Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gamle barnebøker

#1

mosol sa for siden:

Jeg har ryddet i mine gamle barnebøker og sortert ut masse utdatert, bl.a Evi Bøgenæs og slike bøker. Men jeg er jo skikkelig på en nostalgitrip, og står og lurer på hva jeg skal gjøre med Frøken Detektiv, Bobseybarna og Lykkebarna for eksempel. Det er sannsynligvis sørgelig gammeldags, men jeg husker jo hvordan jeg koste meg med dem. :knirk: Gir jeg dem til loppis?

Femserien av Enid Blyton setter jeg i hylla til storesøster, og likeledes alt av AnneCath og Lindgren - selv om de også er ganske så utdaterte.


#2

millact sa for siden:

Min datter er nesten ni og koser seg med mine Bobsey barna, Lykkebarna og Gulltopp. Min niese på ti er glad e Frøken Detektiv. Vet de har kjøpt på finn for ti kroner boken. Jeg har kjøpt flere av de ovenfor på Fretex.

Jeg har og en haug Evi Bøgenæs, kanskje alle, men foreløpig er ikke min interessert. Fem serien har jeg og samt Disney Junior.


#3

Teofelia sa for siden:

Astrid Lindgren utdatert!? :tullerdu:

Jeg setter dem i bokhylla til ungene. Jeg hadde stor glede av å lese mine foreldres barnebøker da jeg var liten. Det var jo som historier fra gamle dager.


#4

Teofelia sa for siden:

Min eldste er for øvrig i gang med mine gamle Frøken Detektiv.


#5

millact sa for siden:

Jeg og! Har enormt mange bøker fra min mors oppvekst. Jeg slukte dem. Men noen er nok litt utdaterte, men kan være gøy å lese likevel.


#6

mosol sa for siden:

Enig der, Teo. Hun holder seg ganske godt. Selv om pappaen til Emil feks ikke er helt PK.

Jeg går og fisker frem de tre tvilstilfellene igjen. :knegg:


#7

Røverdatter sa for siden:

Min elleveåring leser Bøgenæs og har fått alle venninnene til å gjøre det samme. Jeg ville nok gitt bøkene til en bruktbutikk eller loppis om ingen hos oss ville ha dem. Det er mange som er interessert i den slags. Jeg elsker og leser gamle barnebøker selv og er glad for at mange velger å gi bøkene til loppis sånn at jeg kan kjøpe dem. :sparke:


#8

Xian sa for siden:

Evi Bøgenæs var da kraftig utdatert allerede i min barndom, uten at det hindret meg i å elske bøkene, og lese dem i filler. (Kan fremdeles pløye meg gjennom et par av favorittene en slakk sykedag...) Så jeg ser absolutt for meg at Ullungen kan få stor glede av dem.

Men gi dem til loppemarked om de ikke blir lest! Selv er jeg evig på jakt etter bokskatter av Babbis Friis Baastad og Annik Saxegaard.

Kan heller ikke fatte at bøkene til Astrid Lindgren skal være utdaterte. I så fall må vi da vrake H. C. Andersen også.


#9

millact sa for siden:

Annik saxegaard tror jeg finnes i min bod, etter mamma.


#10

Acsa sa for siden:

Det jeg har mest problemer med er språket i noen av disse barnebøkene, dvs. de som ikke er norske eller oversatt fra skandinavisk. Barnebokoversettelse var ikke akkurat høystatus, og Bobseybarna (med den fluelortfonten attpåtil...) bærer mildt sagt preg av det!


#11

Blå sa for siden:

millact: jeg er interessert i å kjøpe Annik Saxegaardbøker. Om du har noen som dere ikke er interesserte i. :lykkelig: Det kan være at Røverdatter og jeg går i budrunde riktignok, men det er jo bare greit for deg.


#12

apan sa for siden:

Og jeg deltar også!

Og forøvrig: Storebror har lest flere av mine Frøken Detektivbøker. Prøver få ham på FEM-serien også.


#13

Polyanna sa for siden:

Her leses bobseybarna ovenpå i skrivende stund. :knegg: Etter at siste bind i Anne fra Bjørkely-serien ble lest høyt på senga.

De du ikke vil ha kan du droppe av her. :vilha: (med mulighet for åpen retur)


#14

Blå sa for siden:

Og Xian tydeligvis.

Vi får først se om millact er interessert i å selge og så klarer vi kanskje å dele pent. Forhåpentligvis er det ulike bøker vi allerede har.


#15

millact sa for siden:

Ja, er ikke sikkert at min vil ha alt.


#16

Polyanna sa for siden:

Og du har vel ikke KASTET evi bøgenæs? :tullerdu:


#17

Fakse sa for siden:

Jeg leser Lindgren og Vestly til jentungen (hun leser ikke selv enda), og synes det er helt greit. Det er åpenbart at bøkene foregår i en annen tid, og det er det ikke noe problem å forklare. Men jeg synes man skal være obs på at man "forer" ungene med nyere litteratur også, slik at de får med seg begge deler. Gjør man det kan gjerne de gamle få stå i hylla de også :)


#18

millact sa for siden:

Ikke jeg, nei. Beste som finnes og beste julegavene jeg fikk.


#19

millact sa for siden:

Ja, begge deler tenker jeg.


#20

Polyanna sa for siden:

Nei, jeg tenkte på mosol. :)


#21

Taien sa for siden:

Her håper jeg at jeg kan få småtrolla til å lese noe av det jeg leste som ungjente, selv om det da ble regnet for "ungpikebøker", Jeg ELSKER Evi Bøgenæs og er stadig på jakt. Hvis noen har "Adjø lille spurv" så gir jeg min høyrearm for den!!! Jeg har lett i mange mange år.


#22

oslo78 sa for siden:

Jeg vil kjøpe!! (Annik Saxegaard-bøker også - har alle Inabøkene og har lest dem et dusin ganger).


#23

Pøblis sa for siden:

Jeg foreslår en byttering med Evi Bøgenes og annik saxegaard. :hyper: Jeg har gjort noen funn på loppis og i antikvariat og bytter gjerne med andre så vi alle får lest mer og fler. :ja:


#24

millact sa for siden:

Frøkna har alle mine Evi B. bøker på rommet. Håper hun vil like dem.


#25

Myria sa for siden:

Jeg har alle mine barnebøker fremdeles. Roald Dahl leses til stor glede for storebror, og jeg gleder meg til lillesøster blir så stor at hun vil ha glede av Den Lange Veien Hjem-bøkene, Jernbarnebarna og ikke minst serien om danske Puk som bor på internatskole.


#26

apan sa for siden:

Puk er jo toppen da, og Pernille og Susy også.

Jeg leste forøvrig Far til Fire for storebror ifjor :knegg: . Også ganske moro.


#27

Xian sa for siden:

Strålende idé! Når jeg først har funnet en bok jeg har lett etter i årevis, klarer jeg liksom ikke å slutte å kjøpe den om den dukker opp på et nytt loppemarked... Så byttering er genialt. :hyper:


#28

Xian sa for siden:

Æsj, jeg var så sikker på at jeg hadde to av "Adjø, lille spurv", og sprang opp i loftsstuen for å finne den. Men det står bare én i hyllen. Jeg har sett den flere ganger på loppemarked på skolen her, skal ha det i bakhodet neste gang!


#29

mosol sa for siden:

Kastet, nei! Nå blir jeg jo helt satt ut. Skal jeg sette både Ina, Gulltopp (!) og Evi Bøgenæs i hylla altså. :confused: Jaja. Hakkespettboken har talt. Polyanna, feel free til å låne. :knegg:


#30

oslo78 sa for siden:

Eller selge dem til meg :-)


#31

Polyanna sa for siden:

Jeg er jo fru "kast for all del INGEN TING!" så jeg skal ikke nødvendigvis tas til inntekt for noen Sannhet. :knegg:


#32

oslo78 sa for siden:

Jeg kaster gladelig - men ikke bøker det ikke går an å få kjøpt i butikken lenger. De tar man godt vare på, eller selger til andre som ønsker seg dem :-)


#33

Acino sa for siden:

Gulltopp er første boka jeg kan huske å ha lest helt selv. Elsket også lykkebarna, bobsybarna og frøken detektiv...og og og...jo, håper de vil like noe av det her! Ellers husker jeg mest bøker fra jeg ble litt større (tror jeg) som Danny og fasanjakten, Mathilda, Vikingskattens hemmeligheter, kabalmysteriet og og og. Slukte nok litt mer bøker før enn nå. :humre:


#34

Røverdatter sa for siden:

Hvis dere vil ha gamle barnebøker så selges det masse på QXL. Jeg tror jeg har komplett samling Annik Saxegaard av det som er utgitt på norsk, komplett samling av Evi Bøgenæs og masse av blant annet Margit Ravn ++ som er kjøpt på QXL. Prisen på Evi Bøgenæs lå normalt på 10-30 kroner + porto pr bok sist jeg sjekket.


#35

millact sa for siden:

Takk for tips, Røverdatter! Er og endel på finn.no.


#36

Xian sa for siden:

Nå sporer jeg av i min iver her. Betyr det at du har fått tak i "Lykkelige Lisbet" av Annik Saxegaard, visstnok en tredje oppfølger til "Min datter Lisbet"?

Det lyktes meg å spore opp "Lisbet, Lisbet", bok nr 2, på et antikvariat for noen år siden, men den tredje har jeg aldri sett snurten av. (Ikke at toeren på noen måte kunne måle seg med "Min datter Lisbet", som er min suverene favoritt innen sjangeren. Men jeg vil jo gjerne lese alle, da.)


#37

Røverdatter sa for siden:

Jeg har "Lykkelige Lisbet". :jupp:

Låne?


#38

Pøblis sa for siden:

Er det en oppfølger til "pålitelig ung dame får post"? :hyper:

Jeg har din Pike i sølvgrå bil, Røverdatter. Den er lest med silkehansker og jeg hadde tenkt å overlevere den i kombinasjon med en kaffedate i byen din, men har jo hatt den en stund, så jeg sender en gjerne til deg hvis du sender med adressen din. :ja:


#39

Røverdatter sa for siden:

Ikke en oppfølger, men mer en spinoff. :fnise: "Umulige Cecilie?" heter den.

Kan vi ikke få til kaffedate da? Nå er det jo "snart" vår igjen?


#40

millact sa for siden:

Jeg lette to minutter i boden i går i en eske, men fant ikke de bøkene jeg trodde. Kanskje jeg bare har trodd jeg har hatt dem? Vet det står kassevis hos mine foreldre enda (rett borti gaten), så når det blir varmere i været skal det ryddes godt.


#41

Pøblis sa for siden:

Klart vi kan! SÅ kan jeg jo lese den en gang til så lenge. Jeg digger den boken. :hjerter: Jeg vil også bli privatsjåfør i sølvgrå uniform og gå med ridestøvler hver dag. :ja:


#42

Røverdatter sa for siden:

Me to! :hyper:


#43

Pøblis sa for siden:

Og tenk deg å møte både en galant, om enn litt vel snobbete kjekkas av en oppvartende franskmann som hvisker vakre ord til deg mens man ser på solnedgangen og besøker Mont St. Michel sammen - for så å bli fridd til av en rotekte kjekkasnordmann med eget høyfjellshotell. :love:


#44

Røverdatter sa for siden:

Og der har du grunnen til at jeg aldri gir opp de gamle ungpikebøkene. :elsker:



#46

Pøblis sa for siden:

Jeg leser "Kjære stabukken min" nå. Den fant jeg i antikvariat i Tvedestrand i sommer, og den er veldig søt og får meg til å ville reise til alpene for å gå i skikkelig ville fjell. :love:


#47

Røverdatter sa for siden:

Dere som liker Saxegaard kan også søke etter bøker av Bente Bratt. Det var hennes mest brukte pseudonym i Norge og under dette ga hun ut bøker for et mer voksent publikum. Der har de (meget diskret beskrevet) sex før ekteskapet og sånn, og det handler også en del om utfordringer ift. å være nygift ol. Det er litt som et dykk 60-70 år tilbake i norsk hverdagsliv.


#48

Pøblis sa for siden:

det er en veldig bra søkeside, Pelle. :ja:

Jeg kan forøvrig anbefale alle bok- og kleseglade å ta seg en tur til Tvedestrand. Det er flere store antikvariater der, og det er utrolig koselig å tråle dem - man får god hjelp av kyndige folk, og det er gode lesestoler og gode muligheter for å fortape seg i lange bokhyller i alle butikkene. :ja:


#49

Acsa sa for siden:

Og når dere på deres ferd finner motstykket til femtitallets ungepikbøker, nemlig søttitallets ultrasosialrealistiske Ung i dag-serie, i gusjegrønt og lilla og linoleumssnitt, så kan dere sjekke om det er noen jeg mangler. For de samler jeg nemlig på. :blunke:

(Men helt seriøst. Før dere oppfordrer til at ungene skal bruke lesetid på Bobseybarna o.l., skum gjennom dem og kjenn litt på språket. Har dere unger som leser masse så sklir alt ned og det går helt sikkert fint, men det er skrevet uendelig mye god litteratur for barn siden den gang, så dersom det er begrenset lesing som foregår er det mulig litt nyere ting kunne være minst like lurt.)


#50

Røverdatter sa for siden:

Jeg ville nok aldri gitt så gamle ting til unger som ikke var glad i å lese ellers også. Markedet i dag svømmer over og domineres av krim, vampyrer og fantasy. Jeg syns det er fint å kunne tilby litt andre ting også til en leseglad unge.


#51

Pøblis sa for siden:

-Peters baby, -Jenter, Peter, -Når noen bare går sin vei og -Når noen bare kommer. :hjerter: Perler fra sosialrealismen på 70-tallet - og høyt elsket av undertegnede som var i akkurat rett alder på den tiden.

Og jeg er helt enig i at man godt kan prøve å finne frem noe annet enn Bobsey-barna, ja. Gi ungene Bøgenæs i stedet for. :nemlig:

Og Britta og Silver, selvsagt. :love: det er bøkene sine, det. :hjerter:


#52

Acsa sa for siden:

Ja, det blir noe helt annet. Det er et språk som er tidstypisk, noen av de oversatte bøkene er bare... uff. :nemlig:


#53

Frances sa for siden:

Du kan bestille den her: www.antikvariat.net/THO82233.cgi


#54

apan sa for siden:

Har Pålitelig ung dame får post en fortsettelse?
Finnes det forøvrig en fortsettelse av Alle smiler til Anne?

:hyper:


#55

Røverdatter sa for siden:

Ikke en fortsettelse, men to foregående om du ikke visste det. 😊


#56

Polyanna sa for siden:

Bobseybarna er jo SKREKKELIG litteratur, det husker jeg faktisk at jeg selv syntest da jeg leste dem. Åpenbart masseproduserte. :knegg: Men det er noe med det lettfordøyelige som funker og i tillegg ofte kan vippe barn over mengdetreningsgreia. Jeg leste bobseybarna ene uken og Alexander Kielland den neste, liksom. :p


#57

Che sa for siden:

Å, som jeg elsket evi bøgenæs! Tina i det røde hus kan jeg utenat, tror jeg. Hva vil appellere til gutter, mon tro?


#58

millact sa for siden:

Fem serien, kanskje? Disney Junior bøkene? Hardy guttene.


#59

oslo78 sa for siden:

Denne elsket jeg også. Også bøkene om Kitt og Tove.


#60

Røverdatter sa for siden:

Ja, de er virkelig skrekkelige, men jeg elsket dem. De var jo egentlig utdaterte da jeg leste dem også i og med at jeg arvet dem av foreldrene mine. De falt forøvrig ikke i smak hos eldste min. Historien om Helen Keller ble derimot godt mottatt og det er jo litt av samme masseproduserte greia.


#61

Xian sa for siden:

Åja! Om det hadde latt seg gjøre, hadde det vært F A N T A S T I S K ! :lykkelig: Post? Treff? :hyper:

Tina i det røde hus, og bøkene om Tove og Kitt er også mine Bøgenæs-favoritter. Samt Alt skjer i juni, og bøkene om Astrid, Født på en søndag og Astrid fra taterhytta.

Som Acsa slukte jeg også Ung i dag-bøkene. Men de frister liksom ikke så mye til gjenlesning ved sykdom nå på mine gamle dager. (Unntak: Anna-Greta Winbergs tre bøker om Madde; Når noen bare går sin vei osv...) Og så fantastiske Jentene gjør opprør.

Jeg tenker at kombinasjonen av disse to sjangre, var godt for et ungt sinn. :knegg:

Min mor åndssnobben/feministen fôret meg med disse bøkene, samt Annik Saxegaard, Ebba Haslunds barnebøker, og Babbis Friis Baastad. Mens hun fnøs av Bobsey-barna og Frøken Detektiv. Så dem har jeg aldri lest, og dermed ikke noe sentimentalt forhold til. Dikken Zwilgmeyers barndomserindringer, derimot...


#62

Strå sa for siden:

Det ser ut til at jeg må finne fram gamle bokesker når jeg kommer hjem til neste uke. Det var lite av det gamle som falt i smak for mine. Jeg skal si fra om jeg finner noe som kan spres til glede.


#63

Xian sa for siden:

Denne historien er fullstendig ukjent for meg, men apellerer veldig! Høres litt ut som Stefis dragning mot verdensvante Carl, og samtidig den staute, jordnære Heming i Min datter Lisbet. :hjerter:

To foregående bøker til Pålitelig ung dame får post? :tullerdu: Hva heter de?

Jeg kjenner at et Saxegaard-treff med Pøbel og Røver hadde vært storartet!


#64

Røverdatter sa for siden:

Nei, til Alle smiler til Anne. Jeg må slutte å svare fra iPhone når jeg er ivrig. :humre:

Jeg kan godt sende deg boken i posten så får du den nå snart. Gjerne Saxegaard-treff også ( :hyper: ), men det må sikkert planlegges en stund i forveien for min del. Jeg bor et stykke fra Oslo. :) Send meg adressen din hvis du vil jeg skal sende den.


#65

Xian sa for siden:

Så snill du er! Jeg skal selvsagt betale porto. :jupp: Jeg vet jo at du ikke bor i Oslo, men tar gjerne et Saxegaard-treff en gang det passer slik. (Om dette blir vel smalt for et treff, kan det jo være en post på agendaen på et vanlig treff. :p )


#66

mina sa for siden:

Denne tråden minner meg om at jeg mangler tre bøker i Ina-serien! Må få tak i!

Jeg slukte alt mulig som barn, Bøgenes var kjempespennende en periode, skulle gjerne lest noen om igjen!

Så kom jeg på noen bøker som mamma fikk som barn/ung, bøkene om Trinse-lire av Anna Dyken. Husker ikke annet enn at jeg likte dem godt.
Mamma og pappa har flyttet flere ganger de siste åra, så jeg frykter for at de har havnet på et loppemarked. Kanskje jeg skulle prøve å få tak i dem og mimre litt?


#67

Pøblis sa for siden:

Jeg har røverdatters Pike i sølvgrå bil som jeg beskriver over her ( den med kjekke menn og solnedganger og sånn). Og jeg bor i Oslo. :ja:


#68

Xian sa for siden:

:vilha: :danse: Kanskje den kan gå veien om meg, og så returneres til Røverdatter?


#69

Røverdatter sa for siden:

Klart den kan, Xian. :jupp: Men jeg vil være med på Saxegaard-treffet altså. Så når dere eventuelt har overleveringstreff får dere snakke om helt andre ting. :nemlig:

Pike i sølvgrå bil er forresten ute på turné. Den var hos Toffen før den kom til Pøbelsara. :knegg:


#70

Xian sa for siden:

:yessir:

Det er jo egentlig helt fantastisk. :hjerter: FP :hjerter:


#71

Strå sa for siden:

Jeg har alle et eller annet sted i kjelleren, 90 % sikkert. Kan lete til uka hvis du sier hvilke du vil ha.


#72

mina sa for siden:

Ja takk, veldig gjerne! :jupp: :jippi: Jeg mangler nr. 5, 6, og 9.


#73

oslo78 sa for siden:

Jeg vil gjerne på Saxegaard-treff. Og bor ikke langt unna Oslo.


#74

millact sa for siden:

Hvilken aldersgruppe passer Annik Saxegaard for? Min blir 9 neste måned og har lest i tre år. Vil de passe for henne eller er hun alt for liten?


#75

oslo78 sa for siden:

Jeg falt i hvert fall hodestups for Ina-bøkene på den alderen.


#76

Teofelia sa for siden:

Ni år høres omtrent riktig ut. :)


#77

millact sa for siden:

Da får jeg finne de frem og se hva hun synes.


#78

Strå sa for siden:

Filler'n tiprosenten vant. :( Etter å ha lett i kjelleren, jeg åpna samtlige femten bananesker, på loftet i fem minus, spurt (tredjegradsforhør er termen) unga og tenkt og grunnet på saken innser jeg at Inabøkene forsvant for noen år siden. Dessverre. Beklager å ha gitt deg falske forhåpninger.


#79

Xian sa for siden:

Helgens loppemarkedkupp: Annik Saxegaards Umulige Cecilie! :D Den har jeg faktisk aldri lest.


#80

Røverdatter sa for siden:

Det er den som er litt spinoff av Pålitelig ung dame får post. :hyper:

Fikk du forresten tak i den jeg glemte å sende deg? :sparke:


#81

Xian sa for siden:

Det er jo perfekt, for Pålitelig ung dame... har jeg! (Også loppemarkedfunn.) Leste bakpå boken nå, og antar et den umulige Cecilie skal bo hos familien Rywig når hun flytter til Oslo.

Jepp, jeg fikk bestilt den via Deichman, den ble sendt fra Trondheim. :D (Man må jo bare elsker sitt folkebibliotek. :hjerter: ) Boken kunne ikke måle seg med Min datter Lisbet, men det var artig å lese den.


#82

millact sa for siden:

Gulltopp gav jeg bort til venninne forleden, så kan hennes datter få lese. Min har lest dem, men vil ikke lese dem på nytt.

Lykkebarna ble gitt til kusiner forleden. Lest av eldste, men blir heller ikke lest mer. Bobseybarna ville hun spare litt til.


#83

millact sa for siden:

Foreløpig står de i hyllen her. Mulig min eldste vil lese dem, men også mulig hun er litt for liten enda? Hun er 10.5 og en god leser. Stor samling.


#84

polarjenta sa for siden:

Om noen har nr 11 i Inaserien så er jeg interessert.:)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.