Jeg har fått ismaskin til jul. :lykkelig: Det ønsket jeg meg og jeg gleder meg til å lage is. Men jeg har et spørsmål. Om noen som har en fra før vet.
Det står at maskinen må ligge i fryseren i minst 8 timer før man skal lage is. Dersom jeg vil lage flere porsjoner, må den da ligge i fryseren i 8 timer mellom hver gang? Eller er den kald nok etter å ha laget den første porsjonen til at jeg kan lage flere?
8 timer (og helst lenger) mellom hver gang - i allefall min fra Krups. Dersom du skal lage til et stort selskap er det bare å begynne flere dager i forveien.
Min står i fryseren nå. Jeg skal ha 18 gjester på tredjedag og planlegger pepperkakeis og mincemeatis. Opprinnelig skulle jeg lage det ved å la vaniljeis stå seg litt mye og så blande i henholdsvis pepperkake og mincemeat. Men nå skal jeg selvsagt prøve å lage det fra grunnen av. Jeg skal holde dere oppdatert.
Det er en ekkel engelsk greie, masse tørka frukt marinert i no sprit og modnet i evigheter. Engelskmenn liker det, og lager mince pines hver jul. Jeg syns det er helt gresselig.
Mincemeat er en blanding av tørket frukt, sukker og fett (og evnt alkohol) som ganske riktig brukes som fyll i engelske julekaker (mincepies). Det er en sterk smak, men veldig godt, og det egner seg godt i is nettopp fordi det blir blandet ut og mildnet. Man må bare sørge for at man kjøper vegetarisk mince, ellers blir det litt ekkelt.
Ikke bare må den ligge i fryseren (minst) åtte timer før du kan bruke den neste gang. Den må også tine helt etter bruk, før du kan få vasket den skikkelig. Tiningen tar noen timer, det også, i alle fall på min eldgamle maskin. Først må den tine en del før jeg i det hele tatt kan få den ut av ismaskinen, og deretter må den tine helt før den kan vaskes.
Det tar i praksis et døgn mellom hver isporsjon, er min erfaring. Du kan eventuelt kjøpe ekstra kjøleelement. Det er i alle fall mulig med noen modeller.
Romrosinis er knallgodt! Bare pass på å hell av det aller meste av romen, ellers bruker isen veeeldig lang tid på å fryse (og blir best egnet for de som ikke skal kjøre hjem ettermiddag)...
Hvordan lager man is med banan og sjokolade, Harriet? :blafre:
Jeg har kjørt i gang maskinen min nå, det blir krokanis. Det er når man lager alt fra bunnen at man virkeligser hvor alle kaloriene kommer fra . :knegg:
Jeg lager bringebærsorbet as we speak. Det er godt, altså. :nam: (Jeg brukte forresten mer vanilje og mindre sitron i dag, ser jeg, det har sikkert noe å gjøre med hvor søte bærene er. 2 ts vaniljesukker og ca 1 ss sitronsaft i dag.)
Bringebærsorbet er grunnen til at jeg har ismaskin. :nam: (Men den må være uten vanilje, da.) Har satt bollen til ismaskina i fryseren nå, sånn at det kan bli godsaker til nyttårsaften.
Den bringebærsorbeten så veldig god ut. Jeg tror at den må på listen.
Jeg har laget basen til pepperkakeis. Den er i kjøleskapet nå og når jeg bare er ferdig med litt helt nødvendig sofasitting, så skal jeg sette i gang maskinen.
Heiko, den gulrotsorbeten du smakte, var basert på denne oppskriften, i min versjon ca. sånn:
7,5 dl gulrotjuice (jeg kjøpte på flaske fra Helios)
skall og saft fra to økoappelsiner
2 dl sukker + 2 ts sukker
ca. 2 ss revet ingefær
Jeg finrev appelsinskallet og gned det ut med to ts sukker. Så blandet jeg gulrotjuice, appelsinsaft og -skall, sukker og ingefær og rørte til sukkeret hadde oppløst seg. Jeg kjølte blandingen ordentlig ned i kjøleskapet, og kjørte det deretter i ismaskin. Serverte med mynteblader.
Pisker en (liten) pakke kremfløte. Moser to godt modne bananer sammen med 3 dl helmelk eller en pakke matfløte. Tilsetter et egg, vaniljepulver og søtning. Blander sammen bananblandingen med kremen og heller i ismaskinen. Deretter hakker jeg en halv plate 86% sjokolade (eller lysere) og tilsetter mens ismaskinen går.
Jeg liker stort sett veldig mye av de engelske greiene, jeg, men mince pies greier jeg bare ikke. Det er en eller annen smak der som jeg bare syns er ekkel. Mulig mincemeat i is hadde vært bedre. Jeg liker christmas pudding og sånn.
Det er likevel ganske udannet å omtale noe andre mennesker liker som ekkelt. Det er mulig å si at man ikke liker ting med litt andre ord. Mine barn lærte dette i treårsalderen.
Mulig dumt spørsmål, men spør likevel: hva gjør ismaskinen? Altså jeg lager iskake med fløte og egg og hiver det i en form/ bolle. Så hva trenger man maskin til? Sorbet kan jeg se at maskin er nødvendig til da.
Isen blir luftigere og uten krystaller ismaskinen. Før lagde jeg is uten, men da måtte jeg røre i isen inne i fryseren med jevne mellomrom for at den skulle få grei konsistens.
Aiai. Og jeg syns din kommentar var udannet. Vi er visst alle forskjellige. (Jeg har aldri sagt at jeg var spesielt dannet, så jeg antar jeg kan kommentere andres dannelse? :neglebit:)
Når det gjelder hjemmelaget is, så syns jeg den er best når den er nylaget. Myk som softis. Nam! Men ikke helt gjennomførbart til 18 gjester, jeg innser det.
Svigermor har ekstra fryseelement til sin ismaskin, og en del kommer jo med ekstra bolle. Om man jevnlig har mange gjester er jo det ekstrautstyr man kan se etter.
Jeg kan gjerne gå med på at jeg i fortørnelsen var litt frekk og si unnskyld for den siste setningen. Altså at mine barn allerede har lært som treåringer at det er unødvendig å si at mat andre liker er ekkel.
Jeg synes likevel at det er langt over grensen å fortelle både meg og alle andre som leser denne tråden at den maten jeg har tenkt å servere mine gjester er ekkel og gresselig. Jeg kan berolige dere med at gjestene ga uttrykk for at de likte isen. Det kan selvsagt være at de bare var høflige. Men jeg er så lite norsk at jeg synes det er helt greit at folk er høflige.
Milde moses! Tusen takk for oppskriften, multesorbet med kanel var nydelig.
Da tror jeg både iskremmaskinen og jeg tar kvelden. I morgen blir det bringebærsorbet som står for tur.