Jeg har laget brød på samme måte i årevis. Plutselig nå smuler de så voldsomt. Jeg skjønner ikke hva som gjør det. Jeg begynte å putte litt mer olje i de for en tid tilbake, det funket bra, ble litt saftigere. Så kan ikke skjønne at det skal være det som gjør det.
Steker 6 brød i slengen på varmluft, i to etasjer.
Kan det være at de hever for lenge? Brødskivene er veldig løse akkurat mot toppen av brødet/skorpen. Noen ideer?
Hm, kan det være frøene kanskje? Bruker både linfrø og solsikkefrø. Litt på slump, så hvis jeg plutselig i en bakst bruker mer så kan det kanskje bli mer "usammenhengende"?
Tja, kanskje ikke. :fnise: Jeg elter i Kenwooden før heving. Etter heving er jeg kanskje litt sløv, har egentlig ikke tenkt så mye på det. Men mye elting etter forheving også, altså?
Hvis broren min hadde smuldret opp er det mulig jeg hadde tatt problemet mitt annetsteds. :knegg: Sorry, FP, det er kanskje ikke alt som kan fikses her!
Jeg har samme problem og henger i tråden, men her er det jo bare prat om brødre og ingen løsning på at skorpene faller av brødet og smuldrer opp. :humre:
Har du byttet meltype i det siste? Så vidt jeg har skjønt kan det være en litt forskjellig sammensetning av blant annet gluten hos forskjellige melmerker (feks. Møllerens vs Regal hvetemel).
Eller kan det være at ovnen din begynner å bli gammel å virke annerledes enn før? At den steker på en anelse høyere temperatur enn før for eksempel (tidligere kamuflert av at du øket mengden olje noe).
Jeg steker på varmluft på 180 grader i 45-50 minutter. I to etasjer. Kanskje jeg burde prøve vanlig steking og i to omganger. Men som sagt, dette har gått bra før, altså.
Høres ikke ut som om det er mel eller ovn som er synderen da.
Jeg tror du har løsningen der, hulrom under toppen kan skyldes for lite elting. Så om du har varierende grad av elting kan du sikkert få varierende resultat på baksten også.
Aha. Pussig at det plutselig nå går gæærnt, men jeg kjøper den altså. :jupp: Har for så vidt hatt litt smuldrebrød før også, men så har det "gått over", uten at jeg har tenkt noe mer over det. Takk for innspill.
Jeg leser også "brødrene" hver gang jeg ser tråden, men tenker at herregud, man kan da ikke være så tøysete at man går inn bare for å si det. Men så leste jeg tråden og fant ut at det kan man visst. :knegg:
Ikke varmluft på brød. Gå ned til 180 C og hev kortere og kjøligere. Dropp eller kutt ned på havregryn, bak i to omganger med å lage grøt av det grove + gjær og kna inn hvetemelet etterpå.
Har samme problemet, men grunnen min er helt sikkert for mye havregryn, men jeg nekter å kutte ned på det, bør ta i litt fiberhusk, det har jeg jo i skapet...
Da har jeg bakt igjen. Brukte alle tipsene i tråden her. Men.., det ble jo enda verre! Store hulrom oppunder skorpa. Jeg skjønner ingenting jeg. Nå stekte jeg 3 brød sammen, kke varmluft, 200 grader, 45 min. De er helt perfekte inni, men henger jo overhodet ikke sammen. Det eneste jeg tenkte på er om det er for høy temperatur?
Nå gir jeg snart opp og begynner å kjøpe brød i stedet.
Jeg leste brød, og tenkte brød, og klarer ikke lage brød. De faller fra hverandre. (om de da ikke er for kompakte, men selv da faller gjerne toppen av)
Jeg har lyst til å bake brød til jul, for min mor pleide lage grovbrød med rosiner til jul, og det får man jo ikke kjøpt. Jeg har altså lyst å bake brød. Men når ikke elting, honning (eller sirup), salt og steking hjelper.... hva i all verden da?
Jeg klarer heller ikke å lese noe annet enn brødrene. :knegg:
Hm, kanskje hvis du prøver et tips om gangen? Altså gjør som du alltid har gjort men endre på en ting, så finner du nok ut a det til slutt.
Nå kjenner ikke jeg oppskriften du bruker, men det er noen brød som kan eltes for mye, da blir de rare.
Jeg merker at når jeg har bakt samme oppskrift en stund, så er det akkurat som om jeg får tretthetsbrudd ( i mangel av bedre ord) i brødene, altså at jeg må endre/skifte på oppskriften litt for å få bra brød igjen, det er helt snodig.
Du har ikke tilfeldigvis skiftet til noen frø som skal bløtlegges uten at du er klar over det?
Her skulle jeg komme inn i tråden for å kommentere at jeg gang på gang har sett tråden og lest om smulete brødre, og så ser jeg at jeg er alt for sent ute for å være morsom, for andre har lest just det samme. :sukk:
Bøkene, gitt. :knegg: De blir litt stemoderlig behandlet stakkars. Etter at jeg kom på Kindlekjøret så er de stuet sammen i pappesker i boden. :dakars:
Broren min har det fint, han gleder seg veldig til ferie nå, har vært et svare kjør på jobben. :nemlig:
Hvis noen bryr seg om brødene mine, så var jeg nok litt rask med å dømme fredagens baksterunde nord og ned. Jeg delte samtlige 6 brød i to (det er slik de fryses) og alle så veldig fine ut, unntatt det første jeg "åpnet". Så jeg har trua! Jeg tror det er hevingen som er "feil" nå, jeg altså. Hvorfor blir det så store luftrom helt øverst mot skorpen? Denne gangen var jeg flink til å elte , så jeg tror ikke det var det.
Jeg har begynt å bruke mer linfrø. Nå bløtla jeg både linfrø og solsikkefrø i forrige runde altså. Men elte for mye, altså?? :what: Dette ble vanskelig..
Skjønner hva du mener med tretthetsbrudd, det skjer meg stadig på andre ting. Plutselig kunne jeg ikke lage hvis saus (den ble bare vannete), det har kommet seg nå da, og fiskegratengen min blir rar også.
Greia er at jeg slumper mye. :o Jeg har ingen brødoppskrift, det er en blanding jeg har "finni på sjæl". Den BLE så bra! Og så.. svikter den meg. :leppe:
:knegg: Jeg kjenner til det. Jeg slumper på alt utenom kaker.
Men altså det er få brød som kan eltes for mye, og hvis det er en velprøvd oppskrift er sikkert ikke det problemet. Men jeg baker en del brød som blir helt porøse av elting, det er ikke så kult.