Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[Hjelp!] Pinnekjøtt - riktig mengde

#1

Fløyel sa for siden:

Jeg er redd for å servere for lite mat, i morgen skal jeg fore 11 personer, vi kaller alle voksne da yngste er 11 år.

Men hvor mye trenger jeg? Det står på matprat at jeg trenger 4,4 kg og jeg har 5,7 kg pinnekjøtt, tenkte å ta opp litt medisterkaker og pølser, tilfelle noen ikke er begeistret for lammekjøtt. Kan det være litt lite? Det er mange kjøttfulle biter, men også noen biter som ser litt tynne ut, 4,4 kg - rent kjøtt? Det er en del bein her også.

Hvor mye rotmos bør man ha? Skulle jeg spedd på med litt vossakorv? (ikke veldig begeistret for den selv). Jeg må kanskje ut å kjøpe mer kjøtt og da begynner det å haste litt mht. utvanning. :confused:


#2

Candy Darling sa for siden:

500 g pr person, altså 5,5 kg. Inkl. pinner.


#3

Candy Darling sa for siden:

Og jeg har 6 kg kålrabi og 2 kg søtpotet til 17 mennesker nå på lørdag. Til 11 hadde jeg kanskje tatt 5 kg?


#4

Ole Brumm sa for siden:

Det blir sikkert greit med litt pølser og medisterkaker, du må bergne uhorvelige mengder kålrabistappe, det er det viktigste tilbehøret! Jag hadde sikkert laget av 6 kålhoder, men jeg er litt gal kanskje...


#5

Fløyel sa for siden:

Da er kanskje 5,7 kg på grensen til for lite ja.

Søtpotet ja, jeg har kjøpt 4 kg mandelpotet og ser jeg har for lite kålrabi. Jeg har funnet en kålrotstappe som skal ha gulrot i - er det ikke det vanlig - bedre uten?
Er det søtpotet som er riktig potet til?


#6

Candy Darling sa for siden:

Nei, søtpotet blandes evt. i kålrabistappen. Det er ikke nødvendig. Mandelpoteter er fint, men pass på koketiden - alt annet koker jo 4ever, som vi glamourmodeller sier, så det er lett at potetene blir melete.


#7

Fløyel sa for siden:

Og enda ett spørsmål - kraft fra pinnekjøttet? Hvordan henter man opp det? Skal det ikke dampkokes og passe på at det ikke koker tørt? Hvor samler all kraften seg?


#8

Candy Darling sa for siden:

Du har vann opp til risten, og det blir mer og mer væske etter som fettet fra pinnekjøttet smelter. Det er oftest rundt 30 min at det kan bli litt tørt; det skal koke ganske godt, slik at gryten er full av damp, og hvis den slipper ut, kan det bli for lite. Etter en stund er det så mye fett at det ikke er noe problem.

Jeg har fylt på vann 1 gang i mitt liv, tror jeg.

Når du skal ha kraften, tar du evt ut noen pinner, eller bare bikker den godt og tar den med øse. Eller heller, men det kan bli tungt. Pinnene synker mye sammen, så det går vanligvis greit. Og det er langt mer kraft enn du trenger i hele ditt liv.


#9

Fløyel sa for siden:

Tusen hjertelig takk for svar Candy og Ole Brumm. Jeg har søkt på rotmos og pinnekjøtt-tråder her inne og er, om mulig, enda mer forvirret. Jeg tror jeg prøver meg frem litt i morgen. Kålrabi, søtpotet og gulrot med meierismør og fløte = rotmos og mandelpotet.


#10

Candy Darling sa for siden:

Jeg har ribbefett i rotmosen også. :knegg: I tilfelle må du ikke ha for mye smør og salt i utgangspunktet.

Eller :kengg:, som de kule sier nuh til dags.


#11

Daisy sa for siden:

Jeg kan anbefale deg å dampe mandelpotetene oppå pinnekjøttet. Da blir de deilig salte! Kraften samler seg i bunn, og jeg kan gi deg et tips, lag hvit saus av kraften, dvs spe den med litt mel, det blir fantastisk!

Du har nok pinnekjøtt! 500 gram per pers er rikelig beregnet. Noen sier 300 men det er for lite.

Vi serverer kolrotstappe og surkål til. Nam! Masse pinnefett i kolrotstappa!


#12

Fløyel sa for siden:

:lomster:


#13

Fløyel sa for siden:

Tusen takk Daisy, jeg tror jeg skal holde meg til det tradisjonelle her i første omgang. Jeg har laget dette 1 gang tidligere, men da med hjelp fra min mor, i morgen står jeg på egne ben, litt ustøe sådan.


#14

Candy Darling sa for siden:

Pinnekjøtt er verdens enkleste. Det er en grunn til at det er den eneste retten jeg laget til folk før jeg fikk taket på den matgreia. Bare pass på at det koker nok, og lenge nok. 2 timer er for lite, synes jeg.


#15

mkj sa for siden:

Jeg tror du har nok kjøtt, med mindre det er 11 storspiste karer som spiser for to hver.

På pakken som vi har kjøpt til jul står det 350 gram per pers til sammenligning, så jeg tror ikke du skal være redd for at 5,7 kg er for lite.


#16

Fløyel sa for siden:

Men hva er lenge nok da? :confused: 3 timer?
Har satt til til vanning nå - og det fyller nesten en 20 liters kjele.


#17

Ole Brumm sa for siden:

Jeg damper mine helst fire timer, kanskje mer og. Så tar jeg de av og putter de i langpanne og skjerper de litt i ovnen til servering, kraften heller jeg i en lten panne for varming for seg ( pass på det kan sprute om du ikke er forsiktig). Jeg og bruker litt av kraften i mosen.


#18

Frøy sa for siden:

4 timer på lav varme har vist seg å gang på gang å være perfekt her, det kan godt stå å dampe etter at det har sluppet beina også.


#19

Odelia sa for siden:

Ha nok kålrotstappe, ja! Jeg bruker ingen annen grønnsak enn kålrot i den, og sper den med meierismør og kraft fra pinnekjøttet. Om du damper det i en saftkjele er det veldig lett å tappe bare kraften :jupp: Jeg ville også latt det stå opp mot 4 timer, minst 3 når det er så mye.

Lykke til!


#20

Daisy sa for siden:

Ok, men uansett om du kjører på det tradisjonelle, så anbefaler jeg å dampe potetene, i pinnekjøttkjelen eller i vanlig kjele, for mandelpoteter er omtrent umulig å koke perfekte, de løser seg opp ved første sekund koketid over tiden. Hvis du damper kan de nesten ikke bli overdampet.



#22

Fløyel sa for siden:

Jeg skal forsøke å få plass til dem og følge rådet ditt. Takk for tips - for mandelpoteter er håpløst ja.


#23

Fløyel sa for siden:

Har over 2 kg igjen - hva gjør man med restene?

Å dampe potetene i kjele var genialt!!


#24

Bayone sa for siden:

Restene spiser man til middag i morgen og dagen etter.


#25

Nima sa for siden:

Restene er nydelig i lapskaus.


#26

Carrera sa for siden:

Jeg lager alltid altfor mye pinnekjøtt til julemiddagen, for da kan jeg fryse ned restene og kose meg med middager utover i januar :D


#27

Daisy sa for siden:

Dampet du de over pinnekjøttet?


#28

Harriet Vane sa for siden:

500 g pr pers og minst 3 timer. Vanner ut i 24 timer og bytter vann halvveis. av restene lager du betasuppe, lapskaus eller har oppi ertessuppe eller renser og varmer og serverer med raspeballer.


#29

Fløyel sa for siden:

Ja. Jeg la de i en stor wookpanne som jeg bruker til grillen, den er gjennomhullet og la de ned i kjelen. Veldig gode mandelpoteter, ferdig skrelt og ikke en potet røk!


#30

Fløyel sa for siden:

Tusen takk for tips alle!


#31

Fløyel sa for siden:

Ungene under 15 år forsynte seg bare en gang! De kan beregnes som barn i fremtiden.


#32

Malama sa for siden:

Dampe potetene anså jeg som en selvfølge (jeg har vel knapt nok kokt en potet i mitt liv etter skolekjøkkenet, jeg damper alltid poteter) men å dampe dem over kjøttet virket genialt. Da blir de sikkert gode. Dog veldig usikker på hvordan jeg skal få det til, har ikke noe som egner seg til å legge dem i, egentlig.

note to self Må uansett ha flere sånne bjørkepinner til ha i bunnen, vi må bruke storgryta til dette her i år. Og finne på noe til potetene.


#33

Daisy sa for siden:

Malama, vi legger de bare oppå pinnene. Om de detter litt ned i mellom gjør det jo ikke noe, de blir ikke kokt uansett.


#34

Fløyel sa for siden:

Jeg har en sånn:

Den rommet fint 3 kg mandelpotet.


#35

Enhjørning sa for siden:

Ja, lager du kålrabistappe på kålhoder, vil jeg absolutt påstå det. :knegg:


#36

Ole Brumm sa for siden:

Oj sann. :knegg:

Lagde av ca tre kilo kålrabi i dag til fire voksne (barna spiser det ikke), ble igjen litt, kanskje 1/5... Så til julaften, da er vi 6 voksne, blir det minst fire kilo kanskje fem.


#37

Malama sa for siden:

Nesten EN KILO pr person? Det blir.... veldig mye å spise...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.