Vi skal ha besøk av et vennepar med barn. Jeg tenkte å lage risgrøt, siden vi skal bake pepperkaker etter middag. Vi har i tillegg dårlig tid på og lage middag, så da er det jo kjapt å greit med risgrøt. Men så begynner jeg og tenke, om det kanskje er litt uvanlig. Er vant med grøt som lunsjmat selv. Hadde du synes det var merkelig å få servert risgrøt?
Tja. Jeg ville spist risgrøt og smilt høflig. Men i mine øyne (og mage) er ikke grøt middag. Det er lunsj eller kveldsmat. Jeg ville spist noe mer senere.
Om jeg skulle vært din gjest ville jeg satt mer pris på en rask suppe eller noe sånt (som jo også går mye raskere å lage, grøt er mye styr).
Men jeg vet at det er mange som har grøt som middagstradisjon, så jeg ville ikke reagert på å få det.
For meg ville det vært helt normalt, særlig i førhjulstiden.
Men betasuppe er jo mye enklere mat, egentlig: Betasuppeblanding fra frysedisken, koke opp, ha i buljongterninger, hermetiske kjøttboller og pølsebiter.
Jeg tåler jo ikke grøt så godt, så sånn sett hadde det vært litt dumt for min del, men jeg liker bedre grøt enn suppe. Jeg syns de fleste supper er litt sånn meh. :brannfakkel:
Hos oss er risengrynsgrøt ganske vanlig og populær middagsmat. Jeg ville ikke syntes det var rart å få det servert, og særlig ikke før pepperkakebaking. (Og Ville hadde nok blitt glad, hun er veldig glad i grøt).
Jeg ville smilt høflig, forsynt meg med en øse grøt for syns syld, spist og forsøkt unngå brekke meg... :sparke:
Jeg likte forslaget om å ha salt skinke eller pølse og flatbrød ved siden av, det har reddet meg gjennom mangt et grøtmåltid. :knegg:
Jeg hadde, som du skjønner, aldri servert grøt til middag sjøl, men jeg skjønner jo at det er en vanlig greie. Mannen min er vokst opp med risgrøt på lørdager. Han savner det.
Enig, jeg hadde blitt temmelig skuffet om jeg ble invitert på middag og fikk servert grøt. Gjerne enkel mat, altså, men grøt er bare ikke middagsmat i mitt hode.
Grøt er ikke middag for meg heller, og jeg synes jo det blir vel mye av det nå i førjulstid. Det hjelper med noe saltmat til. Ungene liker det godt og det er lett å servere til mange, så jeg jo fordelene sånn sett.
Hvis du vet at de liker risgrøt, går det greit. Jeg har selv opplevd å komme hjem til noen som serverte grøt til middag, og det gikk heller dårlig, da jeg ikke spiser grøt - og klarer heller ikke å late som. Det ville aldri ha falt meg inn at det servertes som middag til gjester, men jeg har nå lært at det ikke er så uvanlig som jeg trodde tidligere.
Grøt i seg selv til middag er helt greit tenker jeg. Eneste kanskje litt søtt på søtt i og med at det sikkert blir pepperkaker etterpå. Men at det er lite styr er jeg ikke enig i, eventuelt så har vi ulike definisjoner. Jeg tror jeg heller vil lage steik enn grøt til mange. :humre:
Jeg synes det blir mye sött. Gröt er godt, men ikke för pepperkakebaking og ikke hvis du har bedt dem til middag. En gryterett eller en suppe kan du lage kvelden för.
Kan du ikke bare spørre dem? Jeg spør alltid middagsgjestene om de synes det høres ok ut det vi skal ha, om det er noe de ikke liker osv. Grøt er jo noe endel ikke er så glad i, så det kan jo være greit å forsikre seg om at gjestene liker det. Synes jeg da. :)
Grøt er godt det og her er det helt vanlig middagsmat. Men det må være ordentlig grøt og ikke hurtigvarianten fra pose eller hurtigkokt ris. Det er en million ganger bedre med langkokt grøt. Alternativt ville jeg vurdert Fjordland eller lignende, det er også mye bedre enn hurtigversjonene.
Vi spiser grøt til middag et par ganger i måneden og da helst med litt spekemat til.
Høres ut som en kjempegod idé, spør du meg.
Her har vi også grøt til middag et par-tre ganger i mnd. Men jeg er enig i at "hjemmelaget" er best, og Fjordland kommer på en ok 2 plass. De pakkene med hurtiggrøt er ikke gode synes jeg.
Når du vet at besøket liker grøt, er det virkelig å kjøre på. Kos dere med grøt og pepperkakebakst.
Eg likar graut - god og søt lunsj til lørdag, men middag er det ikkje... Er derfor vi berre har det i helga, slik at vi kan ha protein/grønsaker på kvelden.
Men eg hadde ete graut om det blei servert altså ;) det smakar jo godt. Men det er litt som snop/godteri nesten.
Det er vel like lett å servere pølse med lompe eller brød. Jeg synes det er rart med middag nesten uten proteiner. Og særlig uheldig dersom man skal lage og spise kjeks og kaker etterpå.
Er det ikke protein i melk? :undrer: Med spekemat til?
Ikke særlig mye grønnsaker akkurat, men en dag uten grønnsaker og kjøtt/fisk til middag tar ingen skade av. Hvis besøket er redd de får mangelsykdom etter dette får de bare spise makrell i tomat og agurk på kveldsmaten. Blir litt matt av hvor riktig alt må være alltid. Hvis besøket liker grøt ser jeg overhodet ikke problemet. Og det må selvsagt være rød saft til! :jupp: Med SUKKER!
Det er vel like mye proteiner i melk og ris som i pølse med brød? Det som mangler er vitaminer. Men det er snakk om en middag en kveld. Jeg regner med at de fleste gjester greier å finne seg i at måltidet ikke er optimalt på alle næringsfronter denne ene kvelden.
Jeg liker veldig godt grøt, men jeg liker et salt og varmt måltid i løpet av dagen (minst), så dersom jeg får grøt til middag, blir det ofte noe suppegreier eller pizza eller noe annet salt til kvelds. Det hjelper med spekemat til grøten, men jeg får ingen middagsfølelse av det.
Når det er sagt, så synes jeg det er ok å servere grøt til gjester i disse tider.
Jøss, nå måtte jeg google, og du har faktisk rett. Det var overraskende. Med spekemat til, så blir det jo et litt annet måltid. Det er kanskje bare minnet om grøt med store mengder sukker, fra barndommen som farger meg. Jeg var liksom aldri mett, og ofte litt kvalm etter å ha spist det.
Jeg syns heller ikke grøt er helt middag, og blir veldig sulten rett etterpå. Sånn sett ikke så ideelt før pepperkakene. Men jeg er glad for å bli bedt på middag og spiser det jeg får. :)
Jeg ville kanskje invitert på grøt og ikke på middag, altså sagt det når jeg inviterte.
Jeg er glad i grøt, det samme er gutta, vi har grøt som fast lørdagsmiddag. Men jeg vil ikke kalle det raskt og enkelt, i tilfelle hadde jeg ordnet det som dynegrøt og latt den stå i ovnen, lagd kvelden i forveien eller om morgenen. Spekemat til er snadder.
Grøt til middag er helt kurant hos oss, men spekemat til har jeg virkelig aldri skjønt.
Og ja, fjordland om det skal gå fort, for sånn der hurtiggrøt du koker smaker jo bare grusomt, så å lage grøt selv, det tar en god time, og regnes ikke som "raskt" eller "lite styr". om du da ikke går for den løsningen min mann liker, to kilospakker med grøt fra jordland, 6 minutter hver i mikroen, og vips, middag :) (vi begynner på den første mens den andre varmer seg)
Jeg hadde ikke akkurat hatt næringsinnholdet i fokus. :knegg: jeg hadde spurt gjestene om det var greit, og var det ikke det hadde det vel blitt pølser.
Jeg må bare si at jeg har seriøst aldri hørt om spekemat til risengrynsgrøt før. Men ser her at flere mener det er ganske vanlig. Og jeg som trodde det bare var til rømmegrøt!? Jaja, flere fra der jeg kommer på bruker rosiner på risengrynsgrøten da, det synes sikkert de som spiser spekemat til er rart igjen. :humre:
Jeg synes ikke det er rart med rosiner, jeg vet mange bruker det, det er jo ganske vanlig. Men jeg synes ikke det er noe godt. Morrpølse derimot, er veldig godt, både til rømme- og risengrynsgrøt. :nam:
Jeg spiser for øvrig brunost på havregrøt :åpplyser:
Jeg synes også spekemat passer mye bedre til rømmegrøt enn til risengrynsgrøt. Sistnevnte er og blir en slags dessertaktig middag for meg. Da jeg var liten, spiste jeg og far den kald med rød saus på, og mor og søsteren min spiste den varm med smørøye, sukker og kanel.
Det med spekemat går jo på at grøten blir mindre mektig og kvalmende hvis man har noe salt til. Dermed orker man mer, og blir mettere. Det er jo det samme som komboen potetgull og sjokolade. Hehe.
:ja: Jeg er også trønder, og er vokst opp med grøt som middag hver lørdag. Sammen med "grautpinn" som enten var stekte pølser i biter og poteter eller spekemat/morrpølse, potet, rømme og flatbrød.
Det hadde funka dårlig som middag til oss, men det skylles at både mann og barn er lettere laktoseintolerante. Det er ikke noe vi tenker over i hverdagen, men hvis det serveres grøt laget på melk så springer de på do alle tre.
I tillegg synes jeg ikke at grøt metter noe særlig, så det forutsetter at vi spiser noe ordentlig senere på dagen.
Men som middag en dag når det er litt travelt vil det være greit nok (sånn rent bortsett fra at de ikke tåler det særlig godt).
Jeg er ikke trønder og har vokst opp med at grøt er lunsjmat på lørdager.
Likevel synes jeg grøt er fullverdig middag og med spekemat er det enda bedre. Jeg hadde ikke stusset i det hele tatt, men derimot blitt veldig glad om jeg hadde fått servert grøt, spekemat og flatbrød. Jeg er ikke veldig glad i supper og selv om jeg liker soddsuppe og betasuppe synes jeg grøt er en bedre middag enn det.
Som barn var jeg likte jeg grøt veldig godt og ville gjerne ha det til middag. Men tror ikke det var så ofte det skjerdde for faren min synes ikke det var middag. Som voksen er jeg ikke noe glad i grøt og synes (som min far! :sjokk:) at det ikke er middagsmat.
Men hadde jeg fått dette servert borte så hadde jeg spist det uten å si noe.
Det er ikke på grunn av næringsinnholdet at jeg ikke synes grøt er middag. Det er mest det at når det er søt mat så føler jeg ikke at jeg har spist middag selv om jeg er blitt mett.
Men stefaren min spiste alltid poteter til pannekakene. For det var jo ikke middag hvis det ikke ble servert kokte poteter. Spagetti , f.eks., var en luksus vi kun koste oss med når han var på heimevernsøvelse.
Jeg syns grøt er helt greit en gang i mellom, men en fullverdig middag kan en jo ikke akkurat si at det er? Det er jo bare melk, ris, smør og sukker, og ikke antydning til grønnsaker. :)
Jeg er ikke veldig glad i grøt, men hadde nok overlevd det om det hadde blitt servert til middag. Ungene får det gjerne til middag i ny og ne, men da spiser jeg noe annet. Nå for tiden lurer jeg litt på om det er uhøflig å takke nei til den der julegrøten som vi har som tradisjon i familien, det er jo det, så jeg må vel stille.:knegg:
Jeg synes det er godt med grøt noen ganger før jul, det smaker jul. Hadde ikke hatt noen problemer med å få det servert slik som du beskriver.
Jeg tenker at med mindre man ikke TÅLER grøt må det gå an å overleve 1 middag uten protein og grønnsaker, og jeg synes det er en helt fullverdig middag å servere til hverdagsgjester med små barn i førjulstid.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.