Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sannheten på bordet

#1

Nip sa for siden:

Av Niels Christian Geelmuyden

Noen som har lest den, hva synes dere? :)


#2

Heddamor sa for siden:

Kjenner noen som har lest den og det var mye skremmende informasjon. Nå visste hun nesten ikke hva hun skulle spise, så det var nesten så hun angret på at hun hadde lest den.


#3

Nip sa for siden:

hehe… det er det absolutt - men forhåpentligvis øker det bevisstheten i det å spise naturlig mat så godt man klarer.


#4

Blondie sa for siden:

Har ikke lest boken, men det er fordi jeg generelt synes Geelmuyden ødelegger for sitt eget budskap med skremselspropaganda og paranoide konspirasjonsteorier. Synd egentlig, for grunntanken er interessant nok.


#5

noen sa for siden:

Jeg har ikke lest boken, men jeg har lest en del om den og bakgrunnen til forfatteren. Ut fra det jeg vet, synes jeg det første spørsmålet man bør stille seg er om det som står i boken stemmer. Og jeg tror som Blondie at mye av dette er feilslutninger og skremselspropaganda. I Norge er det stor åpenhet om hvordan mat blir produsert. Mattilsynet er ikke ute etter å lage regler som gjør at nordmenn forgiftes. Tvert imot.

Og så synes jeg det er grunn til å spørre hvor perfekt maten vår skal være, med de ressurser det krever, sett i et globalt perspektiv. Kanskje vi kan bruke mer energi på å se litt ut over egen tallerken? Det betyr ikke at vi ikke skal fortsette å jobbe for bedre dyrevelferd og renere mat i Norge, men å tro at maten man kjøper i Norge stort sett er farlig? Nei, det hører hjemme i i-landsproblemertråden, mener jeg.

Og her er et interessant tilsvar fra Mattilsynet:
www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/kronikk_niels_chr_geelmuydens_feilslutninger.11426


#6

noen sa for siden:

Hva legger du i "naturlig mat"?



#8

Nip sa for siden:

Synes ikke det var så bra svar fra mattilsynet egentlig, men fint å lese.

Skjønner at Geelmuynden har skrevet boken etter "sin" store lidenskap og interesse og at de er ekstremt skremmende - men tror virkelig ikke han gjør det som skremselespropaganda, men at det er noe han virkelig tror og brenner for. Det er jo super flott.

Jeg tror at det er utrolig viktig at vi får tilbake mer av den naturlige maten, det handler ikke om å være egoist å snakke om oss i Norge alene, det handler om oss alle. Dyr og mennesker, innsekter, natur og alt… vi må ta tilbake det naturlige. Dyr og planter burde få den næringen de er ment for å spise, vi også. Vi burde ikke spise laks som blir alt opp på mat de ikke er ment for å spise, eller kylling som spiser korn og antibiotika. Vi burde få slippe å spise mat uten å måtte "kjempe" for å finne mat som ikke har blitt sprøytet, og tilsatt en lang liste med stoffer. Å gå på butikken burde være ett nydelig syn av økologiske grønnsaker og frukt, naturlig kjøtt og fisk synes jeg. Jeg tror også at vi hadde slippet unna en lang, lang liste av livstilsykdommer om det var sånn.


#9

Floksa sa for siden:

Jeg har ikke lest hele boken, men er godt kjent med innholdet.
Det er bra at de negative tingene kommer fram i lyset, men jeg tror "saken" ville vært bedre tjent med en som ikke var riktig så fanatisk.

DN hadde en kjempesak på kylling.
Jeg synes det er rart at dette ikke får mer oppmerksomhet.
Nettartikkelen er bare en brøkdel, jeg anbefaler de som spiser kylling å lese hele.

www.dn.no/forsiden/naringsliv/article2719509.ece


#10

Nip sa for siden:

Ja, den er helt klart litt voldsom den boken, jeg synes den er spennende selvom den er ekstrem - sånn sett så treffer den nok litt feil publikum, fordi de som leser den er vel de som alt er ganske enige med han, hehe…

Lest den saken i DN, veldig fint at det dukker opp i media.


#11

Floksa sa for siden:

Det er mye som er galt i måten vi produserer og forbruker maten vår på.
Og det er kjempe bra at det får publisitet.
Men med er regjering som er mer opptatt av å tilfredstille EU og gi folk flest billigere mat blir det neppe bedre de neste årene.

I Danmark har barna glyfosat i urinen (Gyfosat er et sprøytemiddel, Roundup) som det brukes mye av i hele verden.
Det er skremmende, men tydligvis viktigere med billig mat, enn langtidsperspektivet på hva den billige maten koster oss.


#12

Trulte sa for siden:

Slike bøker skal jeg -aldri- lese. ALDRI.
Det ødelegger helt psyken min og kosen med mat.
Jeg er vegeterianer av den enkle grunn at slike mennesker har proppet meg med "info" slik at jeg ikke klarer å spise kjøtt. Jeg er livredd for å bli enda særere i matveien.

I hinne hårde dager spiste jeg ikke Grandiosa (like greit) på et år pga en fyr sa det var kukjøtt fra Somalia på dem. (Hvorfor det skulle være bad - vet ikke jeg, men jeg reagerte på den måten).

Vi kjøper mye økologisk og prøver å spise sånn noenlunde sunt der vi lager maten selv. Men herligfred - det er langt igjen. LANGT.


#13

konsulenten sa for siden:

Har ikke lest boka og kommer nok ikke til å gjøre det heller. Men jeg hørte han på radio i debatt med en eller annen fra matttilsynet, og jeg har lest flere omtaler av boka. Jeg synes han setter fokus på noe uhyre viktig, og noe som ihvertfall engasjerer meg veldig. Av det jeg har fått med meg er jeg enig i noe, mens andre ting mener jeg er tullball (utfra det jeg har funnet av dokumentasjon).

Ellers har jeg lest den kyllingartikkelen Floksa linker til og det er jo ille, men jeg synes det er litt typisk at det blir prioritert å lage en sak når det er bakterier inne i bildet. Bakterier er farlige greier, gitt. Og ja, det kan jo være det, men jeg mener det er mye annet som også er vel så problematisk innen kyllingoppdrett (og annen kjøtt/matvare produksjon også).

Jeg har bedrevet ernæringsstudier på nett det siste året, og noe av det første jeg lærte, og som jeg tror veldig på, er at vi er hva vi spiser. Spiser du crap så blir du crap. Kyllinger (og griser og oppdrettslaks m.fl.) som spiser crap blir også crap, og er de da egnet som mat for oss? Jeg mener nei.

Det er noe jeg virkelig ikke ønsker meg, og det er billigere mat. Jeg blir helt oppgitt når målsetningen er at maten skal bli billigere, det er i grunnen det stikk motsatte av hva jeg ønsker meg. Jeg vil ha bedre, sunnere og mer næringsrik mat. Dette henger tett sammen med dyrevelferd. Skal jeg spise egg (f.eks.), så skal det være fra høner som får gå ut. Se dagslys. Plukke gress, frø, biller og meitemark. Det gir mer næringsrike egg. Det er jo win-win, for høna og meg.


#14

noen sa for siden:

At han er lidenskapelig interessert betyr jo ikke at det han skriver nødvendigvis stemmer, og det å drive med feilinformasjon synes jeg ikke på noen måte er flott.

Jeg synes som Floksa at det er viktig at vi diskuterer hvordan maten vår produseres og hva den inneholder, men da må diskusjonen være kunnskaps- og forskningsbasert. Stemmer det f.eks. at vi får mindre næringsstoffer fra maten nå enn tidligere? Kanskje det gjelder for enkelte typer mat, men ikke andre?

Jeg blir veldig skeptisk når alle typer produksjon sauses sammen. Det er stor forskjell på kyllingproduksjon og svineproduksjon. For eksempel.


#15

Guava sa for siden:

Jeg har bare så vidt fulgt med og synes han virker fanatisk. Jeg savner mer balanse inn i overflodssamfunnets matreligiøsitet.

Man kan ikke gå tilbake til det romantiske bildet av "naturlig" mat uten å samtidig slakte ned en stor del av verdens befolkning. Dette perspektivet mangler fullstendig i overmette rikfolks drømmer.
Nordmenn bør ikke importere mat i det hele tatt om det skal leves etter naturen og uten tilsetningsstoffer og gift.

Fokus på best mulig mat er viktig, men må alltid stå i et større perspektiv. Dette perspektivet blir lett overskygget når man snakker om at folk i land med høyest levealder i verden forgiftes.


#16

banana sa for siden:

Hva synes du var "ikke så bra" med svaret?


#17

Skremmern sa for siden:

Hahaha, nå forventet jeg å noe a la "vi spiser bare hamburgere til frokost" elns. :knegg:


#18

noen sa for siden:

Bekjennelsestråden for junkfood liksom. :knegg:


#19

Syrin sa for siden:

Eg er einig med fleire over her, bl.a Konsulenten. Men det ER eit problem at vi er blitt så mange på jorda at det er vanskeleg å brødfø alle utan masseproduksjon og genmodifisering. Eg har ikkje løysinga på det heller - ser berre eit problem som eg ikkje forstår korleis ein skal møte.

Og eg er opprørt over at Norge ikkje skal ha kornlager lenger. Som nasjon er vi blitt heilt avhengig av å importere mat. Dette er ille, ikkje fordi mat fra utlandet er usunn eller gal, men fordi vi er sårbare i forhold til at denne handelen kan bli kutta.


#20

Meiose sa for siden:

Jeg tror ikke en bok som dette vil gjøre noe positivt for folkehelsa. Greit med fokus på matproduksjon, men helseutfordringen i vestlige land handler ikke om sprøytemidler i grønnsaker. Jeg jobber med ernæring, og de jeg møter er allerede forvirret av all "informasjonen" vi har tilgjengelig om kosthold nå. For de vil det være positivt og spise mer rent kjøtt/fisk og grønnsaker, punktum. Oppslagene i media er på samme måte som denne boka ikke fra nøytrale kilder, jeg er rimelig sikker på at det mange ganger virker mot sin hensikt. Jeg har inntrykk av at vi blir mer og mer polariserte når det kommer til hvor nøye man er på det man spiser, og er mer redd for de psykiske virkningene av dette begge veier enn for skader man evt får av sprøytemidler.

Og så er jeg bekymret for miljøet og det at vi her i vesten og særlig i Norge skal spise indrefilet av hjemmedyrket smålam som har vært økologisk i fem generasjoner mens flere og flere mennesker sulter.


#21

Tallulah sa for siden:

Nå skjønner jeg ikke hva du mener?


#22

Guava sa for siden:

Hva er det som hemmeligholdes? Hvem hemmeligholder hva?
Hva betyr sannhet i denne sammenheng? Finnes det ikke nyanser?

Jeg har ikke lest boka, kun hørt om og lest om.

Nip... Hva synes du om boka?


#23

Pøblis sa for siden:

Vet du , Nip - dette er et velment råd. Jeg tenker at du ville hatt glede av å lese lit mer om kildekritikk og hvordan man forsker og hvordan man leser forskningsresultater. .Noen ganger når du skriver her på FP, så virker det som om du tror at det er en slags konspurasjorisk greie som foregår i forhold til folks helse - at vi utsettes for grusomme ting som setter helsen vår i fare og at "noen" holder viktig informasjon hemmelig for oss. Hvis du lærer deg mer om hvordan man forsker og hvordan man leser forskningslitteratur for å finne infoprmasjonen man er ute etter, vile du ikke bli så engstelig for maten vi har tilgang på her i landet, tror jeg.
Jeg synes det er trist å se at du tilsynelatende tror at vi ikke får den informasjonen vi skal ha og at vi blir syke av det.


#24

Nip sa for siden:

Synes artikkelen med argumenter imot boken burde handlet mer om hvorfor det han skriver skal være så feil, for å skulle følt at de hadde noe å komme. Er som regel ikke så god på å skrive hva jeg mener som vanlig :P


#25

Nera sa for siden:

Bare det at man har nerve (eller frekkhet) nok til å kalle en bok "Sannheten om..:" burde få alle varselklokker til å ringe når det gjelder ting som kildekritikk, kritisk distanse, objektivitet og liknende. Men slike bøker er skrevet for likesinnede som allerede er like ukritiske, og derfor blir kildekritikk elegant hoppet bukk over. Kvasivitenskapelig språk og mangel på etterprøvbare påstander er også skremmende.

Men de som våger å hevde noe annet, er vantro og står i ledtog med dem som holder tilbake viktig informasjon.


#26

Tallulah sa for siden:

Den gjør jo det. Den tilbakeviser mange av påstandene hans, samt skriver om feilslutningen hans om at Mattilsynet driver med hemlighetsskremmeri når mye av boka hans baserer seg på forskning fra nettopp Mattilsynet. Forskning som er åpen og tilgjengelig.


#27

Divine sa for siden:

Jaha? Snakk for deg selv.


#28

Nera sa for siden:

Og når det gjelder Geelmuyden, er det ikke første gang han tyr til liknende feilsitering av data og statistikker, manglende kildekritikk og så videre:

Se her.


#29

Pøblis sa for siden:

Vet du hva, Nip - dette er ikke sant. Vi lever lenger enn noen gang, vi dør ikke lenger av infeksjonssykdommer som tok livet av millioner av barn og voksne før. Vi har bedre tannhelse, vi har kommet veldig langt i ortopedien, slik at folk som før ville vært invalidisert på grunn av sykdommer eller skader i skjelettet , nå kan hjelpes til et mye bedre liv. Hvor i all verden har du det fra at helsen vår er så dårlig?


#30

Blondie sa for siden:

Jeg får ikke prikket pøbel, så her kommer en verbal grønn prikk i tråden. Kjempeviktig!


#31

Nip sa for siden:

I do :(


#32

Guava sa for siden:

Å si at helsen blant folk i vesten er dårlig er som et hån å regne overfor dem som av nød er feil og underernært.

Jeg mener ikke at man ikke skal ha fokus på gift i mat, uetisk matproduksjon og dårlig mat, men jeg blir skremt over kostholdsfanatisme og det snevre fokuset som poppis-kostholdsbøker har.

De fleste av oss kan velge. De fleste blant oss kan lese. Informasjon om hva vi putter i munnen er lett tilgjengelig. Oppsøk en bonde så får du ta en titt på sprøytemidler med full innholdsfortegnelse. De færreste blant oss er feil eller underernært.
Kostholdsutfordringene når det gjelder helse handler for vår del mest om at vi velger det som ikke er bra for oss, ikke at vi blir så innmari lurt.

Så har man mulighet om man er opptatt av sånt å dyrke sin egen rene mat og leve av det norsk natur har å by på. Kanskje lever man lenger da? Antioksidanter i bøtter og spann fra krekling og andre naturvekster. Fullt ut mulig for dem som vil.
Vi har stor valgfrihet heldigvis. Den er det mange som hadde unnet oss.
Vi kan også koste på oss å bedøve dyr og å slakte dyr uten særlig smerte. Det kan man ikke på steder hvor dyr må slaktes rett før de skal spises. Vi kan velge å ikke spise alt på et dyr og kaste lever (hvor det ofte er gufne stoffer), magesekk og tarmer. Vi trenger ikke å spise alt som er skrapt til beinet om vi ikke vil.

Vi har problemer med mat, luksusproblemer i fleng og vi har et økende problem som går på psykiske utfordringer i forhold til kostholdsfilosofier.


#33

Candy Darling sa for siden:

Jeg synes også det er svært viktig å sette fokus på dyrevelferd og bærekraftig matproduksjon miljømessig sett. Men bortsett fra det er det fremdeles veldig lite forskning som tilsier at vi blir mer frisk av organisk produsert mat enn tradisjonelt jordbruk, så vidt jeg vet. Vårt største folkehelseproblem er overvekt, ikke feilernæring eller forgiftning.

Jeg synes det er helt fint å jobbe for økologisk jordbruk og dyreveldferd, men er helt enig med Meiose at problemet på verdensbasis er at matproduksjonen ikke er effektiv nok. Det er et ekstremt luksusproblem å bekymre seg om hvor maten kommer fra, og det skal vi huske på.


#34

Addison sa for siden:

Jeg er helt enig, særlig i den siste setningen. Småskalaproduksjon av mat er flott på mikronivå, i global sammenheng er det en hån mot alle som sulter å bruke tid og spaltemeter på.


#35

Floksa sa for siden:

Det er faktisk ikke riktig.
Småskalaproduksjon er det som metter flest munner i 2013.

Jeg skal spa opp tall på det, men man skal IKKE kjimse av småskala.
Det er de små bøndene som produserer mest, ikke Monsanto sine.


#36

Floksa sa for siden:

Det er et svært godt poeng.
Leser man mattråder her inne skjønner man fort at kjøttdeig er djevelens verk, mens man til nød kan spise karbonadedeig, men aller helst skal man kverne sin egen kjøttdeig av biff...
70% av storfeet er kjøttdeig. Om vi bare skal spise biff, hva skal vi gjøre med resten da?


#37

Pøblis sa for siden:

Ja, det er vel slik veldig mange særlig i den tredje verden, brødfør seg? Altså at de driver sin egen småskalaproduksjon - ofte i tillegg til andre jobber?


#38

Nextlife sa for siden:

Jeg synes faktisk trenden nå er at mange forbrukere bruker stykningsdeler som for få år siden ikke var særlig benyttet i vanlige husholdninger.
Lammeskanker er jo festmaten over alle nå for tiden, det lages langkokte gryter av det aller seigeste kjøttet, det kokes kraft og i det hele tatt.


#39

Floksa sa for siden:

Jepp.
Og det er ikke slik at GMO er svaret på alt. Avlingene der går ned og de sliter bla med mangelen på bier. Store monokulturer gir ikke mest mat, på sikt.
Jo mer jeg lærer om dette, jo sikrere blir jeg på at GMO, kunstgjødsel og sprøytemidler ikke er løsningen på matproduksjonen.
Det betyr ikke at alt skal være økologisk og alle skal spise indrefileet av lam, men at vi må finne en mellomvei.


#40

Pøblis sa for siden:

Det er sant at dette er en trend - jeg vet bare ikke hvor utbredt den er.
Jeg er jo omgitt av kraftkokere og head-to-tail-eaters på alle kanter, men en kollega av meg vår frekk nok til å hevde at jeg ikke var helt gjennomsnitt og derfor ikke hadde gjennomsnittsvenner heller. :snurt:


#41

Floksa sa for siden:

Nei, det gjør ikke det altså, ikke hos folk flest.
Folk flest elsker ribbe til 29,90 (dont get med started :sint: ) og synes 200 kr kg for indrefileet er dyrt.....
For hver indrefileet du spiser skal du ha spist 75kg kjøttdeig og minst 25 kg andre ting. Da har du spist hele dyret.


#42

Nextlife sa for siden:

Jada, alt det der vet jeg, og jeg har ikke vitenskapelig belegg for det jeg påstår, men jeg vet at Nortura faktisk sliter med å imøtekomme forespørselen på f. eks lammmeskanker.

Mulig jeg, som Pøbelsara omgir meg med dedikerte matinteresserte, men jeg diskuterer ofte mat med folk jeg møter, og mitt inntrykk er at folk eksperimenterer mer med maten, og at det brukes andre stykningsdeler enn tidligere.

-og når du snakker om å dont get started, det er også noe med tilgangen man har.
Jeg bor i en passe stor by, uten slakterforretning med tusen Rema-og detslikebutikker.
Å få tak i en fersk lammeribbe, bein til oksekraft, kalvekjøtt osv er føkkings håpløst.


#43

Floksa sa for siden:

Det var ikke meningen å beskylde deg for å like at ribba koster 29,90 altså.
Selve ribba har god kvalitet den, men butikkene velger å selge den med (Stort) tap og dermed oppfatter mange at ribbe er et annenklasse produkt. Det er så respektløst. Kjøtt burde vært DYRT!!! Men sannheten er at kjøtt i butikk knapt har hatt prisvekst i det heletatt de siste årene.

Et tips er at du finner deg en bonde og kjøper hele slakt. Det krever litt fryse kapasitet og evt at du samarbeider med andre.
Vi spiser kun kjøtt av egne dyr, og det er veldig praktisk. Men det betinger jo at vi bruker mye kjøttdeig :lol: Jeg har nettopp frosset ned 1 1/2 dyr, dvs ca 200 kg kjøttdeig.


#44

Tallulah sa for siden:

Jeg er veldig interessert i å kjøpe kjøtt som ikke bare er indrefileter og biffer, men det er søren meg ikke lett å finne! Hos slakteren kan jeg få det, men der er det ofte spesialvare, som av og til må bestilles.

Jeg lager en del gryter i trykkoker, og da er seigt kjøtt helt gull.

Ellers er det vel minst et like stort problem med fordelingen av matressurser i verden, som produksjonskapasitet.


#45

Eia sa for siden:

Tall og tall, men denne artikkelen utdyper litt i alle fall, og er nok like aktuell selv om den er fra 2010.


#46

Floksa sa for siden:

Se der ja. Det er tankevekkende.


#47

Nextlife sa for siden:

Jeg kjøper større deler av slakt av lam og gris, det er det jeg får tak i her.
Jeh har også en bonde som har noen kyllinger til eget bruk, der jeg får lov kjøpe noen i løpet av året, det er jeg superglad for :)


#48

Addison sa for siden:

Takk for informasjon, her var det mye jeg ikke var klar over.

Fordelingsperspektivet er ikke minst veldig skremmende, mens en milliard mennesker sulter, produseres det mat som kunne mettet 10 milliarder mennesker, til 7 milliarder. www.nrk.no/verden/fn_-en-milliard-rammet-av-sult-1.7802039

Stor og veldig sammensatt problemstilling.


#49

konsulenten sa for siden:

Jeg får bestilt både det ene og det andre i ferskvaren på min lokale butikk, Meny. Margbein, kalvelever, talg, fiskehoder, oksehale m.m.




#52

Meiose sa for siden:

Her får vi ikke tak i noe som helst av "dårligere" oksekjøtt enn mørbrad, og det er ikke alltid de har det heller. Hele høner er ikke og oppdrive. Reinkjøtt har vi i bøtter og spann da! Har vurdert og bestille hele lam, men siden vi er en voksen og to barn må jeg evt finne noen og dele med. Regner med at tilbudet står godt til etterspørselen!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.