Jeg søker råd her etter at det oppsto en liten (banal og uviktig) debatt her hjemme: Vi har Arabias 24h-servise, og jeg mener at tallerkenene er ildfaste. At det er litt av poenget med å ha et kvalitetsservise, at man kan slenge en tallerken i ovnen. Mannen mener at dette slett ikke er en selvfølge, og jeg klarer ikke å google meg frem til at jeg har rett. Men jeg har det, ikke sant?
Det finnes definitivt kvalitetsserviser som ikke er ildfaste. Jeg har ett fra Villeroy & Boch og har smertelig erfart at en tallerken sprakk etter en rask tur i stekeovnen.
Jeg må si jeg er overrasket! Jeg ville aldri ha satt de gamle IKEA-tallerknene våre i ovnen, men har tatt det for gitt at 24h-serviset er ildfast. Jeg heller likevel mot at det er det, altså. For det har så langt gått bra!
Av en eller annen grunn så tror jeg ditt også er ildfast Xian uten at jeg kan stå inne for det.
Og etter litt googling så ser jeg at det er rett, dvs ovnssikker som det stod.
Vet ikke om alt vanlig servise er ildfast, men jeg har også 24h og under tallerkenene står det: "Dishwasher & microwave safe. Oven to table"
Det siste tolker jeg som ildfast.
Har hatt servise fra Figgjo med samme funksjoner som ditt Arabia-servise. Fikk forbausede blikk når jeg brukte de store runde formene som kasserolle, men det gikk fint ved gradvis oppvarming - ikke kald form på glovarm plate altså.
Vårt dagligservise tåler alt. Det er Jamie Oliver White eller hva det heter. Det er merket tydelig under at det tåler både frys, ovn, mikri og oppvaskmaskin.
Et porselens service bør være av typen feltspatposelen, det er brent ved 1400 grader. Porsgrund og Pillivuyt er slike. Jeg lærte at keramiske serviser ikke var så sterke, mulig de tåler varme like godt bare de er brent i høyvarme.
Det meste av vanlig servise er ildfast. Kommer litt an på hvordan det er laget. Det er bla materialavhengig hvor stor temperaturgradient de tåler. Dyrt er ikke nødvendigvis best, de kan ha vektlagt andre egenskaper, som overflatefinish. Jeg er forøvrig akkurat ferdig med å rette eksamen i keramisk materialvitenskap... Foreleste dette i høst. :)
Jeg kom til å tenke på denne i dag da jeg laget latte.
Er vanlige glass "ildfaste", holdt jeg på å si, eller varmebestandige? Jeg lar meg stadig imponere over alt folk tør å helle kaffe i. Jeg ser for meg kaffe og melk flommende ut over benken.