Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Din beste brødoppskrift

#1

Taien sa for siden:

Ja den er jeg ute etter. Gjerne med linfrø og/eller solsikkekjerner.
:vilha:


#2

Ruslebiffen sa for siden:

Jeg har forsket veldig på dette med brødbaking en stund nå, og endelig er jeg virkelig fornøyd med brødene mine. :) De er grove men ikke ekstremt grove. (Minstemann tåler ikke kjempegrovt brød så godt.)

Jeg slumper litt, så det bli cirkamål. Dette blir tre store brød.

1,7 l vann (kokende)
2,5 del appelsinjuice
1-2 ss eddik

2,5 del hvete helkorn
2 dl hvetekim
3 dl kruskakli
1 stor neve solsikkefrø
1 stor neve linfrø
en god dæsj sesamfrø

Korn og gryn bløtlegges i en del timer (gjerne natten over) i vann + juice + eddik. (Eddiken gjør brødene ekstra saftige, og man kjenner ikke smaken av hverken juice eller eddik i de ferdige brødene. I tillegg gjør syren fra eddik + juice at fytinsyren brytes enklere ned ved bløtegging.)

Tilsett så
5 dl grov sammalt spelt eller hvete (jeg foretrekker spelt)
5 dl grov sammalt rug
ca 1 kg hvetemel (en del kan erstattes med fullkornshvetemel el.l., jeg gjør ikke det nå)
1,5 ss salt
Tørrgjær

Hvor mye gjær jeg bruker avhenger av hevetiden. Vanligvis hever jeg deigen i 8-10 timer, da passer det med 1/2 ts tørrgjær. 1 ts tørrgjær gir ca 4 timer heving, 1 pose én time. Brødene blir saftigere og bedre med mindre gjær og lang hevetid. Bruker jeg lite gjær, blander jeg alt bare sammen i kjøkkenmaskinen og elter lite. Dess mer gjær, dess mer elting. Bruker jeg en pose gjær elter jeg deigen i 10-15 minutter, elter den ned når den når kanten og hever en gang til.

Deigen blir ganske klissete, så når den er ferdighevet "spar" jeg den ut på kjøkkenbenken og baker den ut med olje på hendene og kjøkkenbenken, jeg synes det fungerer mye bedre enn mel. Jeg baker den ut ved å "brette" deigen 4-5 ganger (som for no knead bread), deler den i tre deler og hvelve dem over i formene med brettekanten ned. Klapper dem til med litt mel og etterhever til dobbel størrelse. Sett dem evt. inn i ovnen på 50 grader for å skynde litt på heveprosessen.

55 min på 190 grader midt i ovnen på rist + 10 minutter uten form.


#3

gnuri sa for siden:

Dette blir fire brød som jeg synes blir veldig gode. Jeg lager enten disse eller eltefritt brød fra Trines matblogg.

1550 gram hvetemel

100 g helkorn hvete

100 g solsikkekjerner

100 g linfrø

100 g sesamfrø

100 g sammalt hvete grov

100 g sammalt hvete fin

100 g sammalt rug grov

3 ts salt

1 ss olje

2 dl raspet gulrot (minst)

8 dl melk

5 dl vann

3 dl rømme eller yoghurt naturell

1 ss sirup/honning

1 pk gjær

180 g varmluft 50 minutter


#4

zinatara sa for siden:

Disse er veldig gode og deigen holder til 3 brød.

3 dl kokende vann
1 dl hvete helkorn
1 dl solsikkekjerner
1/2 dl linfrø
1/2 dl sesamfrø

8 dl skummet melk, 37 grader
25 g gjær (jeg bruker 2/3 av en pakke med fersk gjær)
1 dl sammalt hvete, grov
1 dl sammelt hvete, fin
2 dl sammalt rug, grov
2 liter hvetemel
2 dl finraspet gulrot
3 dl kesam
1 ss lys sirup
2 ts salt

Slå 3 dl kokende vann over helkorn, solsikkekjerner, linfør og sesamfrø. Rør om og la det stå til det er fingervarmt.

Rør ut gjæren i den lunkne melken. Bland sammen de bløtlagte kornene og alle de andre ingrediensene. Elt deigen godt sammen, minimum 10 minutt. Hev deigen til dobbel størrelse, ca 50-60 minutt. Slå deigen over på melet bakebord og rull den ut til 3 brød. Etterhev i 40-50 minutt. Settes inn i kald ovn.

Stekes i ca 50 minutt på 200 grader.


#5

Taien sa for siden:

Må disse på varmluft? *bor i leid hus med hvitevarer og komfyr uten varmluft. :gaah: )


#6

gnuri sa for siden:

De må ikke stekes på varmluft, men iom at jeg lager fire brød, så bruker jeg to stekeplater, og derfor steker jeg på varmluft. Om du tar en stekeplate i gangen, så er det nok ikke noe problem å steke de på over/undervarme



#8

løve70 sa for siden:

Dersom du, som meg, har kresne barn som ikke liker steiner (les frø) i brødene, kan disse rundstykkene anbefales. Veldig greie å ha i frysen, så tar du bare ut så mange som trengs kvelden før.
Saftige rundstykker med Kesam

[CENTER][CENTER] [/CENTER][/CENTER]
Oppskrift på ca 20 saftige rundstykker med Kesam, perfekt for turen eller i skolesekken. Kesam gjør at rundstykkene holder seg saftige lenger og smuldrer mindre. Fyll rundstykkene med fristende pålegg som Snøfrisk, salat og røkelaks - eller noe annet godt du liker.
[font=Times New Roman][/font]

Til 20 rundstykker trenger du:

1 pakke gjær
5 dl lunkent vann
1½ ts salt
1 beger TINE Kesam Mager
1-2 ss honning
3 dl sammalt hvete, fin eller grovt
12 dl hvetemel
Til pensling:
1 sammenvispet egg
Dryss:
3 ss sesamfrø/valmuefrø[font=Times New Roman][/font]

Fremgangsmåte:

Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over lunket vann (37°C). Rør til gjæren er oppløst. Tilsett salt, Kesam og det meste av melet.
Arbeid deigen godt, gjerne i en maskin, til den kjennes smidig og glatt og ikke klisser. La deigen heve på et lunt sted under plast i ca 30 minutter.
Ha deigen på bakebordet, elt den og del den i to. Trill pølser som deles i 10 deler hver. Trill rundstykker og sett dem på bakepapirkledd stekeplate.
Sett stekeovnen på 220 °C.
a rundstykkene etterheve på et lunt sted under plast i ca 20 minutter.’
Pensle rundstykkene med egg og strø på sesamfrø/valmuefrø
Stekes rundstykkene midt i ovnen i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.


#9

Taien sa for siden:

Mmmmm de høres gode ut. Den skal jeg teste ut. Nå har jeg unger som liker godt frø i brød og rundstykker da heldigvis, så det er ikke noe problem.


#10

løve70 sa for siden:

Og så må jeg bare tipse om dette kjempegode valnøttbrødet:) Oppskriften er fra Trines Matblogg, jeg har kun tilsatt honning - synes det gjør det ekstra godt.
Valnøttbrød

Ingredienser:
3 dl kaldt vann
5 gram fersk gjær eller 1/2 ts tørrgjær
200 gram siktet hvetemel
150 gram Fibramel
1 ts salt
1-2 ss honning
100 gram valnøtter

Fremgangsmåte:
Rør ut gjæren i vannet (ja, det stemmer at det skal være bare 5 gram gjær),(eller bland den i melet om du bruker tørrgjær) og tilsett deretter resten av ingrediensene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur mellom 8 og 20 timer.

Strø godt med mel på et bakepapir og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Del deigen i to like deler og brett deigen en gang på langs slik at du får to små brød.

La brødene heve under et håndkle i ca 1 time.

Ca 20-30 minutter før brødet skal stekes setter du ovnen på 275 grader og setter samtidig inn stekebrettet.

«Vipp» de ferdighevede brødene fra bakepapiret og over på det oppvarmede stekebrettet, og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek brødene i ca 10 minutter. Senk deretter varmen til 225 grader og stek til brødene er ferdige. Mine to brød var ferdigstekt etter totalt 20 minutter, men dette kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.

Om du skal lage rundstykker:
Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett.

Pensle deigen med vann . La deigen heve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader (over- og undervarme) og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate (eller bakestein) som allerede er oppvarmet.

Del deigpølsen i 6-8 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på det oppvarmede brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene midt i ovnen, i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.


#11

Høst sa for siden:

Jeg har ingen egentlig oppskrift (slumper bare), men mine blir ekstra gode dersom jeg putter oppi "mashet" fra hjemmelaget appelsinjuice. Jeg juicer 2 kg appelsiner i juicepressen (uten skall) og plukker ut de største hvite delene fra "mashet" som ikke blir til juice. Resten putter jeg oppi brøddeigen, og de blir supersaftige og myke men faste - smaker overhodet ikke appelsin egentlig, men er kanskje litt mer gylne på farge? :)


#12

Lykken sa for siden:

Abbonerer.


#13

GinaK sa for siden:

Høres så flott ut. Jeg blir jo fristet til å prøve å lage brød igjen. Men hittil har jeg kun fått mursteinsbrød og beinharde polarbrød.. flau:

Skjønner ikke hva jeg gjør feil, for jeg får så fint til pizzadeig i brødbakemaskinen. Mulig jeg gjør noe feil med melmengden når det kommer grovt oppi..


#14

Bomull sa for siden:

Dette prøvde jeg i går, og brødet er godkjent av hele familien. Nytt brød i matpakken i dag - jeg regner med dette bakes flere ganger ja, garantert! :jupp:


#15

GinaK sa for siden:

Det brytebrødet lagde jeg også på søndag. Hadde som matpakke på mandagen og det var godkjent av meg selv pluss gutta. Det jeg burde gjort var å dele de i to før jeg frøs de ned for da kunne jeg ha smurt de frossne på morgenen. Får huske på det neste gang. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.