Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ismaskin

#1

Blå sa for siden:

Jeg har fått ismaskin til jul. :lykkelig: Det ønsket jeg meg og jeg gleder meg til å lage is. Men jeg har et spørsmål. Om noen som har en fra før vet.

Det står at maskinen må ligge i fryseren i minst 8 timer før man skal lage is. Dersom jeg vil lage flere porsjoner, må den da ligge i fryseren i 8 timer mellom hver gang? Eller er den kald nok etter å ha laget den første porsjonen til at jeg kan lage flere?

Takk for hjelpen.


#2

Mei sa for siden:

8 timer (og helst lenger) mellom hver gang - i allefall min fra Krups. Dersom du skal lage til et stort selskap er det bare å begynne flere dager i forveien.


#3

Blå sa for siden:

Takk.


#4

Heiko sa for siden:

Jeg har også fått ismaskin! :lykkelig:

Blå, trenger ikke vi også FP sine beste is og sorbet-oppskrifter? :vilha:


#5

Tjorven sa for siden:

Snuppa ønsket seg også ismaskin, men fikk det ikke. Men hun er klar på at det skal høyt på ønskelista til bursdagen i januar.

Så jeg vil gjerne at noen deler gode oppskrifter.


#6

Blå sa for siden:

Jeg er med på en istråd.

Min står i fryseren nå. Jeg skal ha 18 gjester på tredjedag og planlegger pepperkakeis og mincemeatis. Opprinnelig skulle jeg lage det ved å la vaniljeis stå seg litt mye og så blande i henholdsvis pepperkake og mincemeat. Men nå skal jeg selvsagt prøve å lage det fra grunnen av. Jeg skal holde dere oppdatert.


#7

Tjorven sa for siden:

Hva i all verden er mincemeat?

Jeg trodde det var kjøttdeig, og kan ikke helt forstå at det skal bli noen god is.

Men pepperkakeis er jeg helt med på.


#8

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg ønsker meg ismaskin med kompressor, så jeg slipper den frysinga.


#9

Mrs. Longbottom sa for siden:

Det er en ekkel engelsk greie, masse tørka frukt marinert i no sprit og modnet i evigheter. Engelskmenn liker det, og lager mince pines hver jul. Jeg syns det er helt gresselig.

www.bbcgoodfood.com/recipes/13377/traditional-mincemeat


#10

Blå sa for siden:

Fy Mrs. Longbottom. :streng:

Mincemeat er en blanding av tørket frukt, sukker og fett (og evnt alkohol) som ganske riktig brukes som fyll i engelske julekaker (mincepies). Det er en sterk smak, men veldig godt, og det egner seg godt i is nettopp fordi det blir blandet ut og mildnet. Man må bare sørge for at man kjøper vegetarisk mince, ellers blir det litt ekkelt.


#11

Heiko sa for siden:

Min er en slik. Ulempen er at den tar stor plass.


#12

Teofelia sa for siden:

Gratulerer med ny ismaskin!

Ikke bare må den ligge i fryseren (minst) åtte timer før du kan bruke den neste gang. Den må også tine helt etter bruk, før du kan få vasket den skikkelig. Tiningen tar noen timer, det også, i alle fall på min eldgamle maskin. Først må den tine en del før jeg i det hele tatt kan få den ut av ismaskinen, og deretter må den tine helt før den kan vaskes.

Det tar i praksis et døgn mellom hver isporsjon, er min erfaring. Du kan eventuelt kjøpe ekstra kjøleelement. Det er i alle fall mulig med noen modeller.


#13

Esme sa for siden:

Jeg synes mince pies med en leeeetle slice of cheddar og portvin er absolutt kanongodt. Og veldig julete. :hjerter:


#14

celebelen sa for siden:

Romrosinis er knallgodt! Bare pass på å hell av det aller meste av romen, ellers bruker isen veeeldig lang tid på å fryse (og blir best egnet for de som ikke skal kjøre hjem ettermiddag)...


#15

Teofelia sa for siden:

Ja, det er utrolig godt. Jeg lager også ofte maple walnut, og det er også nydelig. :nam:


#16

Harriet Vane sa for siden:

Mince meat er nydelig! Jeg er egentlig engelsk inni meg og elsker alt av cheddar, stilton, tørket frukt, portvin og mint.

Is med banan og sjokolade er også deilig.

Jeg har ikke ismaskin og lager is bare med å blande og fryse, kanskje røre litt i fryseprosessen, men det går fint uansett.


#17

Heiko sa for siden:

Hvordan lager man is med banan og sjokolade, Harriet? :blafre:

Jeg har kjørt i gang maskinen min nå, det blir krokanis. Det er når man lager alt fra bunnen at man virkeligser hvor alle kaloriene kommer fra . :knegg:


#18

Toffskij sa for siden:

Jeg lager bringebærsorbet as we speak. Det er godt, altså. :nam: (Jeg brukte forresten mer vanilje og mindre sitron i dag, ser jeg, det har sikkert noe å gjøre med hvor søte bærene er. 2 ts vaniljesukker og ca 1 ss sitronsaft i dag.)


#19

Pingis sa for siden:

Bringebærsorbet er grunnen til at jeg har ismaskin. :nam: (Men den må være uten vanilje, da.) Har satt bollen til ismaskina i fryseren nå, sånn at det kan bli godsaker til nyttårsaften.


#20

Heiko sa for siden:

Toffen, hvordan lager man gulrotsorbet? :blafre:

Den bringebæroppskriften skal testes. Må på butikk i morgen, altså.


#21

Blå sa for siden:

Den bringebærsorbeten så veldig god ut. Jeg tror at den må på listen.

Jeg har laget basen til pepperkakeis. Den er i kjøleskapet nå og når jeg bare er ferdig med litt helt nødvendig sofasitting, så skal jeg sette i gang maskinen.


#22

Toffskij sa for siden:

Heiko, den gulrotsorbeten du smakte, var basert på denne oppskriften, i min versjon ca. sånn:

7,5 dl gulrotjuice (jeg kjøpte på flaske fra Helios)
skall og saft fra to økoappelsiner
2 dl sukker + 2 ts sukker
ca. 2 ss revet ingefær

Jeg finrev appelsinskallet og gned det ut med to ts sukker. Så blandet jeg gulrotjuice, appelsinsaft og -skall, sukker og ingefær og rørte til sukkeret hadde oppløst seg. Jeg kjølte blandingen ordentlig ned i kjøleskapet, og kjørte det deretter i ismaskin. Serverte med mynteblader.

Sorbet er gøy! :D


#23

Heiko sa for siden:

:lykkelig:


#24

Mei sa for siden:

Jeg lager banan og sjokoladeis slik;

Pisker en (liten) pakke kremfløte. Moser to godt modne bananer sammen med 3 dl helmelk eller en pakke matfløte. Tilsetter et egg, vaniljepulver og søtning. Blander sammen bananblandingen med kremen og heller i ismaskinen. Deretter hakker jeg en halv plate 86% sjokolade (eller lysere) og tilsetter mens ismaskinen går.


#25

Mrs. Longbottom sa for siden:

Jeg liker stort sett veldig mye av de engelske greiene, jeg, men mince pies greier jeg bare ikke. Det er en eller annen smak der som jeg bare syns er ekkel. Mulig mincemeat i is hadde vært bedre. Jeg liker christmas pudding og sånn.


#26

Pingis sa for siden:

Kjære isfolk, finnes det en is som passer sammen med brownies og bringebærsorbet? Tenkte å lage en iskake med to islag.


#27

Syrinx sa for siden:

Vanilje, rett og slett.


#28

Blå sa for siden:

Det er likevel ganske udannet å omtale noe andre mennesker liker som ekkelt. Det er mulig å si at man ikke liker ting med litt andre ord. Mine barn lærte dette i treårsalderen.


#29

Heiko sa for siden:

Oh! Jeg lager gurotsorbet nå. Jeg elsker den maskinen. Det tar under en time og lage og på null tid er den klar for en ny posjon. :glis:

Er denne noe man kan ha på nyttårsaften? Og i så fall trenger den noe tilbehør?

Testet ut denne til gårsdagens middagsgjester og den falt i smak!


#30

Mei sa for siden:

Så bra Heiko.

Her er forøvrig sorbetoppkriften jeg bruker. Jeg tilpasser den til hvilke bær jeg har tilgjengelig - og den funker også med hermetiserte pærer.


#31

Apple sa for siden:

Mulig dumt spørsmål, men spør likevel: hva gjør ismaskinen? Altså jeg lager iskake med fløte og egg og hiver det i en form/ bolle. Så hva trenger man maskin til? Sorbet kan jeg se at maskin er nødvendig til da.


#32

Heiko sa for siden:

Tusen takk Mei! Jeg vil prøve multesorbet. Tror du det går å bruke hjemmelaget multesyltetøy?


#33

Mei sa for siden:

Isen blir luftigere og uten krystaller ismaskinen. Før lagde jeg is uten, men da måtte jeg røre i isen inne i fryseren med jevne mellomrom for at den skulle få grei konsistens.


#34

Mei sa for siden:

Ja sikkert - men da er jo bærene ferdig sukret. Jeg tror jeg ville brukt enda mindre vann til multer enn oppskriften sier. De blir fort utvannet.


#35

Blå sa for siden:

Jeg har laget pepperkakeis, og den ble grei, men heller ikke mer.

Nå har jeg kjøpt jordbæryoghurt og skal prøve meg på yoghurtis i morgen. Jeg skal holde dere oppdatert. :D


#36

Lille meg sa for siden:

Aiai. Og jeg syns din kommentar var udannet. Vi er visst alle forskjellige. (Jeg har aldri sagt at jeg var spesielt dannet, så jeg antar jeg kan kommentere andres dannelse? :neglebit:)

Når det gjelder hjemmelaget is, så syns jeg den er best når den er nylaget. Myk som softis. Nam! Men ikke helt gjennomførbart til 18 gjester, jeg innser det.


#37

Fakse sa for siden:

Svigermor har ekstra fryseelement til sin ismaskin, og en del kommer jo med ekstra bolle. Om man jevnlig har mange gjester er jo det ekstrautstyr man kan se etter.


#38

Ru sa for siden:

Min ismaskinen har fryseelement, og det går, i teorien, an å kjøpe flere slik at man kan lage flere runder. Har ikke hatt behov for det enda.

Jeg må lage mer sorbet, ser jeg. Da kan jeg spise det selv også!


#39

Blå sa for siden:

Jeg kan gjerne gå med på at jeg i fortørnelsen var litt frekk og si unnskyld for den siste setningen. Altså at mine barn allerede har lært som treåringer at det er unødvendig å si at mat andre liker er ekkel.

Jeg synes likevel at det er langt over grensen å fortelle både meg og alle andre som leser denne tråden at den maten jeg har tenkt å servere mine gjester er ekkel og gresselig. Jeg kan berolige dere med at gjestene ga uttrykk for at de likte isen. Det kan selvsagt være at de bare var høflige. Men jeg er så lite norsk at jeg synes det er helt greit at folk er høflige.


#40

Heiko sa for siden:

Milde moses! Tusen takk for oppskriften, multesorbet med kanel var nydelig.
Da tror jeg både iskremmaskinen og jeg tar kvelden. I morgen blir det bringebærsorbet som står for tur.


#41

Mei sa for siden:

Så gøy! Du er jammen effektiv Heiko.


#42

Mrs. Longbottom sa for siden:

:himle:


#43

Toffskij sa for siden:

Bringebærsorbet er veldig godt med noe sjokolade til. Mørk, klissete sjokoladekake pleier jeg å ha. Eller bare konfektbiter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.