Jeg skal lage ribbe for første gang i mitt liv! :what:
Jeg var godt voksen før jeg i det hele tatt smakte det, faktisk.
Oppvokst i en hippiefamilie med aner fra Danmark, Vestlandet og Hedmarken besto juletradisjonene (eller mangelen på dem) av and, kalkun, ulike typer stek og sosisser. Min svigerfamilie er helt motsatt og har spist det samme på julaften like, forever. Og det er altså ribbe. Så nå tenkte jeg å introdusere hippiefamilien min for ribbe også (bortsett fra veggissøstra mi) riktignok ikke på selveste julaften, men en dag før.
Så jeg trenger alle mulige tips og oppskrifter for å få det bra. De trenger ikke være tradde, men må ha sprø svor.
[Svin] Jeg tar opp ribben fra fryseren den 20. desember og legger den rett i kjøleskapet. Den 22. desember ruter jeg den med en skarp tapetkniv, krydrer godt med salt og pepper, stikker inn masse nellikkspiker, masserer den inn med anis og til slutt pakker den inn med ferskrevet ingefær i tynne skiver - pakker den inn i alu.folie, så inn i kjøleskapet. Kl 14 på julaften koker jeg opp vann så det dekker svoren, dvs ca 1,5 cm med kokende vann i ribbepannen, legger ribba med svorsiden ned, børst bort nellikspiker og ingefær, kan godt ligge i det kokende vannet, det siler jeg til slutt og blir en del av ribbefettet. Dekk ribbepannen godt med alu.folie - viktig at det ikke slipper ut noe damp. Inn i ovnen på 250 grader i 45 min. Etter 45 min tar du ut pannen, siler vannet (spares på) legger i ribberisten og legger ribben på med rettsiden opp. Så inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 200 grader og sett ribben midt i ovnen i 2 timer. 16.45 er den da ferdig. Hvile i 15 minutter før du deler den. Middag serveres kl 17. P.t. har jeg aldri opplevd å ikke få sprø svor med denne fremgangsmåten.
Første bud:
Kjøp en god ribbe. Du trenger ikke å blakke deg helt, men prøv å finne en som er ganske jevn og ikke har altfor mye fett. Ikke kjøp en som er for mager heller. Dersom du kjøper hos en slakter, be om at de ruter svoren grundig, hvis du kjøper "ferdig", rut svoren enda litt til. Ikke ned i kjøttet, men i små ruter, 0,5x0,5cm. Ihvertfall synes jeg at det blir best.
Deretter - salt og pepre ribba godt på begge sider, tørk godt av ribba og masser krydderet inn. Du kan ha på litt nellik også, for å spice litt, men det er ikke noe must. La den ligge kaldt i 1-2 døgn, og ta den ut av kjøleskapet i god tid før steking slik at den får romtemperatur.
Jeg følger denne varianten:
Varm ovnen med over/undervarme til 220 grader.
Legg ribba med svoren opp i en stor ildfast form. Bygg opp under med en tallerken slik at den er jevn med bittelitt helling, slik at fettet som smelter underveis renner av. Hell litt vann i pannen (slik at bunnen dekkes). Dekk med folie, og sett den inn i ovnen.
Stek (damp) i 45 minutter.
Ta deretter folien av, og stek videre i 2-2,5timer (tynnribbe 2 timer, familieribbe 2,5) på 200 grader. Du trenger ikke gjøre noe underveis annet enn å lage rødkål og koke poteter. Når det er et kvarter igjen lønner det seg å følge med litt mer. Svoren blir som regel sprø av seg selv. Hvis den blir veldig mørk, legg folie over, hvis den ikke blir sprø overalt, sett på grillen bittelitt, men det må du være veldig, veldig forsiktig med.
Ta ribben ut av formen og la den hvile i 30min før du skal spise. I mellomtiden heller du all sjyen ut av formen og i et litermål - ta av ribbefettet før du lager saus. Jeg lager saus med mel/smørjevning, sjyen og litt syre.
Jeg liker å servere med vossakorv og julepølse, men det er ikke nødvendig.
Jeg tenkte jeg skulle eksperimentere litt først. så jeg har en liten ribbe (litt under kiloen), kjøpt i mathallen, visstnok fra en glad gris. Det var sideflesk, tror jeg? Eller tynnside eller noe sånt. Valgte det stykket som hadde mest kjøtt.
Nannahs langstekte ribbe:
Den aller beste ribba jeg har spist var stekt på amerikansk vis..dvs langstekt på lav temp.Rut opp og stell ribba som vanlig. Stek den først 4 timer på 140-150 varmluft... så to timer på 90-100 varmluft deretter ut m ribba...strø svoren med salt pepper og brunt sukker (jul bare en gang i året da)
men går fint uten.
Ovnen på 200 varmluft inn med ribba ...pass på den..la den stå til svoren bobler..tok 13 min i min ovn.
Ribbe som dampes i vann blir kokt og fettet blir hardt..her smelter fettet og gjør kjøttet supermørt! Ikke ha i vann...ikke øs svoren ..kryddre som du pleier men ha evnt.over litt brunt sukker til slutt...svoren var faktisk like sprø dagen etter ..nam
Du bygger den opp nedenfra for å få en rett overflate, sånn at all svoren blir like mye stekt og du ikke ender opp med noe som er svidd og noe som ikke er sprøtt. Jeg pleier å ha familieribbe med kotelettkam, for jeg liker best når det er mer kjøtt og mindre fett. En sånn ribbe er jo på ingen måte rett når du legger den i langpannen. :) Mulig det ikke er nødvendig med tynnribbe, jeg pleier ikke lage det.
Det var en dyr ribbe, ja. :) Jeg pleier å bestille den i kjøttdisken på ICA ca en uke før jul, og så henter jeg den 22. desember. Da pleier den å være på tilbud til 59 kr pr kg eller noe sånt, muligens 79. Veldig bra fersk ribbe med ferdig rutet svor. Vi har ofte 6 eller 6,5 kg.
Jeg bruker lanpannen i ovnen, med vid suppebolle under. Vi må ha stor ribbe, skal ha til 14 personer som spiser pluss ekstra til 1.dags frokost.
Får de bak kjøttdisken til å plukke ut en for meg. Pluss rute opp svoren.
Følger med for nye tips.:)
Det er jo helt groteskt billig med ribbe. Mener de solgte ut for ti kroner kiloen i fjor?! Kjøpte en haug til 29,90 her om dagen for å bruke til pølser, det er ribbe på sitt beste! :nemlig:
Som sagt, jeg har aldri laget ribbe og har derfor aldri sett på eller reflektert over prisen. Med kunstig lavt mener jeg at det det høres ut som et tapsprosjekt for den som selger kjøttet.
Jeg kjøper i kjøttdisk der jeg ofte handler kjøtt til vanlig, og vet at jeg får en bra ribbe. At den da som regel er på tilbud til 59-79 kroner pr kg gjør ikke at jeg drar ut for å lete etter en dyrere en. Det er ikke poenget for meg heller at den skal være billigst mulig. Men heller ikke det motsatte.
Jepp. Ribbe brukes som lokkevare og selges med tap.
Det gjør at folk bla kjøper inn og bruker som hundemat.
Og siden grisen bare har to ribber, har vi da altså forlite norsk ribbe til jul, selv om vi egentlig har et stort overskudd av svinekjøtt :gal:
Denne fungerer utmerket, synes jeg (med tips fra Arne Brimi):
Slik lager du perfekt juleribbe
Du trenger:
Ca.3 kg god ribbe
4-5 ss havsalt
2-3 ss sort pepper
2-4 dl vann
Slik gjør du:
Kjøp ribbe av god kvalitet, og helst ikke for mager. Beregne gjerne 4-500 gram per person, så har du til kald ribbe seinere i jula. Rute opp svoren ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni inn godt med salt og pepper, og legg ribba med svoren ned i en langpanne. Dekk til med plast, og sett i kjøleskap eller kjølerom i 3-4 dager. Det tar tid for ribba å bli god!
Sett ovnen på 150 grader. Fyll langpannen med 2-4 dl vann, og legg ribba i vannet med svoren ned. Vannet skal omtrent dekke svoren. La ribba dampe i ovnen i 1 time. Nå blåser svoren seg opp, og det blir lettere å få den jevnt sprø.
Ta ut ribba. Sett ovnen på 200 grader. Legg ribba over på en rist med svoren opp, og bruk gjerne en tallerken under slik at ribba får jevn høyde. Sett en langpanne under rista. Stek ribba i rundt 2 timer. Nå skal svoren blir sprø av seg selv. Ribba skal være skikkelig stekt, og lang steketid gir bare ekstra god ribbe.
La ribba hvile godt før servering, minst en halv time, og nyt lukta av jul!
Jeg så det ble helt raseri når man prøvde å selge andre stykker dom "ribbe" også. Enig i at man kanskje burde kalle det noe annet enn skinkeribbe, men grunnen: bruke flere deler av grisen, var jo god. Stykket jeg har kjøpt har ingen ribbein i seg, så hvor den kommer fra har ikke så mye å si.
Jeg bruker matprat sin metode. Jeg synes ikke ribbe er SÅ mye bedre langtidsstekt. Vanskeligere å få svoren sprø. (Om det skal være viktig) som tilbehør anbefaler jeg virkelig rosenkål stekt med bacon. Harriet Vane har lagt ut oppskrift for leeenge siden. Ellers er martis sine sukkerglaserte poteter godt til (synes jeg)
2 ts salt pr 2 kilo kjøtt, jeg renskjærer kjøttet fra fettet og tilsetter 8-10% fett til ferdig kjøttfarse. Tilsetter 100 gram brødsmuler (fremdeles til 2 kilo), ett par løk, salvie, pepper og muskat til en enkel variant av middagspølse! Så lenge man passer på at det hverken er for lite eller for mye salt kan man ha i hva som helst av krydder. Serverer stekte pølser med ertepure av frosne erter og søtpotetmos, jeg elsker kjappe og samtidig gode hverdagsmiddager!
Det gikk forresten superlett å lage ribbe. Jeg brukte matprat sin versjon denne gangen, om en litt amputert. Jeg ombestemte meg tre ganger ofr om jeg skulle ha ribbe eller ikke, så først lå den i kjøleskap, så tok jeg den ut og krydret den, så ble den liggende på kjøkkenbenken noen timer før jeg slang den i kjøleskapet igjen, og så til slutt bare stekte jeg den.
Grillet svoren litt til slutt, og den eksploderte! :what: Jeg lagde baconcrisp av den!
Har dampet tidligere, men nå prøvde jeg dette og det ble helt perfekt! Kommer til å gjøre det sånn heretter, takk for oppskrift. Kjøttet ble så saftig, utsiden supersprø og gyldenbrun. :)
Jeg så Hellstrøm lagde en ribbe - programmet het Helstrøms jul eller noe sånt, reprise fra et annet år. Det så veldig godt ut. Litt utradisjonelt, men med sprø svor.
Han brukte løk, gulrøtter og hvitløk i langpanna og lagde en god saus av kraften etterpå.
Har ikke smakt den, men det så godt ut. Du kan sjekke på tV3.no om programmet fortsatt ligger der.
Takk for tips. Neste ribbe jeg lager kommer jeg nok til å krydre litt mer, kanskje sånn som Fløyel sin over her, eller som denne fra Helles Kitchen: Midtøsten-inspirert ribbe med granateplebulgur
Han sa ikke at det var 15, men han hadde i en del hele uskrellede hvitløksfedd. Han silte all skyen over i en kasserolle, og knuste grønnsakene litt slik at det ble litt moste grønnsaker i den. Det så både lett ut og veldig godt ut.
Nå pleier jeg ikke kaste matrester i vask/do, men det som er flytende (saus) skyller jeg ut i vasken. Ribbefettet gikk samme veien den gangen vi glemte det. Har ikke tenkt på rotter i den forbindelse, grøss.
Jeg kjøpte frossen (etter avisenes anbefalninger) Gilde juleribbe. Er det noen som vet om dette er en tynnribbe eller familieribbe? Står ingenting om det på pakka.
Har så lyst til å prøve langsteking, men ser at det egner seg kun for tynnribbe?
Du ser lett om det er en tynnribbe eller en familieribbe - familieribben har en kotelettkam på den ene siden, altså mye mer kjøtt. Tynnribbe er like tynn over hele.
Jeg smakte på sviskeglasert ribbe her en kveld - helt fantastisk godt! Det blir servert her i huset av ribberestene vi får (+ kjøpt inn en ekstra bit hvis det ikke blir nok rester. ..)
Jeg bruker min sylkvasse Globalkniv og ruter svoren litt smalere enn den gjerne er rutet fra butikk/slakter. Da er det lettere å få den sprø. Det blir bra hver gang med Hellstrøms ribbeoppskrift.
Jeg bruker Hellstrøms variant, også sausen med masse hvitløk og diverse som jeg har i ovnen sammen med ribba og moser gjennom sila til slutt og ned i sausen.
Hvordan får dere vekk fettet fra stekeskyen? Har aldri tenkt på det, og sausen blir veldig,veldig fet.
Jeg lurer på om jeg skal ta litt mindre av væsken fra langpanna i år, heller smake til med den. I fjor ble det alt for salt, måtte jo ha ei bøtte med fløte oppi. Smaken blir jo nydelig,men saltet ødelegger.
Hehe, jeg må le litt altså. Jeg måtte også ha oppi mengder med fløte, og hadde flere liter saus til slutt. :knegg: Godt å høre at flere har samme problemet, jeg trodde det var bare meg.
Jeg lagde ribbe i går, nydelig! En time på 170 C opp ned i vann med hvitløksfedd, så opp på rist til svoren begynte å boble seg i et hjørne (1,5 t) og deretter POFF! På med grillen og opppå 250 C og så poppet og smalt det som bare rakkeren. Ribba var supersaftig og så mør at vi så stjerner.
Da er jeg klar til min første langtidsstekte ribbe. Tenk å eksperimentere med middagen på julaften, hereli jeg er ellevill! :hyper: Burde blitt basehopper.
Jeg eksperimenterer også på julaften, og kjenner jeg får litt småangst.. Ser den skrumper mer og mer inn der inne.. Håper dette blir bra altså:confused:
Vi har stekt ribbamed svoren ned og med folie på 180 grader i en time på morgenen, nå står den med svoren opp og med folie på 90 grader til ca kl16 og deretter på 225-250 grader i ca en time. Vann oppi med gulrot, løk og hvitløk. Pepret og stått i kjøleskap i 3 dager. Saltet og pepret mer før steking. Fikk tips om å vente ned saltet til steking.
Etter nærmere 20 år med ribbe stekt på tradisjonelt vis med snuing osv osv, prøvde jeg dette i år! Det kan varmt anbefales! Jeg hadde en helt vanlig ribbe fra Rema, saltet og pepret den på vanlig måte for 3 dager siden og slengte den i ovnen ved ellevetida i dag. Der sto den i nesten 6 timer, først på ca 140 grader, deretter på 90 og til slutt på 200 grader. Ribba ble nydelig, til og med jeg som normalt sett ikke er glad i ribbe, synes denne var nydelig! Svoren var perfekt sprø uten at jeg gjorde noe ekstra for å få det til. Veldig lettvint og veldig godt!
Perfekt ribbe her også. Skal aldri mer steke på vanlig vis. Kun langtidssteking. Ble så ekstremt god, mør og fin med sprø svor. Og det beste av alt, jeg gjorde ingenting med den. Ingen snuing, ingen øsing, og ikke noe klin i stekovnen. Jippi, dette var knall!!
Jeg har prøvd langsteking 2 ganger nå, og i går fikk jeg sammenlignet med den andre måten (damping først med svoren ned osv). For min del ingen tvil om at langsteking gir saftigere og mørere ribbe. Og mye mindre håndtering.
Jeg fulgte den vanige matprat.no-oppskrifften. Ikke noe oppned-steking eller slikt, men damping i 45 min først og så 2 timer uten folie. Det ble helt, helt fantastisk. Kjøttet var mørt som smør, svoren sprø og smeltet på tunga. Tror vi var heldige med kjøttet, da. Det var veldig mye fett på (som heldigvis var lett å skjære vekk på tallerknen).
Perfekt her også i år, oppned med folie 40 min og vanlig steking 2 t. etterpå. Perfekt svor, saftig kjøtt.
Sausen ble heller ikke for salt i år, fulgte Hellstrøms som jeg pleier, men hadde i en liten dæsj rødvin og laubærblad i kokevannet i tillegg til fløte.
Jeg kan melde om at denne oppskriften førte til perfekt ribbe, med sprø svor over det hele. Jeg brukte tynnribbe, og dampet først på 250 grader i 45 minutter, og stekte så på 190 graderish i 1,5 time. Ribben hvilte mens resten ble varmet opp, bordet ble dekket og alt det andre ble satt på bordet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.