Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[2013] 21.desember - på sangens vinger/By- og bygdekoret

#1

Pøblis sa for siden:

Det er bare fire dager igjen til julaften. I Lilleby – byen som de lærde og de aller fleste andre innbyggerne strides om hvorvidt er en bygd eller en by – er det straks klart for den årlige julekonserten av by- og bygdekoret.

By- og bygdekoret er en viktig sosial arena i Lilleby. Folk treffes der for å synge sammen. Men sang og musikk er som mange vet, en brobygger av dimensjoner, og i løpet av de femti årene by- og bygdekoret har eksistert, har det blitt inngått mang en allianse mellom sangerne der. Slike allianser har resultert i alt fra snekkerfirmaet Smedby & Rakkestad,

som oppsto som et resultat av at tenoren Åge Smeby(til venstre på bildet) og bassen Gunnar Rakkestad (til høyre) bygget sangertribuner sammen på en dugnadskveld i oktober 1998, til de tre skjønnsyngende altene (fra venstre mot høyre) Gudrun, Gjertrud og Gyda Blomqvist,

som er døtrene til Anna Åsen Blomqvist (sopran) og Gjermund Blomqvist(bass). Anna og Gjermund har hengt sammen som erteris helt siden de stakk av fra de andre sangerne for å gå måneskinnstur under sangseminaret i Skagen sommeren 1970. By- og bydgekoret sang selvsagt i vielsen deres i mars 1971. Og i alle barnedåpene.

Anna og Gjermund julen 2013

#2

Pøblis sa for siden:

Herrene i koret har bart og skjegg alle som en. Som man ser av bildet her, så er det flere av gutta som har Olav Stedje som sitt store forbilde. Andre er kjører mer stilen til julenissen. Enten så er det veldig in med ansiktshår for menn i Lilleby, eller så er det rett og slett slik at kalenderlukeskaperne trengte litt ansiktshår på gutta for å klare å skille dem fra jentene. Og her er de, alle sammen. De skal synge versene på O Helga Natt uten innblanding fra damene og gleder seg veldig til det.

Selv om alle gleder seg veldig til konserten, er det bekymring i Lilleby i år. Første desember kidnappet by- og bygdedyret kreti og pleti av innbyggerne i Lillebyen, så den er nesten folketom. Hvordan skal det bli ordentlig jul når by- og bygdedyret gjør alt hun kan for å ødelegge? :leppe: Koret er fast bestemt på at de SKAL synge selv om nesten hele publikum er tatt til fange av by- og bygdedyret. Men stemningen er litt trykket i år.


#3

Pøblis sa for siden:

Juleforberedelsene til koret har for tredje år på rad vært ledet av den eminente og sprengbegavede dirigenten Olga Bredoverrova.

Hun vokste opp i Arkhangelsk og er russisk og kunstnerisk helt til fingerspissene. Hun er utdannet ved skjønnsangakademiet i Moskva. Med seg østfra har hun den røde kåpen med knapper av bergkrystall om hun alltid har på seg når hun dirigerer julekonserten. Helt til i fjor pleide hun også å ha sin flotte (men kanskje ørlite grann prangende) revepelshatt på. Etter strengt påtrykk fra dyrevernsbevisste koristene har hun i år byttet den ut med en grå ullue – en slik som alle i koret ikler seg hvert år den 21. desember når de skal synge julen inn til Lilleby.

Lilleby by- og bydgekor synger og synger. De synger Det hev ei rosa sprunge, O Helga Natt, La det snø og Folkefrelsar til oss kom.

Etter hvert som de synger, merker de at stemningen letter og de føler seg friere og gladere for hver sang. De har jo alltid vært klar over at sang binder folk sammen og skaper glede, men at de skulle føle det slik etter å sunget denne julen, var det ingen av dem som hadde trodd – så tris og leit som alt hadde vært i denne adventstiden.


#4

Pøblis sa for siden:

Og var det ikke noen nye stemmer i koret dette året? Koristene snur seg rundt og flere synes de får noen raske glimt av en knallrød herremann og en svartkledd fyr med rød stjerne på jakken, men sikre er de ikke.

Konserten avsluttes med Stjernesludd, og ut i julenatten toner «I natt – når snøen daler neeed – lager vi engler – vi er i himmelen! utover markene rundt Lilleby, og noe som likner julefred begynner å senke seg. Stjernene blinker på himmelen og man kan nesten begynne å lure på om det er sant at SuperUlla har uskadeliggjort by- og bygdedyret?

Da koret synger siste vers på Stjernesludd synes noen så tydelig at de kan høre en vakker tenor over de andre stemmene. Den synger: I natt nål snøen dalel ned lagel vi englel – vi el i himmelen!

Eller var det bare innbilning? :gruble:


#5

Pøblis sa for siden:

Oki - man trenger ca. alle de sjampiskorkene man gidder å dekorere. Vi har laget 22 sangere, en dirigent og tre tilskuere. Man trenger også litt hobbymaling, piperensere til armer og skjerf, strikkestrømpe til luene, litt filt til votter og garnrester til hår og skjegg. Når man sitter slik og lager figuerer sammen med elleveåringen sin, får alle sin egen historie og personlighet og vi lurer veldig på å lage en Lilleby by- og bygdekor-adventskalender neste år. Med en person(lighet) per dag. Vi får se. De har jo navn alle sammen nå, så vi er litt spent på hvordan det går med dem videre. :ja:


#6

Addison sa for siden:

:applaus: Musikk og sang! :elsker:


#7

Pingis sa for siden:

Fantastisk, Pøblis! Du og pøbelprinsessen har jammen gjort tidenes innsats!


#8

Palmen sa for siden:

Åhelledussan så vidunderlig :elsker: Dere er fantastiske! :tilber:

Det beste her at historiene minte meg litt om min tid i korps i småbyen. :knegg: Sang og musikk til folket! Og heia Pøbelsara og Pøbelprinsessen!


#9

Toffskij sa for siden:

Å, Pøblis! Hvilket fantastisk kor! :hjerteøyne: Min favoritt er selvsagt Olga Bredoverrova fra Arkhangelsk. :haha:


#10

millact sa for siden:

Dere har jammen gjort dere flid! Flott kor!


#11

Tåtti sa for siden:

Fantastisk! Helt fantastisk! :tilber: og :hjerter:


#12

Kaprifol sa for siden:

Skulle nesten tro du ble litt inspirert på konsert her forleden! :lol:


#13

Pøblis sa for siden:

Jepp. Litt inspirert av flere kor og korister jeg kjenner. :ja:


#14

Taien sa for siden:

Olga Bredoverrova! :grineler:
Men ååååh :hjerter: jeg elsker jo kor, så dette passer mitt syndige hjerte.
Og at en tenolstemme syngel med el jo så vakkelt!

.....men hvor er Pøbelhunden tro? :gruble:


#15

Pøblis sa for siden:

Pøbelhunden fikk den leie uvanen å tygge i vei på koristene så hun fikk ikke være med på bildene. :mumle:
Det er ikke særlig moro å lage en lekker blond sopran bare for å oppleve at hun blir spist av hunden. :nemlig:


#16

Taien sa for siden:

Mer drama i julekalenderen! :eek:


#17

dharma sa for siden:

For en herlig luke. Litt av en innsats må jeg si.


#18

nolo sa for siden:

Olga Bredoverrova. :grineler:


#19

Madicken sa for siden:

Jeg føler virkelig for å stemme i sammen med Bredoverrova og de andre. Intet mindre enn fabelaktig! :tilber:


#20

Teofelia sa for siden:

For en aldeles fabelaktig luke. For et arbeid dere har lagt ned. Og for et resultat! :elsker:


#21

Adrienne sa for siden:

Ohhhh, jeg øyner et stort bidrag til Redd Barna basert på dagens luke.



#23

Pøblis sa for siden:

Jeg kommer til å gi 500,- uansett om dere lager sangere og dirigent eller ikke. Men jeg blir superglad hvis dere lager noen, de lager så fin julestemning der de står oppmarsjert og fyller en hel vinduskarm hos meg.

Det er forresten pøbelprinsessen som har fotografert med mitt Sony speilreflekskamera. :ja:


#24

Trixie sa for siden:

Flinke dere er.


#25

Najade sa for siden:

Fantastisk luke!


#26

Pøblis sa for siden:

Haha - nå fant jeg akkurat selveste Olga Bredoverrova på gulvet - pøbelhunden hadde rappet henne fra plassen i vinduskarmen. Det hadde tatt seg ut om selveste Olga hadde blitt brukt som tyggeben rett før jul. :sjokk:


#27

Fløyel sa for siden:

Fantastisk kor.


#28

m^2 sa for siden:

Herlig :tilber:


#29

Nasse sa for siden:

For en fabelaktig luke. Og for et fantastisk arbeid du og Pøbelprinsessa har gjort. Jeg syns jeg hører koret helt hit.


#30

Adrienne sa for siden:

Jeg tenkte på at jeg kommer til å donere en pen sum, bare på grunn av de fantastiske figurene og innsatsen du har lagt ned.


#31

noen sa for siden:

:rørt: og :haha: og :hjerter: og :tilber: og alt. Fantastisk!


#32

LilleLeo sa for siden:

Dæven! :grineler:


#33

Odelia sa for siden:

Du er fantastisk! Nydelige korister (selv om jeg syns Frøken(?) Bredoverrova var uhyggelig lik jenta i "The Ring":grøsser:

Disse skal vi prøve oss på!


#34

Pøblis sa for siden:

Åh. Åhh. Ååhh. :knegg: : :rørt:

herlighet - så gøy dette var. :rofl: Og så morsomt det er å lese om igjen. Jeg oppfordrer alle til å lese twentfour-shades-innleggene igjen - de er helt fantastiske! :rørt:
By- og bygdekoret mitt ligger i en Quality Street-boks og kommer frem hver advent - jeg regner med å sette dem opp igjen på søndag. Og Pøbelhunden er her fortsatt - på tross av at hun insisterte på å spise noe helt ufordøyelig i begynnelsen av november - som medførte sykehusinnleggelse, stor operasjon og veldig-nær-døden-opplevelse for henne - og høyt femsifret regning for oss. Men hun er her fortsatt. Og jeg har fortsatt et lager av sjapiskorker til disp hvis ånden skulle komme over meg. :D


#35

IOA sa for siden:

😍 By- og bygdekoret! For en fantastisk beskrivelse av de historiene dannes i et kor (eller korps, som er min erfaring), og hva musikken kan bety! Og ikke minst et nydelig kalenderbidrag!


#36

Kirsebær sa for siden:

I alle dager!?!?! Jeg har gått glipp av denne godbiten!
Jeg trodde jeg hadde full kontroll på alt her inne!

Nydeligste luken i historien! :hjerteøyne:


#37

Kirsebær sa for siden:

Jeg lurer veldig på hva jeg drev med i 2013. :gruble:
Hele den kalenderen er helt ukjent for meg. :what:


#38

Pøblis sa for siden:

Nå ble jeg skikkelig misunnelig! Tenk å ha alle godbitene i 24 stades-of-glue-kalenderen ulest foran seg - for en lykke!


#39

noen sa for siden:

:hjerter:


#40

noen sa for siden:

Nå har jeg sett mitt bidrag og slått fast at jeg hadde mye mer tid og pågangsmot i 2013 enn det jeg har i 2019. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.