Vi skal lage en kurv med gode matvarer til en dame i 80-årene. Det skal være julegave, så det må være mat som tåler minst noen timer ute av kjøleskap. Tips til matvarer? Det må ikke være for fænsi eller fremmed, for dette er en dame som holder seg til kneippbrød og gulost og mener det er godt nok året rundt. Heller ikke noe søtt, for hun har diabetes.
Tips? Noen oster som tåler romtemperatur? I så fall hvilke?
Meny har gode knekkebrød, Sigdal bakeri. De er i pakke på 10 stk, glemt navn. Veldig gode med spekemat på. Så kjøper du fine servietter og lys. Julekaffe og/eller te, et koselig blad. En god olje? Gode kjeks.
Det er kun brunoster som tåler en periode uten kjøling. Vet ikke hvor lenge, men det er vanlig at osten selges fra pall på butikkgulv, selv om Mattilsynet forbyr det.
Jeg har i alle fall sett edamer ost som ligger i butikker som ikke ligger på kjøle sånn før jul, så ville tro det at det er en ost som tåler å ligge en stund uten når den er hel i innpakningen i alle fall.
Apoteket har både julekaffe og julete og andre fine innpakninger med litt forskjellig¨som en kan ha i gavekurv.
V gir juledekorasjon type samplanting md julestjerne, busk og nisser og stæsj til barnas oldemor på 91 år. Kanskje du kunne hatt juleblomst i kurven din?
Går tørket frukt under alt for søtt? Jeg lager fruktkake før jul som er godt med ost. Den består nesten av bare tørket frukt som dadler, aprikos, nøtter og fiken. Noen timer ute av kjøleskap går jo greit for edamer vil jeg tro. Fin og julerød er den også. Hva med sild? Glass med hjemmelaget tomatsild f.eks?
En liten juledekorasjon kan jeg alltids ha oppi om vi trenger å fylle opp med noe. Men jeg vil helst at kurven skal være full av noe spiselig. Sjokolade tror jeg uansett ikke hun er glad i, og gourmetsennep neppe noe hun hadde funnet bruksområde til. Men kanskje sild, ja? Hun er veldig glad i fisk.
Mine foreldre ga bort edamer, smør som er "støpt" i smørform pakket inn i cellofan og glass med tomatsild til naboer og familievenner. Det ble godt tatt i mot av gæmlisen.
Røkt laks som er vakumpakket tåler å være uten kjøling en stund, det gjør røde kittoster og brie/camnbert og blåoster også. De blir jo bare bedre av å ligge framme. Skikkelig godt smør går det også an å legge i kurven.
Jeg fant ut at sennepssild bare har mye mindre sukker i oppskriften. Og det ser da ikke veldig vanskelig ut å lage. Tror jeg satser på det. Og så fant jeg oppskrift på marinert edamer. Det kan kanskje fungere!
Mange gode tips her, men hugs at all frukt har ein god del sukker, og særlig tørka frukt. Dadler og svisker og slikt er like søtt som godteri. Det sammer er druer (diabetikermamma som er van med å forklare til folk som trur dei har funne på noko lurt når dei handlar druker til diabetikeren og dei andre barna får sjokolade :knegg: )
Lefser har masse sukker når dei er smurte. Og ja, sjekk karbohydrat i sild. Gomme er også temmelig søtt.
Diabetikersyltetøy? (sjølv "lettsyltetøy" er veldig søtt).