Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Smaker det noe av safran?

#1

Nin sa for siden:

-og er det noen som vet om safarn er billigere i Sverige?
Jeg har funnet en svensk oppskrift på lussekatter, de skal visst være himmelske.
Jeg skulle ha 1.5 gram safarn i dem. På apoteket kostet det 52 kroner for 0,75 gram. Så, jeg kjøpte bare en pakke, damen på apoteket mente det holdt i massevis til en deig. Med to pakker pluss alt det andre som skal i blir dette den dyreste gjærbaksten jeg noen gang har satt, derfor var jeg litt kjip på safranen.
Men nå angrer jeg kanskje litt. Har aldri laget ordentlige lussekatter, bare brukt vanlig bolledeig. Har jeg ødelagt noe nå kanskje, med å være gjerrig? Bør jeg kjøpe mer i morgen.
Sverigespørsmålet rett og slett fordi jeg bor nærme grensa og kan hamster litt av dette stoffet senere om det er billigere der.


#2

Katta sa for siden:

Ja, det smaker noe, det er jo hele lussekattesmaken. :hjerter:


#3

Nima sa for siden:

Safari ja, det er vel sjokoladekjeks. :D
Men safran har jeg aldri brukt i lussekatter så vet ikke hvordan det smaker. Kun litt gurkemeie for gulfargen. Så jeg vet ikke hva jeg går glipp av.


#4

Nin sa for siden:

Så det nå. iPad.
Gidder noen å fikse?


#5

Toffskij sa for siden:

Safran smaker veldig godt – søtlig og honningaktig og helt spesielt. Det er selve poenget med lussekatter, synes nå jeg.


#6

Nin sa for siden:

Det var det jeg fryktet. Kjøpe en pakke til da. Vet du om det har noe å si at jeg kjøpte ferdig malt?
I oppskriften skulle safranen knuses med en sukkerbit. De hadde umalt safran, men jeg falt for fristelsen da jeg så den malte.


#7

Ole Brumm sa for siden:

Det smaker noe ja, men det finnes sikkert (?) billigere andre steder enn på apoteket, uten at jeg har sjekket, kanskje noen som vet.


#8

Lenam sa for siden:

Lussekatter uten safran er som en godispose uten de beste bitene altså.


#9

Lenam sa for siden:

I Sverige får du jo kjøpt safran eller saffran som vi sier i daglivarebutikken. Det koster ikke 52 kroer for 0,75 gram, det er jeg sikker på. I fjor n¨år jeg var hjemme kjøpte jeg til 20 kroner for 0,5 gram.


#10

Nin sa for siden:

Takk for svar dere. Da skal jeg helt klart ned og kjøpe mer før jeg baker i morgen, og satser på å kjøpe et lite lager når jeg er i Sverige.


#11

veobra sa for siden:

Det smaker safran av safran. Det er mer enn den gule fargen. Jeg er dog ikke sikker på om det er verd det med safran for 100,- i en deig.

Jeg skal bake til skolen. Da lager jeg noen med litt gurkemeie for å få fargen. Jeg tror ikke ungene er så nøye på det når de får en lussekatt på skolen.


#12

vixen sa for siden:

Jeg synes safran smaker mye. Er ikke så veldig glad i det og synes fort det dominerer veldig.


#13

Input sa for siden:

Safran. :hjerter:

Jeg blir alltid skuffa når jeg får lussekatter med gurkemeie.


#14

Dali sa for siden:

Ungene liker bare kattene uten safran, mens vi voksne foretrekker ekte vare. Brukte en pose i fjor, var smak av det og. Kostet 40 kr på obs. Dama i kassa lurte på om det kunne stemme. :knegg:


#15

Nin sa for siden:

Jeg har aldri smakt ordentlige lussekatter, men jeg er helt sikker på at jeg liker det veldig godt :knegg: så jeg må gjøre det ordentlig denne første gangen.


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke safran er veldig godt. Det har en metallisk, fiskeaktig smak. Jeg godtar det i lussekatter, men syns ikke det er digg. Det er en dominerende smak, og man trenger ikke mye av det.


#17

Vito sa for siden:

Safran smaker våte sokker og sure oppvaskefiller blandet med litt godt brukt oppvaskevann og svette.
Syns helt klart at det er verdt prisen sin. :jupp:


#18

Addison sa for siden:

:nemlig:



#20

safran sa for siden:

Safran smaker selvsagt veeeldig godt. :stolt:


#21

Observatøren sa for siden:

Åh, du tok fra meg muligheten til lage litt safran-humor. Stram, men god på bunnen. :humre:


#22

safran sa for siden:

:knegg:


#23

Nin sa for siden:

75 gram gjær
100 gram margarin
4 dl melk
1 dl fløte
1 dl lys sirup
0.5 dl sukker
250 gram lett kesam
1.5 gram safran og en sukkerbit
200 gram mandelmasse
16-17 dl mel
0.5 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 egg til pensling
Rosiner

Finfordel gjæren i en bolle.
Smelt smør og bland i melk, fløte, sirup, sukker og kesam.
Støt safran i Morten med en sukkerbit og bland deg i deigvæsken. Varm opp til 37 grader. Hell blandingen over gjæren og rør til det har løst seg opp.
Riv mandelmasse og bland i deigvæsken. Tilsett halvparten av melet sammen med det andre tørre.
Bland godt og tilsett resten av melet men spar 1 dl til utbaking.
Bland godt, deigen skal slippe bollen.
La heve i 35 min.
Kan deigen godt, bak ut og la lussekattene heve i 35 min før steking.
Pensel med egg. Stek på 250 grader midt i ovnen i ca 8 min.

Sitter med iPad, mulig det er noen rare ord her samt dårlig formuleringer. Oversatt fort fra svensk.


#24

Tjorven sa for siden:

Jeg kjøper safran på innvandrerbutikker. Der er det ofte en del billigere (og utsolgt 12. og 13. desember).

Jeg synes safran er en helt essensiell ingrediens i lussekatter, men lager en del annen mat også som har safran i seg. F.eks. paella. Jeg liker smaken.


#25

Bille sa for siden:

Ganske spesiell smak, ja. Jeg liker den godt i ris.


#26

Harriet Vane sa for siden:

Safran er nydelig i blåskjellsuppe og med andre skalldyrting.


#27

Heilo sa for siden:

Jeg synes safran smaker veldig spesielt og tror at jeg ville ha nøyd meg med en pakke.


#28

Røverdatter sa for siden:

Neeeeida. Jeg støter stadig safran i Morten, jeg. :nemlig:

Takk for oppskriften! :blomst:


#29

Enhjørning sa for siden:

Åherreguuud! Hva er dette for en oppskrift, egentlig? :grineler:


#30

Esme sa for siden:

En bruker som hadde aner fra Iran skrev et tips her om å støte safranen litt i morter og så legge i en dl varmt vann en god stund før man brukte den, da ble safransmaken søtere og mindre metallisk. Jeg synes det funker som bare det.


#31

Filifjonka sa for siden:

Safran smaker godt, både i lussekatter og fiskesuppe. Smaken trenger ikke være så sterk syns jeg, hadde sikkert gått bra med halve mengden.


#32

Tallulah sa for siden:

Takk for tips, det skal jeg teste. For det blir jo ikke lussekatter uten eller med gurkemeie (selv om jeg liker gurkemeie).


#33

Nin sa for siden:

:flau:

Jeg hadde egentlig ikke tid til å legge den ut, og null tid til å lese over.


#34

Nin sa for siden:

Og baksetet smakte himmelsk ja. Jeg skal lage en ny ladning i helga.


#35

Polyanna sa for siden:

:haha:

Himmelsk baksete!, du!


#36

Katta sa for siden:

Safran i Morten? :gruble: Man skulle tro det fungerte bedre motsatt vei?


#37

Nin sa for siden:

:snurt:


#38

Schnuppa sa for siden:

:grineler:
Dette ble jo både en virkelig opplysende tråd og en utrolig morsom tråd. Herlig!


#39

Neket sa for siden:

:grineler:


#40

Nyx sa for siden:

I det himmelske baksetet? :eek:


#41

Acsa sa for siden:

Hvis dere ikke skal bruke safran og vil ha gulfarge er det bedre å bruke Wilton-farger enn gurkemeie, for gurkemeie har jo en egen smak.


#42

Syrin sa for siden:

:knegg: (typos)

Safran har ein veldig markant smak, og eg syns det er heilt himmelsk! Eg er fullstendig uenig at det smakar metallisk og fisk altså! Men den er abslutt "parfymert", gir ein rund aroma. Eg syns det er kjempegodt. MEN det kan bli for mykje for mange, kanskje spesielt barn som likar vanlig smak av gjærbakst.

Eg blir altså så skuffa over lussekattar med gurkemeie :sparke:


#43

Addison sa for siden:

Veldig enig! :nikker:


#44

Syrin sa for siden:

Når det gjeld gurkemeie, seier Tine følgjande:


#45

Tallulah sa for siden:

Jeg syns ikke safran er rund i smaken. :niks:

Jeg virkelig elsker fargen, men smaken kan jeg styre meg for. Jeg er uenig med tine i at gurkemeie er vondt, men det er ikke lussekattsmak.


#46

Syrin sa for siden:

Eg kan ellers melde at eg i fjor kjøpte safran på innvandrerbutikk til ein veldig rimelig penge. Det var pulver vil eg meine? Men det smakte ikkje godt! Eg har høyrt at der finst jukse-safran på markedet. Eg har i alle fall bakt lussekattar i mange år og nytt safransmaken, men i fjor blei det altså mislykka.
Ser at det er blitt diskutert før dette: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=80687
Her er forresten mi oppskrift på glutenfrie lussekattar, som er basert på ei gluten-oppskrift for dei som vil ha vanleg mjøl.


#47

energibombe sa for siden:

Tror aldri jeg har fått lussekatter med safran, så nå må jeg bake det til uka bare for å få smake :D


#48

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker safran i lussekatter, gurkemeie er en skuffelse. Likevel, jeg vil ikke si at jeg elsker safran. Det har en veldig særegen smak. Jeg har en krukke med safran kjøpt i utlandet, og jeg bruker den omtrent bare til lussekatter. Safran i middager, ihvertfall for mye, gir en lukt som minner om et marked i Peshawar. Det lukter godt der, men i Norge synes jeg lukta blir veldig intens når den setter seg i luften i dagevis og det lukter safran til og med av badehåndklærne.


#49

banana sa for siden:

Safran får kaker som ellers ville vært gode til å smake gammelt og i grenseland mot harske. :nemlig:


#50

Filifjonka sa for siden:

Jeg skjønner ikke at noen bruker gurkemeie i lussekatter, tror aldri jeg har fått det noe sted. Det er jo en helt annen smak, og hvis jeg ikke hadde safran eller ikke likte smaken så hadde jeg heller brukt gul kakefarge hvis jeg ville at lussekattene skulle være gule.


#51

Hyacinth sa for siden:

Drar opp denne igjen. I dag har jeg bakt svenske safrankaker med havregryn, og de smaker veldig spesielt. Ikke vondt, men jeg elsker altså ikke safran. Hadde bare mye liggende. Måtte bruke det til noe. Safran smaker altså enormt intenst og parfymert. Det lukter dessuten i alle rom i huset.


#52

Karamell sa for siden:

Mannen kjøpte mye safran et år ... :gal: Var noe tilbud, så jeg må nesten bake lussekatter med safran i år. :knegg: Jeg liker ikke smaken så veldig godt så det må bli en anelse, gitt.


#53

Hyacinth sa for siden:

Jeg tåler ikke gjær lenger, så jeg slipper å bake lussekatter iallfall. :)


#54

banana sa for siden:

Jeg så overskriften på denne tråden og tenkte at jeg får gå inn og svare omtrent dette:


#55

Albertine sa for siden:

Jeg lagde tredobbel deig forrige helg og brukte den til tre forskjellige typer lussekatter, og den lukta av safran hang igjen i huset i flere dager. Jeg synes det smaker litt spesielt, men folk likte det veldig godt, tydeligvis.


#56

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes ikke at safran smaker (eller lukter) verken metallisk eller harskt, men sterkt parfymert og som på et marked i Peshawar, som jeg skrev tidligere i tråden. Aner ikke hvorfor, har aldri vært i Peshawar. Men jeg har vært på markeder i nord i Afrika. Det er ingen vond lukt overhodet, men rimelig intens, og den sitter igjen i klær og hus lenge etterpå.


#57

Malama sa for siden:

Jeg synes ikke safran er ved smaken, så i den grad vi lager lussekatter så blir det trolig av en bolledeig med evt gurkemeie for fargen

(ehh, jeg mente verd PRISEN, men smaken er nå grunnen til at et ikke er verd prisen da. Det er noe med å betale dyrt for at bollene ikke skal være gode lenger. )


#58

Filifjonka sa for siden:

Men syns dere ikke gurkemeie setter smak? Det er jo et krydder med sin egen markante smak. Jeg syns lussekatter med gurkemeie smaker høgg. Liker safransmaken, men hvis ikke jeg hadde gjort det ville jeg mye heller brukt konditorfarge enn gurkemeie. :skremt:


#59

Myria sa for siden:

Jeg er enig med deg Filifjonka. Lussekatter med gurkemeie er grusomt. Jeg elsker safran i lussekatter og synes det er helt nødvendig (ellers er det jo bare vanlige boller), men er ikke så glad i safransmak i middagsretter (som f.eks. paella). Riktignok kostet det en hundrelapp for safranen i dagens runde med lussekatter, men det er én gang i året og jeg synes det er vel verdt det.


#60

Chablis sa for siden:

Helt enig, gurkemeie smaker ikke godt. Vi bruker kun safran , det må det være i mine lussekatter


#61

Skilpadda sa for siden:

Gurkemeie er den smaken som er mest utpreget i vanlig karriblanding, synes jeg; det er godt, det, men ikke i søt gjærbakst.


#62

Hyacinth sa for siden:

Jeg har tidligere aldri tenkt på at gurkemeie smaker noe, men har heller aldri spist så mange lussekatter, heller ikke brukt gurkemeie i middag.

Men de siste årene har jeg brukt det i matlaging, og det er jo kjempegodt! Søtlig, blomsteraktig og krydret. Det er veldig godt på ovnsbakte poteter, for eksempel.


#63

Tallulah sa for siden:

Jeg er veldig glad i gurkemeie, men ikke i søt bakst, nei. Siden sist så har jeg lært meg å sette pris på safran i lussekatter. Til en viss grad, i allfall. Syns ikke det er sykt godt, liksom. Fortsatt metallisk.


#64

Input sa for siden:

Ris med gurkemeie er noe av det beste jeg vet. Men det passer virkelig ikke i boller.


#65

GinaK sa for siden:

Vi skal få lussekatter på jobben i morgen, visstnok med safran. Spent på smaken. :)


#66

Syrinx sa for siden:

Fargar bollane gule med konditorfarge og er ikkje veldig stor fan av safran. Aldri, verkeleg aldri, gurkemeie i søtbakst. Aldri.


#67

safran sa for siden:

Gurkemeie. :skuffet:


#68

Karamell sa for siden:

Vurderer boller i lussekattform med perlesukker. :nam: :knegg:


#69

Madicken sa for siden:

Jeg synes safran smaker kjempegodt! Ikke metallisk, bare en søt, rund smak. Bruker det bare i lussekatter, men synes lussekatter med masse safran smaker nydelig (i motsetning til vanlige, kjedelige boller).


#70

Malama sa for siden:

Det hørtes knakende godt ut. Og vi har alle ingrediensene, ettersom eldste skulle øve til praktisk prøve i bollebaking, men ikke gadd, og jeg ba mannen kjøpe perlesukker bl.a da mellomste ville lage brune pinner til jul.


#71

Acino sa for siden:

Det smaker..... Godt! Gleder meg til lussekatter i kveld! Eneste er at jeg føler safran "krever" litt mer sukker i deiga enn ellers, men jeg bruker nok lite sukker i bollene mine til vanlig.


#72

Floksa sa for siden:

Har nettopp satt deig. Med 1g safran. Som gikk ut i 2016 :lol:


#73

Strå sa for siden:

Mindre smak da. :knegg:


#74

banana sa for siden:

Går sikkert fint, safran smaker jo gammelt uansett. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.