Jeg klarer aldri å bruke opp tomatsaus før det går ut på dato, ei heller gidder jeg å lage når jeg egentlig har lyst fordi jeg syns det er for mye ork akkurat der og da fordi jeg bare trenger litt.
Så hvis jeg lager min egen tomatsaus, kan den da fryses og taes opp ved behov? For da kan jeg lage når formen er god og ta opp når formen er dårlig og jeg ikke orker å lage.
Jeg har stadig vekk hjemmelaget tomatsaus i fryser, og tar opp når vi trenger en kjapp og god middag. Det som tar tid med en god hjemmelaget tomatsaus er koketiden og den er jo uavhengig av hvor mange porsjoner man lager.
Ja. Jeg lager en stor gryte og fryser ned i sånne s å plastbegre. Oppskrift er på slump, men ca:
D
1-2 store løk og så mye hvitløk jeg gidder hakkes grovt og surres i olje på lav varme, sammen med grovhakkede urter som basilikum, timian og oregano. Rasp gjerne oppi et par gulrøtter også. Linser vet jeg også at noen bruker. Så hiver jeg oppi så mange bokser med hakket tomat som jeg får plass til. For å gi sausen et lite spark så tilsetter jeg enten litt finhakket chili (men obs! Det tar litt tid før de slipper smaken, så ikke tilsett for mye med en gang!) eller litt chilipulver. En god slump sukker (ca 1 teskje per boks tomater, men det er en smakssak), en buljongterning. Pepper.
Jeg lager alltid stor porsjon tomatsaus og fryser ned i mindre porsjoner. Da blir plutselig spaghetti, pizza o.l. raske middager.
Min oppskrift (skal jeg lage og fryse ned dobler jeg denne):
1 stor hakket løk
flere hakkede hvitløksfedd
½ hakket rød paprika (viktig, gir nydelig smak og sødme)
en boks hermetiske tomater (jeg synes hermetiske cherrytomater fra Mutti er de beste)
noen soltørkede tomater
salt/pepper
litt sukker
oregano
basilikum
merian
timian
laurbærblad
Løk og hvitløk stekes mykt. Resten has i og sausen kokes opp.
Dette får koke et par timer. Laurbærbladet fiskes ut og sausen kjøres glatt i blender.
Et annet tips er å steke en bunke pizzabunner også og putte i fryseren. (Prikkes og stekes i 3 min). Hvis du setter på stekeovnen i det du går inn døra så kan du ha pizza på bordet Max 15 minutter etter at du kom hjem.
Jeg lager slik: 2-3 løk freses i olivenolje. Kutter opp champignon (8-10 stykker), gul paprika (1-2 stykker) og litt broccoli og rasper 3-4 gulrøtter og har oppi. Hiver oppi 2 bokser med hermetiske tomater og 4-5 ferske tomater. Så tar jeg bladene fra en basilikumplante og litt salt, pepper og sukker oppi.
Kokes 4-5 timer og stavmikses til slutt. Blir nydelig.
Jeg har faktisk nettopp hevet tomatsaus i frysen, var endel igjen etter middagen. Det er nok ikke nok til et fullgodt måltid, men det gjør ikke noe, da tilsetter jeg bare mer av ett-eller-annet.
Større fryser står høyt på ønskelista, men jeg har ikke plass noe sted. Har bare 3 skuffer under kjøleskapet. Skulle gjerne laget og fryst en hel masse.