Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Interessant om inntak av fett og helse

#1

banana sa for siden:

Jeg kom over denne artikkelen på sidene til Københavns Universitet via VG. Hovedkonklusjonen oppfatter jeg (etter full-fart-lesing) å være at mettet fett fra meieriprodukter synes å redusere snarere enn å øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Videre sies det at mettet fett fra kjøtt har motsatt effekt, men man vet ikke om det kommer av andre faktorer ved kjøttet eller ved kjøttspiseres adferd enn selve det mettede fettet.

Jeg kommer til å lese den mer nøye senere, men har ikke tilstrekkelige fagkunnskaper på området til å synse hverken det ene eller det andre. Umiddelbart ser det ut som velfundert forskning sett fra mitt ståsted, og jeg synes det er interessant at man i større grad skiller mellom de forskjellige fettypene innenfor mettet og umettet fett.


#2

Primrose sa for siden:

Jeg leste noe for en tid tilbake om at økologiske meieriprodukter var fordelaktig heller enn skadelig sett i sammenheng med hjerte -og karsykdom. Jeg skal se om jeg finner igjen det!


#3

konsulenten sa for siden:

Lodtrækningsstudier, for et supert ord! :D

Det finnes masse dokumentasjon, men ikke nok som er randomiserte og dobbelblinde og hva nå enn som kreves for at dette skal tas inn i offentlige kostholdsråd. Så det tar nok votter og vinter før det skjer. Jeg tror det vil skje, men jeg forstår at det tar tid fordi det må stilles strikte krav til dokumentasjonen sånn i offentlig sammenheng. (Sverige er forresten på glid, det så vi i kostholdsrådene som kom der nå nylig).

Men for min egen del har jeg funnet den dokumentasjonen jeg trenger, jeg har lest mye de siste par årene. Jeg er overbevist om at omega-6 er inflamasjonsdrivende og unngår det som best jeg kan. Margarin og planteoljer har jeg kastet. Vi bruker smør, kokosolje (hovedsaklig mettet fett) og kaldpresset olivenolje (monoumettet) som jeg aldri bruker til oppvarming.

At mettet fett fra kjøtt er skadelig er jeg ikke overbevist om, det kommer an på så mye. Har de studert folk som spiser kjøtt i form av hamburger fra McDonalds eller kjøtt i form av økologisk fenalår, liksom. Litt satt på spissen, da. Men det er mange ting som spiller inn, sånne studier er utrolig komplisert. Studier som konkluderer med at kjøttspising er helseskadelig basert på intervjuer med folk om hva slags mat de har spist de siste 10 årene stoler jeg ikke på (hvem husker det, liksom).

Jeg er heller ikke overbevist om at omega-3 er så saliggjørende som man skal ha det til, det har kommet studier som ikke viser det og. I første omgang hadde jeg ihvertfall vært kritisk til kilden. (Fiskeoljekapsler er et eksempel på noe jeg aldri ville spist).


#4

Ruslebiffen sa for siden:

Svært enig i det konsulenten skriver.

Angående omega-3 og saliggjøing har jeg tro på at en god balanse mellom omega 3 og 6 er viktig mtp. inflamasjoner og ikke nødvendigvis det at man spiser enorme mengder omega 3. Jeg tror at noe av grunnen til at det anbefales å innta ekstra omega 3 er at det mange får så mye omega 6 gjennom f.eks plantemargarin og vegetabilske oljer at det er ubalanse i forholdet mellom omega 3 og 6. Det er ikke uvanlig med 10-20 ganger så høyt inntak av omega 6 som omega 3, noe som er svært høyt.


#5

Milfrid sa for siden:

Hm. Jeg synes også ar jeg har lest ar forsking viser at hjerte- og karsykdommer har økt kraftig hos unge mennesker etter at lavkarbo blomstret opp som trend, så jeg kommer ikke til å endre kostholdvanene mine før det er flere seriøse forskningsprosjekter som viser de samme. Det er jo tross alt ganske mye forsking som hevder det motsatte, og nå altså EN rapport som hevder dette (jeg har ikke sett på studiedesignen og uttaler meg uten å vite kvaliteten på den).

Jeg tror uansett måtehold er tingen og at man kan spise både det ene og det andre så lenge man spiser fornuftige mengder. Man skal virkelig ikke drikke planteoljer til frokost heller.

Mht steinalderkost og at folk var sunne og kreftfrie osv når de spiste den så blir jeg litt fineste. Det er litt som den det Facebookgreia om det å vokse opp på 70- og 80-tallet. Folk ble jo ikke spesielt gamle i steinalderen. Og sel om det nok er mange faktorer som spilte inn, så skal en ikke se bort fra at kostholdet var en av dem...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.