Det viser seg at jeg er novise når det gjelder å lage glutenfri mat når det ikke er snakk om barnebursdag. Jeg får venninner på besøk på torsdag, og tenker å lage noen asiatiske retter. Dvs sashimi med ponzusaus, papayasalat og edamame. Ingridienser blir dermed:
Jeg er usikker på fiskesaus. Glutenfri soyasaus fås kjøpt mange steder nå. Ellers er alle rene ingredienser av kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker glutenfritt, men pass på å bruke en ren, brødsmulefri fjøl når du skjærer dem opp. For en super vertinne du er!
Nei, det er IKKE gluten i soya, men det brukes hvete i tradisjonell soyasaus, for gjæringsprosessen. Tamari-soyasaus lages uten. Kikkoman har en variant med grønn etikett som vi kjøper på vår lokale Rema, ellers finner man den på større butikker eller på helsekost.
Takk, Kanina! Tro om ponzusausen vil smake annerledes med glutenfri soyasaus? Fiskesausen får jeg google litt.
Men dere, er det grader av cøliaki? Det er ikke lenge siden min venninne ble utredet og fikk diagnosen. Før det spiste hun alt. Så hun ville neppe tatt skade av smulerester fra brødfjelen. Eller? (Ikke at jeg pleier skjærer opp grønnsaker på brødfjelen, altså. Så det vil ikke bli noe problem. Jeg bare lurer.)
Jo, har du diagnosen cøliaki betyr det at du får skader av all gluten. Det fikk hun før også, det var derfor hun ble dårlig. Spiser hun gluten får hun synlige skader innvendig i tarmen, tarmtottene ødelegges, noe som igjen kan føre til magevondt, krampe, diare, dårlig opptak av næringsstoffer, oppblåst mage, slapphet osv. Selv ørlitt gluten kan føre til det, og det kan ta mange uker før det er bra igjen.
Spiser hun det ikke, er det helt fint inni der :nemlig:
Og m^2 har rett. Det er IKKE grader av cøliaki. Utrolig mange tror det. Det er grader av reaksjonene man får, men ødeleggelsene av tarmen er den samme. Du må være nøye, pass på alt av smuler og sånt. Selv små spor av gluten skader.
Lykke til!
Jeg tror ikke (men vet ikke) at det er gluten i fiskesaus. Det er gluten i alle de vanlige soyasausene, såvidt jeg vet, men det finnes som sagt uten. Det er ikke gluten i soya. Derfor tviler jeg sterkt på at det vil påvirke smaken.
Flott, Xian! Hvis det ikke står noe om hvete, bygg, malt, soyasaus, hveteprotein eller annet på flaska, så bør det jo være trygt?
Jeg synes Kikkomans glutenfrie soyasaus smaker helt som vanlig soyasaus, så ponzusausen blir nok like god.
Jeg har også cøliaki, og reagerer ikke med akutte smerter etter å ha fått i meg gluten, men et par brødsmuler om dagen er nok til å gjøre meg varig svekket, så jeg foretrekker å holde meg helt unna. Jeg er veldig nøye når jeg selv kan styre det, men regner ikke med at venner klarer å holde et like høyt nivå, så jeg bruker "kvoten" min på vennemiddager og restaurantbesøk. Folk med cøliaki kan også ha litt forskjellig grad av toleranse, noen er så sensitive at de knapt kan gå ut og spise, mens for de fleste går det bra å stole på kjøkkenet.
Glutenfri soyasaus smakar heilt som vanleg soyasaus.
Forresten er soyasaus "friskmeldt" nå - og er tatt ut av lista som vare med grenseverdiar over det som er anbefalt cøliakerar. Grunnen er at ein etter omfattande testar ikkje har greidd å finne nok gluten i soyasaus til at den kjem over grensa. MEN dette skal du ikkje eksperimentere med i besøket ditt. Veninna di har høgst sannsynleg brukt glutenfri soyasaus heile tida. Dessutan kan ho vere ein av dei som reagerer sterkt på verdiar som er under anbefalt grense også. Til ein cøliaker brukar ein glutenfri soyasaus, så får det vere opp til den enkelte kva dei sjølv vil eksperimentere med.
Fiskesaus trur eg er ok, men du må lese på flaska, som fleire skriv over her :)
Og nei, der finst ikkje grader av cøliaki, men enkelte har sterkare plager enn andre. Og ofte er det sånn at jo lenger du lever utan gluten, jo større blir reaksjonen når du får gluten i deg.