Kunne det ikkje vore noko å ha ein tråd for tips til heimelaga gåver? Eg har ikkje lyst til å bruke meir penger enn eg må på gåver til voksne folk, men bruker gjerne tid på å lage noko fint/godt. :jupp:
Så langt har eg tenkt på:
Perlebilder, sønene perler og eg sett i ramme. Tadaaaa!
Hjemmelaget kakemiks leste jeg om her inne. Legge ingrediensene til f.eks. Brownies lag for lag i syltetøyglass og skrive "tilsett 2 egg og 4 dl melk" utenpå - vips kakemiks uten tilsetningsstoffer.
Det hadde jeg syntes var en kul presang i hvert fall!
Jeg pleier å lage et lass med brente, og salte/spicy mandler som jeg har i cellonfanposer eller fine glass som er pyntet opp litt. Alle elsker de mandlene. De salte er egentlig best, men det var også suksess da jeg laget brente mandler som jeg etterpå dyppet i sjokolade. Ja, og disse nøttekubene, de falt også i veldig god jord. Kan også bruke andre nøtter, jeg lager ofte en nøttemix med rå cashewnøtter, paranøtter, valnøtter, mandler og hasselnøtter som jeg vender i litt olje og masse krydder, gjerne også litt chili, og steker. Knallgodt og vanedannende, og veldig fin gave.
Jeg er også glad i å lage matkurver som jeg gir bort. Kurver med diverse tørrmat, hermetikk, eddik&olje, hjemmebakst osv som jeg vet mottakeren liker.
Jeg har laget frukt/nøttebrød med en god ost til. Stor suksess. De kan lages nå og legges i kjøleskapet godt innpakket i plast (de bør helst ligge en stund).
Oppskrift:
2 dl hvetemel
1,5 dl sukker
1ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
0,5 kg dadler uten stein
3 dl tørka aprikos eller 1 dl aprikos, 1 dl rosiner, 1 dl. fiken (jeg bruker nesten bare fiken og litt aprikos. Ikke så glad i rosiner)
5 dl kjerner av paranøtter/nøttemiks
3 sammenpiskede egg (håndvispet)
sikt det tørre og bland inn passelige opphakkede biter av frukt og nøtter. Bland sammen. Rør godt inn eggeblandingen til slutt. Bruk 2 liters brødform. Klipp til bakepapir som legges i bunn og opp langs hver kortside, (som uten vinger...)Smør langsidene godt med smør.
Stekes i 75 min, nederste rille, 150 grader. Avkjøles og hvelves. Pakkes godt inn i folie, med brødpose rundt. Oppbevares i kjøleskap. Lang holdbarhet!!
Oooh, det nøttebrødet så ut som noe som bør på lista mi! I år lager jeg karamellsaus, karamelliserte valnøtter og løkchutney/syltetøy til alle de jeg ikke aner hva jeg skal kjøpe til. Og nøttebrød! Blir det såpass kompakt og mektig at det er best og steke i små former? Hvor mye spiser man til en runde med ost og kjeks?
Vi kjøper rull med magnetbånd fra Clas Ohlson. De er selvklebende, så man klipper opp i passe størrelse, klistrer bak perlebildet og vips er det en kjøleskapsmagnet. :)
Jeg lager det i brødformer og så deler jeg opp i passe stykker. Det er veldig kompakt, men går fint å dele. Jeg bruker å gi bort et halvt brød med en stilton til f.eks. Tar man et glass portvin til så blir det helt nydelig.
Julekurven fra oss i år består av:
*hjemmekokt såpe med rosmarin
*sylte
*aprikosmarmelade med anisstjerner
*troikabiter
*honningtrøffel med rosmarin
*rugkjeks
3 slag sild
Noen får heller en pose med diverse konfekt i tillegg til en liten kjøpegave: oreokuler, bountykuler og rocky road fudge. Samt tykklefse.
Jeg lager kalender med bilder til begge sett besteforeldre. Bilder fra felles minner gjennom året som gikk. De sier at de ikke vil ha noe annet, bare de får den. :knegg:
Så det ligger et sinnsykt press på meg da, jeg knipset som bare rakkeren hver gang vi er sammen. :dramaqueen:
Tørket sopp, særlig traktkantareller, er fin gave. I år var det et skikkelig dårlig soppår. :mumle: Så da har vi fikset litt rognebærgele, som gis bort i fint glass med sløyfe.
Mange fine gavetips på UGLELOFTETugleloftet.blogspot.no/2013/12/gavetips-fra-ugleloftet.html. Strikket bokmerke, det trur jeg jommen til og med jeg kunne klart! (Si ikke det forresten, sitteunderlaget jeg begynte på for host år siden er fortsatt ikke ferdig...)
I år lager jeg kokebøker til venninner :jupp: Kjøpt fine notatbøker på Ark, som jeg fyller med div oppskrifter. Noen har jeg klippet ut fra matblader, noen er mine som jeg skrevet på pc og så skrevet ut, noen skriver jeg inn for hånd. I tillegg har jeg printet bilder som "hører til" oppskriftene og en del morsomme Anne Taintor-bilder.
For en god ide med personlig kokebok til venninner! Det lagde jeg til den ene sønnen min da han flyttet hjemmefra. Den var håndskrevet med små tegninger bare. Poenget der var at han skulle få med seg oppskriftene på endel av maten og kakene vi har hatt hjemme og som han liker, og så kan han jo evt. fylle på med egne etterhvert.
Jeg laget kokebok til min mor, lillebrorbror og eksen hans i fjor, de er også veggiser så jeg laget en stor perm med mine favorittoppskrifter med bilder. Pyntet og gjorde den ganske fin. Ble ekstremt godt mottatt.
Eldste laget personlig årskalender til svigers og min mor. Vi kjøpte sånne kalendere med 12 sider, der månedskalenderen var nederst og øverst var sidene blanke, så ungene kunne tegne på hver side. Eldste tegnet skikkelig flott i dem (hun er galgod til å tegne) og passet på å feks. tegne 17.mai-tema i mai, juletema i desember, Halloween-tema i oktober, sommertema i juli osv. Ble veldig flott, mamma grein, hehe.
Jeg kastet meg over ideen med hjemmelagde tennbriketter, og syns de ble så dekorative og fine at jeg gleder meg til å gi de bort sammen med servietter og lys og litt god konfekt.
Jeg brukte denne oppskriften, men tenker jeg kommer til å lage det på samme måte som brente mandler neste gang. Vil ha skikkelig crunch så jeg tror det blir bedre!
Hva med en melkekartong lommebok? Oppskrift finner du HER. Selges for kr 80,- på butikker, men er lett gjort å lage selv ved å ha noen kartonger, noen trykk knapper og en sånn dings fra sybutikk som følger med i en trykk knapp eske til å slå i trykknappene med hammer. En kan også bruke to trykk knapper på lokket. Genialt når en skal gi penger i alle fall i bursdager og sånt. Litt morsom sak å "pakke inn" penger i. Og den kan faktisk brukes etterpå også av mottakeren. :)
Funderer på å lage lyslykt av gamle syltetøyglass med eldstemann. Visstnok skal det gå an å smøre innsiden med eggehvite, fordele sukker for å gi glasset et frostet utseende inni og dekorere utsiden med stjerner/hjerter/whatever. Eventuelt en sløyfe på toppen. Får se om vi rekker før gavene skal avsted...
Ja, smaken blir så mye bedre når man gjør det! 10 min på 160 grader i ovnen pleier å bli bra på walnøtter og pekan. (Bare nevner det som et tips. Tidligere har jeg brukt å steke mandler på stekepannen.)