Vi vil ikke flytte siden beliggenhet og nabolag er tilnærmet perfekt for oss, men etter 5 år i huset ser vi at vi trenger litt mer/annerledes plass.
Vi har bestemt oss for å gå til en arkitekt for å prosjektere og anslå i første omgang. Hva er mulig, hva kan det koste, hvor lang tid kan det ta?
Men inntil videre trenger jeg innspill og ideer, inspirasjon og tips. Har noen sett gode sider og apper til innredning, ombygging og utbygging? Har noen erfaring med å flytte kjøkken til en annen (rørløs) del av huset?
Vi vurderer å flytte kjøkkenet -som nå ligger på den mørkeste siden av huset, og er trangt og dumt innredet -over til TV-stuen. Så ønsker jeg å bygge ut så jeg får en spisestue som går utover i hagen med utgang direkte til terrasse. Spisebordet er familiens oppholdssted nummer 1, da er det bare rett og rimelig at det er et sted der man også får lys og utsikt. Men prosjektet innebærer å flytte minst en innervegg, kanskje rive to andre (neida, de er ikke bærende), bygge et bad, bygge et nytt vaskerom, bygge et nytt kjøkken, legge helt nytt gulv i nesten hele 1. etasje, skifte 2 vinduer, flytte en kjølebod og i det hele tatt. I tillegg er vi opptatt av at huset skal bli enda finere, men vi er usikker på hvilken retning vi skal gå i. Skal dette bli et modernistisk appendix eller se ut som det alltid har vært der? Huset er fra femtitallet, men er bygget i en veldig spesiell tradisjonell stil, en slags nasjonalromantisk stil med hint av Ullevål og Tåsen hageby. Vi har gått for nennsom restaurering av blyglassvinduer, nøyaktig kopi av gammel dør osv. Men det betyr ikke at vi ikke kan lage noe nytt som virkelig ser ut som det er fra 201X. Men naboene må holdes glade, selvsagt. Vi hindrer ikke noe utsyn for noen før evt tilbygg blir nærmere 10 meter høyt, vi har gode relasjoner til alle naboene og våre vage antydninger om tilbygg er blitt møtt med entusiasme hittil.
Hva skal jeg lete etter, hva bør jeg abonnere på, hva bør jeg tenke over?
Flytte kjøkken har vi gjort omtrent i alle leiligheter og hus vi har bodd. Det er stort sett ganske ukomplisert fordi det er bare snakk om vann- og avløpsrør og ikke soil. Bare vær obs på fall og trykk.
Du bør tenke på å ikke bli gal, ikke bli skilt. :knegg:
Sånn ellers: finn dere en god arkitekt, først og fremst. En som er lyttende, praktisk, pragmatisk og kreativ. Ta flere møter med vedkommende, start med hele ønskelista, og alle bør være åpne for ideer og justeringer. Så må dere sette opp et budsjett, og se hva dere realistisk kan få til.
Så må du være forberedt på at det Tar Ekstremt Med Tid, og at det må tas haugevis med beslutninger underveis. Og at dere må ha en byggherre og byggeleder som dere kommuniserer (og dokumenterer) ekstremt godt med.
Dere har sjekket med byantikvaren at dere kan gjøre store endringer på huset utendørs?
Ellers syns jeg det høres ut som en god ide å flytte kjøkkenet, slik at det kan åpnes opp mot en spisestue. Det er noe jeg savner her, å ha en spiseplass på kjøkkenet (eller rett ved), slik at man kan sosialiere selv om man er på kjøkkenet og lager mat.
Dere kan vel også bygge en etasje oppå tv-rommet?
Men dette er ting en god arkitekt kan hjelpe dere med å tenke kreativt rundt, tenker jeg. Det samme med byggestil. Enten bør man følge den som er der, eller så kan man tenke helt nytt og heller bare bringe videre ett element; som fasong, materiale eller farge, men la det bryte i stil. Med den fantastiske utsikten deres hadde det jo vært flott med mye glass.
Oioioi. :knegg: Gøy, slitsomt, dyrt, tenker jeg. Mye dyrere enn du tror. Helt uten fænsi arkitektur snakket de om en god mill for å bygge på en liten firkant på 40 kvm på hytten vår i Trysil, derav 6 kvm var bad. Og dette står på påler i terrenget med lett tilgang til rør under hytten, uten graving eller sprenging av noe slag.
Men jeg skjønner deg godt, det er jo veldig moro! :heia:
Vi er gode på å leve med prosjekter, mannen og jeg. Vi har pusset opp uten pause i alle år, og håndterer det bra. Det er selvsagt perioder man blir litt ekstra gal, men vi er praktiske og har mye fagkunnskap tilgjengelig i nær familie. Praktisk hjelp også. Vi kommer til å gjøre mye selv, men for å løfte prosjektet og gjøre det smartere, så tenker vi at å bruke noen tusen på arkitekt er en veldig god ide.
Tally: En etasje over TV-stue/vaskeromsdelen er definitivt på frågan. Det vi må tenke på er om vi mister kveldssol og om en time kveldssol evt ikke er så nøye sett i lys av 20 ekstra m2 i andre etasje, en ny TV-stue der oppe og et ekstra soverom, samt vaskerom, bad og kjøkken nede helt fritt for skråtak og finurligheter. Det øker jo boarealet i huset betraktelig.
Når alt er på stell med tanke på hva dere skal gjøre og arkitekten har alt klart bør dere vurdere en byggeleder. En som holder styr på hvem som skal komme når, slik at ingen håndtverkere blir gående og vente på hverandre eller at dere blir gående og vente fordi håndtverkerne er opptatt andre steder. Det sparer dere både tid og penger på når man ser prosjektet under ett.
Snakk med fleire arkitektar før de gjer eit val. Ver sikker på kva de gjer avtale om. Skal søknad til kommunen inngå i arkitekten sin timepris eller ei? Kor mange skisser vil han/ho lage før de er fornøgde? Skal arkitekten ha oppfølging undervegs i arbeidet (ofte vil handverkar lure på kva som er tenkt), og kva vil timeprisen da vere? Kor detaljerte skal teikningane vere?
Skriv ned tanker, ideer og ønsker.
Ta kontakt med en arkitekt eller bygningsingeniør.
Vi fikk best hjelp av bygningsingeniøren, arkitekten var ikke spenstig og praktisk nok.
Vær forberedt på at det tar tid og koster penger. Mange penger! Kjøkken, bad og vaskerom er dyre rom å gjøre noe med, men ikke nødvendigvis dyrere å flytte til et annet sted i huset enn å pusse opp.
Bruk arkitekt og bruk entreprenør (en som har alt ansvaret for arbeidet og for alle de andre håndverkerne). Det siste øker prisen noe (15 % kanskje), men det sparer deg for masse trøbbel underveis, og du slipper at rørleggeren skylder på flisleggeren og omvendt, når varmekablene på badet ikke virker etterpå, siden det er entreprenørens ansvar uansett.
Og bruk et solid firma, med lang fartstid som entreprenør. Arne-Lises enmannsbedrift er ganske sikkert billigere enn Byggmester Solnes og co, men byggmester Solnes kommer til å finnes fremdeles, når garantien nærmer seg slutten. Arne-Lise går konkurs etter et halvår, siden hen er så billig.
Vi bygde på vårt hus fra 50 tallet, to etasjer med grunnflate på ca 50. Kom på litt over en million, men var uten bad og kjøkken i nydelen. Og det Tar Tid. Og om du har hjemmekontor og jobber mens snekkerner holder på så er det fult mulig å bli gal av alle lydene, saging, banking og ikke minst den ekstreme lyden som minner om tannlegebor når de sager seg gjennom vegger og laminat som skal skøytes på. :gal: