Fekk ein e-post her om dagen med ei gladmelding frå digitalbok. Dei har no fått ein ny funksjon som gjer at ein kan sende bøkene direkte til sin kindle. Ein må registrere kindle e-post adressa si hjå digitalbok og motsett og så er alt klart. Det er ikkje alle bøker det går med enno, men det står greit merka på den enkelte bok om ein kan sende den til kindle eller ikkje.
Testa det i går kveld og det går heilt greit. Tar litt lengre tid enn når ein bestiller bok hjå amazon, men det får ein heller tåle.
Digitalbok er CappelenDamm sitt lesebrett og e-bokbutikk. Alle andre lesebrett enn Kindle har hittil hatt støtte for eit format som heiter ePub og alle andre bokhandlarane har hittil kun seld ePub-format, medan det kun er Amazon som har seld kindle-formatet. Det betyr at e-bøker kjøpt andre plassar må konverterast for å passe til Kindle. Nå åpna Aschehoug i september med å legge ut 10.000 titlar i Kindle sitt format og CappelenDamm følgjer nå etter. Så ein får nå kjøpe e-bøker som passer rett i Kindle-lesebrettet, direkte frå dei to største norske forlaga.
I praksis betyr det at Kindle er i ferd med å vinne format-kampen og at min Sony Reader kjem til å bli like komisk som ein minidisk-avspelar.
Gladnyhet! Men er det søkbart hvilke av bøkene deres som kan leveres til Kindle? På sidene deres forstod det om at de som står med format ePub/kopibeskyttet ikke kan leveres til Kindle, mens de om er merket med ePub/vannmerket kan det. Alle bøkene jeg ser på er imidlertid merket med kopibeskyttet, og da er jeg jo like langt?
For ordens skyld, det er jo Amazon/kindle som bruker et proprietært format, jeg syns ikke man skal forvente, eller ønske at bibliotekene retter seg etter dem. Når kindle, og de andre aktørene, slutter å bare kunne lese sitt eget format, da løses problemet, ikke ved at alle andre tilpasser seg.
Jeg er storforbruker av Nasjonalbiblioteket.no jeg synes de har strekt seg langt med å manuelt skanne ørten titler og det virker ikke som de har tenkt å gi seg før de er ferdig. På meg virker det som om intensjonen med å gjøre litteratur tilgjengelig er det gjeldende så om det er mulig tror jeg nok tet blir kompatibelt deres bokhylle og. Lurer litt på å kjøpe Kindle til meg sjæl i julegave jeg har vært snill i år. Men egentlig er 7"brettet ganske bra nok, noen gode argumenter for enda en dings mottas med takk.
Greia med bibilotek og e-bokutlån er knytta til rettigheiter. Dei kan ikkje låne ut bøker på ein måte kor dei ikkje har kontroll på filene. Slik det er nå, kan ein kun låne gjennom denne aktuelle appen (det er for øvrig eit prøveprosjekt) og det er eit visst antall eksemplar tilgjengeleg for utlån. Når eg er ferdig med ei bok, trykker eg på lever og boka blir sletta frå min app og tilgjengeleg for andre. Men viss dei skal låne ut i filformat som blir lagra på disk/Kindle/lesebrett eller liknande, slik som kjøpe-e-bøkene blir, ville dei i praksis delt dei ut gratis. Så det må i alle fall finnast andre tekniske løysinger før e-bokutlån blir tilgjengeleg på Kindle. Det same gjeld Nasjonalbiblioteket si samling som er scanna. Den er kun tilgjengeleg frå norske IP-adresser og rettigheitsproblematikken knytta til å kunne laste ned og ta med desse bøkene er vanskeleg. Desse boksidene er og lagra i biletformat, så det er nok ikkje bare-bare å konvertere til eit anna filformat.
Nokon, løsninga må jo bli at en sånn app-løsning er kompatible med enkelte eboklesere. Litt ala sånn som kindle virker, den vet jo hva man har rettigheter til i farta. Det kunne sikkert vært selvmordsinnstillinger på sånne nedlasta bøker.
Det kan hende. Eg kan veldig mykje meir om bokbransje og rettigheiter enn om teknikk, så akkurat kva som er mogleg, veit eg ikkje. Men eBokBib er i alle fall noko som er forhandla fram som ei prøveordning, og mange av dei som tener penger på bøker er skeptiske med tanke på rettigheitsproblematikken. Men det burde jo gå an å finne ei slik løysing, ja. Eg har ikkje prøvd ut kva som skjer viss eg ikkje leverer tilbake ei bok, når eg er ferdig med ho, eller ho går ut på dato, om ho blir borte, eller om eg får purring. Men det må vel vere eit format som ikkje går an å kopiere, uansett.
Kan ein ha eksterne appar på Kindle? På mitt lesebrett kan eg ikkje det.
Altså, jeg tror ikke man kan vinne over dem som vil nok, heller ikke når det gjelder å stjele biblioteksbøker digitalt. Når det er sagt, tenker jeg at et gratis tilbud som biblioteket er såpass unikt at jeg er villig til å strekke meg ganske langt for det. Jeg synes ikke at de må tilrettelegge for alle mulige plattformer.
Når det gjelder norsk forlagsbransje, har jeg atskillig mindre slack. Jeg er rimelig overbevist i mitt kyniske jeg at det kun lå proteksjonistiske motiver bak beslutningen om å ikke selge bøker som kan leses på verdens klart største nettbrett.
Det vil være et fortrinn for lesebrett som støtter bibliotekapp etterhvert tenker jeg. Det er ikke biblioteket som skal strekke seg der. Verre med forlagsbransjen. :knegg:
Men forlagsbransjen snur jo nå. I alle fall dei to største forlaga, det er det denne tråden handler om, er det ikkje?
Då dei starta opp med e-boksal i 2011 var det ikkje gitt at Kindle og Amazon (som er eit merke!) skulle utkonkurrere alle dei andre lesebrett-produsentane med sitt format. Då fanst det e-pub (dei fleste modellane), Kindle og Nook. Nook er så vidt eg vett drukna, har eg inntrykk av. Men Amazon har tatt over marknaden og er i ferd med å utkonkurrere dei produsentane som faktisk bruker det universelle formatet. Og derfor har Aschehoug og CappelenDamm begynt å gjere sine bøker tilgjengelege i det formatet dei og. Det er jo Amazon som er sære her, som insisterer på eit format som ikkje resten av bransjen bruker.
Tallulah: Når du har ordna med e-post adresser hjå den eine og den andre, går du inn på digitalbok, bestiller bok og etter at den er betalt går du inn på mine sider og få den sendt direkte til kindle.
Nå er vel ikke alle enige i det. Jeg er for eksempel ikke enig, og har hele tiden ment at Amazon har et enormt fortrinn, og at den eneste sjansen for konkurrentene deres på ebokmarkedet, deriblant de norske forlagene, var å gjøre det de omsider har gjort nå, nemlig å slutte å fokusere mest på kundefiendtlige brukssperrer, og heller prøve å selge ebøker. Og det er kanskje for sent det de prøver på nå, men man kan jo håpe at de vil lykkes og at dette ikke er nok et udugelig og halvhjertet tiltak. Ingen andre enn Amazon er tjent med at Amazon dominerer ebokmarkedet fullstendig, men de norske forlagene har så langt virkelig gjort hva de kan for at nettop det skal skje her i Norge også. (Forlagene omtaler forøvrig brukssperrene sine som «kopibeskyttelse», men den viktigste effekten disse har er å gjøre det vanskelig for den som har kjøpt en ebok å få lest den.)
Dette er feil, ikke at Amazon dominerer markedet, men det om formatene. Bokformatet på Kindle er Mobipocket. For alle praktiske formål er det like universelt som ePub (som de norske forlagene benytter) så det er ikke det som er problemet. De norske forlagene har heller ikke begynt å tilby noe nytt format. De selger fortsatt bare ePub. (Jeg tror det er dumt av dem, men det er ikke sikkert jeg har rett i det, fordi fordelen med å kunne velge flere formater må veies mot ulempen ved å måtte velge mellom flere formater).
Forskjellen ligger i hvilken type kundefiendtlig brukssperre som er lagt på bøkene. Amazon bruker sin egen, Apple bruker sin egen, og de fleste andre, deriblant norske forlag, bruker Adobe sin brukssperre. Teknisk er de stort sett like ille alle sammen, men Amazon har den fordelen at det er veldig enkelt å få lest deres bøker på deres egne enheter (Kindle), men brukssperren gjør at de kun kan leses der. Apple har de samme fordelene på sine enheter.
Det norske forlag nå har gjort, med Aschehoug i spissen, er ikke å endre bokformatet de selger, men å tilby å selge noen av bøkene sine uten brukssperrer, slik at man selv kan konverete mellom mobipocket, ePub og andre formater uten å bryte loven. En av måtene å konvertere til et format Kindle kan vise, er å sende en bok uten brukssperre til Amazon sin konverteringstjeneste med epost. Det er fortsatt alt for vanskelig å få oversikt over hvilke bøker dette virker på fra norske forlag. Å måtte klikke inn på hver bok for å sjekke er ikke godt nok.
Det er ellers enkelt, men ulovlig, å fjerne brukssperren til Amazon og Adobe. Å fjerne Apple sin er litt mer komplisert, men ikke umulig.
Siden Amazon sin løsning er svært enkel å bruke, bør nok alle som vil konkurrere jobbe ganske hardt med å gjøre sine løsnigner så enkle som mulig. Norske forlag har et godt stykke igjen her.
Ben "adept" Murphy
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.