Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En god grunn til å velge norskprodusert mat

#1

Floksa sa for siden:

Den er svært, svært god.

Norge bruker 1/3 av antibiotika mengden pr kg produsert kjøtt, sett i forhold til Sverige. Sverige er EU`s "flinke pike".
Tyskland bruker 50 ganger så mye antibiotika som Norge pr kg produsert kjøtt.

Om ikke du har noen andre grunner til å velge norskprodusert mat og støtte den norske landbruksmodellen med små bruk, spredt over hele landet, så er kanskje dette den viktigste.

Kanskje man skulle ha regnet på hva landbruket sparer helsevesenet for? Det er vel ikke usannsynlilg at den summen overstiger de 24 milliardene som brukes totalt på landbruk i Norge. Og da har man ikke regnet med at landbruket allerede er et stort vinnvinn prosjekt for Norge A/S.

Kjøp Norsk mat!

www.nationen.no/2014/01/07/landbruk/eu/antibiotika/dyr/folkehelseinstituttet/8465704/


#2

Ru sa for siden:

Jeg synes det er ganske skummelt at helsevesenet etterhvert har fått veldig fokus på antibiotika-bruk, mens det er hiv og hoi innenfor landbruk. Selv om Norge ikke er versting, altså.


#3

Daisy sa for siden:

Takk for link! Veldig interessant lesing. Jeg og mannen diskuterte akkurat dette forleden dag!


#4

Candy Darling sa for siden:

Jeg er helt enig i at det er viktig med lavt forbruk av antibiotika for dyrehelsens del, men er det stor effekt for mennesker i seg selv? Jeg spør fordi jeg ikke vet, altså, men jeg trodde det var relativt lite kryssmitte mellom mennesker og dyr både for virus og bakterier?


#5

Ru sa for siden:

Jeg leste en lengre sak om det for ikke så lenge siden, skal se om jeg finner det igen. :nikker:

Finner ikke rette saken, men et Google Scholar søk på antibiotics, residue og animal products gir flust i treff. (Pubmed også, men Google Scholar er jo åpen for alle.)


#6

Floksa sa for siden:

MRSA.
Bakterien det står oppslag om på alle Norske sykehus.
Den kommer fra gris. Der har den oppstått fordi man i de fleste andre land synes det er en god ting å gi antibiotika til dyr, forebyggende.

Den finnes nå på gris i Norge også. Dog i et svært, svært lite omfang. Enda....

Dagens Næringsliv har hatt fokus på dette i to store saker, en om kylling og en om gris.


#7

Adrienne sa for siden:

Jeg hørte på radio eller var det i en avis at Norge er er foregangsland når det gjelder lavt antibiotikaforbruk i landbruket. I USA er en en god del mennesker som dør hvert år av sykdommer som er blitt resistente mot antibiotika fordi landbruket har hatt et overforbruk av det. Skal lete litt etter kilden på dette.

Men det var såpass interessant at USA nå ser til Norge når det gjelder dette. Men om de får gjennomslag for det er en helt annen sak, for som det ble sagt i oppslaget så var det ikke sikkert at viljen for å endre noe var tilstede.


#8

Floksa sa for siden:

Jeg vet ikke om det handler så mye om vilje, men mer om evne.
Flere dyr sammen gir mye høyere smittepress. Det ser vi også i Norge, at i store besettninger blir det fortere problemer.
Fjørfe i norge er vel eneste produksjonen der man har mange dyr sammen og der har man allerede i dag sett starten på resistensproblematikk. Disse får også antibiotika (jadda, jeg vet de sier det ikke er det) i fôret hver dag hele livet, med untak av noen få dager før de slaktes.

I USA er alt større, også gårdene. I Norge har en gjennomsnittsgård rundt 23-25 kuer. De aller, aller største i Norga har 120-130. Men dem er det bare en håndfull av. I USA er snittet 115 kyr....


#9

Nip sa for siden:

Kjøp mer økologisk synes jeg er lurt :)



#11

Floksa sa for siden:

Ja. Det er selvfølgelig utfordringer i norsk landbruk også. Og da særlig på kylling. Og litt på gris. Og mere blir det. Det er jo særlig på fjørfe og tildels gris vi har store bruk i Norge og at det dukker opp der er ikke så rart.

Vår nye regjering har stor tro på at større enheter er selve Løsningen, så dette vil det blir mere av i tiden som kommer.


#12

TripptrappTREsko sa for siden:

Takk for ditt opprop! Dette er også en av mine kjepphester (har mange;)).

Jeg vet ikke om det bare er "noe" med min omgangskrets, men de aller fleste lukker all fornuft ute, når det kommer til maten de putter i handlevogna (og deretter i munnen…). Det virker som om det er for vanskelig og utfordrende for mange, å skulle begynne å sette seg selv inn i hva de spiser…?

Og mange, spesielt min familie, himler med øynene når jeg prøver å forklare hvorfor vi simpelthen har tatt det "åh så skrekkelig ekstreme skritt": startet å produsere vår egen mat. Jeg sier heller ikke at folk skal gjøre som oss, men det går jo an å velge en middelvei; sette seg inn i hva man putter i handlevogna.

Men mat er også politikk, og jeg tenker at det er der mange føler de ikke kan henge med lenger - det blir for uoverskuelig, ansvarsbelagt og besværlig. Da er det allikevel lettere å bare putte i vogna det som ligger "lige til højrebenet", når man handler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.