Jeg er redd for å servere for lite mat, i morgen skal jeg fore 11 personer, vi kaller alle voksne da yngste er 11 år.
Men hvor mye trenger jeg? Det står på matprat at jeg trenger 4,4 kg og jeg har 5,7 kg pinnekjøtt, tenkte å ta opp litt medisterkaker og pølser, tilfelle noen ikke er begeistret for lammekjøtt. Kan det være litt lite? Det er mange kjøttfulle biter, men også noen biter som ser litt tynne ut, 4,4 kg - rent kjøtt? Det er en del bein her også.
Hvor mye rotmos bør man ha? Skulle jeg spedd på med litt vossakorv? (ikke veldig begeistret for den selv). Jeg må kanskje ut å kjøpe mer kjøtt og da begynner det å haste litt mht. utvanning. :confused:
Det blir sikkert greit med litt pølser og medisterkaker, du må bergne uhorvelige mengder kålrabistappe, det er det viktigste tilbehøret! Jag hadde sikkert laget av 6 kålhoder, men jeg er litt gal kanskje...
Søtpotet ja, jeg har kjøpt 4 kg mandelpotet og ser jeg har for lite kålrabi. Jeg har funnet en kålrotstappe som skal ha gulrot i - er det ikke det vanlig - bedre uten?
Er det søtpotet som er riktig potet til?
Nei, søtpotet blandes evt. i kålrabistappen. Det er ikke nødvendig. Mandelpoteter er fint, men pass på koketiden - alt annet koker jo 4ever, som vi glamourmodeller sier, så det er lett at potetene blir melete.
Og enda ett spørsmål - kraft fra pinnekjøttet? Hvordan henter man opp det? Skal det ikke dampkokes og passe på at det ikke koker tørt? Hvor samler all kraften seg?
Du har vann opp til risten, og det blir mer og mer væske etter som fettet fra pinnekjøttet smelter. Det er oftest rundt 30 min at det kan bli litt tørt; det skal koke ganske godt, slik at gryten er full av damp, og hvis den slipper ut, kan det bli for lite. Etter en stund er det så mye fett at det ikke er noe problem.
Jeg har fylt på vann 1 gang i mitt liv, tror jeg.
Når du skal ha kraften, tar du evt ut noen pinner, eller bare bikker den godt og tar den med øse. Eller heller, men det kan bli tungt. Pinnene synker mye sammen, så det går vanligvis greit. Og det er langt mer kraft enn du trenger i hele ditt liv.
Tusen hjertelig takk for svar Candy og Ole Brumm. Jeg har søkt på rotmos og pinnekjøtt-tråder her inne og er, om mulig, enda mer forvirret. Jeg tror jeg prøver meg frem litt i morgen. Kålrabi, søtpotet og gulrot med meierismør og fløte = rotmos og mandelpotet.
Jeg kan anbefale deg å dampe mandelpotetene oppå pinnekjøttet. Da blir de deilig salte! Kraften samler seg i bunn, og jeg kan gi deg et tips, lag hvit saus av kraften, dvs spe den med litt mel, det blir fantastisk!
Du har nok pinnekjøtt! 500 gram per pers er rikelig beregnet. Noen sier 300 men det er for lite.
Vi serverer kolrotstappe og surkål til. Nam! Masse pinnefett i kolrotstappa!
Tusen takk Daisy, jeg tror jeg skal holde meg til det tradisjonelle her i første omgang. Jeg har laget dette 1 gang tidligere, men da med hjelp fra min mor, i morgen står jeg på egne ben, litt ustøe sådan.
Pinnekjøtt er verdens enkleste. Det er en grunn til at det er den eneste retten jeg laget til folk før jeg fikk taket på den matgreia. Bare pass på at det koker nok, og lenge nok. 2 timer er for lite, synes jeg.
Jeg damper mine helst fire timer, kanskje mer og. Så tar jeg de av og putter de i langpanne og skjerper de litt i ovnen til servering, kraften heller jeg i en lten panne for varming for seg ( pass på det kan sprute om du ikke er forsiktig). Jeg og bruker litt av kraften i mosen.
Ha nok kålrotstappe, ja! Jeg bruker ingen annen grønnsak enn kålrot i den, og sper den med meierismør og kraft fra pinnekjøttet. Om du damper det i en saftkjele er det veldig lett å tappe bare kraften :jupp: Jeg ville også latt det stå opp mot 4 timer, minst 3 når det er så mye.
Ok, men uansett om du kjører på det tradisjonelle, så anbefaler jeg å dampe potetene, i pinnekjøttkjelen eller i vanlig kjele, for mandelpoteter er omtrent umulig å koke perfekte, de løser seg opp ved første sekund koketid over tiden. Hvis du damper kan de nesten ikke bli overdampet.
500 g pr pers og minst 3 timer. Vanner ut i 24 timer og bytter vann halvveis. av restene lager du betasuppe, lapskaus eller har oppi ertessuppe eller renser og varmer og serverer med raspeballer.
Ja. Jeg la de i en stor wookpanne som jeg bruker til grillen, den er gjennomhullet og la de ned i kjelen. Veldig gode mandelpoteter, ferdig skrelt og ikke en potet røk!
Dampe potetene anså jeg som en selvfølge (jeg har vel knapt nok kokt en potet i mitt liv etter skolekjøkkenet, jeg damper alltid poteter) men å dampe dem over kjøttet virket genialt. Da blir de sikkert gode. Dog veldig usikker på hvordan jeg skal få det til, har ikke noe som egner seg til å legge dem i, egentlig.
note to self Må uansett ha flere sånne bjørkepinner til ha i bunnen, vi må bruke storgryta til dette her i år. Og finne på noe til potetene.
Lagde av ca tre kilo kålrabi i dag til fire voksne (barna spiser det ikke), ble igjen litt, kanskje 1/5... Så til julaften, da er vi 6 voksne, blir det minst fire kilo kanskje fem.