Jeg brukte først to timer på å skrelle de jæ&%"& mandlene også tok det ca 30 sekunder i kjøttkverna å lage betong av dem.
Det skal sies at jeg fikk oljet kjøkkenbenken min, men eksklusiv mandlejole da.....
Marsipanen ble litt ehe pussig.....
Tanken var å gi bort marsipan i div former til jul.
Vi kan godt si at første forsøk gikk ganske grundig i dass.
Så da vil jeg gjerne ha litt tips da. Hva gjorde jeg galt????
For det er vel ikke meningen at mandelmassen skal bankes ut av kverna med hammer, mens oljen renner?
Mandelkvern i stedet for kjøttkvern? Jeg har laget marsipan fra bunnen én gang, og det tok evigheter. Hvis jeg får meg en ordentlig kjøkkenmaskin, skal jeg vurdere å prøve igjen (har hintet til mannen, så vi får se...).
Jeg brukte mandelmel til makroner en gang, det ble veldig mislykket. Konsistensen er jo helt som mel, altså for finmalt til marsipan etter min smak. I tillegg smakte det harskt. :(
Ja, og de posene er vel bare en halv kilo? Ganske vanvittig når man tenker på hva et kilo mandler koster. Men det går jo greit om man bare skal ha en gang i året :)
Jeg fant en gammel tråd. Kan jeg male mandler i en gammeldags kjøttkvern? Sånn man sveiver? Jeg har mandelkvern, men den synes jeg tar bare 5 mandler i gangen. Liten åpning. Jeg har foodprosessor, men i følge ekspertene er det best å male mandler.
Det koster knapt noe for en manuell mandelkvern på Jernia ol. Har du kjøttkvern, har du kanskje en liten mandelkvern-innsats også? Stor forskjell på å male mandler og kverne kjøtt når det kommer til redskap. Skåld 1/2 kilo mandler (hell over kokende vann, la stå, hell av vann, gni mandlene inni et kjøkkenhåndkle og vips: ferdig.). Tørk i ovnen på lav varme et par timer, bland med 1/2 kilo mandler med skall og mal. Bland i 1 kg melis og mal en gang til. Bland i 4 lett piskede eggehviter og kna. La stå kaldt, før du triller ut og dypper i sjokolade.
Ja, men jeg har en manuell mandelkvern. Jeg synes den er noe dr...:nemlig:
Den er svak, det tar en evighet og det går i små mengder av gangen. Når jeg tar skikkelig i og sveiver på, drar jeg den løs fra benken uansett hvor mye jeg skrur den fast. Det er skikkelig metall i delene, ikke noe kinaplast. Så den skulle vel være bra nok.
Jeg tenkte den store åpningen på en kjøttkvern gjorde jobben fortere.
Det blir heller en foodprosessor enn den mandelkverna, dessverre. Eller så maler jeg ikke i det hele tatt. Mulig at jeg ville kjøpt en fra Jernia, for det står i annonsen at den håndterer store mengder. Men det blir mere som tar opp plass. Jeg får se kverna i butikken, den bør ha et stort rom for mandler hvis jeg kjøper den.
Den heter Råkostapparat Roto AT 643. Jeg kjøpte den på Jernia, den kan handles på nett og de fleste kjøkkenbutikker.
Mange ulike dingser med forskjellige blader, fra mandler til råkost til tynne og tykke grønnsakskiver. Superfin.
Kostet 1400,- da jeg kjøpte den i forfjor. Passer til min major og sikkert det meste av Kenwoodfamilien.
Jeg syns det blir helt grei marsipan av de, kransekake har jeg ikke lagd, men ville uansett malt hele mandler om jeg skulle ha lagd det.
Men smaken er jo som kjent som baken. :knegg:
Kjøttkverna prøvd. Det var noe herk, men ikke så mye verre enn mandelkvern.
Det verste med både mandelkverna og kjøttkverna synes jeg, er at den ikke kan skrues fast. Vel, den blir skrudd fast, helt til det går tregt med sveivingen.
Såh.... regner med at jeg kjøper kransekakemasse og marsipan. De mandlene jeg har maltraktert, holder bare til fyrstekake.
Har man Kenwood, så ville jeg gått rett på å kjøpe kverna for den. Slike håndkverner er noe herk. Å kjøpe Kenwood + tilbehør bare for å male mandler er litt råflott. :D
Jeg har også prøvd å male mandler med kjøttverna, og det gikk heller dårlig. Det begynte å lukte svidd av maskinen, og alt satte seg fast til en hard masse inne i kverna. :knegg:
Jeg bruker heller foodprossessoren, og det går helt fint.
Den ER perfekt! Min mann var rent lykkelig over hvor lett det var å male mandler nå. Ingen banning og sverting. Du har fått en svær stjerne i boka nå altså. :slengkyss: