Jeg elsker havreflarn (det er omtrent de eneste julekakene jeg synes er virkelig gode), og har prøvd flere oppskrifter. Men De Perfekte Flarnene har jeg ennå ikke funnet; de som er gyldne, sprø, tynne og enkle å lage. Finnes de?
På en slump kom jeg over denne oppskriften, og jeg tror jammen jeg har funnet de perfekte flarnene! Brett nr. tre er nå i ovnen, og etter hva jeg kan smake og se, blir dette kanongode superflarn. :stolt:
Havreflarn går ned på høykant her også. Oppskriften jeg bruker er veldig lik, mer smør og havregryn og mindre sukker.
Og mindre enn en tskje på brettet og good plass. Kun 3 i bredden.
Lagde en runde i helgen, pluss kokosmakroner og gutta sine pepperkaker og alt ble borte.
Akkurat bakt etter Tine oppskrift.
Ble kjempegode. Jeg doblet oppskriften og må nok bake en runde til før jul.
Jeg hadde en liten teskje med deig bare; ni stykker på bakeplata, og de fikk perfekt størrelse.
Må legge igjen spor, for dette er oppskriften jeg nå kommer tilbake til, år etter år. Men de flyter veldig ut over, så når du leser dette i 2019, Palmen: husk at en liten teskje per flarn er tilstrekkelig - eventuelt litt mer havregryn i kakedeigen. h
Ja, nam. Det er som knekk. 😊
Jeg lagde en runde med ulike sorter til 1.søndag i advent på grøtfesten vi alltid har, og julekakene ble spist opp.
Må sette igang etpar kvelder nå. :)
Innimellom må man unne seg noe godt, som for eksempel disse kjeksene.
Supergode og populære karamelliserte kjeks som er sprø utenpå og seige inni. Disse får ikke ligge i fred lenge i kakeboksen!
Til ca 35 kjeks trenger du:
75 g meierismør
140 g sukker
2 dl havregryn
1 egg
1 ss hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
Sett stekeovnen på 175 grader, over/undervarme.
Smelt smøret i en kjele, tilsett sukkeret og rør det sammen. Tilsett havregryn og la blandingen avkjøles litt. Rør inn egget og vend inn en blanding av melet, bakepulveret og vaniljesukkeret. La massen stå å svelle i ca ti minutter før du plasserer små teskjeer av den utover et bakepapir. Pass på å ha et godt mellomrom mellom dem, de siger utover en del.
Sett brettet på miderste rille i stekeovnen og stek i ca 7-8 minutter til de er gyldne.
La de hvile på plata i noen minutter før du løsner de forsiktig og avkjøler på rist.
Oppbevar kakene i en tett kakeboks e.l.
Nytes sammen med en kopp god kaffe, eller alene - vel bekomme! :)
Jeg har brukt denne oppskriften i årevis nå, og har kun justert stekemåten litt: I stedet for å steke ett og ett brett på over-/undervarme, hiver jeg 3-4 brett i ovnen samtidig på varmluft (ja, jeg lager som regel trippel oppskrift :nam:) og med litt høyere temperatur (rundt 200 grader). Steketiden variere litt, så jeg må følge med etter 7-8 minutter og ta dem ut når de er perfekt gyldne. I tillegg til at det går raskere å steke, synes jeg kakene blir enda bedre på denne måten. Rett og slett helt perfekte havreflarn. :stolt:
Kan informere om at selv med dobbel oppskrift er det bare smuler igjen i boksen.
Bruke store havregryn, mulig jeg heller burde hatt lettkokte?
Gikk greit å la røra stå i ett par timer også forresten. Sånn om noen andre skulle finne på å sovne midt i baking en gang.
Det vil jeg tro. Har sett noen amerikanske oppskrifter på havreflarn (oatmeal lace cookies) som bruker xantham gum (1 ts) der de bruker glutenfritt mel, men vet ikke om det er helt nødvendig? Jeg ville prøvd!
Jeg skal også prøve med vanlige og ikke lettkokte havregryn neste gang, for å se om de da blir enda sprøere.
Det har ingenting å si hvilken type havregryn man bruker. Jeg har brukt både lettkokte og store havregryn.
Jeg lager de litt annerledes enn den oppskriften som Palmen har over her. Pisker eggedosis, smelter smør og lar havregrynene svelle ørlite oppi der før de røres inn i eggedosisen. Utrolig deilige.
Lagde 3.runden på lørdag. Må nok lage en runde til. Minst.
Jeg lurer på dette med smelting av sukker i smør. Skal det bare røres ut i smøret og det tar et minutt eller to og så er blandingen fortsatt gul? Eller skal det koke og så blir blandingen brun og karamellisert etter en stund?
Jeg skal steke straks, og dagens ørlille arbeidsuhell førte til en svak karamellisering av smør og sukker gitt. Vurderte det dithen at det muligens går helt fint, kan komme tilbake med rapport helt plutselig. :p
Da prøvde jeg meg på disse! Å hjelp! De holder ALDRI i 5 dager til! Jeg lot blandingen karamelliseres for jeg trodde sukkeret skulle smelte helt (og når det endelig gjorde det, var det blitt karamell gitt) men jeg kan melde at det var himmelsk godt det også! Trippel porsjon skal lages hvis jeg får tid en nattestund!!
Da ville jeg stekt de bittelitt lengre. Hos meg blir de knasesprø etter at de har avkjølt seg på rist, men blir også litt seige i kakeboksen. Som om de får ligge der spesielt lenge.
Tusen takk! Disse lagde jeg for fire år siden, men husket ikke hvor jeg hadde oppskriften fra (altså FP), så de ble aldri laget igjen. I år blir det andre boller :lykkelig:
Ikke lag knekk. De smaker best om du smelter smøret, drar kjelen av plata or rører inn sukkeret. Det skal bli en tykk grøt, ikke smelte sukkeret. Så rører du inn havregryn og lar det avkjøle, kanskje ti min. Når du da har i egg, mel, bakepulver og vaniljesukker får du en forholdsvis tynn røre. Jeg får 65 stk av dobbel oppskrift. 12 på hvert brett.
Haha, Karamell, akkurat det samme jeg gjorde første gang jeg skulle prøve. :knegg: Måtte sutre til Palmen, og med hennes ekspertise ble de perfekt andre gang.