Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger oppskrift: Perfekte havreflarn

#1

Madicken sa for siden:

Jeg elsker havreflarn (det er omtrent de eneste julekakene jeg synes er virkelig gode), og har prøvd flere oppskrifter. Men De Perfekte Flarnene har jeg ennå ikke funnet; de som er gyldne, sprø, tynne og enkle å lage. Finnes de?


#2

Blåbær sa for siden:

Ja, finnes de?


#3

Nextlife sa for siden:

Du vil ikke ha min oppskrift i alle fall. 12 perfekte havreflarn inn i ovnen, ut kom dette



#5

Blåbær sa for siden:

Men de så veldig tynne og sprø ut da!


#6

Madicken sa for siden:

På en slump kom jeg over denne oppskriften, og jeg tror jammen jeg har funnet de perfekte flarnene! Brett nr. tre er nå i ovnen, og etter hva jeg kan smake og se, blir dette kanongode superflarn. :stolt:


#7

GinaK sa for siden:

Havreflarn går ned på høykant her også. Oppskriften jeg bruker er veldig lik, mer smør og havregryn og mindre sukker.
Og mindre enn en tskje på brettet og good plass. Kun 3 i bredden.
Lagde en runde i helgen, pluss kokosmakroner og gutta sine pepperkaker og alt ble borte.


#8

Madicken sa for siden:

Jeg har også brukt oppskrift med mindre sukker før, men disse smakte veldig godt av karamell, sikkert på grunn av sukkermengden. Nydelige!


#9

Elisabet sa for siden:

Takk for tips. Da skal jeg prøve denne oppskriften i morgen.


#10

Obelix sa for siden:

Akkurat bakt etter Tine oppskrift.
Ble kjempegode. Jeg doblet oppskriften og må nok bake en runde til før jul.
Jeg hadde en liten teskje med deig bare; ni stykker på bakeplata, og de fikk perfekt størrelse.


#11

Nextlife sa for siden:

Det var det, det skal det ha. :knegg:


#12

Palmen sa for siden:

Må legge igjen spor, for dette er oppskriften jeg nå kommer tilbake til, år etter år. Men de flyter veldig ut over, så når du leser dette i 2019, Palmen: husk at en liten teskje per flarn er tilstrekkelig - eventuelt litt mer havregryn i kakedeigen. h


#13

Palmen sa for siden:

Takk, Palmen. Du er framsynt.


#14

GinaK sa for siden:

Ja, nam. Det er som knekk. 😊
Jeg lagde en runde med ulike sorter til 1.søndag i advent på grøtfesten vi alltid har, og julekakene ble spist opp.
Må sette igang etpar kvelder nå. :)


#15

mina sa for siden:

:humre:


#16

Adrienne sa for siden:

:knegg:

Mannen er veldig takknemlig for at du er fremsynt, han er bekymret vi går tom før julaften.


#17

Palmen sa for siden:

Etter den lille flyvende kakeboks-episoden i går fant vi ut at havreflarn er ikke noe å spare på. 2/3 av boksen er nå borte....


#18

Adrienne sa for siden:

De er utmerket til å trøstespise også, det forsvant en del hos oss i går fåsds.


#19

kamp sa for siden:

Mine blir bare seige, hva gjør jeg feil..?


#20

GydaG sa for siden:

Akkurat denne tråden trengte jeg. Og takk til framsynt palme.


#21

kamp sa for siden:

Edit: la de avkjøle helt på rist så blir de gode


#22

Palmen sa for siden:

Tak i år igjen, Palmen. I år skal 8-åringene få prøve seg på denne.


#23

Palmen sa for siden:

Innimellom må man unne seg noe godt, som for eksempel disse kjeksene.
Supergode og populære karamelliserte kjeks som er sprø utenpå og seige inni. Disse får ikke ligge i fred lenge i kakeboksen!

Til ca 35 kjeks trenger du:

75 g meierismør
140 g sukker
2 dl havregryn
1 egg
1 ss hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Sett stekeovnen på 175 grader, over/undervarme.

Smelt smøret i en kjele, tilsett sukkeret og rør det godt sammen til sukkeret smelter. Tilsett havregryn og la blandingen avkjøles litt. Rør inn egget og vend inn en blanding av melet, bakepulveret og vaniljesukkeret. La massen stå å svelle i ca ti minutter før du plasserer små teskjeer av den utover et bakepapir. Pass på å ha et godt mellomrom mellom dem, de siger utover en del.

Sett brettet på miderste rille i stekeovnen og stek i ca 7-8 minutter til de er gyldne.
La de hvile på plata i noen minutter før du løsner de forsiktig og avkjøler på rist.

Oppbevar kakene i en tett kakeboks e.l.

Nytes sammen med en kopp god kaffe, eller alene - vel bekomme! :)


#24

Palmen sa for siden:

^^^^ fortsetter å være framsynt og linte oppskriften inn her i tilfelle bloggen det linkes til tas ned!


#25

GydaG sa for siden:

Du er så lur. :nikker:
Må bakes asap.


#26

Madicken sa for siden:

Jeg har brukt denne oppskriften i årevis nå, og har kun justert stekemåten litt: I stedet for å steke ett og ett brett på over-/undervarme, hiver jeg 3-4 brett i ovnen samtidig på varmluft (ja, jeg lager som regel trippel oppskrift :nam:) og med litt høyere temperatur (rundt 200 grader). Steketiden variere litt, så jeg må følge med etter 7-8 minutter og ta dem ut når de er perfekt gyldne. I tillegg til at det går raskere å steke, synes jeg kakene blir enda bedre på denne måten. Rett og slett helt perfekte havreflarn. :stolt:


#27

GydaG sa for siden:

Kan informere om at selv med dobbel oppskrift er det bare smuler igjen i boksen.
Bruke store havregryn, mulig jeg heller burde hatt lettkokte?
Gikk greit å la røra stå i ett par timer også forresten. Sånn om noen andre skulle finne på å sovne midt i baking en gang.


#28

Nenne sa for siden:

Bra spørsmål, GydaG!

Store eller lettkokte havregryn, erfarne flarnbakere?


#29

Palmen sa for siden:

Jeg tar det jeg har i skapet, som alltid er lettkokte. Men tipper det egentlig ikke spiller noen rolle?


#30

Nenne sa for siden:

Da kan jeg ev. teste, hvis jeg får tid. :)


#31

GydaG sa for siden:

Tomt gitt.:o


#32

Kirsebær sa for siden:

Kan man bytte ut hvetemel med annet mel og få dem like gode og glutenfrie, tro?


#33

Palmen sa for siden:

Det vil jeg tro. Har sett noen amerikanske oppskrifter på havreflarn (oatmeal lace cookies) som bruker xantham gum (1 ts) der de bruker glutenfritt mel, men vet ikke om det er helt nødvendig? Jeg ville prøvd!

Jeg skal også prøve med vanlige og ikke lettkokte havregryn neste gang, for å se om de da blir enda sprøere.

årets 4 porsjoner er straks borte....


#34

GinaK sa for siden:

Det har ingenting å si hvilken type havregryn man bruker. Jeg har brukt både lettkokte og store havregryn.

Jeg lager de litt annerledes enn den oppskriften som Palmen har over her. Pisker eggedosis, smelter smør og lar havregrynene svelle ørlite oppi der før de røres inn i eggedosisen. Utrolig deilige.

Lagde 3.runden på lørdag. Må nok lage en runde til. Minst.


#35

Nenne sa for siden:

Jeg lurer på dette med smelting av sukker i smør. Skal det bare røres ut i smøret og det tar et minutt eller to og så er blandingen fortsatt gul? Eller skal det koke og så blir blandingen brun og karamellisert etter en stund?


#36

GydaG sa for siden:

Jeg skal steke straks, og dagens ørlille arbeidsuhell førte til en svak karamellisering av smør og sukker gitt. Vurderte det dithen at det muligens går helt fint, kan komme tilbake med rapport helt plutselig. :p


#37

Palmen sa for siden:

Null karamellisering her, bare røre rundt til det blir klissete. (Yum!)


#38

Divine sa for siden:

Disse var jo helt fantastiske. :lettpåvirkelig:

Mine ble litt seige. Skal de være det, eller bør jeg steke neste batch litt lenger?


#39

Nenne sa for siden:

Takk! Batch to ble nok riktig.


#40

Taien sa for siden:

Da prøvde jeg meg på disse! Å hjelp! De holder ALDRI i 5 dager til! Jeg lot blandingen karamelliseres for jeg trodde sukkeret skulle smelte helt (og når det endelig gjorde det, var det blitt karamell gitt) men jeg kan melde at det var himmelsk godt det også! Trippel porsjon skal lages hvis jeg får tid en nattestund!!


#41

Palmen sa for siden:

Da ville jeg stekt de bittelitt lengre. Hos meg blir de knasesprø etter at de har avkjølt seg på rist, men blir også litt seige i kakeboksen. Som om de får ligge der spesielt lenge.


#42

Palmen sa for siden:

Framsynte Palmen googler oppskrift. :værsågod:


#43

Ruslebiffen sa for siden:

Tusen takk! Disse lagde jeg for fire år siden, men husket ikke hvor jeg hadde oppskriften fra (altså FP), så de ble aldri laget igjen. I år blir det andre boller :lykkelig:


#44

Palmen sa for siden:

Ikke boller, Ruslebiffen, flarn! :knegg:


#45

Karamell sa for siden:

Takk Palmen! jeg legger igjen spor til jeg får ånden over meg.


#46

Eia sa for siden:

Takk, Palmen! Det tok noen år, men i år tror jeg jammen at jeg skal prøve meg på denne oppskriften. :late adopter: :jupp:


#47

Taien sa for siden:

Dette blir laget til helgen!


#48

Ruslebiffen sa for siden:

:knegg:


#49

Pappalille sa for siden:

Ååååh, havreflarn! :sikle:


#50

Karamell sa for siden:

Jeg har laget røren til disse nå, mendet ble jo knekk innen sukkeret smeltet. For liten kasserolle?

De myknet jo litt med egget, og nå er brett nr. 1 i ovnen.


#51

Karamell sa for siden:

Jeg lager dobbel oppskrift og får 30 flarn. :knegg: En enkel skulle gi 35. :sjokk:

jeg har 9 på hvert brett og ser det er nok til 3-4 igjen på brett nr. 4.


#52

Palmen sa for siden:

Ikke lag knekk. De smaker best om du smelter smøret, drar kjelen av plata or rører inn sukkeret. Det skal bli en tykk grøt, ikke smelte sukkeret. Så rører du inn havregryn og lar det avkjøle, kanskje ti min. Når du da har i egg, mel, bakepulver og vaniljesukker får du en forholdsvis tynn røre. Jeg får 65 stk av dobbel oppskrift. 12 på hvert brett.


#53

Palmen sa for siden:

(Lagde knekk i første batch denne uka og da ble det klumpete kjeks, ikke flortynne flarn. Også gode på smak men ikke det samme)


#54

Karamell sa for siden:

Flarnene ble gode, men kanskje ikke helt tynne nei. Den grøten du snakker om, da er det fremdeles sukkerkorn som kan kjennes?


#55

Palmen sa for siden:

Jepp. Sukkeret smelter ikke før de er i stekeovnen.


#56

Karamell sa for siden:

Flott, det sto jo "til sukkeret er smeltet" i oppskriften.


#57

Palmen sa for siden:

Ja. Var derfor jeg ble i stuss også. Men bedre resultat uten smelt.


#58

Adrienne sa for siden:

Haha, Karamell, akkurat det samme jeg gjorde første gang jeg skulle prøve. :knegg: Måtte sutre til Palmen, og med hennes ekspertise ble de perfekt andre gang.


#59

Palmen sa for siden:

«Her er oppskriften. Ikke følg den!!»


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.