Vi skal bake lussekatter. Tar jeg bare en vanlig bolleoppskrift og tilsetter safran? :blånn:
Kan det funke med de fantastisk gode bollene fra Det Søte Liv? Jeg syns alltid lussekatter er mer kompakte enn boller, men det er kanskje fordi de jeg har spist er bakt av små, svette barnehender?
Jeg tror definitivt at inntrykket av lussekatter er noe preget av at de har vært barnebakt og stekt litt for lenge. Jeg ville gått for bolledeig med safran.
Du kan det ja. Jeg er heller ikke så fan av den egne lusekattdeigen, den er så kompakt og tørr, så vanlig bolledeig med safran og rullet ut som lusekatter, evt. med rosiner, funker som rakker´n!
Korinter, det skal være korinter :bidrar:! Ellers har jeg ikke noe nyttig å komme med, men vil gjerne henge i tråden siden jeg også (fremdeles) leter etter en god lussekattoppskrift.
50 g gjær
6-7 dl melk
150-200 g smør
170 g sukker
½ ts salt
1 g safran
1 egg
ca 1 kg hvetemel
Melke- og smørmengden reguleres i forhold til hverandre. Jo mer smør, jo mindre melk trenger du.
Kok opp melk og smør, avkjøl til fingervarme. Rør gjæren ut i væsken (tørrgjær has rett i melet). Bland sukker, salt, mel og safran i en bolle. Hell i melkeblandingen og egg. Arbeid deigen smidig og glatt. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse. Kna deigen, del i emner som formes. La etterheve på plate. Pensle med egg og stek ved 250 grader på midterste rille i 5-6 minutter. Avkjøl på rist.
Selv bruker jeg aldri rosiner i hverken lussekatter eller annen bakst. Rosiner i gjærdeig er forferdelig. :p
Jeg bruker en som ligner på Myrias – jeg synes lussekattdeig skal være litt mer luksuriøs enn vanlig bolledeig, mer smør og dessuten egg i deigen:
2,5 dl melk
90 g smør
0,5 g safran (eller litt mer?)
1/2 pk gjær
125 g sukker
en klype salt
en eggeplomme
mel til passe deig, rundt en halv kilo
rosiner til pynt og egg til pensling
Smelt smøret og ha i melka, sørg for at væsken blir kroppstemperert. Rør inn safranen. Løs opp gjæren i litt av væsken. Bland mel, sukker og salt i en bolle. Ha i smørmelksafranblandingen og en eggeplomme. Ha i nok mel og elt til en smidig deig. La heve i en time. Trill ut lussekatter, pynt med rosiner. Etterhev i 20 minutter, pensle med egg og stek i 10–15 minutter på 200 grader.
Smelt smøret og tilsett melka. Løs opp gjæren i væsken hvis du bruker fersk gjær. Hvis du bruker tørrgjær blandes den med det andre tørre som deretter røres inn i væsken. La deigen heve til dobbelt størrelse. Elt godt og lag Lussekatter. La dem etterheve i 15 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stekes ved 225 grader i 12-15 minutter.
Men atte, den der safranen, skal den røres ut i den tørre blandingen eller i den våre blandingen av melk og gjær eller til slutt eller hva? :lussekattnovise:
Du bør kjøpe hel safran, ikke malt, da kan du bli avfeid med gurkemeie. Den skal støtes i morter og så tilsettes i væsken slik at den blander seg godt.
Jeg har nå bakt en dobbel porsjon etter Toffskijs oppskrift og de ble kjempegode. :nam: