Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan velge valp?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg lurer på en ting, hundeukyndig som jeg er, knyttet til det å velge seg en hund. Hva er pros and cons i forhold til kjønn?

Forresten, én ting til. Hvor lenge piper de om natten?


#2

Matilda sa for siden:

Et halvt år. Eller i alle fall noen måneder. Min gnålte til han klarte å holde seg ei hel natt, og det var mer enn et halvt år, tror jeg... Hanhunder pisser på alt og gnåler når tispene i nabolaget har løpetid. Tisper gnåler når de har løpetid og blør overalt. Velg en som går på batteri.


#3

Frøydis sa for siden:

Matilda: :knegg:

Jeg har en av hver, og jeg aner ikke hva som er verst. Nå er min hanhund ute om natta, siden han piper om han må være inne. Ja, han piper sikkert litt ute også, men der hører jeg han hvertfall ikke. Det er en polarhund så inne blir det for varmt. Tispa mi piper ute om hun blir ute i båndet for lenge. Det er en Jack Russell som ikke liker at det er kaldere enn 5 grader. Hun piper ikke ellers, ikke ved løpetid heller.


#4

Palmen sa for siden:

Omg. valp! Er det sant?


#5

Palmen sa for siden:

Sikker på at du ikke har lyst til å låne noen babyer skikkelig ofte i stedet? :blafre:


#6

Mani sa for siden:

Velg rett rase, forbered deg på at det er som en baby den første tiden men det går fortere over enn med menneskebarn og få oppdretteren til å hjelpe dere med å velge fra kullet.


#7

Avatar sa for siden:

Vår valp pep aldri om natta, men den var godt trent fra oppdretter. Lå i eget bur siste tiden, ikke med søsken eller mor.

Vi vil bare ha hannhunder, og de markerer ikke overalt om man ikke vil de skal gjøre det. Vi går TUR, ikke markeringstur. Han tisser og bæsjer i starten og på slutten av turen.


#8

GinaK sa for siden:

Min voffs piper heller ikke. Her er det jeg som vekker han og bærer han ut til utgangsdøren for å gå tur. Noen ganger stikker han under sengen igjen også. Murmeldyret.:)

Han pep 1.natten da vi fikk han og da var han kun 8 uker. Etterpå gikk det kjempefint.
Jeg lar heller ikke hunden tisse eller skvette overalt. Vi kan gå ganske rask gange. Men om jeg har langt bånd ute så virrer han mye mer og skvetter på hvert mulige sted.


#9

Lykken sa for siden:

Vi sov 4 netter ved siden av bur og holdt henne i labben, det var ikke mye piping. Men det beste var bare å gå over til teppe i gangen ved soverommene, hun var fornøyd så lenge hun fikk være i nærheten av oss.vi fikk henne når hun var litt stor, 5 mnd. Ikke noe problem med renslighet, bare et par uhell første par ukene. Vi har ei lettlært og lydig av natur type tispe som liker kjeft veldig dårlig. Har ikke hatt løpetid ennå, men der hører jeg store variasjoner, fra mye piping om natta til ingenting og bare dråper med blod de sleiker opp selv. En gammel hannhund i gata blir spinnvill av løpetider. Vi fikk råd om at tipser kunne være lettest å håndtere, spesielt for førstegangs med barn. Vi fikk hjelp til å velge valp i kullet. Hun er blandingshund.


#10

Hyacinth sa for siden:

Vi har ei tispe som ikke har løpetid og som knapt har tisset inne. Men hun hylte om natten i et halvt år. Til vi fant ut at bur var noe forbanna tull for henne. Da sluttet hun.


#11

liefje sa for siden:

Vi fikk valp for fire uker siden. Hun pep förste natten, ikke siden det. Jeg kan altsaa sove godt om nettene, og det er bra, for om dagene er det MYE arbeid. Les: Ut for aa tisse etc. minst hver annen time. Hvis vi utsetter dette, blir det innetissing og det som verre er.

Naar det gjelder det aa velge valp, sier jo romantiske historier at valpen velger deg. Les: Den kommer til deg. Jeg opplevde ikke akkurat det. Vi valgte litt ift. utseende og litt ift. hvilken valp som hadde en personlighet som passet oss (noen er tilbakeholdne og kosete, andre veldig lekne etc. - det ser oppdretter rimelig tidlig).


#12

Pelen sa for siden:

Ikke noen langt piping her heller, men måtte lufte på natten i noen uke eller to og da pep han for å vekke meg (og det var jo greit). Han sover i bur og trives veldig godt i det, går høyst frivillig inn i buret når han vet det er kveldstid.

Å velge riktig rase som passer deres livsstil tror jeg er viktigere enn kjønn.


#13

Sneglo sa for siden:

Piping en natt er HELT normalt. :)
Det har med at de kommer ifra søskenflokk til ingen søsken stort sett.

Ser mine valper nå som har vært en flokk på 6.
Så plutselig er de bare 1.

De pep første natta hos nye eiere, men så går det fint. :)

Hannhund vs tispe.
Førstegangseiere anbefaler jeg alltid tispe. Da de ofte er roligere og enklere å ha med å gjøre. Ikke alltid, men ofte.

Har man god erfaring med hund, så er det samme søren hva man tar, men jeg ville nok kanskje valgt hannhund, siden de er oftest penere enn tisper. :p Hanndyr er ofte penere enn jentedyr gitt. :p

Dere som har hannhund, er virkelig markeringen dems så plagsom? :p Den plager meg grådig lite vet jeg. Det er jo ute, så om de føler for å pisse på etthvert gresstrå bortover, så be my guest. :p


#14

Frost sa for siden:

Ingen av mine tre hunder har pepet om natten. Det er hipp som happ med kjønn egentlig. Men jenta tisser og bæsjer og var ferdig med det liksom. Hannene må ha seg en ordentlig tur. Jeg ser ingen problemer med at de tisser litt her og lukter litt der. Tispa liker også å snuse på alt mulig uten at hun markerer. De to første hundene mine var tisper, og jeg var overbevist om at det var best. Men da vi overtok en hann til omplassering ble vi begeistret for hanner også. Så nå har vi skaffet oss to hanner til da vi mistet omplasseringshunden. (Omplasseringshunden fikk vi egentlig fordi gamlemor på 13,5 begynte å bli så gammel og vi var redd for å bli fri for hund. Hun lever i beste velgående så derfor har vi nå 3 stk)


#15

Pepper Lemon sa for siden:

Tusen takk for alle innspill!

Really? Ut og lufte om natten? :grøsser:


#16

Matilda sa for siden:

I månedsvis. Og mye oftere enn annenhver time, mer en gang i timen. Han har heldigvis tidenes selskapsblære nå, seks år seinere. Jeg tuller ikke når jeg sier at jeg hadde fødselsdepresjon da han var valp, det var utrolig tøft. Og sånn som de tygger på en i starten! :grøsser: Jeg synes valper er søte, men jeg skal aldri, aldri, aldri ha en igjen. Mye mer slitsomt enn å ha baby. Og begge mine hadde kolikk, så de var ikke sååå enkle, de ungene.


#17

Pøblis sa for siden:

Ikke for å skryte, men vår har ikke bråket om natten og ikke tygd i fiiller noe som helst. :stolt:


#18

Hyacinth sa for siden:

Har aldri vært ute om natta. Aldri. Ikke har hun tygget på noe annet enn tilfeldige tomme doruller på golvet og sånt heller. Og nesten aldri tisset inne.

Men hyle i bur på kjøkkenet? Oh yeah. Men hun har sluttet nå, da. Dvs, vi sluttet med bur. Hun var hysterisk. Og ikke så vi vitsen heller, hun ødelegger ingenting.


#19

Frøydis sa for siden:

Kira var ikke husren før hun var 7 måneder. Da fikk jeg metallbur som hun ikke fikk til å åpne. :knegg:


#20

Hyacinth sa for siden:

Ja, det VAR slitsomt å ha valp. Mye mer slitsomt enn jeg hadde trodd, og det minnet mye om å ha baby, bortsett fra at ingen rundt deg forstår problemet.


#21

Frøydis sa for siden:

Valpetida er mye kortere enn babytida, men jeg kjenner meg igjen i det å ALDRI skulle ha valp igjen. Time will show. Jeg fortrenger det nok om noen år.


#22

Sola sa for siden:

Vår hund er 15 mnd nå og vi er ferdig med valpetiden for lenge siden. Hun er husrein og rolig innendørs. Hun tygger på ungenes dyr, ponnier, petshop'er osv hvis de ligger på gulvet og hun stjeler "skatter" hun finner rundt i huset, og tar de med seg til huset sitt. Der finner vi hårbørster, crocs, sokker, bamser osv. Herlig personlighet og jeg angrer ikke på at vi har fått hund. Men det er slitsomt å ha valp.


#23

Sneglo sa for siden:

Jeg er ikke noe glad i valpetiden i det hele tatt. :p

Når jeg har fått valpen stueren så går det greit, men før den tid er det pyton syns jeg. :p Selv om jeg har hatt 1 valp hvert år de siste 4årene. :humre:


#24

Sola sa for siden:

Sånn tenker jeg også. Det er n å jeg har hund, når hun kan gå løs ved siden av meg uten å miste konsentrasjonen, hun kan være med på lange turer, trening, ferier, sover hele natten, hviler hele dagen osv.


#25

Pelen sa for siden:

Jepp, han hadde ikke stor nok blære til å sove gjennom natten, men det ga seg ganske raskt. Vår tugget stort sett aldri på noe han ikke skulle tugge på, men man må ut hele tiden for å lære dem å bli renslige. Ut etter mat, ut etter lek, ut etter at de har sovet osv.

#26

Christa sa for siden:

Vår valp piper ikke. Hun er jo bare 9 uker så glad i all snøen som kom er hun ikke, har tisset og bæsjet på kladd inne og den går hun til, hun går ikke og tisser på gulv eller rundt omkring i huset. men i dag tidlig fikk hun til å tisse ute før første gang!
Hun sover godt hele natten nå, var bare første natten hun måtte tisse en gang kl 5, og da er det neeeesten morgen. Hun sover i sitt hentebur. Det elsker hun og går dit når hun er sliten på dagen og. Fineste valpen. :D


#27

Bille sa for siden:

Dette er sikkert veldig raseavhengig og personlighetsavhengig, men min kollega var oppe med vofsen kl. 5 hele det første året, da måtte hun ut og da var det morgen. I tillegg til at de var oppe og ute på do en gang til i starten. Hun hevdet hardnakket det var mer slitsomt med valp enn med baby, men lurer på om hun har fortrengt babytiden litt da, altså. :humre: Uansett, jeg har vel inntrykk av at det er ganske mye jobb i starten.


#28

kokosbolle sa for siden:

Vi fikk omplasseringshund som var 1,5 år. Kan anbefales. Jeg måtte trene henne bittelitt ift å bli husrein siden hun hadde bodd mesteparten av tida i hundegård, men ellers var det lite som minnet om valpetid som de andre beskriver. Hun spiste opp et par penner og en tøffel, så ga hun seg. Synes tisper er greit, all den tid de kun er gale en gang i halvåret, hannhunder er gale hele tiden.


#29

Retz sa for siden:

Du må velge rase etter hvilken livstil dere har, hvor mye tid dere vil bruke på hunden, tidligere erfaring med hund og din og familiens preferanser når det gjelder pels, størrelse, utseende osv. Videre bør dere utelukke raser som er avlet fram på defekter.

Bruk gjerne tid på å finne fra til en dyktig og seriøs oppdretter som ikke bare tar bryet med å sosialisere valpene, men som også tilbyr oppfølging.

Når det gjelder rasevalg så sjekk opp rasens svakheter ift helse. De fleste raser har sine issues, men det er greit å være klar over hvilke raser som har hvilke svakheter.

Når dere har landet på rase, og skal velge ut en valp fra kullet, så besøk oppdretter flere ganger. Noen ganger vil oppdretter plukke ut valp som matcher den nye eierens livsstil og personlighet, men ofte velger man selv. Studer kullet, se etter atferd ved diing/foring, lek, hvordan valpen reagerer på barn, hvor energisk det framstår, nysgjerrighet, dominans osv. Brøyter valpen seg vei fram til pattene? Ypper den stadig med søsknene? Blir den mye irettesatt av mora? Er den veldig aktiv ift de andre? Har du erfaring med hund og er ute etter en skikkelig utfordring, så velg gjerne en slik valp. Hvis ikke, la den være. Er det en i kullet som piper mye? Som virker nølende til å utforske ting på egen hånd? Viser den ubehag når den blir løftet/holdt? Er oppdretter seriøs, så vil nok også en litt usikker og nervøs valp finne roen etterhvert, men den vil kreve mer av dere.

Jeg ville valgt den valpen som virker ganske laid back, gjerne en som snuser litt rundt på egenhånd og ikke lar seg vippe av pinnen om mor og søsken ikke skulle befinne seg i umiddelbar nærhet. Forholdsvis rolig, viser ingen dominans i lek, men blir heller ikke engstelig om leken er litt røff. Den er ikke den første som piler mot deg, den kommer kanskje diltende etter en stund. Rolig og vennlig hilser den på. Når den er 3-6 uker finner den kjapt roen når du holder den, og sovner ganske raskt i hendene/fanget. Er du uten tidligere erfaring er dette valpen for deg. :jupp:

Vi har en finsk lapphund som fremdeles er midt i valpetida, 5.5 måned gammel. Rasen er livlig, modig og selvstendig, og lillelappen vår er en liten tøffing med et utømmelig lager av energi. Hun sover i bur om natta og på eget rom. De første ukene hadde vi buret på soverommet for lettere å høre henne når hun ville ut på natta, men flyttet henne på eget rom etterhvert. Uten problemer. Våknet én gang per natt i ca. 7-10 dager, så sov hun rundt. Vi lot henne være alene fra første stund og hun er nå alene hele arbeidsdagen, pluss hun kan være alene i bilen i flere timer. Hun er etterhvert meget godt sosialisert til andre hunder, til trafikk, hester, ulike mennesker og folkemengder. Var med på julemarket, og selv om hun fant enkelte ting noe ubehagelige, - som svære teltduker og presenninger som smalt i kulingen - så får hun ikke panikk. Og med snille mennesker i bodene som deler ut hjorteburger, reinsdyrpølse etc., så ble det etterhvert svært så levelig på julemarkedet! :D


#30

Matilda sa for siden:

Jeg synes som nevnt det var mer slitsomt med valp. Og jeg hadde valpen først og ungene etterpå, så jeg har ikke bare fortrengt det, heller. Min valp brukte altså lang tid på å klare å holde seg åtte timer i strekk, og det var bare de første ukene han tissa uten å si fra innendørs. Babyer kan man mate i halvsøvne, man kan ha bleier på nattbordet, man trenger ikke kle på seg og spurte ut med dem, og bare de ikke har vondt, så lar de seg gjerne trøste. Valpen min ville ha selskap, ellers gråt han, og om han fikk selskap tygde han på deg, for han klødde sånn i tennene. (Han ødela aldri noe annet.) Da han var litt større valp gikk vi minimum fem korte turer med ham om dagen, i tillegg til lufting på plenen. Jeg har hatt to hunder før ham, og husker ikke dem som like krevende, men man veit jo ikke helt hva man får.

Min hund er voksen nå og er alt annet enn krevende. Men hunder skal luftes og trenes og koses med og stelles, og jeg synes det virker som om hunder flest får mindre enn de burde hatt, av både mosjon og hjernetrim og stell. Det inkluderer min. Understimulerte hunder er ikke pent å se på - ikke er det gøy for bikkja og ikke for naboene. Eierene later til å ha det greit med det... Jeg sier ikke at alle er dårlige hundeeiere, men man skal strekke seg en del for å gi bikkja et godt liv. Bare å la en hund være hjemme aleine 8-9 timer hver dag er egentlig ganske drøyt.

Min er for mye aleine. Han går for korte turer, for sjelden. Han får for lite mental trening. Vi er langt fra de dårligste hundeeierene jeg veit om.

Derfor er det ikke bare tøys, det jeg sa først om hund på batteri. Man bør tenke seg veldig godt om.


#31

Polyanna sa for siden:

Jeg tror ikke du rekker det før jul, Pepper. :humre:


#32

Hyacinth sa for siden:

Jeg kan godt skjønne henne, for selv om vi ikke har vært ute om natta med vår valp, så var hun mye våken og hylte. Og vi har aldri hatt noe særlig nattevåk med baby, selv om de tok morgen i 5-tiden i tre år, minst, så var de aldri våkne om natten.


#33

Hyacinth sa for siden:

Jeg er SÅ enig! Det er utrolig mange som tror at alt er såre vel om hunden blir luftet i ny og ne, og nå refererer jeg overhodet ikke til noen spesifikke i denne tråden, altså, bare helt, helt generelt.

Jeg har dårlig samvittighet selv. Hunden vår er ikke mye alene, hun går på sosialiserinskurs en gang i uka året rundt og hun får som regel, men ikke alltid, nok turer. Men vi er utrolig dårlige til mental stimulering. Dette var vi mye flinkere på da hun var valp, og selv om vi prøver nå også, så blir det litt halvhjertet og ikke nok. Vi har rett og slett ikke overskudd. Jeg kjenner på det hver eneste dag.


#34

liefje sa for siden:

Saa deilig aa lese at jeg ikke er den eneste som synes det er anstrengende med valp, ja, til og med sml. med baby. Jeg fölte meg nesten unormal. "Alle" snakker om at jeg maa nyte valpetiden for den gaar saa fort etc., men jeg er ikke full av endorfiner saann som etter en födsel, og synes det er slitsomt. Paa toppen av det hele ble valpen syk etter at vi hadde hatt henne bare i to uker hos oss. Tarmgreier med mye diare etc. (sparer dere for videre detaljer). Det er heldigvis bra naa, og det fikk meg til aa tenke at "vanlig" valpetid er litt mindre stress enn för (for syk valp er superstress), men jeg er fortsatt sliten av og til. De kan jo (selvsagt) ingenting, vil ikke gaa paa tur, maa likevel ut hele tiden etc. Men for all del: Det er koselig, ogsaa, det var bare ingen som hadde fortalt meg hvor mye jobb det virkelig var. Evt. var jeg litt smaadöv för vi fikk henne. :fnis:


#35

Matilda sa for siden:

Man er gjerne det. :humre: Jeg har tatt over faren min sin rolle, tror jeg. Hans reaksjon da mannen min og jeg kjøpte valp. "Hund? IGJEN? Har du ikke lært NOE av den forrige du hadde?" Han insisterer på at alle som anskaffer hund nummer to må være alvorlig sjuke. Jeg blir mer og mer enig. :sparke:


#36

Sneglo sa for siden:

Jeg har nå hund nr 5 :lol:
Lurer på hva han ville sagt om meg. :lol:

Også jeg som ikkje liker valpetiden engang. :p


#37

Frøydis sa for siden:

Jeg har lyst på slede engang, og da trenger jeg minst to trekkhunder. Jeg har sagt at nummer to mest sannsynlig blir en omplasseringshund da jeg ikke orker stresset med enda en valp. Jeg var gal i to første månedene vi hadde han. Gal!


#38

Frost sa for siden:

Jeg synes valpetiden er helt herlig! <3 Masse arbeid men så fantastisk! Lufting etter soving, spising og lek så går det av seg selv med reinslighet. Tok litt lenger tid med minstemann som hadde en 1 åring å leke med. Da ble det litt mye rasing, og da er det vanskelig å holde seg.


#39

Pelen sa for siden:

Jeg syns det gick bra i valpetiden. Vi kunne ha terrassedørren mye åpen så han kunne gå ut selv, det underlegger nok mye. I tillegg tugget han ikke på noe.

Vi hadde stor hjelp av at hun som bor i hybelen vår med glede hadde ham inne hos seg på dagtid når hun var hjemmet vi var på skole og jobb. Det var bare 1-2 ganger jeg måtte dra hjem for å lufte.


#40

Retz sa for siden:

Jeg fant også den første valpetida utrolig slitsom. Lufting, sosialisering, disiplinering, trening - særlig alenetrening var viktig å starte på umiddelbart - og tilvenning til børsting, kloklipp, berøre tenner etc. Hun er en tøff og sta liten sak, stadig på farta og har mange rare påfunn. Hadde ferie den første tida, men så var det tilbake i full jobb igjen. Og det var det eneste jeg drev med i ukevis; gå på jobb og ha valp.

Nå har ting roet seg noe, regner med det er stille før pubertetstormen setter inn, og rutinene funker greit. Hun begynner også å oppføre seg mer ok på tur, går stadig lengre strekninger på slakt bånd og klarer å holde konsentrasjonen en stund. Ikke bare øyeblikksoppmerksomhet.


#41

Sola sa for siden:

Hvilken hund har du?


#42

Polyanna sa for siden:

Pubertet også?? :what:


#43

Matilda sa for siden:

Oh, yes.


#44

Polyanna sa for siden:

Hva jeg lærer på FP! Jeg blir i hvert fall vaksinert mot hundeideer! Inntil for et par måneder siden visste jeg hverken om valpeslit, at tisper blør i løpetiden, og nå altså pubertet også. :knegg:


#45

Matilda sa for siden:

Det er jo ikke alle som er like ille, bare så det er sagt. Noen valper er sikkert greie som bare det, mange tisper steller seg sjøl så godt at du aldri vil merke at de blør, noen tester ikke grenser etter valpetida. Men de kan. Jeg har hatt to egne hunder og en familiehund som barn, to tisper og en hanhund. Tre ulike raser. Den vi hadde da jeg gikk på barneskolen var rimelig grei som valp, men ellers har jeg vært borti alt det der og mere til med alle.


#46

Lykken sa for siden:

Jeg synes det har gått over all forventning. Mulig det har en del med at vi fikk henne når hun var 5 måneder, vi slapp den verste babytiden. Hun hadde kun et par uhell inn i begynnelsen, før vi var helt kjent med henne og hun var trygg nok. Hun er lydig, lettlært og i en alder av 9 mnd til lørdag er hun veldig grei å gå uten bånd, setter seg ned og venter nesten uten at vi trenger å si det når det kommer biler og folk og inne er hun rolig. Hun er en "pleaser". Vi satte opp barnegrind til gangen, for hun tygget på sko og har hatt noen morsomme greier med å spise opp og tygge på ting hun finner, men intet stort problem. Samt grave i hagen når hun får leker. På natta har det gått som en drøm. For meg som ikke var hundevant i det hele tatt og hadde forventninger om en kjempejobb, så synes jeg dette er veldig greit. Vi har kanskje noe mer pubertet og tenåringsnykker å vente og løpetiden har vi ikke fått ennå. Men hun er så snill og lydig av natur nå at jeg synes det er en fryd. :hjerte:


#47

Pøblis sa for siden:

Min var veldig grei som valp - gnagingen begrenset seg til et par sokker og en og annen truse i ny og ne. Hun ble stueren ganske greit - jeg har nå fått to valper av veldig ulike rase stuerene uten for mye pes, og for oss har nøkkelen vært å følge med på adferd (snusing og leting) og være klar til å ta valpen ut straks og med en gang den gjør slik. Det har funket bra. Opprørskheten til vår i puberteten begrenset seg til at hun en gang ventet litt med å komme da vi ropte. Hun er en veldig "myk" hund og utrolig lett å oppdra og lære morsomme og unyttige kunster. Vår sover i bur - det var hun vant til fra oppdretter - og hun har ladri vært urolig om natten.
Hun holder seg ren selv når hun har løpetid, men blir litt satt ut og spiser dårlig når hun har det. Etter siste løpetid fikk hun innbilt drektighet med full pakke - hun trodde at ett av kosedyrene hennes var valpen hennes og fikk melk i pattene og voldsomme morsinstinkter, stakkars liten. :( Hun var så travel med å passe på valpen sin at hun ikke hadde tid til verken å spise eller noe annet. Vi endte med å måtte gi henne hormoner for å få en slutt på det, og etter et par tre dager ble hun sitt gamle euforiske jeg igjen. Hvis hun blir slik etter neste løpetid også, skal vi vurdere sterilisering i samråd med dyrlegen.


#48

Retz sa for siden:

Det er en finsk lapphund. Egentlig er det ikke min heller, men datteren sin som bor i annen by. Pga. flere uheldige omstendigheter passer vi den på (foreløpig) ubestemt tid.


#49

Isprinsessen sa for siden:

Altså, kan ikke alle ha hundens rase, kjønn og alder i signaturen sin såmer det litt lettere å forholde seg til innleggene? :)

Fint å få lest om andres erfaring om å ha valp. Jeg føler vi valgte rett med å få en voksen hund nå og ikke en valp. Jeg har ikke helse til valp nå.


#50

Matilda sa for siden:

:knegg:

Dvergpuddel, tispe (1987)
Amerikansk cocker spaniel, tispe (1998)
Shetland sheepdog, hanhund (2007)

Puddelen var den desidert friskeste.


#51

Mirmell sa for siden:

Må dere kjøpe valp da? Vi har kjøpt voksen hund (to år gamle) begge gangene, nettopp for å slippe alt styret med valp. Eller, mest fordi vi aldri hadde hatt samvittighet til å la en liten valp være alene hjemme hele dagen mens vi er på jobb. Jeg vet noen gjør det nesten fra dag én, men for oss hadde det ikke vært aktuelt.

I alle fall, begge hundene var husrene, vant til å sove i bur, vant til å kjøre bil, vant til å dusje, vant til å klippe klør, sosialisert, vant til barn osv. da vi overtok dem. Blir det flere hunder på oss, kommer vi garantert til å kjøpe voksen hund igjen. Har kjøpt begge fra oppdrettere som av div. grunner ikke kunne ha de lengre. I siste tilfelle ble han solgt fordi han hadde 1 mm underbitt og dermed ikke kunne brukes i utstilling. Det betydde selvsagt ingenting for oss ettersom utstillinger ikke er vår greie. Og han er verdens herligste, roligste voffs.


#52

Matilda sa for siden:

Jeg har en shetland sheepdog som bør omplasseres. :blafre:

Han liker ikke andre hunder, er redd for andres barn, generelt skeptisk til fremmede, og har overproduksjon av magesyre, som gjør at han kaster opp om han ikke spiser ofte nok. Han liker bare kylling, leverpostei og ett bestemt tørrfor. Ikke har han pene tenner, heller, og han er kryptorchid. Ellers snill og grei, kan gå løs på tur (helt til det kommer en annen hund, men han kommer på innkalling. Stort sett ...) og er glad i kos. Any takers? :knegg:


#53

Pøblis sa for siden:

Rhodesian ridgeback, hanne, f. 1993
Bichon Havanais, tispe, f. 2011
[color=#000000][/color]
[color=#000000][/color]
:knegg:


#54

Lykken sa for siden:

Smart forslag. :)
Vi har en blandingshund på 9 måneder. Moren hennes er full schæfer, faren er halvt border collie og resten litt labrador og setter. Fått mye bra i henne.


#55

Blondie sa for siden:

Vi var på jakt etter valp tidligere i høst (før allerigprøvene blomstret opp igjen hos eldste :sukk: ) og vi kikket mye på hva slags type rase som ville passe vår familie. Vi endte opp med å bestemme oss for dansk/svensk gårdshund. Alle valpehistoriene tar jeg på samme måte med alle som skal snakke om fødsel når man er førstegangsgravid. :humre: (jeg tøyser ikke med at det er mye jobb altså, det er klart det er! Og et stort ansvar, helt klart. Det er liksom bare ikke måte på til oppramsing av ulumskheter, selv når HI ikke har spurt om de burde vurdere valp. )


#56

Pelen sa for siden:

:knegg:

Bichon Havanaise f. 1988

Russkaya Tsvetnaya Bolonka f. 2012


#57

Matilda sa for siden:

Til gjengjeld mener jeg det er helt overkommelig å føde. :glis:

Jeg skjønner jo at det er kjipt å få høre masse negative erfaringer når man gleder seg til noe. Men et sted bør man få høre det og, mener jeg. Det er et stort ansvar å ha hund, og barn følges i det minste opp av er nettverk, sjøl om det ikke alltid fungerer - hunder gjør stort sett ikke det. Det er alt for mange som har hunder de ikke burde ha hatt. Jeg veit at andre har lavere krav til hvordan dyr bør ha det enn det jeg har, men jeg synes virkelig flere burde tenke seg nøye om før de tar på seg et så stort ansvar. (Jeg synes for eksempel ikke man bør ha hund om den må være aleine hjemme i ni timer daglig, eller ikke kan få minst tre gode turer om dagen. Det betyr som nevnt før at jeg ekskluderer meg sjøl som hundeeier.)

Det er for mange hundeeiere som heller burde ha hatt en av de som går på batteri. Pepper er muligens ikke en av dem, men den avgjørelsen må hun jo ta sjøl. Gjerne basert på både positive og negative erfaringer fra andre. Jeg mener alle bør vurdere minst en ekstra gang om de bør skaffe valp.


#58

Hyacinth sa for siden:

Enig igjen. I alt. Fødsel også. :knegg: (EasyPeasy)

Eller. Jeg synes det holder med en skikkelig lang og god tur, gjerne løs, hvis hunden får gå på do flere ganger i tillegg. Men generelt er de fleste hunder altfor mye alene hjemme, synes jeg. Og dette med mentaltrening er det utrolig mange som ikke er klar over i det hele tatt.


#59

Sneglo sa for siden:

Har 5 japanske spisshunder. :D

Sasha (Tispe) født 2009 (VERDENS enkleste valp. Var NULL problem og var bare snill og grei. Er det forsåvidt enda. :p )

Kiara (Tispe) født 2010 (Har vært en jobb som jeg sent vil glemme. 2år tok det før hun ble verdens skjønneste hund. Eller nest skjønneste, for Sasha er skjønnere. :knegg:

Santos (Hann) født 2011 (Var en såkalt normal valp, helt ok å ha i hus. Lite trøbbel. Så kom puberteten, og jeg vurderte å slakte han gitt. :sparke: )

Bamse (Hann) født 2012 (En hund med mye energi gitt. :p GJør ikke noe gale, men mye energi har han. )

Cajsa (Tispe) født 2013 (Bare 9uker gammel nå. Så langt en veldig grei valp å ha med å gjøre. Hun får noen få raptuser hvor hun skal løpe ihjel med søstra si, men nå flytter søstra på søndag. Så da får hu vel oppdragelse av sin mor av å roe seg ned. :p )

Og ja, det kommer valp neste år å. :knegg:
Men DET blir siste på noen år. :p


#60

Hyacinth sa for siden:

Jeg må legge til at det jeg skrev ikke har noe med Pepper å gjøre, det var mer generelle tanker jeg har og jeg fikk disse assosiasjonene etter Matilda nevnte det.


#61

Hyacinth sa for siden:

Sneglo, hvordan ER livet med fem hunder? Kan du ikke skrive litt i en egen tråd, så slipper vi å ødelegge tråden. Jeg lurer på alt. Hvordan du bor, lufting og turer, ja, alt...


#62

Blondie sa for siden:

Jeg er helt enig i at det er et stort ansvar å ha hund og at man må kunne tilby det som dette levende vesenet trenger hele levetiden. Det var ikke spesielt kommentarer her inne jeg tenkte på heller, mer summen når man er så dum å fortelle omverdenen at man vurderer valp. :knegg:


#63

Hyacinth sa for siden:

Jeg er enig i det også, altså. Det er jo kjempekoselig med hund, og jeg regner med at de fleste som skaffer seg det har tenkt gjennom det. Og jeg elsker at flere folk får seg hund! :hyper:


#64

Sneglo sa for siden:

Ikke så ofte jeg har alle 5. :)
Xn og jeg sjonglerer litt kommer ann på løpetid, ferie, unger osv. :p
Men reiser en på ferie har den andre alle. :) Og det er ikke så mye stress som mange kanskje tror. :) Rett og slett fordi de er en godt innarbeidet flokk med sine rangordninger som fungerer som gull. :)

Man skal ALDRI undervurdere hundenes rangordning. Det er den som holder ro i flokken. :knegg: Utrolig artig å se hvor kontroll Sasha har på de yngre når de alle er samlet. Hehe.


#65

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg synes det er supert at folk legger ut det som ikke er solskinnshistorier også. Og dere har kommet med mye god info her!

Når Mathilde sier tre gåturer om dagen. Er det snakk om tre lange turer? Eller er det vanligst med en langtur og to lufteturer?


#66

Matilda sa for siden:

I praksis blir det jo gjerne en langtur og to lufteturer som er såpass at hunden får bæsja (det vil ikke min gjøre nær vårt hus). For noen hunder vil ikke det være mosjon nok, noen er lagd for å slite seg ut. Jeg har en ganske liten hund, men synes ikke egentlig en lang tur og to småturer er nok for ham. Det blir mye innetid. Han sover store deler av dagen og gjør lite ut av seg, men jeg synes ikke det er mye til liv å være inne 22 timer i døgnet, liksom. Om sommeren går han løs i hagen, da er samvittigheten litt mindre svart.

Sånn egentlig synes jeg ikke man skal ha hund hvis man ikke er aktive friluftsmennesker, og helst har en jobb som tillater at hunden kan være med mesteparten av dagen. Det ekskluderer jo de fleste, så mange synes så klart det er alt for strengt. Det er likevel noe å tenke over - 21-22 av 24 timer innendørs. Da velger man i alle fall en liten rase som trives inne.


#67

Hyacinth sa for siden:

Vi er ute ca fem ganger i døgnet. Ol morgenen fem-ti minutter, tissing og bæsjing. Så er det som regel en lang tur i løpet av fomiddagen, alt fra tre kvarter til halvannen time. Veldig væravhengig og årstidssvhengig, har jeg sett etter å hatt henne et år. Så blir det tisseturer om ettermiddagen, tidlig kveld og sen kveld. Er nok ikke nødvendig å gå ut så ofte, men jeg føler liksom hun bør få det... En tissetur kan vare fra to til tjue minutter. Mental trening kan veie opp for turgåing til en vise grad, men man bør drive systematisk med det. De blir veldig slitne av det. Vi er på sosialiseringskurs en gang i uka hele året.


#68

Vimsen sa for siden:

Den er så søt! Ser dere går forbi vinduet mitt av og til.

Vår er også blitt en staselig kar. Han er nå 8,5 mnd.
Det eneste som henger bittelitt igjen er at han tar skosålene på treningssko . (antagelig de som lukter mest).
Jeg aner ikke hvordan jeg skal få bukt med det, bortsett fra å fjerne skoene selvsagt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.