apan sa for siden:
Trenger idiotsikker og god oppskrift til nyttårsaften. Ser for meg den vanlige, m vanilje. Det blir bringebær/jordbærsaus ved siden av.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Har du noen gode oppskrifter å dele, eller er på jakt etter noen gode oppskrifter? Da er dette det rette forumet.
apan sa for siden:
Trenger idiotsikker og god oppskrift til nyttårsaften. Ser for meg den vanlige, m vanilje. Det blir bringebær/jordbærsaus ved siden av.
IOA sa for siden:
Jeg lagde den fra Trines matblogg rett før jul, den var veldig enkel og god.
kokosbolle sa for siden:
Vi bruker denne og den er knallgod! Bedre enn uten kremost synes vi. matstedet.blogspot.no/2009/10/pannacotta-med-bringebrcoulis_10.html
Nenne sa for siden:
Til fire porsjoner:
100 gram sukker
5 dl fløte
1 vaniljestang
3 blad gelatin
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i fem minutter. Kok opp sukkeret med en dl fløte og delt og skrapt vaniljestang. Kok i ett minutt. Klem ut vannet og løs opp gelatinen i den varme fløten. Ha i resten av fløten og sil blandingen over i formen(e). Sett i kjøleskapet i noen timer.
Mange bruker porsjonsformer til dette. Jeg pleier å doble oppskriften og ha den i en randform som jeg hvelver over på fat ved servering. Jeg har alltid jordbærsaus ved siden av, laget av friske eller frosne bær. Ha bare i litt sitronsaft og melis. Hvis du vil ha dessertvin til passer Saracco Moscato d'Asti perfekt.
Hyacinth sa for siden:
Enklere og mer idiotsikkert får du det ikke:
Varm opp en stor kartong fløte (den på 3/4 liter) og 2 dl sukker, samt så mye vanilejstang du gidder. Ha i fire plater gelatin. Kjøl ned og server. :værsågod:
Og så kan du variere i det uendelige med smak.
Jeg har forresten hørt at hvis man ikke bløtlegger gelatinen først, men bare har den rett i gryta, så blir konsistensen en annen og mye mer fløyelsaktig. Det har jeg riktignok aldri prøvd, men jeg har litt lyst å prøve, ser bare for meg at det klumper seg?
Nextlife sa for siden:
Jeg synes de aller fleste Panna Cottaoppskrifter er alt for søte, så om du er som meg som fort synes det blir kvalmende søtt, reduser kraftig på sukkeret i oppskriften.
Lager jeg PC med smakstilsetting i (f. eks hvit eller mørk sjokolade) bruker jeg ikke sukker i det hele tatt, og lager jeg en plain versjon bruker jeg max.10 g pr. dl. fløte, gjerne mindre.
Hyacinth sa for siden:
Mange bruker noe syrlig i panna cottaen, f.eks. youhurt eller som en skrev over her, kremost eller noe annet. Jeg ser poenget, men for meg er den med bare fløte best. Og det er jo det som egentlig er panna cotta også. Panna cotta betyr kokt fløte.
Nextlife sa for siden:
Jeg liker også de helt enkle med fløte best, og kompenserer heller med en frisk saus eller gelèlokk. 1. juledag lagde jeg pasjonsfruktgelè og la et tynt lokk på Panna Cottaen, og det var kjempefriskt og nydelig.
Muskat sa for siden:
Panna cotta med limemarinerte jordbær fra Trines matblogg er utrolig god. :nikker:
Elisabet sa for siden:
Jeg bruker Nenne sin oppskrift, og den er veldig god. :nam: Og den er ikke for søt heller synes jeg.
Lavender sa for siden:
Svært lik vår oppskrift, men vi bruker en stjerneanis istedenfor vaniljestang. Og vi legger kumquat som vi har delt i to i bunn av hver portionsform.
Susse sa for siden:
Har ansvaret for årets nyttårsdessert og skal teste panna cotta for første gang. Vi er 6 voksne og 5 barn. Hvor mye skal jeg beregne? Kan jeg evt. bruke små melkeglass til posjonsglass?
Tror jeg går for Trines variant med lime og jordbær.
Skulle jeg hatt festen hjemme hadde jeg laget i høye glass,men det våger jeg ikke når maten skal fraktes i bil til festen.
Nextlife sa for siden:
Jeg beregner 1 dl fløte pr. pers.
bruk uansett glass som er såpass lave eller vide i åpningen at skjeen går nedi uten problemer.
apan sa for siden:
Takk for mange svar! Jeg tror jeg prøver Nenne sin. Jeg lager til 6 voksne og sikkert 1-2 barn, lager av 10 dl kremfløte tror jeg.
Vi kjøper is til barna, ikke så mange av dem som liker panna cotta, så lager jeg litt mye bærsaus så de kan ha til isen om de vil.
Susse sa for siden:
Hørtes lurt ut med is til barna, ungene til vennene våre er langt mer kresne enn våre egne.
Bærsaus til alle er jo sikkert populært.
mina sa for siden:
Jeg bløtlegger ikke gelatinen, funker som bare det. Legger oppi et blad om gangen og rører skikkelig mellom hvert blad.
Susse sa for siden:
Når jeg skal lage av ca 1,2 liter fløte, kan jeg lage alt på en gang?
Hvordan kan jeg være trygg på at det ikke blir klumper av gelatin? (min store skrekk, fikk det i fromasjen på Farris Bad, grøss...!)
Hyacinth sa for siden:
Det gjorde jeg i dag. Laget lakris-panna cotta. Står i kjøleskapet as we speak.
Hvorfor skal man egentlig bløtlegge den? :undrer:
Nextlife sa for siden:
Du kan fint lage alt på en gang, men rør godt med ballongvisp hele tiden.
Hyacinth sa for siden:
Gelatin smelter i varm bæsje. Eh. Væske! Men i fromasjer er jo materien kald. Jeg har også fått klumper da.
veobra sa for siden:
Er du fortsatt redd for klumper kan du sile den før du setter den til å stivne.
Jeg tror denne tråden har inspirert meg til årets nyttårsdessert. :riktig:
Kanina sa for siden:
Oppskrift? :blafre:
Hyacinth sa for siden:
Samme som jeg skrev over her, men med lakrispulver i. :)
Kanina sa for siden:
Ah, takk, men hvor mye lakrispulver?
Hyacinth sa for siden:
Tja. Jeg har liten erfaring med lakrispulver, men jeg gjetter på en liten teskje i hele greia. Jeg har hatt alt i en stor bolle denne gang, og da jeg sist tittet på den, så jeg at alt var sunket ned til bunnen av bollen, så jeg vet ikke jeg. :knegg:
Hyacinth sa for siden:
Du store min tid. Jeg prøvde for første gang å lage panna cotta uten å bløtlegge gelatinen, jeg rørte den kun inn i den varme væsken. FOR en forskjell! Konsistensen ble helt annerledes, det er nesten så jeg oppfordrer alle til å lage en med og en uten, det var en enorm forskjell. Dessverre likte jeg ikke den konsistensen. Det er sikkert mange som gjør det, men jeg syntes det ble kvalmt, rett og slett. Fettet i fløten opplevdes ekstremt framtredende. Jeg skal heretter fortsette å lage det på gamlemåten, men jeg er glad jeg prøvde.
Apple sa for siden:
Nå har jeg laget for første gang. Etter Nennes oppskrift. Står i kjøleskapet i porsjonsformer til besøk i morgen, så håper det blir bra.
Hvordan ble forskjellen, Hyacinth? I smak, konsistens? Klumper?
Kanina sa for siden:
Det er ikke samme risiko for klumper i panna cotta som i fromasj, rett og slett fordi gelatinen oppløses i den varme fløten og blandes ut der, mens i fromasj skal væsken med gelatinen blandes med den derre kremgreia, og det er da det blir vanskelig. Jeg har bare algd panna cotta en gang før, men det var klaff på første forsøk, i hvert fall.
Hyacinth sa for siden:
Ingen klumper. Ingen smaksforskjell heller. Jeg greier liksom ikke forklare det helt. Det var utrolig kvalmt, jeg sitter faktisk her nå og lurer på om jeg noengang vil spise panna cotta igjen. :sukk: Men den litt tykke, kremaktige konsistensen er noe jeg vanligvis ville satt pris på, tror jeg, så jeg skjønner ikke dette helt. Jeg synes folk burde prøve. For det kan være andre liker det bedre.
Susse sa for siden:
Jeg lager en stor posjon, men bløter opp gelatinen.
Spent :)
Hyacinth sa for siden:
Ja, men da går det bra. Det er bankers. :) KOmmer til å bli godt!
apan sa for siden:
Da er jeg spent, Susse, for jeg skal lage en sånn stor porsjon imorgen!
Apple sa for siden:
Huff, såpass. :humre: Kremaktig, altså?
Hyacinth sa for siden:
Har veldig problemer med å forklare det. Du burde prøve. Jeg er fremdeles utrolig kvalm. Jeg laget etter samme oppskrift som jeg skrev først i denne tråden, bare uten å bløtlegge gelatinen. Lag en med og en uten. Gi tilbakemelding. Det kan hende det bare er meg.
Susse sa for siden:
Det ble helt perfekt. Til 12 dl fløte hadde jeg 5 SS sukker og en diger vaniljestang. 5 plater gelatin.
Har smakt på restene som jeg slo over i kaffekoppen og satt i kjøleskapet, ble helt nydelig!
Skal ha limemarinerte blåbær og sitrionmelisse over dem før servering i morgen.
Odelia sa for siden:
Vi bruker oppskriften på matprat.no og syns den funker hver gang, enkel og god er den også :jupp: Nå står den til avkjøling her før vi må lirke plass til den i kjøleskapet. Dumme kjølehjørnet røyk beleilig nok før jul, enda det er helt nytt, så her må alt planlegges siden kjøleskapet ikke rommer all verdens. Gleeeder meg til å smake panna cottaen i morgen :nam:
Mirasol sa for siden:
Nennes sin oppskrift funker som fjell fant jeg ut i kveld og jeg gleder meg til å servere den i morgen når vi er bedt bort til nyttårsmiddag med ansvar for desserten. Med jordbærsaus og servert i sjokoladeskåler så er det en verdig inngang til et nytt år!
vixen sa for siden:
Inspirert av tråden så ble det panna cotta her også. Med hvit sjokolade i og med bringebærcoulis. Spent. Har faktisk aldri brukt gelatin i hele mitt liv. Om dette blir vellykket så er det jo virkelig veldig lettvint dessert. Litt spent på om den får en bismak av plast dog siden jeg hadde de i sånne engangspenglass jeg hadde liggende. Hadde liksom ikke noe annet som egnet seg til porsjoner. Lurte litt på å helle de i silikonmuffinsformer og så hvelve de på dessertallerken, men tok ikke sjansen.
Hyacinth sa for siden:
Jeg har aldri bommet med dette, og jeg er en dessertkløne. Jeg hadde riktignok gelatin i uten å bløtlegge den en gang som et testforsøk, men selv om jeg ikke likte resultatet, så mener jeg at det ikke var min feil...
Så panna cotta er virkelig noe av det enkleste man kan lage.
(Det trodde jeg imidletid også om geleen jeg laget til i dag. Den er IKKE stiv. Ikke på noen måte. :mad: )
vixen sa for siden:
Å herremin så godt det var! Laget en for mye og har prøvesmakt. Namm!
Hyacinth sa for siden:
:) så bra!
veobra sa for siden:
Jeg har også laget og den ble veldig god. Måtte ta av litt til prøvesmaking.
Jeg synes det er så gøy med vaniljestang og spennende med gelatinplater så dette kommer ikke til å bli siste gang jeg lager panna cotta. :knegg:
Nenne sa for siden:
Så flott at folk lykkes med både den ene og den andre oppskriften. Panna cotta er godt! :nam:
Susse sa for siden:
Tilbake fra nyttårsfesten og kan melde om 12 svært fornøyde gjester!
Kokte to skåler blåbær med sukkerlake og silte før jeg avkjølte. Dette la jeg over panna cottaen med skje. Over det igjen hadde jeg limemarinerte blåbær,pyntet medd en stilk rips og sitronmelisse! Alle spiste opp!
De som ikke tålte melk fikk soyais i bunnen og samme bærmix over, til stor glede.
*TB* sa for siden:
Jeg syns oppskriften fra Matprat er alt for søt. Jeg har laget panna cotta to ganger, og den første gangen ble den helt perfekt. Jeg hadde bringebærcoulis til. Men jeg husker ikke hvilken oppskrift jeg brukte. Så lagde jeg panna cotta til dessert på julaften, og brukte oppskriften fra Matprat. Det ble ikke like godt som første gang jeg lagde - den ble alt for søt og kvalm. Matprat sier 2,5 dl sukker på 7,5 dl fløte. Neste gang skal jeg ta mye mindre sukker.
Susse sa for siden:
Jeg hadde 6 spiseskjeer til 12 dl. Det var akkurat passe. 2,5 dl til 7,5 høres enormt søtt ut.
apan sa for siden:
Jeg kan også melde om suksess, selv om jeg konsistensmessig tror jeg lager porsjoner neste gang - det ble liksom ikke så lekkert når man forsynte seg fra rand. Jeg synes den kunne vært litt mindre søt og mindre vaniljesmak, det var den fra Trines matblogg. Men selskapet likte den. Jeg lagde limemarinerte jordbær til, og det var nydelig. Hadde også jordbærsaus.
Susse sa for siden:
Jeg hadde den i melkeglass, det kan anbefales.
millact sa for siden:
Jeg vil forsøke å lage dette. Det er jo så godt.
Nextlife sa for siden:
Jeg lagde miniminipannacottaer i går som en del av et dessertplatå. Jeg prøvde også ut denne metoden, og jeg er enig med Hyacinth.
Det ble forskjell på konsistensen, og det er vanskelig å forklare hvordan, men mer kremete og mindre homogen konsistens på en måte, kanskje.
Jeg kommer til å bløtlegge gelatinen igjen heretter.
Hyacinth sa for siden:
Ja, sant? Jeg syntes det var kvalmt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.