Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brødene mine blir plutselig så smulete

#1

Bille sa for siden:

Jeg har laget brød på samme måte i årevis. Plutselig nå smuler de så voldsomt. Jeg skjønner ikke hva som gjør det. Jeg begynte å putte litt mer olje i de for en tid tilbake, det funket bra, ble litt saftigere. Så kan ikke skjønne at det skal være det som gjør det.

Steker 6 brød i slengen på varmluft, i to etasjer.
Kan det være at de hever for lenge? Brødskivene er veldig løse akkurat mot toppen av brødet/skorpen. Noen ideer?


#2

Bille sa for siden:

Hm, kan det være frøene kanskje? Bruker både linfrø og solsikkefrø. Litt på slump, så hvis jeg plutselig i en bakst bruker mer så kan det kanskje bli mer "usammenhengende"?


#3

Snuppa sa for siden:

Elter du deigen lenge nok? Også etter heving?


#4

Bille sa for siden:

Tja, kanskje ikke. :fnise: Jeg elter i Kenwooden før heving. Etter heving er jeg kanskje litt sløv, har egentlig ikke tenkt så mye på det. Men mye elting etter forheving også, altså?


#5

Bille sa for siden:

Du mener elting for hånd da, ikke sant?


#6

Kirsebær sa for siden:

Tre ganger leste jeg overskriften før jeg skjønte at det ikke var brødrene dine du snakket om. :forvirret:


#7

Che sa for siden:

jeg og. Tenkte det var da alvor så detaljfokusert man var på brødrenes vegne...


#8

Bille sa for siden:

Hvis broren min hadde smuldret opp er det mulig jeg hadde tatt problemet mitt annetsteds. :knegg: Sorry, FP, det er kanskje ikke alt som kan fikses her!


#9

Señora sa for siden:

Jeg leste også brødrene mine og lurte fælt på hvordan de var for smulete.

:humre:


#10

Røverdatter sa for siden:

Jeg har samme problem og henger i tråden, men her er det jo bare prat om brødre og ingen løsning på at skorpene faller av brødet og smuldrer opp. :humre:


#11

indie sa for siden:

Smulete brødre. :knegg:

Har du byttet meltype i det siste? Så vidt jeg har skjønt kan det være en litt forskjellig sammensetning av blant annet gluten hos forskjellige melmerker (feks. Møllerens vs Regal hvetemel).

Eller kan det være at ovnen din begynner å bli gammel å virke annerledes enn før? At den steker på en anelse høyere temperatur enn før for eksempel (tidligere kamuflert av at du øket mengden olje noe).


#12

Røverdatter sa for siden:

Bør man i så fall prøve lavere temp?


#13

Sola sa for siden:

Jeg og.


#14

Neket sa for siden:

Ha ha. Jeg leste også brødrene, og skulle foreslå gaffatape. :nemlig: Men det er kanskje litt upraktisk for brød?


#15

Bille sa for siden:

Dere ass. :knegg:

Indie, ikke byttet meltype, egentlig, bruker Møllerens og Regal litt om hverandre. Hm, har ikke tenkt på det. Ovnen er ny, fra mars i år.

Jeg kjenner jeg kanskje har mest tro på den elteteorien. Jeg er litt sløv på å elte etter heving. No-knead brød hadde kanskje løst greia.


#16

Bille sa for siden:

Jeg steker på varmluft på 180 grader i 45-50 minutter. I to etasjer. Kanskje jeg burde prøve vanlig steking og i to omganger. Men som sagt, dette har gått bra før, altså.


#17

kamp sa for siden:

Blir det liksom et "løsrom" på toppen under skorpen?


#18

Bille sa for siden:

Jepp! Ikke veldig store rom, men merkbart større rom og løsere enn "nedover i brødet".

#19

Daisy sa for siden:

Litt mer salt i deigen?

Jeg leste også brødrene :knegg:


#20

Bille sa for siden:

Herlighet, dere trenger briller, hele gjengen. :knegg:

OK, salt. Jeg bruker med vilje ikke så mye salt. Men hvor mye salt er ideelt til en deig på 2 kg?


#21

Daisy sa for siden:

Dobbelt så mye som du bruker nå kanskje? Trippelt?


#22

indie sa for siden:

Høres ikke ut som om det er mel eller ovn som er synderen da.

Jeg tror du har løsningen der, hulrom under toppen kan skyldes for lite elting. Så om du har varierende grad av elting kan du sikkert få varierende resultat på baksten også.


#23

Bille sa for siden:

Aha. Pussig at det plutselig nå går gæærnt, men jeg kjøper den altså. :jupp: Har for så vidt hatt litt smuldrebrød før også, men så har det "gått over", uten at jeg har tenkt noe mer over det. Takk for innspill.

Prøver med lit mer salt også. :jupp:


#24

Nenne sa for siden:

Jeg leser "brødrene mine" hver gang jeg ser denne overskriften og tenker at det jo er et kjempeproblem. :nemlig:


#25

Flubby sa for siden:

Kan også anbefale en ss honning i deigen, det hjelper :jupp: Bestemoren min brukte alltid sirup, men jeg synes honning smaker bedre.


#26

Bille sa for siden:

Honning noteres.


#27

Betty sa for siden:

Jeg er glad for å lese at det ikke bare var meg som leste brødrene. Lurte virkelig på hvilket problem det var.

Brød kan jeg hvertfall ikke hjelpe deg med...


#28

Tjorven sa for siden:

Egentlig burde det lages en poll: hvor mange klarte egentlig å lese rett første gang?

Ikke jeg i hvert fall.


#29

M@M sa for siden:

:humre: Jeg leste også brødre.... bidrar


#30

Siritk sa for siden:

Honning og elting er tingen for meg.

Leste også brødrene. :sparke:


#31

Skilpadda sa for siden:

Jeg leser også "brødrene" hver gang jeg ser tråden, men tenker at herregud, man kan da ikke være så tøysete at man går inn bare for å si det. Men så leste jeg tråden og fant ut at det kan man visst. :knegg:


#32

Tangerine sa for siden:

Jeg leser også brødrene hver gang, og er forundret over at jeg leser feil hver gang. :nemlig:


#33

Røverdatter sa for siden:

Men ingen har vært så tøysete at de har spurt hvilke brød hun sikter til. Høhøhø. :p

Før nå.

:hehehe:


#34

Bille sa for siden:

Nå leste til og med jeg feil da jeg scollet nedover "uleste meldinger"! :what:


#35

Pegasus sa for siden:

Godt å se at det ikke var bare jeg som leste "brødrene".

Ellers er jeg ei tassen husmor, så har ikke noen tips på problemet ditt. Annet enn at fiberhusk kan hjelpe. Men det var jo ikke det du spurte om.


#36

Kirsebær sa for siden:

:rofl:
Men jeg tenkte det. :flau:


#37

Tangerine sa for siden:

Er ikke det vanlig, da? :what:


#38

Harriet Vane sa for siden:

Ikke varmluft på brød. Gå ned til 180 C og hev kortere og kjøligere. Dropp eller kutt ned på havregryn, bak i to omganger med å lage grøt av det grove + gjær og kna inn hvetemelet etterpå.


#39

Harriet Vane sa for siden:

Ja, og salt og honning. 1 ss av hver. Jeg bruker en del frø og helkorn. Slår kokende vann over og la det kjølne. Ha i resten. Kna lenge.


#40

Niobe sa for siden:

Nå ble jeg lettet. Jeg lurte på hva som kunne gjøre brødrene til Bille så surmulete plutselig... :o


#41

Pelle sa for siden:

Jeg har lest den 49, og klarer fremdeles ikke lese noe annet.


#42

Ole Brumm sa for siden:

Jeg og leste brødrene. :knegg:

Har samme problemet, men grunnen min er helt sikkert for mye havregryn, men jeg nekter å kutte ned på det, bør ta i litt fiberhusk, det har jeg jo i skapet...


#43

Madicken sa for siden:

Det var de aller første som slo meg.


#44

Bille sa for siden:

Fiberhusk? :blond: Er det kruskakli, eller hva det nå heter. Er det også et potensielt problem?

Takk for flotte tips, HV, jeg skal prøve alt dette neste gang.


#45

Bille sa for siden:

Da har jeg bakt igjen. Brukte alle tipsene i tråden her. Men.., det ble jo enda verre! Store hulrom oppunder skorpa. Jeg skjønner ingenting jeg. Nå stekte jeg 3 brød sammen, kke varmluft, 200 grader, 45 min. De er helt perfekte inni, men henger jo overhodet ikke sammen. Det eneste jeg tenkte på er om det er for høy temperatur?

Nå gir jeg snart opp og begynner å kjøpe brød i stedet.


#46

Bille sa for siden:

Broren min har det fortsatt fint, forresten.


#47

Palmen sa for siden:

Haha, her kommer jeg inn et døgn for seint for å lure på hvorfor du har smulete brødre, og så ser jeg at alle andre lurer på det samme. :knegg:

Godt å høre at broren din har det bra!


#48

Bille sa for siden:

Han har det bedre enn brødene, i hvert fall. :nemlig:


#49

Malama sa for siden:

Jeg som trodde denne tråden skulle gi meg svaret!

Jeg leste brød, og tenkte brød, og klarer ikke lage brød. De faller fra hverandre. (om de da ikke er for kompakte, men selv da faller gjerne toppen av)

Jeg har lyst til å bake brød til jul, for min mor pleide lage grovbrød med rosiner til jul, og det får man jo ikke kjøpt. Jeg har altså lyst å bake brød. Men når ikke elting, honning (eller sirup), salt og steking hjelper.... hva i all verden da?


#50

LilleT sa for siden:

Nok er brødreleser melder seg. :knegg:


#51

Pegasus sa for siden:

Fiberhusk og kruskakli er ikke det samme.


#52

Inagh sa for siden:

Jeg og! :knegg:


#53

noen sa for siden:

Nå må du snart få de brødrene dine til å skjerpe seg! :gaah:


#54

Chablis sa for siden:

Godt det var flere av oss som leste det.


#55

Schnuppa sa for siden:

Hvordan går det med de smulete brødrene dine?
Nei for hjernen min nekter å lese den setningen på noe som helst annen måte. :gah:


#56

polarjenta sa for siden:

Mens jeg leste brødene med en gang, og også leste brødene i ditt innlegg, og skjønte ikke hva du ikke skjønte. :knegg:


#57

Interference sa for siden:

Jeg klarer heller ikke å lese noe annet enn brødrene. :knegg:

Hm, kanskje hvis du prøver et tips om gangen? Altså gjør som du alltid har gjort men endre på en ting, så finner du nok ut a det til slutt.
Nå kjenner ikke jeg oppskriften du bruker, men det er noen brød som kan eltes for mye, da blir de rare.
Jeg merker at når jeg har bakt samme oppskrift en stund, så er det akkurat som om jeg får tretthetsbrudd ( i mangel av bedre ord) i brødene, altså at jeg må endre/skifte på oppskriften litt for å få bra brød igjen, det er helt snodig.
Du har ikke tilfeldigvis skiftet til noen frø som skal bløtlegges uten at du er klar over det?


#58

Joika sa for siden:

Trodde tråden skulle handle om at brødrene dine hadde begynt å gi veldig billige julegaver eller noe.... :knegg: Bare småsmuler lizm.


#59

Minerva sa for siden:

Jeg leser brødrene hver gang jeg ser tråden, og tenker smekk. :gullfisk:


#60

Nyx sa for siden:

Her skulle jeg komme inn i tråden for å kommentere at jeg gang på gang har sett tråden og lest om smulete brødre, og så ser jeg at jeg er alt for sent ute for å være morsom, for andre har lest just det samme. :sukk:


#61

Milfrid sa for siden:

Ikke bare meg altså.


#62

Pøblis sa for siden:

Jeg har også lest denne utallige ganger som brødrene. Helt til nå, da ble det bøkene, gitt. :himle: jeg må legge meg.

Forøvrig elter jeg alltid brød kjempelenge og hever ganske lenge og mine smule aldri. Jeg har forøvrig heller ingen brødre. :knegg:


#63

Bille sa for siden:

Bøkene, gitt. :knegg: De blir litt stemoderlig behandlet stakkars. Etter at jeg kom på Kindlekjøret så er de stuet sammen i pappesker i boden. :dakars:

Broren min har det fint, han gleder seg veldig til ferie nå, har vært et svare kjør på jobben. :nemlig:

Hvis noen bryr seg om brødene mine, så var jeg nok litt rask med å dømme fredagens baksterunde nord og ned. Jeg delte samtlige 6 brød i to (det er slik de fryses) og alle så veldig fine ut, unntatt det første jeg "åpnet". Så jeg har trua! Jeg tror det er hevingen som er "feil" nå, jeg altså. Hvorfor blir det så store luftrom helt øverst mot skorpen? Denne gangen var jeg flink til å elte , så jeg tror ikke det var det.


#64

Bille sa for siden:

Jeg har begynt å bruke mer linfrø. Nå bløtla jeg både linfrø og solsikkefrø i forrige runde altså. Men elte for mye, altså?? :what: Dette ble vanskelig..

Skjønner hva du mener med tretthetsbrudd, det skjer meg stadig på andre ting. Plutselig kunne jeg ikke lage hvis saus (den ble bare vannete), det har kommet seg nå da, og fiskegratengen min blir rar også.

Greia er at jeg slumper mye. :o Jeg har ingen brødoppskrift, det er en blanding jeg har "finni på sjæl". Den BLE så bra! Og så.. svikter den meg. :leppe:


#65

Avatar sa for siden:

Jeg klarer fortsatt ikke lese riktig, selv om jeg VET hva tråden handler om. :gal:


#66

Señora sa for siden:

Ikke jeg heller. :knegg:


#67

Interference sa for siden:

:knegg: Jeg kjenner til det. Jeg slumper på alt utenom kaker.
Men altså det er få brød som kan eltes for mye, og hvis det er en velprøvd oppskrift er sikkert ikke det problemet. Men jeg baker en del brød som blir helt porøse av elting, det er ikke så kult.


#68

Perhonen sa for siden:

Lesevansker....brødrene... Leser brødrene jeg og, hvorfor gjør vi det?


#69

Bille sa for siden:

Fordi det er et mer brukt ord kanskje? :vetikke: Ikke fordi det er mest logisk i denne sammenhengen, i hvert fall. Skjønt, man kan jo lure. :gruble:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.