da å ha oster (han liker parmesan og feta), skinker, kjøttboller, kyllingvinger, dadler med bacon, sauser/dipper, saltbakte poteter og brød.
Jeg er glad i en skikkelig kjøttgryte som har kokt lenge. Der kjøttet bare smelter i munnen. Med god hjemmelaget stappe til. Det tipper jeg barna kan like også.
En mild indisk rett kan jo være godt. Og så heller ha chilipaste/pulver ved siden av til voksne. Server med mangochutney og hjemmelaget nan. Har en god oppskrift på mild indisk om du vil ha.
Vi har vel egentlig aldri laget egen barnemiddag, og mine er vant til krydret mat. Men f eks. tikka masala (med enten kylling, biff eller lam) har stort sett slått an hos alle, og kryddersmaken kan lett varieres. Del sausen i to og krydre den ene mer, f eks.
Butter Chicken eller Chicken tikka masala er favoritter her. De er litt krydrete, men ikke sterke. Fondue, raclette eller annen 'plukke' mat pleier å være populært.
Helstekt indrefilet av svin eller okse med diverse tilbehør bør jo også kunne falle i smak?
Mine er glad i kjøttgryter, så det er absolutt noe jeg vurderer. De elsker også type røkt svinekam og sånne skinker, men av en eller annen grunn synes jeg det er litt gammeldags søndagsmiddag. :knegg:
Naturell youghurt 3 dl Chili og hvitløk etter smak og behag (går an å droppe chilli helt) En teskje garam masala En teskje tandorikrydder. Litt frisk hakket koriander
Fire ss presset sitron.
Putt alt dette sammen og bruk stavmikseren slik at alt blir knust og du får en jevn saus. Dette er marinaden. Jeg bruker kylling, men du kan jo også bruke annet kjøtt. La det ligge noen timer eller over natten i kjøleskapet.
Ta ut kjøttet og stek det. Når kjøttet er stekt så hell over resten av marinaden. I en annen panne (eller wok/jerngryte) så freser du en god del smør (3 ss iallefall) sammen med et glass tomatpurre. La det surre noen minutter før du blander alt dette sammen. La hele gryten putre en stund før du smaker til med litt fløte, salt og pepper.
Jeg serverer med ris, nan og mangochutney.
"Vanlige" kjøttretter funker greit hos oss (greit og greit, de griner stort sett på nesa når de får noe annet enn pølser eller pannekaker :himler: ). Både oksekjøtt, og kanskje særlig indrefilet av svin. Da kan vi voksn ha ymse tilbehør, og barna er såre fornøyd med ovnesstekte poteter og en halv flaske Idun ketchup.
Helstekt indrefilet av svin er dessverre en av spesialitetene mine, så det har jeg dessverre servert for mange ganger. :knegg: Med pesto, snøfrisk og soltørkede tomater inni, og spekeskinke utenpå. :nam:
Langkokt kjøttgryte. Sist lørdag laget jeg Jamie Olivers "beef and guiness stew" og den var fantastisk. Og mild og barnevennlig. Potetstappe til og flere grønnsaksalternativer. Gjerne noen helt enkle. Vi hadde rosenkål med bacon og stekt sopp med purre. Jeg skulle hatt erter, men glemte det.
Pulled pork, da vel! Om barna er skeptiske, så kan du jo bare presentere det som en slags hamburger. (Kan gjerne serveres i hamburgerbrød, med coleslaw.)
Vi lager i trykkoker, men den kan også langtidsstekes i ovn.
Oppskriften (sånn cirka), nærmest i stikkordsform:
1.5kg svinenakke, 2 ss salt, 2ss brunt sukker, 2 ss spisskummen, 2 ss røkt paprika, litt røyksalt og litt vanlig paprikapulver, gnis godt inn i svinenakken. La stå i kjøleskapet over natta. Trykkokes 1 time 15 min med 3 dl vørterøl og 3 dl eplejuice. (Ikke for høy varme for da brenner sukkeret fast i gryta.) Flise opp kjøttet, kok inn sausen til halve mengden, hell den over kjøttet og tilsett BBQ-saus og litt tabasco med jalapeno eller annen sterk chilisaus.
Hamburgerbrød har jeg aldri fått til å lage, før jeg fant denne oppskriften i Trines matblogg.
Boeuf bourgignon. Det skal riktignok være rødvin i gryta, men all alkohol fordamper jo, og det som gjenstår er jo bare en deilig gryte med masse godt i.
Klassisk høsttakkefest slår an her i huset. Med kalkun og 6-7 side dishes er det alltid noe å spise for alle. Hiawata spiser hvitt kalkunkjøtt, macaroni and cheese, maisbrød, broccoli med maldonsalt og bacon, samt cherrytomater. I tillegg har vi en salat, grønnkål og søtpotetkasserolle.
For litt enklere festmiddager kan man ha ulije varianter av helstekt kylling.