Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Quiz - noen som klarer disse?

#1

Cauchy sa for siden:

Vi har forsøkt oss på quiz uten fasit i jula og står fast på tre spørsmål, håper noen her kan hjelpe. :blomst:

I hvert spørsmål skal man frem til et par (type kjærestepar eller ektepar), like gjerne fiktive som fra den virkelige verden. Svar på de andre spørsmålene har vært alt fra greske guder til Victoria og David Beckham. Vi vet også første bokstaven i navnet til en del av paret, men ikke hvem sitt navn som begynner på denne bokstaven.

Spørsmål 1: Selv om hun var gift gikk han svært detaljert ut med deres kjærlighetsliv, ekteskap hadde ingen verdi. Hans likefremme måte å skrive på forårsaket også at han mistet jobben på Stortinget. Det intense forholdet er for mange kjent gjennom en spesiell komposisjon av en av vår egen tids multikunstnere.

Navnet hans eller hennes (eller begge) begynner på H.

Spørsmål 2: De møttes første gang som svært unge. Kjæresteforholdet ble avbrutt da da han måtte reise langt av sted for å videreføre en svært spesiell og ansvarsfull tradisjon. Men siden ordnet det meste seg. Begge er fortsatt i svært god fysisk form, hun har til og med olympiske bravader bak seg. Men navnet hennes her er en misforståelse.

Navnet hans eller hennes (eller begge) begynner på S.

Spørsmål 3: Ingen har noen gang slått dem på den berømte lista. Hun følte seg vakker, sikkert ikke uten grunn. Og hun overlever, det gjorde ikke dobbeltgjengeren 350 år før, i en annen by i en annen verdensdel. Da sto heller ikke dansen eller musikken i sentrum.

Navnet hans eller hennes (eller begge) begynner på T.


#2

allium sa for siden:

Den første tror jeg er Hans Jæger og Oda Krogh.


#3

Syrinx sa for siden:

Det tenkte jeg også. De to neste derimot, der er jeg totalt blank.


#4

allium sa for siden:

Kan den siste være Maria og Tony i West Side Story?


#5

Miromurr sa for siden:

Ja, det tror jeg også. I feel pretty.


#6

Cauchy sa for siden:

Jeg tror dere har rett. Så bra!


#7

Bayone sa for siden:

Kan nr. 2 være dronning Silvia og kong Carl Gustaf?


#8

allium sa for siden:

Jeg kunne jo ikke gi meg før jeg fant det siste paret. Nummer to er Fantomet og Sala Palmer.


#9

Nelly Nickers sa for siden:

Fantomet eventuelt kong Carl Gustaf. :knegg:
Det var morsom quiz, har du ikke flere?


#10

Teofelia sa for siden:

Steike, så flink du er, Allium! :imponert:


#11

Cauchy sa for siden:

Kjempeimponert over Allium!

Kan ta en til som vi er litt usikre på:

Hun verdsatte jakt og fjelluft mer enn strandlivet, det ble sagt å være grunnen til hennes første skillsmisse. Men så traff hun sin likesinnede, en som strebet etter ære og berømmelse og hadde de samme egenskapene og interessene som henne. De ble skiløper-, skytter-, og idrettsparet fremfor noen.

Bokstaven er U.


#12

maggypop sa for siden:

Vegard Ulvang og Grete Ingeborg Nykkelmo?


#13

Cauchy sa for siden:

Det er de vi har tenkt på, men det er i så fall eneste spørsmål der det er etternavn, og ikke fornavn, som begynner på den nevnte bokstaven. Hvem var hun gift med før?


#14

Pøblis sa for siden:

Eirik Kvalfoss.


#15

Cauchy sa for siden:

Var han glad i standlivet?


#16

Timar sa for siden:

Var ikke han sandvolleyballspiller?

Så artig quiz!


#17

-ea- sa for siden:

Kvalfoss var vel skiskytter?


#18

Timar sa for siden:

:blond:

Kvalfoss - Kvalheim, Potato - Poteito


#19

Cauchy sa for siden:

Da er det ikke sikkert vi er helt i mål på den. Tar noen som jeg er ganske sikker på at vi har fått til.

A - Denne kongen ble over 200 år gammel, mye til å være menneske. Og mye sett i forhold til alle slag og trefninger han kjempet seg gjennom. Kopier av sverdet hans er populær handelsvare på internett. Hans elskede oppga sin udødelighet da hun valgte ham og kjærligheten. Liv ga liv til henne.

B - Han skal ha vært en talentfull dikter og musiker. Han utmerket seg på slagmarken i ung alder, med enkelt våpen. Mindre heroisk er måten han ervervet sin yndlingsdronning. Hun har på grunn av dette opp gjennom historien av enkelte blitt framstilt som selve erke-forførersken.

C - I noen korte år levde disse to et svært så intenst liv sammen. Da de skjønte hvilken vei det bar, ba de om å bli gravlagt i lag. Men slik ble det ikke, de hviler hver for seg, om enn i samme by. Stedet de ble drept ble tidlig et valfartssted. Shawn og Marshall gjorde paret kjent for en yngre generasjon, dog har deres historier et annet innhold.


#20

Adele sa for siden:

A må jo være Arwen og Aragorn?!


#21

Kaija sa for siden:

B må være kong David og Batseba.


#22

allium sa for siden:

Og B må være David og Batseba.


#23

Kaija sa for siden:

C tror jeg er Bonnie og Clyde.


#24

Cauchy sa for siden:

Så raske dere er. Da tar vi noen flere:

D - Suverent er stikkordet, de kan begge sies å ha ledet en gruppe på overlegent vis. Hans gruppe ble historisk. Tragisk nok ble denne lidenskapen også hans død. Overraskelsen var stor da disse to ble et par. Ikke mange forunt med slik musikk i bryllupet.

E - Vegetarianere kan bli bleke og mørke rundt øynene etter lang tid uten mat, slik er det også med ham. Da den sjarmerende tenåringsgutten(?) med de uvanlige evnene for første gang møter en jente som han ikke kan lese på vanlig vis blir han betatt. Millioner har fulgt dem både i bøker og på lerret.

F - De hadde et turbulent samliv. Han var hennes store forbilde, etter hvert vokste hennes berømmelse mer enn hans. Hennes bilder bar preg av de fysiske smertene hun bar gjennom hele livet, hans spesialitet var historiske veggmalerier. Barndomshjemmet hennes har blitt et velkjent turistmål i den store byen.


#25

jolie sa for siden:

E - Edward Cullen og Bella Swan. :P


#26

allium sa for siden:

F - Frida Kahlo og Diego Rivera.


#27

Tallulah sa for siden:

F kan være Frida Kahlo og Diego Rivera.


#28

allium sa for siden:

D - Arne Næss og Diana Ross?


#29

Cauchy sa for siden:

Så langt er vi enige. :)

G - Hun var barnebarn av en av Nordens største menn, og så vakker at det var et syn. Hennes unge og rappkjeftede kjæreste var av lavere byrd, og ble derfor tvunget til å reise utenlands for å høyne statusen. Men da han kom tilbake, var hun allerede gift med hans erkefiende. Den påfølgende duellen ble historisk.

I - Hun var ikke pen, det var ikke han heller. Så deres samliv måtte tuftes på annet enn ytre og forgjengelig staffasje. Skildringen av deres prøvelser og arbeid med å bygge et hjem helt fra grunnen av i utmarka har truffet lesere i mange land. Og den gjorde skaperen av dem verdensberømt.

J - Veldig mange problemer og helt vanvittig forelsket kan være stikkord her. Ellers er kjendisparforhold uten skandaler en sjeldenhet. Men slik er det visst med dette høyt respekterte paret. De har bygd hver sin karriere i litt ulike stilarter, hun som leder av en gruppe, han mest på egen hånd.


#30

allium sa for siden:

I må være Isak og Inger i Markens Grøde.


#31

Tallulah sa for siden:

J er Beyonce og Jay-Z.


#32

m^2 sa for siden:

Det rimer vel ikke tidsmessig og synes ikke det passer helt med teksten heller - Eirik Kvalfoss var jo en veldig suksessrik skiskyter samtidig som de var sammen :gruble: så om noen var skiparet så var det vel dem. hun ble vel ikke sammen med Vegard Ulvang før han var over toppen av karrieren?


#33

m^2 sa for siden:

Derimot var Vegard Ulvang sammen med Manuela di Centa en periode før det, kan det være dem to det siktes til?


#34

Cauchy sa for siden:

K - Tross rykter om diverse kvinnehistorier så holdt de sammen i over 50 år. Hun hoppet hverken av eller ut. Snarere var hun en støttespiller gjennom livet, hennes yrkesbakgrunn gjorde henne også til en veldig god faglig kritiker av hans store produksjon. Hun ble en gammel dame. Han ble landets nasjonalbauta.

L - Velkjent opplegg; hun pen og veloppdragen, oppvokst i byens beste strøk. Han; den rufsete sjarmøren, stadig på vandring, med en forlokkende fri livsførsel. Etter en serie viderverdigheter og mye dramatikk ender det selvsagt godt til slutt. Middagsscenen har blitt en klassiker som vi ser igjen med jevne mellomrom.

M - De var svært unge da de giftet seg, til et helt spesielt liv i overdådig luksus. Forventningene var store, de skal ha hatt et publikum på flere hundre både på bryllupsnatta og den første fødselen. For øvrig er nok de fleste historiene, spesielt om henne, basert på fri fantasi eller ondsinnede rykter. Den siste tida ble trasig. Hun var enke i ni måneder, så måtte hin til pers på samme måte som sin mann.


#35

Inagh sa for siden:

K - jeg vil tro dette er Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson.

L - Lady og Landstrykeren.


#36

mina sa for siden:

M tror jeg er Marie-Antoinette og Ludvig XVI


#37

allium sa for siden:

M - Marie Antoinette og Louis 16.


#38

Cauchy sa for siden:

N - Han var født til konge, men måtte rømme landet etter en sammensvergelse satt i scene av hans onkel. Etter å ha vokst opp i et land "uten bekymringer", ble han etter mange år utfordret av sin gamle barndomskjæreste til å dra tilbake og ta opp kampen om tronen. Millioner kjenner historien fra både kino- og teatersalen.

O - Få musikere har reist så langt som han, og få har spilt for et vanskeligere publikum. Men han var villig til å gjøre alt for å vinne henne tilbake. Han lyktes bare nesten. Drapsmennene kastet instrumentet hans på sjøen, men det kom til rette og er i dag utstilt slik at mange kan glede seg over det.

P - Sykepleierutdannelsen kommer godt med. Både faglig, blant annet når husbonden skal lappes sammen, og nok også økonomisk, etter at hennes kjære sa opp en en fast jobb til fordel for en usikker framtid i utelivsbransjen. En hund, en sønn og en datter kompletterer ellers kjernefamilien med sterk tilknytning til Norges nest største og Englands sjuende største by.


#39

Kaija sa for siden:

N. Simba og Nala, Løvenes konge.


#40

Kaija sa for siden:

O: Lurer på om det kan være Orfeus og Evrydike. Det stemte ikke helt med historiene jeg har lest, men det er vel flere versjoner av fortellingen.


#41

Cauchy sa for siden:

Vi har også kommet frem til Orfeus og Evrydike. Hva er det som ikke stemmer?


#42

Kaija sa for siden:

Lenge siden, men i historien jeg mener å huske, var det avviste kvinner som hugget hodet av ham og kastet det i elva/havet, mens lyren hans ble sendt til himmels. -Eller noe slikt.


#43

Cauchy sa for siden:

Vi tolket det slik at en drapsmann kan være en kvinne og at lyren er "utstilt" som stjernebilde.


#44

Cauchy sa for siden:

Her kommel flere spørsmål. Beklager at det tar litt tid, men de må skrives inn for "hånd". :)

Q - De mange som besøker bygningen hvor han virket, kikker seg ekstra rundt for kanskje å få et glimt av ham, men det er over 500 år siden han hadde en sentral funksjon her. Tross sine begrensninger kjempet han heroisk mot overmakten for å redde sin elskede. Han fikk henne til slutt, men ikke før i deres felles grav.

R - At de var monogame er vel en overdrivelse. "Kanskje elsket vi hverandre for mye" skal hun ha sagt en gang, men de har blitt kalt de forrige århundres store lovestory. Det startet på lerretet, siden fortsatte romantikken og dramatikken både i fiksjon og virkelighet.

V - "Snobbe"-stempelet hefter fortsatt ved henne, selv om det har gått mange år siden gjennombruddet. En liten gjenforening fikk vi ved det store arrangementet på hjemmebane, men mange vil ha mer. Når det gjelder adelsmannen ved hennes side kan sies at bare én person har båret de tre løver flere ganger.


#45

TGM sa for siden:

Q-Quasimodo og Esmeralda?
R-Elizabeth Taylor og Richard Burton?
V-Victoria og David Beckham?


#46

Cauchy sa for siden:

Fortsatt ingen som har klart G og P. :)

Her kommer noen flere:

W - En helt spesiell tale hadde nok ikke blitt holdt uten deres kjærlighet til hverandre. Den ene av dem var verdens mest ettertraktede, den andre ble årets navn. Par i hjerter i ordets virkelige forstand. Deres forhold fikk konsekvenser både for dem selv og mange rundt dem, ja faktisk for en hel nasjon.

X - De skal ha vært et meget aparte ektepar. Han en arbeidssky fester og pratmaker, hun en effektiv og resultatorientert kjeftesmelle. At hun ble enke så tidlig er den dag i dag en gåte, det var visstnok helt unødvendig. Et godt eksempel på misforstått prinsippfasthet?

Y - De fleste nygifte ønsker å være i fred på hvetebrødsdagene. Disse to hadde mildt sagt et annet syn på det. Samtidig var faktisk freden en hovedsak, både for den kjente kjente og den kjente ukjente av dem. Ekteskapet varte i nesten 12 år.


#47

Pøblis sa for siden:

Xantippe og Sokrates og John Lennon og Yoko Ono. :hyper: Den første vet jeg ikke helt.


#48

Miromurr sa for siden:

G tror jeg kan være Gunnlaug Ormtunge og Helga.


#49

Skilpadda sa for siden:

P må være Pondus og Beate. :)


#50

Skilpadda sa for siden:

Og W må være Wallis Simpson og Edward.


#51

Cauchy sa for siden:

Fortsatt enige. :)

Her er de siste gåtene:

Z - Disse ektefellene var et stormfullt ektepar, kanskje fordi de også var i nær familie. Hun var svært sjalu på hans mange elskerinner og prøvde å drepe både dem og barna. Det sies at hun tømte brystet for melk for å slippe å amme stesønnen hun hatet mest. Resultatet av dette ser vi den dag i dag.

Æ/Ä - I dag bor om lag 2000 på øya der disse to hadde sine vidgjetne gjestebud. Husbonden har fått både et mineral og et bryggeri oppkalt etter seg, det er ikke alle forunt. Hans kone var svært fryktet, folk prøvde gjerne å blidgjøre henne med gull og edelt metall.

Ø/Ö - Denne historien og sangen knyttet til den er kjent fra mange skolestuer rundt om. Boka ble først utgitt som føljetong. Det er ingen tragedie, her overvinner husmannssønnen og storbondedatteren klasseskillet, kjærligheten vinner og historien får en lykkelig slutt.

Å/AA - Lykkelig og romantisk slutt ble det definitivt ikke her, eller...? Enda en historie om unge elskende som ikke fikk hverandre i levende live, men måten de ble sammen på igjen etter døden er spesiell og har opp gjennom årene blitt fortalt i både kortere og lengre versjoner, og på flere språk, og gjerne med tonefølge.


#52

Turban Smukk sa for siden:

Z: Zevs og Hera
Å: Bendik og Årolilja


#53

TGM sa for siden:

Z-Zevs og Hera?


#54

Hondacrv sa for siden:

Er Ø Luren? Men det er kanskje ikkje ein song...


#55

TGM sa for siden:

Jeg tenker En glad gut på Ø, men det er lenge siden jeg leste deler av den og kan være på villspor.



#57

Esme sa for siden:

Ø: Øyvind (Fra en glad gut) og Marit


#58

Turban Smukk sa for siden:

Jeg tenker også på Øyvind og Marit.


#59

Inagh sa for siden:

Y må være Yoko Ono og John Lennon.


#60

Cauchy sa for siden:

Da har vi fått fasit, og vi klarte alle unntatt U, riktig svar der er Ull og Skade.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.