Vi lager ribbe på julaften akkurat som mamma gjorde. Vi serverer den med poteter, rødkål, medisterkaker og brunsaus. Sausen lages ved å brune smør og mel og spe i kraft fra ribba. Ribbefettet tas ut av kraften med isbiter. Litt omstendelig, men sausen blir god.
Jeg syns imidlertid at det er litt lite tibehør og har prøvd ulike ting. Ett år lagde jeg vinterkompott med tørka frukt og rødvin, men det var ikke noe for oss. :o
Så hvordan serverer dere juleribba. Hva har dere til? Finnes det noe supergodt man bare må ha som jeg ikke har kommet på?
Vi har det ikke som julemiddag men tilbehør jeg tenker jeg kanskje ville hatt til er surkål og så løkbåter og gulerøtter fra langpanna - altså steker med i ovnen. Løken blir nærmest karamellisert, søt og god. Og medisterpølse(eller julepølse som den gjerne heter akkurat i jula), eller kanskje røkt julepølse?.
Vi har den "kjedelige" utgaven av ribbe, men det er det vi liker best.
Vi har mandelpoteter, surkål, rødkål, gulrot og rosenkål til. Og det er MER enn nok for oss. Vi har ikke brun saus til, vi har bare sjy fra ribba. Det er jeg vant med hjemmefra. :jupp:
Vi er ikke så veldig spenstige. Jeg lager surkål, og så har vi mandelpoteter, gulrot, rosenkål og rørte tyttebær. I år vil jeg prøve å lage ovnsbakte eplebåter til også. Jeg lager sausen uten ribbefett, for jeg liker litt lettere saus.
Svigers har tyttebærsyltetøy, sennepsaus og små sylteagurker (pickles) til, og selvfølgelig poteter, rødkål, brunsaus/sjy, samt medisterkaker og julepølser.
Helt tradisjonell ribbe her også. Tilbehøret er, i tillegg til poteter, surkål, rosenkål, gulrøtter, erter, tyttebærsyltetøy, sylteagurker og svisker og epleskiver som stekes med ribba de siste 20 min. Et år glemte jeg å ta ut sviskene og eplene før jeg gav ribbesvoren den siste finishen under grillen. Det var ikke lurt.
Vi har hjemmelaget surkål, poteter, saus, rørte tyttebær, rosenkål stekt med valnøtter og honning, "barnegrønnsaker", epler og svisker stekt i ovnen sammen med hjemmelagde medisterkaker og de små pølsene. I år har jeg også ripschutney som jeg tenker kan bli godt til.
Vi har ikke svineribbe til julemiddag, men hadde det til middag i går. Utrolig billig mat, og ungene foretrekker fett kjøtt. I tillegg til brun saus, potet/gulrot/kålrot, freste jeg sopp og løk og hadde over litt fløte.
Til ribbe, pølse og medisterkaker har vi mandelpotet, hjemmelaget surkål, tyttebærsyltetøy, Løitens akevittgele, sylteagurk, sjysaus av ribbefett og lefse. Holder i massevis syntes jeg.
Spennende. Rosenkål med valnøtter og honning? Åssen gjør du det, Filifjonka?
Gulrøtter kan vi ha og rørte tyttebær. :jupp:
Jeg trodde det å ta bort fettet av ribbeskyen var en sånn sær greie som bare mamman min kunne finne på helt til jeg så Hellstrøm gjøre det på tv ett år. :knegg:
Vi serverer ribba med mandelpoteter, surkål/rødkål, stekte sossiser, skysaus, smørdampet løk og gulrot, samt smørstekt rosenkål. I tillegg har vi kjøttkaker.
Vi er nok også ganske kjedelige med tilbehøret altså.
Mandelpoteter
Ribbefett
Hjemmelaget surkål
Grov sennep
Medisterpølser
Medisterkaker
Rørt tyttebær
Rødbeter
Hvorfor har man egentlig medisterkaker og medisterpølser til ribbe? Jeg er ikke vant til det, og liker det ikke så godt. Og har man ikke nok med ribben, liksom?
Det hører med. Julemiddagen skal være litt overdådig, det er ikke snakk om "å ha nok med". Jeg liker godt medisterkakene som jeg lager av 50/50 medisterdeig og karbonadedeig, og for barna hører de små pølsene med.
Om noen bare liker ribben spiser de selvfølgelig bare den.
Når jeg/vi har ribbe har vi aldri medisterkaker, pølser og slikt til vi heller. Men har skjønt det er vanlig for mange som bruker det som julemiddag. Vår julemiddag må i så måte høres temmelig kjip ut: Pinnekjøtt(eller ribbe som vi sier, den av svin er svineribbe), kålrabistapp og kokte poteter. That's it. Gleder meg! :glis:
Det er dette jeg er vokst opp med til julemiddag, men barna liker det ikke så godt og jeg har ikke så godt av saltet. Og gubben er vokst opp med svineribbe, så vi har videreført den tradisjonen.
Det er jo ikke nødvendigvis sånn at en spiser mer totalt, selv om det er flere ting på bordet. Uansett så er det en tradisjon både her og hos veldig mange andre å ha dette tilbehøret, jeg syns ikke det er i overkant overdådig som en festmiddag. Hvis jeg skulle lage det torsdag etter jobb ville det vært noe annet.
Det du mangler er svisker. Det er kjempegodt til ribbe. Vi har bare det og rødkål til, om omtrent slik saus som du lager. Har det ikke på juleaften, da er det pinnekjøtt.
Og poteter selvsagt. Men det er så selvfølgelig at jeg glemmer å nevne det.
For min del kunne vi godt skippet hele svineribbe greia altså.
Jeg kunne lett gått over til pinnekjøtt i stedet. :nam:
Og ja, det blir mye. Smør på flesk liksom. Men det er nå det som er tradisjonen rundt her. De siste gangene jeg har laget julemiddag har vi dog droppet medisterkakene.
Jeg er vant med vanlig pølse, medisterpølse, medisterkaker og sossiser sammen med ribba. Jeg spiste aldri ribbe da jeg var lita, men syntes det var veldig stas med alt det andre. Kan ikke tenke meg bare ribbe nå heller. Det hadde blitt litt stusslig for meg.
Vi bruker gele, saus, hjemmelaget rødkål og karamellisert småløk til.
Ingen av oss liker medisterkaker eller medisterpølser, så vi har aldri det som tilbehør, men jeg er enig i at man ikke nødvendigvis spiser mer mat totalt sett selv om man har flere typer tilbehør. Jeg synes derimot det er litt rart at så mange serverer vanlige kokte poteter til julemiddagen. For meg er det altfor kjedelig og hverdagslig, men jeg skjønner at vi er forskjellige der.
Vi pleier å ha alle mulige slags grønnsaker til, i tillegg til surkål eller rødkål. Blomkål, brokkoli, asparges, minigulrøtter, erter, mais og rosenkål. Jeg er oppvokst med at alle skulle få sin favoritt julaften.
Vi er 2-3 kokker som bidrar til felles julemiddag og da kan det fort bli en del forskjellig tilbehør. Obligatorisk er ribbe, julepølse og medisterkaker. Samt poteter, hjemmelaget surkål og rørte tyttebær. Epler og svisker pleier å være med. Noen ganger ertestuing eller rødkål. Dampede grønnsaker. Glasert rosenkål med tranebær og balsamico laget jeg i fjor, det var godt så det blir nok reprise på det. I år har jeg også melkesyregjæret kål (sauerkraut), agurker og sennep. Og saus er selvsagt alltid med, vanlig brun samt Hellatrømvarianten med hvitløk.
Vi må ha medisterkaker og julepølse (årets er hjemmelaget og himmelsk gode) til ribba. Disse tingene hører julefrokostene til også. Både mannen og jeg er vokst opp med den tradisjonen. Brun saus har vi aldri hatt til ribbe.
Nyttig tråd for ein hjelpelaus vestlending. Vi skal prøve oss på svineribbe 2. juledag i år. Skal serverast til 10 personar som aldri har hatt det i jula, men sjølvsagt smakt det på diverse julebord og julelunsjar.
Da trur eg at eg prøver meg på rosenkål med valnøtter og honning (dog interessert i balsamico-versjonen til Konsulenten), dampa gulrøtter og raudkål frå.. uhm.. pose - er det lov? Kokte poteter rett og slett, fordi det likar dei gamle i familien best. Tytebærsyltetøy likar alle. Pølser og medisterkaker utgår på strak arm... Er det veldig viktig? Medisterkaker syns eg beint fram er litt ekle :sparke: Er i tvil om saus. Har ein cøliaker til bords, og syns det har vore vanskeleg å brune glutenfritt mjøl dei gongene eg har prøvd. Kan sjølvsagt velge posesaus da.
Tenkte å langtidssteike ribba.
Dette blir jo den mest kompliserte julemiddagen! Pinnakjøt er jo så himla lett å lage, og 1. dag skal vi ha dampa laks med rømme og sure agurkar.
Eplebåter hørtes godt ut. Kanskje prøve det i år.
Tidligere, da gutta var mindre hadde vi gulrøtter i tillegg. Mulig vi lager det i år også for det kommer en liten 2åring.
Jeg har ikke plass til medisterkaker eller pølse, det blir kun ribbe.
Men mannen sin familie er vant til salt potetgull til ribba. Ikke spør meg hvor det kommer fra, men de har visst alltid hatt det sånn så sånn er det her. :cool:
GLASERT ROSENKÅL
500 g rosenkål
salt og pepper
smør/olje
6 ss balsamicoeddik
3 ss sukker
Ca 1 neve tørkede tranebær
Kok rosenkålen i 5 min først, legg den så over i en ildfast form. Ha på litt olje eller noen smørklatter, samt salt og pepper. Bakes ved 200 grader i ca 20 min til rosenkålen er gylden. I mellomtiden lar du balsamicoeddiken og sukkeret putre til det tykner som sirup. Til slutt drysser du en neve tranebær over rosenkålen og ringler sirupen på toppen.
Vi spiste ofte kylling(type grillet kylling) på nyttårsaften som barn, og da hadde vi potetgull til. Jeg mistenker at det var noe vi ville ha for å få mer potetgull.:knegg: (Og altså, de voksne spiste pinnekjøtt, det var bare vi sære barna som ville ha kylling)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.