Jeg har en hvitvin liggende som ikke er blitt drukket på ganske mange år...
Det er en 2008 Graacher Himmerlreich Riesling Kabinett...
Tror dere den er brukbar enda? Eller bør jeg legge den laaaaangt vekk og finne noe bedre?
(Skal feire min venninnes bursdag i morgen, og skal ha med meg en vin som jeg selv skal drikke...og har egentlig ikke råd til å kjøpe ny...patetisk.)
:knegg:
Jeg fikk en vin engang av min mor, som jeg skulle ha med på fest. Heldigvis hadde jeg en vin til i bakhånd for YACK den var fæl. Og ikke fæl i "jeg liker ikke smaken" men fæl som i "HIMMEL, er det GJØDSEL i denne vinen?!"
Hadde du bodd nærmere kunne du fått vin fra meg, drikker sikkert like lite som deg, og fikk en flaske vin i høst som sikkert aldri blir drukket.:knegg:
Kan du ikke ta med to stykker eller alle tre og ha resten liggende i en sekk eller bag i gangen hos vertinnen. Hvis den første er dårlig så henter du en av de andre. En av de tre må da være drikkandes.
Beklager, men ser ikke problemet ditt - bare løsning. :knegg:
Om du googler vinene finner du ut dette. Eller enda enklere, søker dem opp på vinmonopolets sider. Der står det ofte også noe om lagring. Selv om de har blitt lagret feil behøver de ikke å ha blitt dårlige.
Det høres ut som den har blitt korket - det er vel luft, og kan skje med 10 % av alle viner uavhengig av hvordan de har blitt lagret. Men særlig hvis de er lagret varmt og stående, slik at korken tørker ut, så klart.
«Korket» brukes helst om når korken innholder en sopp som reagerer med vinen eller midler brukt til å rengjøre flasken, tror jeg. Det smaker og lukter ofte høgg. (Måtte søke litt for å se om jeg husket riktig, ser slik ut: www.aperitif.no/content/view/full/30105 )
Når korken har feil som slipper til for mye luft er det oksidering, da blir det vel mer eddiksmak?
Der kan man se. Kork lukter i hvert fall helt karakteristisk muggkjeller, så det høres fornuftig ut. Poenget var i hvert fall at det kan skje hvilken som helst vin, også gode som er lagret riktig?
Alle sånne "det står 2008 på denne vinen, er den gått ut på dato?"-spørsmål minner meg om da min lillebror, den gangen 17, fant min 1986 LaFite Rotschild som jeg hadde lagret i mine foreldres perfekte vinkjeller i påvente av Den Store Anledningen. Han var i ferd med å åpne den gamle vinen, for å sjekke om den var drikkendes, kanskje helst lage toddy, siden han egentlig ikke liker vin så godt. :knegg: Min søster, som jobber på polet, kom tilfeldigvis innom og fikk stoppet galskapen. Flasken var på det tidspunktet verdt mellom 8000 og 12 000.
Men wow! Så god! Det er noe av det aller beste jeg noen gang har smakt.