Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Barn blir ikke smartere av morsmelk (Dagbladet) (Zol: en gladnyhet til deg!)


#2

Canisa sa for siden:

Hva lærer vi av denne artikkelen? Jo, at det alltid er maaaaange faktorer som spiller inn i et forskningsresultat.

Jeg liker jo å bli kalt intelligent da. ;)


#3

Mei sa for siden:

JIPPI! Etter en kjapp skumming ser det ut som at denne artikkelen hevder akkurat det jeg har hevdet selv: at det ikke dreier seg om å amme men hvem som ammer.

At undersøkelsen også antyder at det er min intelligens det er noe galt med skal jeg tenke over senere :knegg:

Intelligens er jo heller ikke eneste fordelen med å amme. De andre består ;)

Takk for fin start på dagen. Nå venter svømmehallen.


#4

Beckett sa for siden:

Antyder?

Har ikke lest hele artikkelen


#5

ElinM sa for siden:

Hva da med alle studiene som viser det motsatte?

Hver enkelt velger jo selv hva de vil tro på, men jeg syns det er for dumt å stikke hodet i sanden. At morsmelk gjør ungene bittelitt smartere er uansett ikke et spesielt viktig poeng for å amme, det er bare en ekstra bonus.


#6

him sa for siden:

De er vistnok ikke korrelert for andre faktorer som feks mors inteligens i utgangspunktet, stimulering og andre ting. Sitat fra en annen artikkel om dette: [INDENT]Selv om studien altså klart peker mot at barnets IQ ikke blir høyere av at mor ammer, understreker forskerne at det fortsatt er mange fordeler med dette.
[/INDENT]


#7

ElinM sa for siden:

Dette er ikke en annen artikkel, men den artikkelen det er snakk om i Dagbladet. Hva da med kommentarene fra kompetansesenteret for amming? De hevder at barna som deltok i denne studien ble ammet i kort tid, og at ammedataene faktisk var ganske dårlig. Hvilke konklusjoner er det riktig å trekke, når barna i denne studien kanskje ble ammet i gjennomsnitt i tre måneder, mens andre studier har vist at barn som ammes lenge har en gevinst intelligensmessig?

Og hva med den studien fra Fillipinene for eksempel? I følge kompetansesenteret er det gjort studier hvor samfunslag og mors intelligens er tatt hensyn til.

Mye forskning skal man ta med en klype salt, eller iallefall med et kritisk blikk. For mange er det lett å tro på det som passer best inn i ens egen virkelighetsoppfatning, eller hva som er mest "behagelig" for en selv å tro på. Jeg syns forøvrig at Dagbladet er blitt veldig negativ til amming, men det er jo dessverre blitt en trend i tiden.


#8

allium sa for siden:

Ikke korrelert for, korrigert for. :nono:

Vi skulle absolutt hatt et bedrevitende pirkeikon.


#9

him sa for siden:

Det er et ord, men det er godt mulig jeg bruker det feil. :)
Fra ordboka: korrele're v2 være sammenheng (mellom), stå i forhold (til) forbruket k-r med inntekten


#10

ElinM sa for siden:

Det er vel helst korrigert som er rett i slike sammenhenger.



#12

Kanutte sa for siden:

Interessant artikkel. For øvrig ville jeg brukt korrelasjons-begrepet, for det er det virker som om det stemmer bedre overens med det jeg forstår at him mener. Men jeg ville kanskje skrevet om setningen; "man har visstnok ikke vist noen korrelasjon med andre faktorer". Å korrigere for andre sammenhenger, vil si at man har sjekket ut at A ikke har sammenheng med B, C eller D.

Hm, nå ble jeg usikker... (lenge siden metodekurset...)


#13

allium sa for siden:

Nei, man korrigerer for andre faktorer.

Men graden av amming kan være korrelert med mors intelligens.


#14

him sa for siden:

PS! Du har helt sikkert rett. Jeg la denne (korrigere/korrelere) inne på flisespikkerforumet slik at vi kan diskutere akkurat det der. :)


#15

allium sa for siden:

Ah! Det finnes et flisespikkerforum!

løpe og sjekke


#16

Kanutte sa for siden:

OK. Jeg blingsa litt. :o


#17

Skilpadda sa for siden:

Hvor? Jeg ser den ikke.


#18

him sa for siden:

Sorry! :flau: Jeg trodde jeg hadde postet den, men jeg må ha trykket noe feil!


#19

Mei sa for siden:

Ja den sier det vel ikke eksplisitt?

ElinM: Nei jeg tar det som står i tabloidavisene med en stor pose salt. Men jeg synes at forskning som sier det motsatte av hva som er "sannhet" er interessant.

Grunnen til at jeg roper jippi er at dersom dette stemmer har flaskeforelde en ting mindre å ha dårlig samvittighet for. Det kommer ikke til å få noen til å velge vekk amming. Det kommer ikke til å betvile morsmelkens fordeler. Men det gjør at verken jeg eller ztjerna kan skylde på moren vår når det kommer til IQ.


#20

ElinM sa for siden:

Men ingen har noensinne sagt at morsmelken utgjør noen stor forskjell på iq uansett, selv om Dagbladet prøver å vinkle det dithen.

Jeg ser selvfølgelig poenget ditt, Zol. Selv syns jeg det er flott at morsmelken gir litt økt intelligens. Selv om det fører til at de som ikke ammer får en ting mer å ha dårlig samvittighet for. For det betyr at man i de viktige tilfellene faktisk kan gjøre en liten forskjell for barnet i positiv retning. Jeg syns det er bra at morsmelken har alle de positive egenskapene, selv om det gjør det vanskelig for enkelte. Jeg syns uansett ikke det er noe å gå rundt å ha dårlig samvittighet for, at barnet får lavere iq fordi det ikke ble ammet. Det er da andre og viktigere ting å bruke energien sin på. Jeg syns i det hele tatt at man ikke skal gå rundt å ha dårlig samvittighet for noe man ikke kan gjøre noe med. Lettere sagt enn gjort, jeg vet. Men jeg syns altså det er viktigere at hver enkelt jobber med sine egne følelser enn å prøve å finne påskudd for at morsmelken ikke er så fantastisk allikevel. Vel, jeg skal la det ligge der. Vi har jo forskjellig utgangspunkt for våre meninger, så helt enig blir vi ikke uansett.


#21

Dixie Diner sa for siden:

Jeg skjønner ikke problemet, egentlig.

Amming er best, ingen tvil om det.
Velger man flaske helt frivillig fordi man ikke gidder å amme, så bør man vel ha litt dårlig samvittighet for å sette sitt eget beste foran barnets, men er det så mange som lar være å amme frivillig?

KAN man ikke amme av ymse grunner, er det da noe å ha dårlig samvittighet for??

Jeg begriper ikke tankegangen! Selv kunne jeg ikke amme blandt annet pga prematur unge. Jeg prøvde, men måtte gi tapt. Helt greit, jeg gjorde mitt beste men det gikk ikke.

Har jeg dårlig samvittighet over det? Nei, pleier folk å ha dårlig samvittighet overfor ting de ikke kan noe for? Blir jeg sur og sint når jeg leser artikler om hvor positivt amming er, slik noen tydeligvis blir? Eh nei? Jeg er intelligent nok til å vite at amming er den beste maten en baby kan få, helt uavhengig av om jeg selv ammet eller ikke.


#22

Jr. sa for siden:

Det betyr kanskje at man gjør barnet en tjeneste ved å ikke amme i noen sammenhenger da.

Om for eksempel mor og far har IQ på Mensanivå, så er det jo veldig sannsynlig at deres barn får en tilsvarende eller høyere IQ. Samtidig så har mange pasienter på mentalsykehus i dag veldig høy IQ, de har vært så smarte at de har "bikka over". Etter hva jeg har hørt er det visst spesielt gutter dette skjer med, og at det har en sammenheng med at det er mest gutter i de øverste interlligenssjikt.Da kan man jo beskytte sitt barn fra galskap ved å gi flaske :nikker:

Scorte 125 på en IQ-test her om dagen så da er jeg i det moduset at jeg beskyttet min sønn gjennom å ikke amme han :knegg:


#23

MissS sa for siden:

Min historie er vel ganske klassisk. Storebror ville ikke ta brystet uansett hvordan eller hvor mye jeg prøvde. Etter iherdig innsats, mange tårer og utrolig dårlig samvittighet gav jeg opp etter fire mnd. Jeg visste at amming var best og jeg visste at jeg hadde prøvd det jeg kunne, men allikvel hadde jeg dårlig samvittighet. Kunne jeg fortsatt å pumpe meg så han fikk de edle dråpene? Ja, det var vel nettopp derfor jeg hadde dårlig samvittighet. Jeg kunne selvsagt det, men til hvilken pris? Jeg hadde lite melk og ble hele tiden påminnet om det jeg ikke fikk til til barnet mitt. Det føltes stadig som et nederlag. Matingen ble et pes istedet for en kosestund.

Jeg er også intelligent nok til å vite at amming er den beste maten en baby kan få, uavhengig om jeg ammet eller ei, men jeg fikk like fullt dårlig samvittighet for det.


#24

Observatøren sa for siden:

Lettere tabloid artikkel, og konklusjonen min er vel som andre her, det finnes en forskningsrapport for å underbygge (nesten) enhver holdning.

Men, det Zol og ElinM påpeker, er at både flaskeforeldre og ammende foreldre (kanskje det passer bedre med mødre?) har et behov for å legitimere sitt valg/sin posisjon. Det skjer enklest ved oppslag i mediene, i ukeblader, aviser eller annet. Å normalisere begge alternativer, både at mange får behov for kunnskap om flasking, mens andre får behov for informasjon om fortsatt amming etter 2 år, gjør at det "sære" ved langtidsamming og flasking forsvinner - om en stund.

Jeg ønsker meg ikke tilbake til en tid der flest barn blir flasket, men jeg ønsker at presset om fullamming til 6 mnd blir differensiert. Det å oppfostre et barn er krevende, forpliktende og anstrengende, og man trenger tillit til seg selv som mor/far, og støtte fra omgivelsene for å gjøre det best mulig. Det gjelder uavhengig av hva slags mat barnet gis det første året.


#25

Mei sa for siden:

:nikker: Og det samme sier de aller fleste flaskeforeldre jeg har møtt. Den dårlige samvittigheten er der fordi man tross alt vet at man ikke gir barnet sitt det beste. Og kanskje kanskje kanskje kunne burde skulle man prøvd bare litt til.

Jeg er i tillegg utrolig bitter fordi jeg ikke fikk informasjon om det å kombinere flaske og pupp da jeg spurte om det på barsel ("hva om jeg ikke får til ammingen, hva gjør jeg da" - det kunne de ikke svare meg på). Jeg er bitter fordi jeg nå vet at barn ikke skal ligge flatt og drikke flaske. Jeg er bitter fordi noen der ute sitter på informasjon som er viktig for meg og mitt barn og den informasjonen vil jeg ha. Men det er en annen diskusjon (som vel ingen andre enn sosial og helsedirektoratet og WHO er uenig i).


#26

Myrsnipa sa for siden:

Ja, og det er tåpelig av Iset å insinuere noe annet.
Det gjør meg ingenting at vi får informasjon om hvor flott amming er, men det er den komplett manglende forståelsen for følelsen av nederlag som er så frustrerende å møte.


#27

Dixie Diner sa for siden:

Jeg insinuerer ikke noe, jeg er bare oppgitt over at folk er så lett påvirkelige. Jeg sier jo at jeg selv slet voldsomt med ammingen, og klart det var et vanvittig nederlag da jeg måtte gi tapt og gå over på fulltidsflaske. Men dårlig samvittighet hadde jeg jo ikke, for jeg gjorde jo mitt beste, og det gjør vel de fleste? Ingen artikler får meg til grine over tapt amming når jeg jo vet at dette var utenfor min kontroll.


#28

Mei sa for siden:

All forskning bør man ta med en klype salt. Og sjekke og dobbeltsjekke. Og likevel vil det nok mange ganger være faktorer som ikke kommer frem, som fremheves for mye eller som utelates.

Jeg synes ikke Dagbladets artikkel var negativ mot amming. Også morsmelk må tåle å bli sett på med kritisk blikk. Om ikke annet for å gang på gang få bevist at den er unik. Når man kjører en sak så sterkt som amming har blitt kjørt i Norge må man regne med å møte motstand. I Danmark har ammeforkjemperne møtt noe større (mildt sagt) motstand i forhold til i Norge. Der kjemper man for å få vekk ammeinformasjon på barsel. Man sår tvil om morsmelkens fordeler, fremhever miljøgifter som en grunn til å velge MME etc. Slik er det ikke i Norge. Heldigvis!

Er det en trend i tiden å være mot amming - eller er det en trend i tiden å ønske mer informasjon om flaske og MME? Ser du forskjellen?

Desverre er det noen som ser på det å være opptatt av informasjon om flaske og å være for amming som to motsetninger. Desverre er det dem som påstår at jeg er mot amming. Desverre er det dem som tror at det å frigi mer informasjon om flaske kommer til å føre til at færre ammer. Desverre er det dem som ikke skjønner at flaskeforeldre har noe å kjempe for.

Og til sist: Jeg blir ikke sur når jeg leser hvor positivt amming er og hvor bra morsmelk er. Jeg har aldri kalt noen ammepoliti. I et intervju slo media opp med "ammefanatisme" i overskriften. De som leste resten av artikkelen så at jeg overhodet ikke brukte dette ordet.


#29

Jr. sa for siden:

Personlig tok jeg det med ammestopp ganske lett, men så hadde jeg ikke vært på NM før jeg tok den avgjørelsen heller da :knegg: Har ingen dårlig samvittighet heller, selv om jeg sikkert kunne jobbet mer for saken. Sånn var livet bare. Beskyldningene fra gubben derimot, kunne jeg vært foruten, skulle nesten trodd han hadde vært på NM.


#30

ElinM sa for siden:

Jeg kjenner deg såpass godt at jeg vet du slett ikke er mot amming. Jeg syns du skal ha kreditt dine meninger! Jeg tror allikevel at flaskeposten er med på å gjøre at færre ammer, fordi det føles mer akseptabelt å gi flaske. Det bør iallefall være rom for å diskutere denne mulige konsekvensen. Det er i og for seg greit nok, og jeg mener at de som må gi opp ammingen skal føle aksept for å gi flaske. Men jeg tror altså at jo lettere det er å gi opp, jo vanskeligere er det å lykkes med ammingen. I tidligere tider ammet nesten alle, langt flere enn nå. Og årsaken er enkel, den gang hadde man ikke noe valg. Og det førte til at de fleste fikk til å amme. Dessuten hadde man ikke alle de nymotens hjelpemidlene den gang, som flasker, smokk, pumpe osv, som er til for å hjelpe mødrene, men som dessverre i mange tilfeller også er med på å gi ammeproblemer. Det er klart at ammingen for enkelte den gang kostet fryktelig mye. Langt mer enn hva vi både vil og bør gi. Jeg syns for å være helt ærlig at dette er et lite dilemma. Jeg tror flaskeposten vil føre til at flere begynner med flaske og gir opp ammingen, men samtidig er det viktig at de som må gi flaske får den hjelp og informasjon de trenger. Løsningen på dette er at de som skal yte ammehjelp blir enda dyktigere. Målet er vel at flest mulig skal amme, iallefall de som ønsker det, og samtidig at de skal ha en god ammeopplevelse. Og så skal de som allikevel ikke får det til, få den hjelp de trenger samtidig som de får en god opplevelse med å gi flaske.

Jeg tror det er en trend i tiden å være "mot" amming, samtidig som det er en trend i tiden å ønske mer informasjon om flaske og mme. Dette er to forskjellige trender slik jeg ser det. De påvirker kanskje hverandre, men er likefullt to forskjellige. Ser du hva jeg mener? Man kan fint ønske mer info om flaske, og samtidig være positiv til amming, men allikvel er det mange som er så negative til amming. (Vær så snill å forstå hva jeg i denne sammenhengen mener med å være for/mot og positiv/negativ til amming.) På NM har jeg sett mange tråder hvor mme blir foreslått som første og eneste løsning, selv i tilefeller der mor knapt har rukket å komme hjem fra sykehuset med babyen. Jeg syns jeg har sett mer av dette i senere tid. Det er så lettvint og greit å gi slike anbefalninger, og man tror kanskje at man hjelper vedkommende, men man engasjerer seg egentlig ikke så veldig mye i vedkommendes problemer når det er det eneste man svarer. Det blir ofte litt misforstått hjelpsomhet, føler jeg. (Selvfølgelig skal man støtte en mor som må gi opp ammingen, men mor er ikke kommet dithen i de situasjonene jeg snakker om her.)

Og Dagbladet virker også negativ, når de slår stort opp at barn ikke blir smartere av morsmelk. Greit nok at de er tabloide, men da har de tatt et standpunkt, og jeg får litt følelsen av at journalisten tenker med skadefro at "nå skal jeg ta dem" (om Nylander og co). Og hva er vitsen med å trekke inn Trogrim Eggens utblåsning og historier til frustrerte mødre i denne sammenhengen? Det er egentlig irrelevant for om morsmelk påvirker intelligensen eller ikke, men er med på å dreie leseren i en bestemt retning. Jeg oppfatter det iallefall slik.


#31

Sitron sa for siden:

Jeg gir fanden i hvor smarte de blir. MM er nå best uansett.


#32

MissS sa for siden:

:tullerdu: Jeg blir helt sjokkert! Dette er en liten "motvekt" (i mangel på annet ord) til amming, og dermed er det med på å gjøre at færre ammer? Det er en ganske sterk påstand å komme med. Hadde Flaskeposten eksistert da jeg slet med ammeproblematikken hadde jeg vært sjeleglad for å ha noen å finne støtte i! Det er vel ingen i Flaskeposten som oppfordrer til å gi flaske i stedet for å amme. Det er jo heller alternativet når ammingen ikke går for de aller, aller fleste.

Det er uttalelser som dette som gjør meg provosert! Jeg klarte heldigvis å amme andremann uten problemer, men det tok jeg ikke for gitt. Hvor mange har ikke fått spørsmålet "hvordan går det med ammingen?" etter fødselen. Da er det sårt å ikke kunne amme, og måtte komme med forklaringer og det som føles som unnskyldninger for hvorfor du ikke gjør det. I det norske samfunnet per i dag blir du uglesett på om du ikke ammer. Det første leveåret til storebror flyttet vi fire ganger og jeg var innom fem helsestasjoner. Ikke en helsestasjon hadde en microbølgeovn eller en flaskevarmer til å varme opp MME i. Det sier sitt om holdningene. Ikke i forhold til amming, men i forhold til flaske og MME. Svært skuffende i 2006!


#33

Sitron sa for siden:

Ja, jeg må si meg enig i at den uttalelsen er sjokkerende. Man får ingen info om flaskegivning verken her eller der. Ammepolitiet gir ikke rom for slik informasjon. Med tanke på at det som kommer ut av puppen er rent og pent og at det som blir puttet på en flaske er utsatt for bakterier og sånt, så burde det kanskje være på sin plass med et kurs i flasking på lik linje som man kan få hjelp til å amme.

Jeg vil dele et postkort med dere som er sendt inn til Post Secrets. Det er fra USA og der er det motsatt fra her, flaskegivning blir av mange promotert som det rette og mange har problemer med å amme, både i forhold til familie og venner, men også i forhold til arbeid og ellers i det offentlige rom.

Jeg har av diverse grunner vært nødt til å gi flaske til tider til noen av mine barn. Jeg har følt det som henne når jeg har vært på ammerom, kafeér osv. Bare motsatt. Følt meg liten fordi jeg har gitt flaske og rett og slett vært irritert pga dette vanvittig teite mindreverdighetskomplekset som MANGE flaskegivere har. Så kom igjen; bøll med meg fordi jeg har gir flaske, så skal jeg faen med bite hue av deg! :deler:


#34

Elin sa for siden:

Aaarrrghhh... enda en ammetråd som går inn i rekken av at konkludere med at joda ammebarn er smartere. Det er faktisk en av de tingene jeg IKKE tror på når det gjelder amming. For at JEG skal tro på en slik teori (eller forskningsfakta) så bør de værsågod å legge fram HVEM som er testet, HVA testpersonene jobber med, HVOR de bor og om de har brukt amming alene eller sammen med MME, hva de spiser osv.

Er så dritlei av å liksom få sånn halvveis slengt i trynet at jeg har grunn til å tro at min unge ikke blir smartere enn andre for jeg ammet bare i 6 uker.... NOT! Jeg vet jo allerede at hun er for seg for alderen og ja, faktisk, smartere enn de fleste andre babyer jeg kjenner som er like gamle som henne. Hun er friskere enn gjennomsnittet vil jeg tro (ettersom hun ennå ikke har vært syk) og i det hele tatt.

Dersom denne teorien om at ammebarn er smartere, så ville Norge ha verdens smarteste mennesker og verdens mest skoleflinke barn ettersom vi er det landet i verden som ammer mest og lengst. Dessverre er ikke DET fakta.

Realiteten er nok litt mer kompleks enn som så og bare komme med at ammebarn er smartere blir litt tynt for meg altså.... Det hjelper f.eks. ikke at man har ammet i årevis dersom ungen deretter blir foret opp på cola og potetgull...


#35

Observatøren sa for siden:

ElinM, jeg respekterer deg for dine kunnskaper og din evne til å formidle dine holdninger. Dette er ikke en persondebatt.

Men - hvorfor skal man alltid ta utgangspunkt i den gruppen som kommer til å gi flaske uansett? Flaskeposten er til for alle som flaskemater, være seg en flaske med MM gang i uken fordi mor skal trene, eller fullflasking med MME. Det står ingen anbefaling av flasking fremfor amming, det er ingen sjekkliste der du kan finne ut hva som passer best for deg, slik vi har sett eksempler på fra USA. Det er ingen som tilrettelegger valget om å kun flaske - det mener jeg er noe foreldre tar på egenhånd. Det er likevel viktig at de har kunnskaper i forkant. Jeg er sikker på en ting, og det er at flaskeposten fronter amming i langt større grad enn lignende sider i utlandet. Ingen av bakkvinnene er negative til amming, kun til begrepet fullamming. Selv Gro Nylander har uttalt at litt amming er bedre enn ingen amming mtp antistoffer. Det er derfor viktig for oss at denne informasjonen kommer ut til de som har behov for den - mødrene (foreldrene) som ikke klarer å fullamme.

Når du trekker parallellen til tidligere tider, er jeg nysgjerrig på hvilket tidsperspektiv du har. 50 år? 100 år?

Jeg vil gjerne vise til Spedkost-undersøkelsen til Sosial- og Helsedirektoratet, som ble gjennomført i 1998/99. Den viser at ved 3 mnds alder, ble 70% fortsatt fullammet. Hva med de resterende 30%? Har ikke de rett på nødvendig informasjon for å kunne ernære barnet sitt best mulig? Jeg har ingen oppdaterte tall for hånden, men Nasjonalt kompetansesenter for amming har uttalt at 1-2% av alle kvinner ikke kan amme. Det er nok barn til at manglende informasjon er et problem.

Jeg har også lest disse diskusjonene, og jeg ser det som et tegn på at den ammeinformasjonen som nå gjennomføres på helsestasjonen, slår feil ut. Jeg kan jo fortelle om mitt eget utgangspunkt?

På helsestasjonen ble jeg vist en film om amming, som jeg mener ikke gav noe realistisk bilde av hva amming egentlig er. Den viste rosenrøde bilder av et diende barn og en nysminket, vakker mor. Den viste svært billedlig hvor synd det var på barn som fikk flaske, ved å vise et gråtende barn ... Etter å ha sett den filmen, visste jeg ikke spesielt mye om økedøgn, melkespreng, såre brystvorter, ammete, ammeinnlegg, nattamming, hormoner, sugetak, pumping, sultne spedbarn, Purelansalve osv. Man kan selvfølgelig spørre hvor mottakelige man er, men jeg tror amming må frontes på en annen måte - vi VET at det er det beste for barnet.

Jeg tror det er nettopp den manglende informasjonen om flasking som gjør at mange oppfatter informasjon om amming som propaganda eller press. Man trenger litt press for å gjennomføre noe som er vanskelig, men man trenger støtte også. Ammehjelpen har gjort en kjempejobb, og jeg er selv svært takknemlig for den hjelpen jeg har fått.

Problemet i amme/flaske-debatten, er at de som har fått ansvaret for å informere og bistå ved problemer, ikke er sitt ansvar bevisst. Dessverre er for mange helsesøstre uvitende om problematikken, og gjemmer hodet i sanden når de møter informasjonshungrige foreldre.


#36

Mei sa for siden:

Et dilemma - ja kanskje. Vi har diskutert før, og du vet at jeg er enig i påstandene dine om NM hvor MME ofte dras frem som første alternativ dersom noen spør om ammeråd.

Men for meg er løsningen din ikke god nok. Dyktige ammehjelpere kan ikke - og vil ofte ikke - hjelpe flaskeforeldre. Til og med foreldre som gir morsmelk på flaske føler seg stigmatisert. At ammehjelperne blir dyktigere hjelper ikke på informasjonen om flaske og MME. Det er ikke bare det emosjonelle jeg snakker om - det er den praktiske informasjonen om hygiene, tilberedning og mating. Informasjon som - og det er ikke en overdrivelse en gang - er livsviktig at man får.

Det som trengs er mer informasjon direkte knyttet til flaske og MME. Gitt på en slik måte at fordelene med morsmelk kommer klart frem. På den måten får folk infomasjon og kan gjøre et valg basert på det. Vi kan ikke presse folk til å amme ved å nekte dem informasjon om alternativet.


#37

him sa for siden:

Jeg er ganske sikker på at det er dette som er normen for de fleste. Følelser lar seg ikke styre av fornuften. Man blir lei seg helt uavhengig av om man har en "reell" grunn til det eller ikke. :)

Ellers må jeg bare si at Saint har noen nydelige innlegg. :)


#38

Toffskij sa for siden:

ElinM og zol, dere burde ikke krangle. Jeg synes Flaskeposten er et flott tiltak, og at zol har en beundringsverdig holdning til flaskemating, helt uten den bitterheten som preger mange som ikke har fått til ammingen. Elin (ikke-M), ditt innlegg oser derimot av nettopp den bitterheten. (Selv om jeg husker ammehistorien din godt, jeg vet at du slet veldig, og dessuten i motbør – jeg skjønner hvorfor du føler som du gjør.)


#39

ElinM sa for siden:

Det er jo akkurat det jeg sier i innlegget mitt også! At de som må gi flaske må få akspet for det og den informasjon de trenger! Jeg forstår virkelig ikke at du ikke klarer å lese det ut fra det jeg skrev. Det står der i klartekst.

Jeg er helt enig med deg om den filmen. Og du skal vite at den er omdiskutert i fagmiljøet også. Så skal du huske på at filmen ble lagd i andre tider, da det fortsatt var viktig å informerer om hvorfor man skulle amme, for å få opp antallet som ammet. Nå er tiden overmoden til å skifte fokus fra hvorfor amme til hvordan amme. Jeg kunne ikke vært mer enig.

Og derfor sier jeg også at de som skal yte ammehjelp, dvs alt fra helsepersonell til legfolk, må bli enda flinkere til å yte hjelp. Og når jeg sier ammehjelp, så mener jeg altså alle sider ved saken, alt fra forebyggende til støtte hvis ammingen ikke fungerer.


#40

him sa for siden:

ElinM: Virkelig nydelig innlegg! (Får ikke lov å prikke deg)

Den ammefilmen, den er jo bare ... :lol: Vel, det jeg husker best var at de var mer ivrig å vise oss filmen enn akkurat å hjelpe oss. :knegg:


#41

Observatøren sa for siden:

Vi er egentlig ganske enige, ElinM. At jeg trakk frem Spedkost, er mer eller mindre fordi jeg ønsker å poengtere at det er viktig med informasjon, ikke fordi det skulle brukes som et argument.

him:
Godt at det ikke bare er jeg som reagerte på den filmen.


#42

ElinM sa for siden:

Jeg syns løsningen min er bra jeg, og du misforstår når jeg sier de som skal yte ammehjelp. Da mener jeg ikke ammehjelpen, jeg mener helsepersonell. Ammehjelpen har ikke lov til å gi råd om flaskemating, fordi det er ikke "jobben" vår. Dessuten har vi ingen kunnskap om det, utover det de enkelte ammehjelperne eventuelt måtte ha fordi de ga flaske selv. At foreldre som gir mormelk på flaske føler seg stigmatisert, er bare enda mer trist syns jeg, og beror kun på misforståelser. De som gir morsmelk på flaske yter jo på mange måter mer enn de som ammer, og har ingen grunn til å føle seg stigmatistert. Heller tvert om.

Jeg har hørt om mange tilfeller der ammeproblemene startet pga dårlige råd og hjelp allerede på barsel. Og jeg har hørt om mange tilfeller der helsesøster gir altfor dårlige råd. Dersom helsepersonell ble flinkere til å fortelle hvordan amme istedet for hvorfor, ville flere få hjelp til å løse problemene sine. Det er faktisk slik at i utgangspunktet har opp mot 98 % prosent av alle potensiale til å fullamme. Når bare 70 % fullammer etter 3 måneder, så betyr det rett og slett at den ammehjelp mange får ikke er god nok. Og jeg mener altså at det må være et mål at flest mulig som ønsker det skal få muligheten til å amme. Jeg innser selvfølgelig at bedre kunnskap/ammehjelp ikke vil løse alle ammeproblemer for alle, sånn vil det bare måtte være og det må vi akseptere.

Dersom kunnskapen hos det samme personellet var god, ville de også vite at ikke alle får til å amme uansett, og da ville de kanskje være litt mer ydmyke i forhold til det, og mer villig til å gi råd og støtte til de som gir opp ammingen.

Mener du at bedre kunnskap hos helsepersonell ikke er en god løsning?

Jeg er helt enig i at ingen skal presse noen til å amme. Amme skal være et frivillig valg, og det mener også fagfolk her til lands. Jeg er selv veldig opptatt av at valg bør baseres på et best mulig grunnlag, dvs på kunnskap. Kunnskap om ammingens fordeler, om problemer som kan oppstå, hvordan man kan unngå problemene, hvordan de kan løses dersom man allikevel skulle få problemer, og hva man bør gjøre dersom man ikke får til ammingen. I dag er ikke kunnskapsformidlingen nødvendigvis god på noen av disse punktene.


#43

Mei sa for siden:

Jeg er selvfølgelig ikke uenig i at helsepersonell skal vite mer om flaskemating og MME. Jeg trodde du mente at ammehjelpere skulle bli flinkere til dette.

For meg er det, og skal det være en forskjell på ammehjelp og helsepersonell. Jeg har møtt flere som ikke vil henvende seg til ammehjelpen for å be om hjelp til amming, fordi de gir flaske i tillegg. Det er heller ikke kjent at ammehjelpere skal kunne gi hjelp til de som vil slutte å amme. Slik situasjonen er i Norge i dag bør hjelpen være svært nøytral. Og helsepersonell må være tydelig på at de ikke gir ammehjelp - de gir hjelp. Hjelp til det foreldrene trenger hjelp til. Amming om de trenger det, flaske om de trenger det og det å kombinere pupp og flaske for de som trenger det. Inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha jobbet med flaskeposten et år er at helsesøstre rundt om i landet er de verste til å pushe amming på foreldre som egentlig ønsker informasjon om alternativene. Og det aner meg også at sykehus og barselavdelinger ikke er langt etter i sin kamp om å oppnå fine fullammingstall.

Når noen går over til å gi flaske er det feil å kalle det de trenger ammehjelp. Da trenger de flaskehjelp. Eller bare hjelp.

Det er også feil at privatpersoner må stå for informasjonen slik det er i dag.


#44

ElinM sa for siden:

Jeg er enig i at det ikke heter ammehjelp lenger når noen går over til flaske og trenger hjelp. Jeg mener at ammehjelpen må komme først, og når det ikke nytter, så må man selvfølgelig gå over til en annen type hjelp.

Det er synd at det er slik at enkelte kvier seg for å ringe til ammehjelpen dersom de også gir flaske eller trenger hjelp til å slutte. Det er ikke meningen at det skal være slik. Ammehjelpen skal hjelpe alle som ønsker hjelp om amming, og det inkluderer alle sider ved ammingen! Vi har også som oppgave å støtte de som ikke får det til, vår jobb er også å lytte, trøste, gi en klapp på skuldra. (Men det er altså ikke vår jobb å gi flaskeråd, da henviser vi vel til helsesøstre, og nå eventuelt flaskeposten for de av som vet om den.) Det er synd hvis mange ikke vet dette! Jeg tror mange har helt feil oppfatninger av Ammehjelpen, og det hjelper ikke akkurat at vi urettmessig blir hengt ut som ammepoliti i enkelte sammenhenger.

Jeg tror at mange kanskje ville fått det bedre med seg selv, dersom de tok en prat med f.eks. ammehjelpen før de ga opp amminga. For å få innsikt i ammeproblemene sine slik at de kanskje lettere aksepterer at ammingen gikk skeis, at det ikke var deres feil f.eks., for å få støtte for valget om å gi opp, osv. Mitt ønske som ammehjelper er iallefall å gi hjelp slik at flest mulig skal få en best mulig ammeopplevelse, men også at de som ser seg nødt til å gi opp gjør det med en følelse av at de har gjort det de kunne slik situasjonen var, og uten dårlig samvittighet. Men så får andre ta seg av opplysningene om mme.

Forresten, det er vel ikke helt riktig å si at ammehjelpen ikke gir noe flaskehjelp. Vi gir jo råd til de som pumper og gir med flaske. Vi gir ikke råd om mme. Når dette er sagt, så innser jeg at flaskeposten sikkert sitter med mer kunnskap om flaskemating enn Ammehjelpen, selv om det er snakk om utpumpet morsmelk.


#45

Sitron sa for siden:

Jeg har ringt ammehjelpen. To ganger. Jeg har lagt på røret uten å bli klokere. Tror kanskje de burde få noen nye iblant. :snill:


#46

Tinka sa for siden:

Så lenge man gjør sitt beste så er det hovedsaken synes jeg enten man ammer i to uker eller i flere år.

Ungene lever godt på flaskefor.


#47

Elin sa for siden:

Dersom man ble nødt til å slutte med ammingen finner man ut at det er ikke så mange som slutter med ammingen frivillig, eller fordi de ikke gidder. Det er i de aller fleste helt fullt forsvarlige og gode grunner til at folk slutter med amming eller velger å ikke amme. I hvert fall i Norge!

Og jeg er intelligent nok til å mene at amming i alle tilfeller ikke nødvendigvis er den beste maten en baby kan få,helt uavhengig av at jeg selv ammet, men sluttet.


#48

Elin sa for siden:

Veldig viktig og riktig!
Eks. Var på kafé med en venninne i Oslo her om dagen. Babyen er 4 måneder og av div. årsaker (bl.a. en operasjon) har hun måttet slutte med amming og gått over på flaske. Helsestasjonens eneste kommentar da hun spurte hvordan flaskematingen foregår var "Det står på pakka, men det lettvinneste er at du koker vann og har oppi melkepulver og lar flaske kjøle seg ned til sånn rundt kroppstemperatur før du gir den":eek:
Så det har hun altså gjort i et par måneder helt inntil jeg fortalte at melken skal da virkelig ikke blandes ut i kokende vann, for da ødelegger man mye av næringsstoffene osv. Det visste hun ikke, og helsestasjonen har altså feilinformert.


#49

Elin sa for siden:

Jeg blir skuffet og sint da jeg leser slikt jeg.... Så det er bedre slik det er i dag, at helsestasjonens manglende kunnskap om MME gjør at flaskemating i Norge blir litt av et risikospill av feiling og synsing?
Takke meg til Flaskeposten sier jeg!! :ja:


#50

Dixie Diner sa for siden:

Selvfølgelig er morsmelk den beste maten en baby kan få! Om amming er det beste for barnet eller ikke, er noe helt annet.


#51

ElinM sa for siden:

:confused: Har jeg påstått det? Kan du være så snill å vise meg hvor jeg har sagt dette. Eller kanskje du heller skal være så snill at du leser det som faktisk står skrevet i mine innlegg, hverken mer eller mindre.

:nemlig:


#52

Elin sa for siden:

Nei, jeg er ikke enig i at morsmelk i alle tilfeller er den beste maten alle babyer kan få. Dette begrunner jeg i at flere mødre lever usunt, og jeg er vel en av de få som faktisk tror og mener at det ikke er helt likegyldig hva moren spiser for deretter å kunne kvalitetsmerke morsmelken.

Men her blir jeg sjelden enig med noen....så la det være min mening.


#53

Elin sa for siden:

Jeg har heller ikke sagt at du påstår det! Hverken mer eller mindre! Les det jeg faktisk skriver!

Men du stiller deg kritisk til sider som Flaskeposten til tross for at så utrolig mange kan vise til historier fra helsestasjoner osv. hvor personell ikke har minste peiling på MME.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.