Det er mange som på diett av alle slag, enten det er slanking, allergier eller "sære" interesser. Hvordan løser dere det innad i familien?
Jeg tenker da med middag f.eks - om noen spiser melkefritt og glutenfritt, vegetarisk, slanker seg med spesiell diett, går på paleo o.l
Må barna bare bli med på det, hvordan reagerer de på det. Får de annen mat?
Jeg må holde meg unna melk og liker å holde meg unna mel, potet, ris og pasta, derfor jeg lurer da for minsten liker jo "bare" mat med alt dette.
Frokost, lunsj, og kvelds er ganske greit fordi vi ikke spiser det sammen, eller vi voksne spiser ikke på det tidspunktet og jeg baker vanlig/kjøper vanlig mat til han.
Du har jo fortsatt kjøtt, fisk og grønnsaker igjen. Så synes jeg jo godt at du kan ha litt brød/Potet/pasta/ris til sønnen din i alle fall innimellom. Melkefritt er vel en utfordring på noen retter, men det finnes jo en delalternativer man kan bruke.
Jeg har bare slanket meg en gang, men det var med helt normal mat som lett lot seg tilpasse familiens vanlige kosthold. "Slanking, allergier eller sære interesser" ville ikke vært noe barna bare måtte blitt med på. De alle fleste barn trenger ikke slankemat eller sære matopplegg.Barn trenger jo karbohydrater. Allergier må selvsagt tas hensyn til, men de fleste allergier er ikke så alvorlige at en matvare ikke kan spises av de andre i huset. Hos oss er det sønnen min som har endel matallergier, men det betyr ikke at egg, nøtter, skalldyr og diverse frukt er utryddet fra kostholdet til resten av oss. Men reker som middag, og nøttekake til dessert er selvfølgelig ikke på menyen særlig ofte, det blir jo mer tungvint når en må lage et alternativ.
Hvis du ikke vil spise pasta, poteter og ris så er det vel bare å la være å spise det selv, og spise resten av middagen? :)
Jeg spiser vel omtrent som deg, og vi spiser stort sett det samme til middag bortsett fra at barna spiser mer ris enn meg og at de ofte får pizza på fredager. Til frokost og kveldsmat spiser vi ulike ting.
Jeg har cøliaki, de andre ingen dietter. Vi lager mest mulig ren middagsmat (ikke blandingsprodukter) og da er det naturlig glutenfritt. Har vi f.eks pasta (som tilbehør til laks, for eksempel), så spiser alle den glutenfrie varianten.
Til andre måltider spiser de som vanlig og jeg rester/tilpassede produkter.
Vi har en melkeallergiker i hus, og tilpasser maten så det ikke inneholder melk i 85% av tiden tenker jeg. Noen ganger får hun alternative ting, de to andre ungene elsker risgrøt feks, og da får hun havregrøt.
Men melk er kurant nok å unngå, selv om det er mange retter som utgår her.
Barna må ikke bli med. Jeg har slanket meg i flere omganger. Vi lager mat som alle kan spise deler av, og så fokuserer vi bare ikke på at jeg ikke spiser alt som serveres (og at jeg spiser mindre).
Knerten lever på sin egen diett. Fordi han er så skrekkelig kresen. Vi nekter å la det påvirke resten av familien. Vi sørger for at middagen alltid har i hvert fall noen bestanddeler som alle kan spise, og så spiser man det man ønsker/får lov til.
Jeg har også slanket meg i et par runder, og det tas ikke hensyn til i familien, jeg har spist helt vanlig mat, bare regulert mengden. Jeg tror for å være ærlig det er en killer ift barnas forhold til mat at de skal påvirkes av dietter de voksne går på, når det ikke er rent medisinske grunner til disse.
Særinteresser tas ikke hensyn til, men vi pleier å ha et ganske godt utvalg av tilbehør til de fleste middager så alle finner noe de liker.
Jeg må understreke at jeg er ikke på slanking. Jeg tåler ikke melk og soya og spiser ellers slik jeg mener gjør kroppen godt. Dette tror jeg er den beste maten for barna mine også.
I en periode var 3 av 4 familiemedlemmer på diett, som var ganske omfattende på grunn av allergier. Vi spiste felles mat hjemme, så spiste den fjerde personen mat som denne måtte ha for å unngå mangelsykdommer når denne var utenfor hjemmet.
Senere, når 2 av 4 var på diett så ble annen mat fortært, bespist etter leggetid utenfor husets fire vegger pga faren for pustestans hos de som var allergisk.
Nå er fremdeles 2 av 4 på diett, men ikke så omfattende, middag lages slik at alle kan spise mesteparten.
I perioder der jeg har unngått mye raske karbohydrater har jeg spist kjøtt, fisk, grønnsaker etc. som vanlig, og heller skippet eller tatt mindre pasta/ris/potet. Jeg kan ikke ha mye melk i mat, så når vi har retter som vanligvis er melk i erstattes det med havremelk eller havrefløte for hele familien. De får da i seg melk fra andre kilder i løpet av dagen, så det blir grei balanse. Jeg ville ikke satt hele familien på paleo/lavkarbo/lavkalori, men prøvd å jobbe rundt det så jeg kunne spise som det var best for meg uten at det ble en stor greie rundt det. I mest mulig grad samme mat, men regulere tilbehøret for egen del.
Vi har en cøliaker (meg) og minst to særspiste i familien. Vi løser det ved å lage kjedelig, stort sett glutenfri mat, men sper også på med f.eks. egen makaroni til makaroni-elskeren, egen pasta til meg, fiskepinner til to av familiemedlemmene og salmalaks til de to andre, osv.
Jeg lever melkefritt for øyeblikket grunnet amming av baby som ikke tåler det, og synes det har gått greit. Det hadde nok vært verre om barna måtte vennes av med mat de likte godt. Middager løser jeg ved å spise ren fisk og rent kjøtt med grønnsaker til. Det er jo enkelt og godt! Steker i kokosolje/fett i steden for smør. Den største utfordringen har vært pålegg for der har jeg spist mye bearbeidet før fant jeg ut.
En i familien er allergisk mot en rekke matvarer. Vi spiser i utgangspunktet det samme, men hvis jeg ønsker å ha noe tilbehør som går i allergikategorien så serverer jeg det ved siden av. Sauser og alt som er blandet blir servert allergifritt, mens typisk tilbehør serveres for seg. Hvis jeg selv ikke ville spist pasta, så hadde jeg laget ekstra av det jeg ville spise og redusert pastaen tilsvarende min porsjon. Vi spiser nok maten veldig ren, bruker mest ferske råvarer og lager fra bunnen. Halv- og helfabrikata utgår som regel.
Jeg har slanket meg flere runder, men da spiser jeg den samme maten og reduserer heller litt på mengdene i det som er kaloririkt.
Hvis ingrediensen noen ikke tåler er i hovedretten, så tar alle hensyn. F.eks. lager vi lasagne på soyamelk, i stedet for å lage en på melk og en på soyamelk. Men vi har fremdeles melk i huset til melkedrikkeren. Om det er en del av måltidet noen ikke kan spise så lager vi som regel ikke noe ekstra, men den personen lar bare være å forsyne seg av det. Om jeg f.eks. ikke vil ha pasta spiser jeg bare desto mer salat, mens Hiawata får spise pasta.
Vi har en niese med PKU. Dvs at all maten hennes må veies, og hun kan bare spise en viss mengde proteiner. Noe som da gjør at hun sjelden kan spise et helt måltid slik som oss andre. Spesialmaten hennes er ganske dyr, så den lages bare til henne og ikke til resten.
Feks hvis vi har pasta med tomatsaus og pølser/kjøttdeig. Så lages det egen pasta til henne, vanlig pasta til oss. Saus og kjøtt er adskilt, og vi sørger for at sausen er proteinfri.
Når vi lager kake til bursdager og sånn, så lager vi alltid fra pose, og den som inneholder minst proteinmengde. Da kan vi alle sammen spise samme kake.
Jeg tåler begrenset med melk i matlaging, og det "lider" hele familien under. Jeg gidder ikke å lage mange middager.
Det største utslaget er egentlig at jeg ikke spiser grøt. Det lever jeg helt fint med, og ungene merker det ikke.
Ellers er det både smør og blå soft om en annen på brødskiver. Ungene spiser yoghurt og drikker melk nok til at det ikke gjør noe om det er [stryk]laktose[/stryk]melkefri middag.
Jeg bruker kun laktosefrie melkeprodukter i matlagingen, for å unngå "uhell" for min del der andre lager maten og lignende. Men barna spiser yoghurt og drikker Biola av den vanlige typen. Jeg har blå Soft til knekkebrødene, men tåler litt laktose, så er ikke helt avhengig av det. De andre bruker vanlige, laktoseholdige typer smør og margarin. Mannen holder seg på lav-/grovkarbosiden, han har eget brød. Jeg spiser for det meste rugsprø eller knekkebrød, barna får vanlig brød. Vi har noe mer grønnsaker til alle middager, og litt mer av kjøtt og fisk. Jeg spiser litt mindre av de fine karbohydratene, men kunne ikke tenke meg å kutte helt ut til middag, så vi har alltid noe, fullkornspasta, ris eller poteter i ymse former. Barna velger hva de vil spise av det vi har på bordet.
Jeg er laktoseintolerant, så vi bruker laktosefrie produkter i middager eller bakst. Men siden melken er dyrere får mannen og ungene vanlig melk som drikkemelk og til mat som kun de spiser.
Når jeg slanker meg har jeg telt kalorier. Det betyr i praksis at middagene blir litt lettere, men at alle spiser de samme tingene. Eneste forskjellen er at jeg har mer grønnsaker på tallerkenen og mindre av de mest kaloriholdige tingene. Det hender også at jeg f.eks. har stekt pannekaker til ungene og så har jeg og mannen spist noe annet som vi liker. Jeg syns det er viktig å bli mett, så jeg prøver å unngå veldig kaloriholdige måltider der jeg bare kan spise små porsjoner. Det skal sies at jeg lager mye mat fra grunnen av og ungene foretrekker mat der hver komponent er tilberedt hver for seg. Sånn at det er ganske ofte vi har kjøtt/fisk, en eller annen form for karbohydrater og grønnsaker eller salat. Da er det enkelt å velge hvordan man vil sette sammen måltidet.
Jeg tåler ikke sjømat, mens resten av familien elsker det. Vi løser det med at de lager seg sjømatmiddag de dagene jeg trener etter jobb, eller at jeg lager meg noe enkelt i tillegg til deres middag.
Vi har ein cøliaker i heimen, og har ofte besøk av ein med egg- og melkeallergi. Eg lagar da mat utan gluten, egg og melk, men kan ha tilbehør for den spesielt interesserte. Eksempelvis kan eg ha saus med melk i som tilbehør, for melkeallergikeren (1 år) vil gjerne berre ha melkefritt smør i sine poteter
Vi har hatt ulike allergier på ulike barn tidligere og da har vi tilpasset maten slik at alle kan spise noe. Da et barn ikke tålte fisk så spiste vi andre fisk og han fikk noe han tålte.
Da noe måtte være fritt for melkeprotein så lagde vi det aller meste på havremelk, men grøten fikk han egen av. Vi andre spiste laktoseredusert/laktosefritt.
Nå spiser alle laktoseredusert/fritt i det aller meste selv om et par stk fint tåler vanlig melk. Alle bruker blå soft, men et par stk drikker vanlig melk til drikke.
For de som er sære prøver vi å lage noe som de også kan spise. Jeg syns det er viktig at alle får noe de kan spise og vet selv hvor fælt det var å bli tvunget til å spise noe jeg ikke likte.
Slanking tas kun hensyn til med at den som slanker seg får velge hvor mye h*n spiser av det jeg serverer.
Det gjør da ikke noe at alt er laktosefritt heller. Det er kun laktosen som er forskjellen på laktosefritt og vanlig, ikke næringsstoffer.
Vi prøver å tilpasse det helt fint, og lager alltid poteter/ris/pasta/makaronistuing osv til minsten i tillegg til vanlig maten...
Har dere noen gode forslag til "ren" mat ved siden av dette som er barnevennlig? Han er ikke så glad i å bare spise "bart" kjøtt/fisk eller kylling.
Grønnsaker går greit, ved å ha kokte gulrøtter, rosenkål, mais, agurk ol...
Tar veldig gjerne imot tips - for har veldig lyst at det skal være litt mer matglede for oss alle.
Taco er helt fint - da spiser jeg det som salat
Kjøttkaker med makaronistuing og grønnsaker eventuelt brun saus
laks med grønnsaker og poteter går
fiskeboller i hvit saus og poteter, grønnsaker - da steker jeg meg fileet
Tomatsuppe med egg - minsten kan få pannekaker etterpå også (ikke at han er så fan av suppa, men spiser en skål)
Hva liker barna deres godt? Er mye koseligere å servere noe de liker skikkelig godt, enn bare spiser fordi de må - men gjerne uten at det går altfor mye på bekostning av at vi vil ha sunn hverdagsmat
Samboeren slanker seg, og prøver å holde seg unna altfor mye karbo og på ren mat
Storesøster har melkeallergi, så her er all mat uten kumelk. Det var litt stress i begynnelsen, men nå syns jeg det er bedre med soyamelk i kaffen en kumelk.
Foreldrene mine spiser lavkarbo, når vi spiser til dem koker jeg poteter eller ris til meg og barna.
Hvor mye melk bør de få i seg? Jeg drikker ikke noe. Lillesøster drikker en melk på skolen. Storesøster har såvidt drukket melk siden hun ble allergiskfor 6 år siden.
Jeg drikker veldig veldig lite. I fjor ble det for lite, jeg fikk d-vitamin og kalsium-mangel. Nå er det sikkert 10 år siden sist de sjekket kalsium, men tidligere var det ikke noe problem. :vetikke:
Jeg ville nok sørget for annen kalsiumkilde, i hvert fall. Ellers er jeg av den oppfatning at kumelk er for kuer, men ikke verre enn at ungene hyler inn på mengder om de får. ;)
Når Poden var mindre, så husker jeg han fikk dekket inn dagsbehovet med 2dl melk, og ost på to skiver. Eller 4 dl melk. Vi brukte 2 dl melk i havregrøten til frokost og kvelds, og var dekket inn.
Ingen allergier eller lignende her, men vi lager en felles middag med alternativer til de som evt er kresne eller slanker seg. Dvs at barna får ofte fiskepinner, mens jeg og mannen har annen fisk.
Vesla drikker ikke ren melk, men jeg tenker hun får dekket opp behovet ved å spise yoghurt, ost og diverse melkemiddager.
Nip: Hvordan lager du macaronistuing uten melk? (Og brukte du erstatningsost på pizzaen du la ut i en annen tråd?)
Det er lurt å passe på at barna får det de har behov for. Jeg kjenner et barn som fikk mangeltistander på bla. jern, fordi han levde på morens veldig begrensede diett.
Vi har forskjellige dietter i heimen. Jeg og Poden spiser melk og glutenfritt. Jeg og Admini spiser uten fruktose (ganske mange grønnsaker og frukter, og også en del melsorter), og han tåler melk. Mannen kan spise alt, og jeg har i tillegg en del proteinintoleranser, så det er begrenset hvilke proteinkilder jeg kan ha. Taco er jo en klassiker å spise sammen, da kan jo alle bare ta det de tåler. Noen ganger spiser alle med kalkun eller lam, som jeg tåler, og andre ganger spiser de andre med kjøttdeig, og jeg har varmet fra fryseboksen til meg.
Ellers, så lager vi en del gryteretter med ting alle tåler (det går feks fint å bytte løk og hvitløk med fennikel), og så kan vi jo spise ris og pasta til.
Spaghetti, fårikål, lammestek med grønnsaker og kraftsaus, pinnekjøtt med kålrotstappe, laks med ovnstekte poteter og grønnsaker.
Vi lager ofte taco og gryter i store porsjoner, og fryser ned til meg, så spiser jeg det, mens barna spiser melkefrie pølser, hjemmelagde karbonader uten melk, og innimellom kjøper vi noe lettvint til dem fra varmdisken, som lunsjkaker eller kylling.
Jeg spiser lavkarbo (light) og bytter ut tilbehør som potet, pasta og ris med grønnsaker.
Mann og barn spiser karbohydrater, de tenker ikke over at jeg ikke gjør det noe særlig.
Jeg "tåler ikke" melk, og halvparten av tiden er jeg alene og bruker ingen melkeprodukter. Når barnet er her drikker hun melk som vanlig, og hvis jeg da lager melkebasert mat så bruker jeg laktoseredusert melk. Det er typisk i sauser, pannekaker, vafler og slikt.
Grøt og annet som er ren melkemat har jeg vennet meg til å ikke like, men kan godt lage grøt som kveldsmat til barnet likevel. Eller hun er så stor at hun lager det selv nå.
En fin ting er også at jeg har vennet meg av å like rømme og fløte, men det går i laktosefrie varianter dersom jeg en sjelden gang skal bruke det likevel (vaflene igjen).
Vi har et barn med alvorlig egg og nøtteallergi. Det er ikke de verste allergiene å håndtere i forhold til vanlige måltider. Litt verre med tanke på kaker og julebakst (han tåler ikke kanel heller).
Vi andre spiser kokt egg og speilegg og spiser nøtter, men når vi lager blandet mat lager vi det eggefritt og nøttefritt stort sett slik at vi kan spise det samme alle sammen.
Vi kjøper ikke ferdigprodukter med egg og nøtter hvis det er noe vi skal spise sammen. Det er i grunnen sjeldent et problem.
Jeg tror ikke besøkende hos oss ville merket at vi tilpasser maten til en allergiker. Maten er veldig vanlig og variert.
Vi har det ganske enkelt i og med at så og si alle i familien vår er veganere. Jeg, mannen, ungene, min mor, bror, tidligere svigerinne, et par venninner, tante og kusine, og min svigerfar lever nesten vegetarisk og de spiser vegansk hjemme hos oss uten problemer (jeg lager sabla god mat, om jeg får si det selv).
Vi lever ikke på slankekost, vi spiser ganske godt og koser oss med maten. Spiser vel egentlig stort sett som folk flest men bruker litt andre produkter. Feks soyamelk i stedet for kumelk, veganske oster i stedet for kuost, mye bønner og linser, men også kjøtterstatninger av diverse slag, både sunne og sikkert mindre sunne. Jeg har alltid julaften hjemme hos meg, og serverer utelukkende vegansk, noe alle setter pris på. Spiser venner hos meg, får de vegansk mat, og de elsker maten. Eldste har ei venninne som ikke tåler kumelk, og hun kan alltid spise alt hos oss og setter stor pris på det. Så vi har det veldig greit. :D
Jeg spiser glutenfritt, så det meste av det jeg serverer er uten gluten. Er det noe speselt barna vil ha så lager jeg det ekstra. Når jeg spiste lavkarbo lagde jeg foreksempel kjøtt med potet og grønnsaker, barna spiste alt og jeg kjøtt med grønnsaker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.