Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spekulasi/julemanna/hvite kakemenn - hvilken væske?

#1

Novla sa for siden:

Jeg tenkte å bake spekulasi/julemanna/hvite kakemenn for første gang i år, men blir fryktelig forvirret av alle oppskriftsvariantene jeg finner på nettet. Særlig mht hvilken væske som skal brukes - vann, melk eller kulturmelk? Hva gir best resultat, eller spiller det liten rolle?

Nå bakes de først og fremst for at treåringen skal få klisse med deig og pynt, da, så sånn sett er smaken antageligvis underordnet. :knegg: Men min indre matnerd vil jo det skal bli best mulig uansett, da, så tips mottas med takk. :)


#2

Karamell sa for siden:

Jeg brukte smeltet smør og vann nettopp i en oppskrift jeg fant her inne. Nessie sin, tror jeg. Resultetet vet jeg ikke før i morgen. :hjelpsom:



#4

Malama sa for siden:

Familieoppskriften tilsier like deler melk, van og smeltet, avkjølt melange (eller, i senere tider, flytende melange på flaske)

Men oppskriften egner seg ikke for å dele egentlig, jeg kommer med en og annen glose hvert år, da den er basert på kopper. Ikke noe standardisert mål, men "så store kopper som de små kaffekoppene i kjøkkenserviset min tante hadde en gang på 70-80-tallet" Det hadde vært greit det om ALT var i kopper, men tilslutt er det en kilo hvetemel, og det året jeg brukte mine kopper endte jeg med drøyt 1,5 kolo hvetemel, og det er jo greit nok om det ikke var for at da er det altfor lite hornsalt og egg i forhold til resten, og det er jo det som gir dem litt luft.

Nei... koppene her er vel snakk om 1,5-2 dl en plass mener, jeg jeg er fortsatt på jakt etter rett str for at det skal gå opp med en kilo mel...


#5

Mirmell sa for siden:

Jeg har prøvd mange i årenes løp, men Tines oppskrift, tilsatt en dæsj vaniljesukker, er absolutt den beste jeg har prøvd.


#6

Tussa sa for siden:

Julemanna :hjerter:


#7

C.D sa for siden:

Jeg hadde en gang ei oppskrift med kefir i, og den anbefales ikke. Deigen krympet noe voldsomt og figurene ble bare noen uformelige klumper. Men de var gode da :jupp:


#8

Bayone sa for siden:

Min oppskrift har smeltet smør og melk som væske. Veldig gode :jupp:


#9

Smoothie sa for siden:

Veldig enkel og grei oppskrift på gode kakemenn:

6 kopper hvetemel
1 kopp potetmel
2,5 kopper farin
2 kopper melk
1 kopp smelta smør
2 ts hornsalt

Hvetemel og potetmel siktes sammen. Ha i resten av det tørre.
Ha deretter i melk og smelta smør.

Stekes på 180 grader, 10-15 min.

La deigen være ca 1/2 cm når den er kjevla ut for at kakene skal bli myke.


#10

Novla sa for siden:

Tusen takk for tips, alle sammen!

Jeg brukte oppskriften fra Tine (som i grunnen var lik den fra Det søte liv, bare at sistnevnte var en litt større porsjon), og det ble riktig vellykket; veldig fin deig å arbeide med. Og så prøvde jeg Mirmells tips med vaniljesukker - lurt, det gjorde dem en anelse mindre grufulle enn variantene jeg har smakt før. :knegg:

Men både mor og sønn hadde det strålende morsomt under bakeseansen og den påfølgende pyntingen, og dét var jo i grunnen hele poenget. :)


#11

Apple sa for siden:

Jeg har også bakt den fra Det søte liv. I starten var deigen ok, men etterhvert trakk den seg sammen slik at de uttrykte figurene krympet veldig. Noen som vet hvorfor? Husker det av og til ble slik da jeg var liten også. Fordi jeg må elte inn mer mel etterhvert?


#12

Bluen sa for siden:

Hvorfor i all verden heter det spekulasi, hæ? Dette har jeg nå gått rundt og tygd på i mange dager. Hva betyr det?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.